Plecată în Anglia încă din 2009, Diana Nour și-a urmat calea și a ajuns să picteze frumos într-o țară remarcată în primul rând pentru zile ploioase sau cețoase. Cu iubire pentru pensule și culori a ales să studieze la facultatea de Arte plastice din Coventry, apoi a ajuns să aibă expoziții la Bruxelles și Comisia Europeană. Să-i aflăm povestea mai jos!
Diana Nour este un om al culorii și asta nu doar din sensul profesiei pe care o și-a ales-o. Este o rebelă căreia îi plac doar regulile create de ea și în același timp împletește cu succes rigoarea cu regulile sale. Se consideră mai degrabă un călător, un învățăcel.
Diana Nour – o româncă în Anglia care pictează cu inima
Atunci când nu lucrează, descoperă lumea în modul cel mai natural: merge în excursii și aventuri complexe pentru a descoperi oameni și culorile lor sufletești. Nu ezită să petreacă timp citind sau în grădină.
Înainte de a deveni un adult ambițios și plin de idei, proiecte ambițioase, a fost un copil care își dorea să devină cântăreață sau învățător. Tatăl său i-a insuflat pasiunea pentru muzică, iar mama dragostea pentru educație. Ea crede că „a fi dascăl e o misiune complexă și un drum anevoios”.
După terminarea facultății în Anglia, artista a îmbrățișat rolul de profesor și a simțit pe propria piele ce înseamnă să modelezi mințile generației de viitor.
Încă din clasele primare a înțeles că pictând se exprimă mai vocal decât ar face-o prin cuvinte. Doar așa, timiditatea dispărea prin culori.
Norocul de a avea o familie care a înțeles-o și a susținut-o orice și-ar fi dorit, a ajutat-o să ajungă aici. A primit atât sprijinul cât și motivația de a fi consistentă și persistentă în tot ceea ce face.
Cariera în arte este una anevoioasă, imprevizibilă și care cuprinde multe obstacole. Un artist ar trebui să fie foarte ușor adaptabil pentru a putea schimba lucruri. Are nevoie de învățare continuă, atâta timp cât își propune să rămână în lumea artelor.
Anglia – o țară diferită
În orice țară este loc pentru diverse oportunități și în orice loc se vor găsi goluri.
Anglia și România sunt diferite din mai multe puncte de vedere cum ar fi procesul, accesul la informație, resurse. Dacă ar fi să comparăm oportunitățile de dezvoltare profesionale, diferențele sunt culturale și de natură financiară.
Profesia de artist este una diferită atât în funcție de cultură, cât și în funcție de zona geografică.
În țările dezvoltate din punct de vedere economic, artiștii sunt apreciați prin forme financiare extrem de avantajoase. În comparație, în țări precum România arta reprezintă mai mult un motiv de bucurie. Aici arta aduce personalitate si caracter regiunilor.
După terminarea facultății, Diana Nour a avut cea mai dificilă perioadă din viața profesională. Un astfel de impas a apărut în timp ce preda terapie prin arte și lucra cu tineri din medii dezavantajate. I-a fost greu pentru că nu a mai avut mult timp sau energie pentru sine.
Atunci a înțeles că facultatea îi oferea ceva ce nu avea să găsească în altă parte decât dacă ar avea un plan foarte bine structurat. Mai mult, inspirația este o zeiță capricioasă, care se construiește în timp, provocând frustrare și oboseală deopotrivă.
Ce reprezintă pictura pentru Diana Nour
Diana Nour este de părere că mândria este un defect, dar dacă ar fi mândră de ceva, ar fi de oamenii din jurul său. Este mândră de părinții minunați, un frate talentat, un partener care o susține mereu sau prietenii care o fac să zâmbească.
Are alături o mulțime de oameni care îi oferă încredere, motivație și inspirație de a crea lucruri frumoase. Ai nevoie de pasiune, dorință de cercetare, curiozitate, experimentare și învățare, disponibilitate de a investi timp în propria pasiune.
Are foarte mulți mentori dat fiind că îi plac oamenii, îi place să îi asculte și consideră că are ceva de învățat de la oricine îi apare în cale. Un exemplu ar fi profesorul de desen din facultate care a învățat-o că orice și-ar propune, dacă cere ajutor, va reuși. Consideră că fiecare om are povestea lui și în spatele ochilor ce te privesc, este mereu o lecție de viață.
Cât despre lucruri, sunt, cu siguranță, mândră de o colecție bogată de picturi care îmi reflectă nuanțele experiențelor de până acum.
Dacă vorbim despre pictură, această artă frumoasă și boemă este o ocazie pentru artist de a comunica, a se descărca, a reflecta, a cunoaște, a înțelege, a iubi, a găsi cuvintele și a cânta fără sunete.
Pictura este pentru Diana Nour o formă de cunoaștere de sine, dar și o formă de comunicare.
Identitatea creată de forma artistică vine și din abilitatea individului de a produce actul creativ în mod fizic, dar pentru mine e și un proces al minții și al sufletului, un proces de înțelegere, explorare, cercetare.
Un artist poate petrece mai mult timp reflectând la o idee și mai puțin la efectuarea lucrării. Pentru a fi inspirat, artistul are nevoie de o trăire puternică, o iubire pentru ceva, curiozitate nelimitată de a vedea. Pictura vine din dorința de a transmite un sentiment profund, îmbinată cu dorința de cunoaștere.
Misterul lucrărilor de artă vizuală va veni mereu din elementele de expresivitate, contrastul culorilor, liniile.
Inspirația ca o muză misterioasă
Inspirația este o muză capricioasă care poate veni chiar din sunetul ploii sau ascultând o apă curgătoare. De aceea, Diana Nour are apa în lucrările sale și o consideră misterioasă din prisma proprietăților ei de a crea sau distruge în același timp.
Nu știe exact cum o văd ceilalți oameni, dar are o amintire destul de apropiată de răspuns – expoziția în cadrul Reprezentanței României de la Bruxelles. Acel moment a fost special în primul rând datorită procesului dificil, dar plăcut de a planifica singură, cu resurse minime, un eveniment de mare anvergură.
La deschidere, i s-a cerut să țină un discurs în fața a câteva sute de oameni. Nu era deloc pregătită pentru acest moment, la doar 20 ani. Deși a avut emoții, a fost surprinsă de ea însăși când a vorbit cursiv și natural.
În marea de oameni din fața sa a văzut ochi înlăcrimați, ceea ce a emoționat-o cel mai mult. Probabil că la fel de mult ca atunci când a văzut pentru prima oară o lucrare originală a lui Leonardo Da’Vinci.
În paralel cu munca, inspirația vine mai greu, de aceea Diana Nour a înțeles că are nevoie de alternative pentru a deveni mai eficientă. A înțeles că energia sa este un factor limitat și consumabil.
La fel ca multe alte persoane din orice domeniu, tinde către stabilitate financiară cu mai puțin efort, sperând să își conserve energia pentru a face o diferență. Deși nu consideră că a ajuns la un scop, se îndreaptă către acesta și construiește un plan.
Diana Nour: Orice lucru e recuperabil, doar viața unui om nu.
În momentele sale de impas și de dezechilibru se gândește la această idee fiindcă o ajută să se reseteze, să își reordoneze prioritățile sau să vadă mai bine ansamblul. Exact asta a făcut Diana în 2020, când a investit mai mult timp în planificare pentru a-și derula activitatea mai eficient și cu un impact mai mare.
A fost un an atipic, care ne-a forțat să ne schimbăm dinamica obișnuită a vieții. Pentru ea, casa i-a devenit loc de muncă, loc de odihnă, dar și de refugiu în momentele în care se simțea sufocată.
În această perioadă, a învățat să-și acorde pauze de liniște, să se iubească mai mult, dar și să-și folosească timpul la maximum. Totodată, și-a întărit convingerea că acele clipe petrecute cu familia sunt de aur și că își dorește o familie a sa, dar și să călătorească mai mult, să își adune gândurile, inspirația și fericirea.
Nu în ultimul rând, speră să ajungă să ofere ajutor copiilor din România: să le prezinte oportunitățile ambițioase, să găsească tineri talentați și să îi ajute să se promoveze. Să fie ea omul potrivit la locul potrivit pentru acești copii, la fel cum alții au fost pentru ea.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!