Dr. Vasi Rădulescu

Vasi Rădulescu este medic, scriitor și culegător de povești. Cei mai mulți îl cunosc datorită educației pe care o face populației prin Leapșa de Sănătate. Unii îl știu ca medicul anti-sistem, iar alții i-au citit și cele două cărți publicate, “Dragă inimă” și “Culorile uitării”. Dar cel mai bine veți descoperi omul Vasi Rădulescu citind acest articol.

 

Medicina este o onoare și ar trebui ca fiecare medic să aibă recunoștință pentru oportunitatea aceasta. Pacienții nu sunt niciodată simple cumuluri de diagnostice, ci deținători de povești, de trăiri, suferințe, memorii. Medicul care cu empatie depășește bariera anodină a unei medicini în esență rece, cred că are multe de câștigat și poate oferi un act terapeutic superior.

Tinerii care urmează acest drum trebuie să știe că-i așteaptă multe neajunsuri, tensiuni, clipe la limită, informații întinse pe mii de pagini, gărzi grele, epuizări. Totul însă merită din plin. Chiar și aici, la noi, unde medicina din păcate băltește în compromisuri și lipsuri, există multiple părți frumoase. Pe acestea încearcă tânărul medic să le facă vizibile aspiranților spre această carieră.

 

Leapșa de Sănătate, cel mai important proiect educațional pentru publicul larg

Cea mai mare provocare pentru dr. Vasi Rădulescu este chiar cel mai recent demers. Leapșa de Sănătate este un proiect de educație medicală destinat publicului larg, pentru că a identificat un mare deficit în populația generală. Are direcțiile bine trasate în minte, trebuie doar să muncească extraordinar de mult și să implementeze toate punctele principale, de la content video până la o versiune print sau conferințe de mare impact.

A început postând pe pagina sa de Facebook texte despre sănătate. Pentru că nu dorea să fie intruziv și să ceară share-uri, a construit un hashtag, #leapșadesănătate, pornind de la jocul copilăriei noastre. Numai că aici nu mai era un simplu joc, ci o misiune cu valențe cruciale: să citești un material, să înveți din el și să-l dai mai departe prietenilor, punând umărul la educația medicală.

Într-o seară de început de februarie, aflat la o masă cu niște prieteni și tot discutând despre miturile din sănătate, o idee mi-a fulgerat neuronii: ce-ar fi să pun toate textele pe un site dedicat, să invit alți medici cu notorietate să scrie, să dezvolt acest proiect? M-am sustras cu eleganță și m-am dus țintă la computer, să configurez platforma.

În două zile era gata cu totul, de la server la domeniu și temă. A avut plăcuta surpriză să vadă că, în prima lună, site-ul a înregistrat aproximativ 750.000 de vizitatori unici. Recunoaște că profilul personal cu audiență mare a contat enorm. A continuat să scrie, a editat articole scrise de alți medici și acum e aproape de pasul doi: conținut video și emisiuni educative. Explică totul simplu, fără termeni complecși, fără reclame agasante. Articole curate, de cele mai multe ori sub formă de listă, și un buton mare pentru distribuirea materialului. Citești. Înveți. Dai mai departe.

Vasi Rădulescu

Dr. Vasi Rădulescu alături de Ioana Bâldea Constantinescu, în cadrul emisiunii Orașul vorbește

 

Educația pentru sănătate și lupta cu informațiile medicale false

Internetul e plin de site-uri de sănătate realizate de neprofesioniști, care fac mai mult rău decât bine celor care le citesc. În acest context, #leapșadesănătate e un curent foarte benefic în online-ul românesc. Lumea trebuie să găsească surse veritabile pentru informare când vine vorba de sănătate, iar aici sunt destui medici care scriu. Dr. Vasi Rădulescu îi amintește și pe Mihai Craiu cu proiectul Spitalul Virtual pentru Copii, pe Simona Tivadar cu minunatele și relaxantele pastile nișate mai ales pe domeniul nutriției, pe Otilia Țigănaș cu blogul ei savuros. Sunt medici consacrați care își rup din timpul lor prețios pentru a face educație medicală de calitate.

Fake news-ul va dispărea prin eforturi mixte, atât din partea Google sau Facebook, cu algoritmi inteligenți, cât și din partea oamenilor care vor refuza să creadă toate fantasmagoriile și vor căuta informațiile la surse genuine.

Materialele de pe #leapșadesănătate sunt în principiu de trei feluri: articole cu câteva paragrafe ușor de parcurs, liste cu 10, 25 sau 50 de itemi, respectiv povești. Nu povești din suspendări ale rațiunii, ci fire narative cu optici personale. Momente din gărzi, întâlniri cu pacienți, trăiri ale omului din spatele halatului, dezvoltări ale conceptelor de empatie sau burnout, frustrări generate de un sistem cu multiple nevoi, într-o societate de prea multe ori anacronică.

Seria de video-uri va însemna clipuri scurte, în care va demonta mituri, va explica anumite boli, tratamente, simptome. În plus, va realiza interviuri ample, alături de medici buni sau oameni reprezentativi. Pe lângă toate acestea, celebrul medic și-a propus să realizeze și o emisiune live, o dată la două săptămâni.

 

Dr. Vasi Rădulescu: ”Omul nu este construit pentru veganism!”

Am vrut să aflu de la dr. Vasi Rădulescu care sunt principiile de sănătate pe care orice persoană ar trebui să le urmeze. În primul rând, el recomandă să se respecte noțiunea de doză. Ea face diferența în orice. O alimentație echilibrată, evitarea sedentarismului, exercițiu fizic, un somn de calitate cu durată de 7-8 ore, păstrarea psihicului la nivel optim, evitarea fumatului, consumul mic de alcool sau chiar ocolirea lui reprezintă principii de bun simț, pe care orice om ar trebui să le dețină. Se adaugă o educație medicală, cu informare din surse corecte.

Timp de o lună, Dr. Vasi Rădulescu a încercat veganismul, o opțiune tot mai în vogă la noi. N-a intenționat niciodată să devină vegan și nici nu are de gând, însă a făcut acest experiment pentru a trage câteva concluzii. Astfel, veganismul e o alegere pur personală și nu se discută intens sau impune larg. Medicul e de părere că omul nu e construit pentru așa ceva.

Cei care aleg veganismul, trebuie să aibă grijă să-și procure proteine de calitate și suficiente. Să nu exagereze cu carbohidrații, să aibă un aport corect de vitamina B12 și să treacă pe la medic din când în când, pentru analize și examen clinic. Sunt studii multiple care arată efectele negative ale acestei diete, dar fiecare e liber să aleagă ce dorește, cât timp ține alegerea pentru el și nu le-o impune celorlalți.

 

Dieta fără gluten și detox-ul, două curente înțelese greșit

Dieta fără gluten este recomandată persoanelor cu boală celiacă. Este la modă acum ca oamenii să se ferească de gluten, dar nu există niciun fundament științific solid aici. Dr. Vasi Rădulescu atrage atenția că alimentele fără gluten sunt, de regulă, mai procesate și implicit mai nesănătoase pentru publicul larg.

În ceea ce privește detox-ul, medicul spune cu convingere că este marketing și… cam atât. Nu există detoxifiere făcută de suculețe minune sau alte produse. Toxinele, sau mai bine zis produșii metabolici, sunt eliminați de ficat, rinichi, piele, plămâni. Nu avem nevoie de niciun suc, supliment sau aparat mirific de detoxifiere.

Multe alte sfaturi extrem de utile, le puteți regăsi inclusiv pe pagina de Facebook ”Mesajul de pe frigider”. Aici, dr. Vasi Rădulescu postează poze cu post-it lipite pe frigiderul personal. A ajuns natural la peste 30.000 de fani. Sunt texte simple, aforisme, gânduri, toate construite de el și scrise cu un stilou. “Inima ta merită cele mai frumoase povești din lume”, a scris pe unul. “Dă-mi aproape totul, dar fă-o lin, puțin câte puțin”, a scris pe altul. E tot o contragreutate care îl relaxează pe medic.

Vasi Rădulescu

Radiografia sistemului medical românesc

Dr. Vasi Rădulescu a ales să stea departe de spitalele de stat cât și de cele private. A scris și a vorbit constant peste tot despre carențele sistemului medical de stat și cel privat din țara noastră. Este reunoscut pentru lupta sa cu cele două sisteme.

Majoritatea spitalelor de stat au posturi blocate, dar ele sunt blocate doar pentru medicii care nu trebuie să rămână în spital. Pentru cei cu oarecare tentacule înfipte în sistem, se scot imediat posturi. Fie nu știe nimeni de ele, fie dacă știe și se duce la examen, are grijă comisia să treacă cine trebuie. E o realitate tristă, aproape ubicuă, din păcate. Privatul are alte bube: mercantilismul exagerat, consultațiile pe bandă rulantă, presiunile pe medic de a produce bani. Am făcut un pas în afară din ambele. Dintr-un sistem pentru că n-am avut încotro, din altul pentru că nu m-am regăsit acolo.

În aceste condiții, a ales să fie medic voluntar o bună perioadă de timp pentru că n-a putut să se rupă de pacienți. Deși prins în foarte multe alte proiecte, a decis să ajute câteva ore pe zi într-o secție. Cu timpul, mâna oferită s-a transformat în tot corpul tras în secția respectivă și, cu părere de rău, n-a mai putut să facă nici asta. Primea foi peste foi, era invitat să participe la gărzi, să vadă pacienți din ambulator, toate pentru că s-a arătat interesat să contribuie. Obosise și s-a retras.

Acum are de gând să-și deschidă un cabinet propriu, în care să practice o medicină frumoasă, cu pacientul în centrul atenției. Și, bineînțeles, să scrie în continuare…

 

Prima carte, primul best-seller

Cărțile și le scrie predominant pe telefon. Scrie în gărzi, imediat după gărzi, în metrou, înainte de culcare, în cafenele, pe vreo bancă din vreun parc îmbrățișat de fiecare anotimp, în avion, în picioare sau tolănit pe canapea. Nu are nevoie de lucruri complicate pentru a scrie.

Prima sa carte se numește “Dragă inimă” și a trecut de 10.000 de exemplare vândute, care la noi este prag de best-seller. Conține o călătorie a unei inimi care s-a apropiat de alte inimi. Și bine a făcut. Sunt aici povești din copilărie, întâlniri cu pacienți, suferințe cu duiumul, clipe de fericire, toate gravitând în jurul inimii.

Promovarea a fost foarte bine făcută, cum rar am văzut în peisajul românesc. Cu toate astea, dr. Vasi Rădulescu nu consideră că a făcut marketing propriu-zis, ci doar și-a arătat munca. A anunțat natural lansarea cărții și oamenii care îl urmăresc de mulți ani abia așteptau apariția ei. A primit apoi sute de mesaje cu “Dragă inimă” fotografiată prin orașele lumii.

Nu știu dacă am devenit pe alocuri agasant, dar cred că actul achiziționării cărții unui om pe care îl îndrăgești e supremul gest de apreciere.

 

De la inimă la creier, prin intermediul unei povești înduioșătoare

Când anunțase că mai e puțin și apare prima carte, una despre cord (nimic anatomic sau pur medical), cineva l-a întrebat dacă urmează să scrie și o carte despre creier. L-a captivat ideea, mai ales că la final de martie se întâmplase episodul cu vârstnicul fără locuință bătut cu bestialitate de doi tineri într-un pasaj din Brașov.

Pe fondul acestui episod în care dr. Vasi Rădulescu a generat cu o aparent banală postare un val de bine, domnul a ajuns într-un centru în care este excelent îngrijit. Peste 1500 de oameni au donat aproape 20.000 de euro, bani cu care a achiziționat o nouă casă care a extins centrul.

Bătrânul respectiv avea Alzheimer, era etichetat nebun în comuna în care muncea cu ziua, pentru că descria uneori submarine galbene plutind deasupra dealurilor (evident halucinații în contextul demenței). Povestea asta l-a copleșit și a simțit nevoia să o aștearnă undeva. Așa s-a născut a doua carte, “Culorile uitării”, o extensie a primei, cu explicații despre culori, memorie, uitare, bine, implicare.

Ambele cărți conțin texte simple, o simplitate aproape terapeutică, și sunt destinate publicului larg, nefiind nicidecum cărți de specialitate medicală.

Scrisul pentru mine înseamnă contrapondere la uzura grea dată de medicină. Mă relaxează și, în ultima vreme, mi-am dat seama că efectele generate asupra cititorilor mă umplu de bucurie, deci cred c-am început să scriu pregnant și pentru ei.

Vasi Rădulescu

Vasi Rădulescu – ”Dragă inimă”

 

Viața dincolo de medicină

Vasi Rădulescu s-a împrietenit relativ târziu cu lectura, un mare regret al său. A devenit cititor de cursă lungă, devorând cărțile lui Oliver Sacks, Irvin Yalom, Andrew Solomon – toate gravitând în jurul psihicului, dar și Eric-Emmanuel Schmitt sau Alain de Botton.

Ascultă mai mereu muzică clasică, dar nu se limitează doar la acest gen muzical. Cel mai recent spectacol care l-a impresionat puternic este concertul magnific al lui Damien Rice de la Opera Română, susținut la început de octombrie.

Mă plimb mult pe jos – ce splendoare e toamna pentru actul plimbării – și îmi pun ordine în gânduri în acest timp. Încerc să gâdil clapele pianului măcar o jumătate de ceas pe zi. Pictez în acuarelă – semnele de carte oferite la cele două volume au fost pictate manual de mine, pentru că atenția dată cititorului primează, cel puțin așa consider eu, să aibă ceva de la autor, dincolo de text. Călătoresc destul de mult și socot că aici ar trebui să investim serios cu toții.

Valorile sale cuprind bunul simț, binele făcut ori de câte ori are ocazia, respectul de sine și pentru cei de lângă el, alături de moderație în orice face. În privința oamenilor care l-au format, este un pic mai complicat:.

Cred că noi suntem suma experiențelor noastre. Drumul ne este semnificativ influențat de oamenii pe care îi întâlnim, aparent pur întâmplător. Unii sunt agoniști, alții antagoniști. Ambele categorii reprezintă sfere deosebit de importante pentru evoluția noastră. Le datorez multe doctorilor Grigore Baloșin, Cosmin Constantinescu, Camelia Nicolae, Tiberiu Nanea, Simona Tivadar, Mihai Craiu, Andra Bălănescu. Am luat de la fiecare câte ceva bun. Și continui să o fac.

 

România proiectelor frumoase

Fiecare speră să-și găsească fericirea și armonia în viață, iar unii o caută în altă țară. Așa au plecat zeci de mii de medici din cauze felurite. De la bani și mai ales din pricina umilinței la tot pasul, a lipsurilor din sistem, a blocajelor în desăvârșirea profesională, până la motive strict personale.

Dr. Vasi Rădulescu a rămas pentru că mediul acesta mlăștinos e, pentru cine vrea, teren propice pentru dezvoltarea unor proiecte frumoase, care să astupe neputințele statului. El își dorește să facă lucruri utile aici, pentru oamenii de lângă el. Dincolo de cele câteva mii de pacienți pe care i-a consultat deja, vrea să pună umărul la o educație medicală eficientă, care să ducă la prevenție de calitate și la minimalizarea riscurilor principalelor boli. Cei care îi urmărim munca considerăm că e pe drumul cel bun.

Elita actuală are suficientă resursă pentru ca România să-și revină, să-și pună roțile pe un drum bun și să meargă înainte. Din păcate nu suntem conduși de elită, ci de polul opus ei.

Participarea la TEDx este un alt vis împlinit. A primit invitația de la Dragoș-Cristian Fînaru, care de șase ani face TEDx la Bacău împreună cu Dominic Trișcă. A acceptat imediat. A ajuns într-un Bacău scufundat în toamnă, frunze, miros de covrigi și lavandă.

A vorbit despre domnul D. (vârstnicul bătut la Brașov), despre tot binele făcut de mulți oameni pe care nici măcar nu i-a întâlnit vreodată. A completat cu deschiderea centrului de la Dumbrava, județul Bihor, acolo unde Viorel Pașca face lucruri extraordinare pentru mai bine de 300 de oameni aduși din toate colțurile țării.

Ca un culegător de povești desăvârșit, a mers la TEDx să spună povestea asta. Acolo s-a simțit minunat, a întâlnit oameni interesanți și e recunoscător pentru oportunitatea asta.

Vasi Rădulescu

Vasi Rădulescu la TedX Bacău

 

Planurile de viitor ale unui doctor-scriitor

Încurajat de părerea excelentă a domnului doctor despre Elita României, am încercat să aflu cum se poate crea un curent de opinie și de idei faine în România, când mare parte din mass-media duce nivelul populației tot mai jos.

E greu. Discutam cu prietenul Marius Constantinescu despre emisiunea sa de cultură de la TVR3 și cum au ajuns astfel de emisiuni să aibă un public restrâns sau chiar să fie scoase din grile, când ar trebui gustate de tot mai mulți oameni. Aici suntem. Televiziunile generează cercuri vicioase, întrețin propagarea materialelor de calitate scăzută, a scandalurilor. Oamenii citesc puțin și prost, preferând să nu se relaxeze la o piesă de teatru, o emisiune stimulantă sau cu o carte în mână, ci la show-uri cu multă formă și puțin fond. Eu lupt împotriva acestui fenomen și promovez frecvent cărți, oameni, emisiuni care merită. Sunt un căpos și cred că oamenii care mă urmăresc pot fi influențați pozitiv prin modelul oferit de mine sau reperele promovate constant.

Cât despre viitor, și-a trasat niște idei, dar știe că nu e pe deplin pregătit pentru ele. Se va adapta cumva din mers, cu muncă multă și perseverență. Urmează să scoată, poate în decembrie, o carte de medicină povestită pe înțelesul tuturor. Vor apărea emisiunile Leapșa de Sănătate, iar în 2019 va scoate primul număr al revistei omonime.

Când axa creier – inimă – mână e corect aliniată, mai aruncă cuvinte într-un roman pe care speră să-l termine tot anul viitor. Va continua să facă bucata de educație medicală în fiecare zi de marți, la radio, alături de Ioana Bâldea Constantinescu, în cadrul emisiunii Orașul vorbește.

Ce e sigur, e că va scrie aproape în fiecare zi. Se va descoperi, se va cultiva și va căuta să facă bine celor de lângă el, ori de câte ori va putea. Noi îi vom urmări mai departe activitatea și îl vom da ca exemplu în jurul nostru. Acest medic demonstrează că în România mai există oameni care să lupte dezinteresat pentru binele comun.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *