Nu cunosc o predestinare mai evidentă decât să porți numele de Petru Rai și să devii salvator de vieți. Doctorul Petru Rai este medic, dar și antreprenor, și inventator cu mai multe brevete de invenție. Greu de stabilit în ce proporție se manifestă fiecare dintre cele trei fațete ale unui caleidoscop profesional complex.
Dintre cele trei ipostaze, doctorul Rai consideră că vocația și provocarea principală a destinului este cea de medic. Un doctor care tratează fiecare pacient în ansamblul său, în contextul său socio-profesional, cu mare atenția asupra a ceea ce înseamnă personalitatea omului.
După ce a parcurs studierea mai multor discipline sau școli medicale cu gândiri medicale diferite, a ales să se oprească la homeopatie, o ramură medicală în care accentul nu se pune pe afecțiuni, ci pe felul în care fiecare pacient „personalizează” starea de boală.
Homeopatia mi se potrivește cel mai bine și o consider foarte elaborată în semiologie și raționament, precum și foarte eficientă ca finalitate curativă. Atât de bine încât prin arterele mele alături de globule albe și roșii, circulă și globule de homeopatie.
Medicina este artă, știință și conștiință
Cum rezistă un medic idealist într-o lume extrem de pragmatică și care pare să se îndepărteze tot mai mult de apostolatul pe care medicina îl conținea la începuturile sale? Cum se integrează componenta antreprenorială într-un demers așa de atipic al terapiilor subtile?
Îi spun doctorului Rai că îmi pare chiar un paradox această combinație mai puțin favorabilă antreprenoriatului. Cu erudiția-i obișnuită îmi demontează logica de dinainte:
Un gânditor al secolului trecut declara că Adevărul se află în paradox. Iuliu Hațieganu, profesor al vechii școli clujene de medicină declara că Medicina este artă, știință și conștiință, deci și el includea latura idealistă în această sintagmă. Eu îmi asum latura idealistă, aceea de a nu crede că nu se poate, chiar în cazuri declarate incurabile; de multe ori și datorită acestei credințe, incurabilul devine curabil. În fapt, ceea ce practic este foarte pragmatic și științific și „sunt soldat în linia întâi” de peste 30 de ani. Privitor la partea de antreprenoriat, vă spun că de când am început practica medicală, investesc în informare profesională continuă, atât pe verticală cât și pe orizontală, iar acest tip de antreprenoriat este profitabil.
Ca medic cu competențe de homeopatie, nu e deloc simplu să te adaptezi și să găsești argumente într-o lume extrem de sceptică la beneficiile acestei ramuri medicale.
Doctorul Petru Rai e conștient de faptul că, pentru mulți, homeopatia este o Cenușăreasă a sistemului medical. Pe aceștia îi invită să încerce să o cunoască cu adevărat, să îi descopere eleganța, spiritul gândirii medicale, rigoarea științifică, logica raționamentelor, finalitatea curativă. Iar dacă ar exista și bună credință în acest proces de cunoaștere, cu siguranță homeopatia ar avea un alt statut, susține pasionatul medic bistrițean.
Ce îi place cel mai mult la profesia de medic e faptul că iubește provocarea:
În homeopatie nu tratezi boala, diagnosticul, ci pacientul, bolnavul, individul și fiecare individ este un unicat și o provocare profesională inedită. Fiecare pacient are o combinație, o specificitate personală.
Cum îl îmbogățește ca om, activitatea pe care o desfășoară? Conform celebrei axiome din biologie, „Funcția dezvoltă organul”. „Exersând minuțios provocarea cunoașterii ființei umane, mi-am dezvoltat anumite sensibilități și abilități de a percepe dincolo de bariere și de a vedea „multul în puțin.” Pentru mine, conștiința profesională este un sacrament, este valoarea de la care nu fac compromisuri”, suține dr. homeopat.
Dr. Petru Rai: „Cred în bunătatea corect adresată și aplicată”
Copil și tânăr fiind, era retras și timid. Crede însă că aceste „abilități” l-au propulsat către o cunoaștere la care atunci nu visa.
Educația ardelenească despre valorile vieții a avut o importanță covârșitoare și l-a învățat că, decât să facă un lucru de mântuială, mai bine să nu îl facă deloc și că a sta pe loc înseamnă a merge îndărăt! Iar secretul rezilienței e chiar un șut care înseamnă, până la urmă, un pas înainte – cu condiția să nu fii împiedicat și să nu ai mintea poluată.
Toată această înțelepciune îl ajută să rămână responsabil și autentic, în vremuri atât de turbulente – „M-aș îneca la mal dacă nu aș rămâne la fel de veghetor față de aceste valori.”
Crede în Legea Christică și în bunătatea care rezultă din ea – aplicată în spiritul și litera legii, aceasta prevede „să dai cu pâine când ești lovit cu pietre / să-ți dai și cămașa când ți se cere haina / când ești lovit să întorci și celălalt obraz”. Dr Rai a practicat-o și susține că a funcționat întotdeauna.
Ce ar trebui să știe pacienții sau potențialii pacienți despre homeopatie
În primul rând, homeopatia este o specialitate medicală susținută de experimentul științific, nu o găselniță empirică sau vrăjitorie cum o denigrează unii. Doctorul Rai recomandă ca oamenii să nu se lase dezinformați sau manipulați, ci să se informeze ei înșiși despre limitele și beneficiile acesteia și să verifice.
Există voci care afirmă că homeopatia este medicină informațională, și implicit, o medicină a viitorului. Ideea de medicament informațional sună foarte bine, dar am găsit puțini specialiști care să explice științific această metaforă.
Transdisciplinaritatea homeopatiei demonstrează că modul de funcționare al remediilor homeopatice este asemănător cu procesul de devirusare a unui program soft în IT! Eu însămi am testat de multe ori medicamentele homeopate, cu efecte foarte bune, dar faptul că putem avea acces simplu la medicamente informaționale m-a făcut să vreau să înțeleg mai bine acest lucru.
Și pentru că traversăm o perioadă extrem de dificilă din toate punctele de vedere, îl rog pe medicul bistrițean să ne spună cum se vede criza sanitară coronavirus din perspectiva homeopatiei. A rezultat, cum spune dumnealui, „o disertație care vizează perspective diferite de gândire medicală și logică terapeutică.”
Merită să o parcurgeți pentru că domnul doctor explică foarte plastic și pe înțelesul tuturor mecanismele subtile ale homeopatiei. Pentru a înțelege mai simplu, medicul bistrițean face o paralelă între informatică și medicină, două domenii în care vorbim despre viruși, respectiv virusuri.
În primul rând, dr. Petru Rai explică ce este un virus pentru fiecare dintre domenii:
- Pentru ființele vii, virusul este cea mai mică formă de viață cu efect infectocontagios pentru ființe evoluate biologic (plante sau animale). Acesta pătrunde în celulele vii, nu oriunde, ci în nucleul acestora, producând un bruiaj în funcționarea lanțurilor ADN, ARN care dețin informația – cu alte cuvinte, virusează informația organismului infectat.
- Pentru informaticieni, virusul este un program informatic care, introdus într-un calculator, blochează anumite funcții ale acestuia. În situația unui computer virusat, dacă apelăm la un inginer de sistem (de hard) pentru depanare, nu vom avea nici o izbândă pentru că blocajul se află în soft, în informație, nu în structura materială (hard). Trebuie, așadar, să apelăm la un soft-ist (IT-ist) pentru a rezolva problema.
În revista Cariere, în iunie 2019, într-un alt interviu pe care l-am luat doctorului Petru Rai, acesta explică foarte clar și argumentat pe înțeles fenomenul fizic al homeopatiei, arătând că aceasta acționează pe suprastructura submoleculară, pe informația corpului (pe soft), iar medicina alopată pe suprastructura supramoleculară, materială (pe hard).
Pentru a susține enunțurile precedente, citez zicerea postulată și consimțită atât de medici cât și de pacienți privitor la virozele sezoniere, cum că „gripa se vindecă cu tratament într-o săptămână și fără tratament în 7 zile”. Altfel spus, tratamentul nu are efect dacă factorul etiologic este virusul. Antibioticele pătrund în celulă, dar nu pot penetra membrana nucleului, acolo unde este virusul. Pentru alte tipuri de virus, există tratamente cu efect toxic viral relativ, dar puțin selectiv și cu numeroase efecte biologice colaterale.
Dr. Petru Rai: „Metaforic vorbind, se tratează COVID-19, boală de soft, de către ingineri de hard.”
Din perspectiva acestuia, rezultatele pe care le vedem zilnic provin tocmai din cauza acestui bruiaj. Atunci când s-a oferit să se implice, a fost refuzat întrucât protocoalele nu prevăd imixtiunea tratamentelor homeopate.
Iată explicația specialistului vizavi de perioada prin care trecem:
Virozele se manifestă pe areale extinse și, în funcție de extinderea lor, se numesc endemii, epidemii, pandemii. Ele evoluează un interval de timp, unele cu recurențe imediate. Sunt ca niște furtuni care vin și pleacă, revin ciclic. Simptomele virozelor sunt de două categorii: specifice tipului de virus și comune. Dintre cele comune, enumăr câteva: febra, somnolența, dureri generalizate și cel mai pregnant – lipsa de putere sau energie.
Grosso modo, corpul uman este alcătuit din trei suprastructuri suprapuse și intrinsec intricate: materială (domeniul alopatiei), informațională (domeniul homeopatiei) și energetică (domeniul medicinii tradiționale chineze).
Revin la simptomul pregnant comun din viroze, acela de deficit energetic important. Medicina energetică gestionează această situație considerând prioritar restabilirea echilibrului energie-materie, ca la o balanță cu talerii echilibrați. În situația dată, talerul cu energia este în mare deficit, iar el se poate încărca prin metoda terapeutică specifică acestei specialități. Ca alopat, nu ai mijlocele adecvate pentru acest act și atunci e recomandat ca măcar să nu încarci mai mult talerul materiei, accentuând dezechilibrul. Chiar asta se întâmplă.
Mai fac o paranteză pentru a fi înțeles, și anume că în competiții sportive, în teren, mai ales în ring, atunci când e nevoie de maximă energie, se știe că dacă competitorul bea puțină apă este perdant – de aceea el doar își clătește gura și aruncă apa afară. Antrenorii, sportivii știu, este tabu acest lucru, dar noi medicii, conform protocoalelor, nu știm sau nu respectăm această cutumă fiziologică; mai mult, nu dăm lichidele pe gură, ci direct în venă, dezechilibrând mai rapid balanța. Iar dacă se administrează și soluții cu săruri concentrate, acestea rețin mai mult lichidele în interstițiu, sporind consistent balastul pe talerul materiei.
Apoi se uzitează frecvent terapia corticosteroidă, aceasta aducând un spor de creștere a balastului material, până aici nefăcându-se nimic pentru stimularea energiei de care orice sistem viu sau dinamic are atâta nevoie ca să funcționeze. Am omis să precizez că prin intervenția corticosteroizilor, se dezechilibrează și funcția glandei corticosuprarenale, care este și glanda de reacție în stres și intevenție în situații de alertă.
Ajunși la un astfel de palmares fiziologic, se mai introduc terapiile cu efect citotoxic, plus altele – și ele cu efecte colaterale. Și până aici nu s-a acționat etiologic cu nimic specific asupra COVID-19 (parțial prin efect citotoxic puțin specific).
Așa se explică relatarea chiar în media a multor pacienți (mai labili biologic) care, după 2-3 zile de internare, nu mai au energie nici să se ridice de pe pat, și apoi lanțul se rupe unde veriga este mai slabă.
În ceea ce privește cele trei măsuri de bază: distanțare, spălare și dezinfectare, precum și purtarea de mască, îmi permit să precizez doar că masca de tip chirurgical cu 3 straturi, omologată, impusă, are porii cu dimensiunea de 3 microni (3000 nm), iar virusul care generează Covid-19 are dimensiunea de 120-160 nm (v. google). La un calcul simplu, se poate vedea că prin secțiunea unui por al măștii, concomitent pot trece valsând 20 de viruși.”
Îmi închipui că acest interviu va stârni controverse. Nu aș fi ales să abordez un asemenea subiect dacă eu însămi nu aș fi o consumatoare de produse homeopate. Toată familia mea le folosește, iar asta nu înseamnă că excludem medicina alopată, că nu ne vaccinăm copiii sau alte asemenea confuzii care s-ar isca.
Homeopatia este o ramură a medicinei alternative care funcționează complementar medicinei clasice, alopate. Am folosit-o de multe ori, în afecțiuni cronice, dar și în boli acute și vă garantez că funcționează. Am un medic cu competență în homeopatie în București, la care apelez de peste 25 de ani (nu este dr. Petru Rai, pe care îl cunosc doar de vreo doi ani) și împreună cu dumneaei am găsit întotdeauna soluții viabile la problemele de sănătate cu care ne-am confruntat eu și familia mea.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!