Horațiu Ioani Neuro Centrum

Neurochirurgul Horațiu Ioani este unul dintre puținele exemple de medici care s-au întors în țară, după ce a ajuns să-și clădească o carieră și un statut în altă parte. Sibian de origine, școlit la Cluj-Napoca și cu 8 ani de experiență în UK, doctorul a pus în practică în țară, cu investiție proprie, ceea ce a văzut la britanici. Platforma Neuro Centrum înlocuiește un mare gol în sistemul românesc de sănătate, punând laolaltă pacienți bolnavi de cancer și echipe multidisciplinare de medici. Doctorul Horațiu Ioani este deținător al titlului de Fellow al Colegiului Regal Britanic de Chirurgie, cel mai înalt grad academic pentru medici în UK, singurul care profesează în țară.

 

Pentru pregătirea acestui articol am întrebat câțiva români: “Cum ți s-ar părea să poți trimite, online, dosarul tău medical, o echipă multidisciplinară de medici să-ți pună un diagnostic, iar apoi să fii anunțat unde și când ai programări pentru a începe tratamentul adecvat?”

Răspunsurile diverse au fost toate cu iz de scepticism, subliniat și în întrebarea cu sprâncenele ridicate ’’Unde, în România?’’

Românii sunt oameni deștepți, umblați prin lumea largă și conștienți de capacitățile lor atunci când sunt lăsați să-și manifeste geniul. Scepticismul lor este strâns legat de jocurile politice din țară. De incapabilitatea recunoașterii incompetenței ce domnește în funcțiile întregului sistem sanitar, de către cei puși să ușureze viața pacienților.

Voi, cei care ați binevoit să răspundeți la întrebări, dragi români care ați mai rămas în țară, stimate Ministru al Sănătății, aflați că există www.neurocentrum.ro. Un proiect 100% românesc, dezvoltat de neurochirurgul Horațiu Ioani, care a binevoit să se întoarcă în țară după 8 ani petrecuți în UK.

 

Dr. Horațiu Ioani: „Când îți crește o tumoră în cap, ar fi bine să ai un plan pentru ce vei face în secunda următoare.”

Imediat ce accesezi această platformă ce interconectează pacienții cu medicii, afli scopul pentru care a fostă creată:

Te ajutăm să câștigi timp atunci când contează cel mai mult.

Plan de tratament personalizat în neuro oncologie

Prima dată când am auzit de Neuro Centrum, mi-a venit în minte numele Doctor House. Chiar și numai pe un domeniu medical specific, cum este cel de neuro oncologie, românii să aibă posibilitate de a primi un diagnostic corect și tratament adecvat, în urma unei colaborării multidisciplinare, și tot consider un plus. Și asta după ce dosarul medical a fost trimis ONLINE.

Eu am lucrat în Marea Britanie aproape 8 ani de zile, acolo mi-am făcut specializarea și am văzut, în atâta timp, felul în care sunt abordate cazurile. În fiecare săptămână, miercuri dimineața era un MDT, multidisciplinary team – echipa multidisciplinară se întâlnea să discute cazurile complexe. Când m-am întors în România, asta mi-a lipsit cel mai mult. Mi s-a părut fabulos cum pacienților li se pune un diagnostic în brațe și li se urează succes. Nu toată lumea are cunoștințe și prieteni la care să apeleze, dar, mai ales, nu toată lumea are timp de pierdut în anumite situații. Când îți crește o tumoră în cap, ar fi bine să ai un plan pentru ce vei face în secunda următoare.

 

Neuro Centrum, platforma medicală ce câștigă timp pentru pacienți

Neuro Centrum este o platformă medicală, care interconectează cei mai buni medici specialiști din domeniile conexe neuro oncologiei, cu scopul de a oferi pacienților cu tumori, cerebrale sau spinale, un plan de tratament personalizat. În plus, medicul curant este inclus în comunicarea cu medicii specialiști și este susținut pentru optimizarea tratamentului pacienților săi.

Doctorul Horațiu Ioani a construit o echipă de tineri supra specializați, cu experiență în țară și în străinătate. Când a fost nevoie, a apelat și la medici din străinătate, pe probleme ultra-specifice, acolo unde știa că există centre de excelență care pot ajuta.

Să știți că mulți au lucrat și pro bono când a fost cazul, doar pentru că le-a plăcut ideea de fi parte din echipă și doar pentru că, oricât ar fi de greu de crezut, acești medici chiar își doresc soluții optime pentru pacienți. Plus că asta e medicina viitorului și trebuie să fii extrem de arogant să nu vrei să faci parte din acest viitor.

Evaluare multidisciplinară se întâmplă în 5 pași simpli. Pacientul menționează ce diagnostic a primit până în prezent, trimite online documentele medicale. Horațiu Ioani conectează experții necesari, cazul este analizat multidisciplinar și în final este trimis pacientului un plan de tratament personalizat.

E important ca din momentul în care un pacient neuro-oncologic are un diagnostic, să știe exact unde să meargă pentru a obține un plan de tratament bine explicat, cu mai multe opțiuni, fiecare însoțită de riscuri și beneficii. E bine ca pacientul să înțeleagă exact când ia o decizie, să știe ce urmează, care sunt pașii și la ce să se aștepte. Și, mai ales, să nu piardă vremea cu statul pe la uși. Problema e că, până se repară sistemul, oamenii mor. Și exact oamenii ăștia au nevoie de ajutor corect și acum.

 

Un mediu profesionist pentru medici de a lucra în echipe multidisciplinare

După cei 8 ani lucrați în Marea Britanie într-un mediu de colaborare permanentă cu alți medici, care puteau ajuta pacienții lui Horațiu Ioani să aibă un tratament complet, a venit firesc dorința de a face acest lucru și în România. Doar că, aici nu există o procedură standard, implementată la nivel național, care să faciliteze colaborarea interdisciplinară.

Am început să colaborez cu diverși colegi, pe care îi sunam să îi consult în diverse cazuri. Cum se întâmplă lucrurile în România. Pentru că nu există niște căi clinice și niște pași clari pentru pacienți, fiecare medic se descurcă cum poate. Fiecare medic are o listă de numere de telefon de-ale colegilor. Ai nevoie de un cardiolog? Pui mâna pe telefon și îl suni să îl întrebi ceva sau să îi trimiți pacientul. Dar asta nu e ceva tocmai profesionist. Uneori deranjezi omul, alteori îl prinzi când e în parc cu copiii lui. Aveam nevoie de o formă de organizare, așa că i-am dat un nume și așa s-a ajuns aici (platforma Neuro Centrum).

Beneficiile unei evaluări multidisciplinare sunt extraordinare. Și doar un pacient în cauză le-ar putea aprecia valoarea:

a) Se poate stabili un diagnostic precis prin folosirea tuturor cunoștințelor medicilor din echipă.

b) Se elaborează un plan de tratament optim prin coordonarea specialiștilor

c) Se reduc efectele secundare prin folosirea celor mai noi proceduri validate.

d) Cresc șansele de recrutare în studii clinice pentru tratamente de ultimă generație pentru pacienții interesați.

e) Familia pacientului este ajutată să înțeleagă planul de tratament și rolul procedurilor ce urmează a fi efectuate.

f) Urmărirea evoluției pacientului și accesul acestui la specialiștii din Neuro Centrum

Horațiu Ioani Neuro Centrum

Horațiu Ioani, Neuro Centrum. Foto Credit: Medijobs

 

Avem și nu se știe că avem

Că nu sunt fonduri, că nu e în programul de guvernare sau alte scuze am tot auzit. Indiferent de proiectul de investiție și dezvoltare de care am alege să vorbim, indiferent de minister. Dar atunci când cineva vine și construiește, cu eforturi proprii, o platformă care ar scuti Ministerul Sănătății de alocarea unor fonduri în direcții greșite, nu pot înțelege de ce nu este măcar sprijinit inițiatorul.

În prezent, pentru un pacient cu tumoare cerebrală sau spinală, Ministerul Sănătății trebuie să achite vizita la 3-4 medici (confirmarea diagnosticului) și încă alte câteva vizite la medicii de diverse specialități, plus tratamentul (care nu este de cele mai multe ori stabilit corect, tocmai din cauza lipsei de colaborare între medici).

Ceea ce propune doctorul Horațiu Ioani cu Neuro Centrum este tocmai concentrarea eforturilor, financiare și medicale, într-un singur loc. Beneficiile pacientului cred că sunt lesne de înțeles. Iar modelul este replicabil în orice ramură a medicinei. Voință să fie.

Cred că tot sistemul de stat ar fi ideal să implementeze un model similar în toate specialitățile medicale. Și în momentul în care identifică un pacient, să-l trimită imediat în circuit. Asta poate salva vieți. Și poate trata pacienții într-un mod care să ofere și un confort. Știi cât e de important să simți că ești pe drumul cel bun când te confrunți cu o boală gravă? Să ai încredere că medicii tăi fac exact ce e mai bine pentru tine, nu tot ce pot ei face mai bine cu resursele pe care le au? E o diferență. Avem mulți medici buni în România, dar sunt medici care lucrează într-un sistem care e cum e, sunt medici nevoiți să improvizeze adesea pentru că soluția cealaltă ar fi să își abandoneze pacientul, iar asta nu cred că e o variantă reală pentru niciunul dintre colegii mei. Problema e că uneori ești limitat de circumstanțe și atunci ce faci? Ceartă-te cu sistemul.

 

Neuro Centrum, prima informație pentru pacient după diagnostic

Dr. Horațiu Ioani este mult prea implicat în munca sa de neurochirurg și vrea să ajute cât mai mulți pacienți. Nu mai are timp și nici competențele necesare pentru promovarea proiectului. Singurele venituri, simbolice, pe care le are Neuro Centrum sunt cele venite de la pacienți (a avut 98% dintre cazuri pro bono).

Sponsorizările lipsesc, interesul la nivel de Ministerul Sănătății, de asemenea. Cei care au nevoie de beneficiile oferite de proiectul doctorului Ioani, au două variante: fie au norocul să dea de un medic care să fii aflat de Neuro Centrum, fie dau un search pe Google. Dar ce facem cu ceilalți? Și timpul lor e limitat.

Pacienții neuro-oncologici sunt un procent foarte mic din societate, ca să zic așa. Imaginează-ți dacă umpli Piața Victoriei, sunt poate 5 sau poate 20 de astfel de pacienți. Nu sunt douăzeci de mii, nici măcar două mii nu sunt. Dar asta nu înseamnă că acești pacienți contează mai puțin. E important ca ei să ajungă la noi sau noi la ei. Sau ca ei să ajungă într-un loc în care să nu li se spună că au venit prea târziu, că nu se mai poate face nimic, pentru că au pierdut timp prețios așteptând după diverse investigații și păreri.

 

Dr. Horațiu Ioani: „Timpul e un dușman doar atunci când nu e folosit în mod eficient”

Nu l-am mai întrebat pe doctorul Ioani de ce s-a întors în România, după ce ajunsese la cel mai înalt nivel de recunoaștere. Iubește România, zacusca și ciorba de burta, iar el și soția și-au dat 3 ani în care să decidă dacă vor rămâne definitiv aici. S-au scurs deja 2 ani.

Este tatăl unui băiețel de aproape 3 ani și își dă toată silința de a petrece timp de calitate cu el.

Timpul e un dușman doar atunci când nu e folosit în mod eficient. Știi, ca un cuțit. Poți tăia pâinea cu el sau poți înjunghia pe cineva. Eu deocamdată învăț și echilibrul e destul de fragil când ai o profesie ca a mea. Pentru că nu îi poți spune pacientului anesteziat pe masă ”e ora 5, mi s-a terminat programul, am plecat”. Pentru că nu îți poți închide telefonul noaptea. Sau în weekend. Asta e o provocare foarte mare: să te mai și relaxezi, fără să te deconectezi de la pacienții tăi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *