Pentru mulți este o tânără simplă, pentru unii este un om misterios, pentru alții este unul dintre cei mai interesanți adolescenți. Prin propriii ochi, Amalia-Ela Ardelean se vede ca fiind o persoană serioasă, care a găsit echilibru în sânul familiei care a adoptat-o și, deși are abia 17 ani, vrea să se alăture celor mai tineri scriitori profesioniști. A dat viață primei cărți, iar titlul „Cutia cu nisip” nu este ales aleatoriu.
Se deosebește de ceilalți de vârsta sa prin talent. Cititul este o pasiune mai veche de a sa, dar până nu demult a făcut trecerea și către scriere. Îi plac cuvintele, știe să le folosească și să le dea înțeles. A conștientizat că cea mai bună formă de exprimare a sa este prin scris, atunci când este doar cu ea și-și dă voie să călătorească prin locuri nebănuite doar cu ajutorul imaginației bogate.
Pentru ea e cool să citești, de aceea s-a și transferat de la specializarea „Științe ale Naturii” la „Filologie” în cadrul aceluiași liceu. Cum îmbină școala cu pasiunea, în ce domeniu vrea să activeze în viitor aflăm chiar de la cea care face subiectul zilei.
Cum era fetița Ela Ardelean și cu ce i-a fost presărată copilăria
A avut Dumnezeu grijă să-i dea o familie unită, în care să cunoască cel mai puternic sentiment-iubirea. Spune despre părinții săi că sunt implicați în tot ce ține de educația și dezvoltarea sa și că muncesc neîncetat pentru a nu duce lipsă de nimic.
Trăiesc ani frumoși și buni împreună. Își văd de cursul vieții firesc ca o familie unită care îmbrățișează atât bune, cât și rele.
Vara stăteam pe terasă cu mama, iarna mă ducea tata cu sania, în timpul sărbătorilor toți făceam câte ceva. Când eram mică stăteam la bunici într-un sat mai de deal și iubeam să alerg. Însă dintre toate amintirile cele mai frumoase din copilărie sunt mesele de sărbătoare când se strângea toată familia.
A copilărit în satul bunicii, satul în care a simțit că e în siguranță, unde a găsit dragoste, căldură, înțelegere și a cunoscut oameni care i-au rămas dragi. Era un copil retras, timid și care nu prea vorbea. Îi plăcea să se joace și să fie ba polițistă, ba cadru militar.
Aștepta cu nerăbdare ora când se difuzau desenele preferate, Scooby Doo și Tom&Jerry, iar atunci când nu se distra în fața televizorului prefera să citească și vara adora să stea în grădină sub un măr bătrân.
Am început să devin o adolescentă din ce în ce mai deschisă, mai implicată, mai in mijlocul oamenilor. M-am format treptat și cu siguranță încă această formare continuă.. Părinții mei mereu m-au învățat să fac bine atât pentru mine cât și pentru cei din jurul meu și să acționez în viață drept, corect și cinstit.
Contele de Monte Cristo – romanul care i-a marcat copilăria
Ela Ardelean iubește la școală orele de limba română și istorie. A citit titluri care au făcut parte din lista obligatorie de lectură, dar a citit cărți și care i-au satisfăcut curiozitățile legate de țara noastră.
Nu a memorat niciodată numărul cărților de până acum care i-au trecut prin mână și nu doar pe care le-a răsfoit, ci le-a aprofundat. Știe doar că a trăit mai multe vieți odată cu persoajele. Citește cu mare plăcere și se pune în pielea fiecăruia.
Nu îmi mai aduc aminte exact prima carte citită, dar cartea preferată și în care m-am regăsit e „Contele de Monte Cristo”. Contele e și personajul preferat deoarece e curajos, înțelept, viclean. Este unul dintre cele mai misterioase personaje.
Adolescenta încurajează lectura în rândul adolescenților. Oferă noi cunoștințe, reduce stresul, crește nivelul de creativitate și dezvoltă abilități de gândire critică. Poate o fată maturizată precoce, dar conștientă că suntem primii la analfabetism funcțional și printre ultimii în rândul oamenilor care citesc din UE.
De ce „Cutia cu nisip”?
Prin 2018 s-a apucat serios de treabă. A primit încurajări, a primit feedback bun și a fost împinsă indirect de la spate să „etaleze” cu gândurile sale pe care să le expună într-o primă lucrare. Unii s-ar întreba de ce să citească o tânără de 17 ani și Ela vine cu un răspuns.
Sunt zeci, poate sute de pagini ,,motivaționale” pe Instagram, dar toate conțin cam aceleași mesaje și aceeași lipsă de sens. Mulți zic ,,Fă aia și o să îți fie bine!”, dar nimeni nu vorbește despre cum să o faci, ce riscuri sunt, cum să treci peste eșec, cum să mergi mai departe. Așa că eu aduc și teorie și practică și povești personale și învățături și eșecuri. Așa că dacă e cineva la început de drum căruia îi e frică, nu are încredere în el sau doar vrea cineva să își readucă aminte de cele mai importante valori și însușiri omenești, ar trebui să mă citească.
Despre cartea ei spune că a prins viață în momentul când neîncrederea din sufletul său s-a stins. A fost înlocuit sentimentul negativ cu încrederea și o stimă de sine corespunzătoare.
Nisipul mării e imens, format din milioane și miliarde de particule și atomi, iar toate astea adunate într-o cutie să zicem, formează un întreg. Așa și noi, din miile de sentimente, stări evenimente, acțiuni, oameni, ne formăm ca un întreg.
A început să transpună în carte gânduri din tragedie, a continuat din pasiune, iar la final a încheiat cu emoția în suflet că dăruiește. Are un mesaj moralizator și consider că este specială, dincolo de a părea perfectă.
Ela Ardelean – o tânără cu aspirații
Deși încă elevă, Ela și-a trasat o idee despre ce vrea să facă în viitor. Va alege dintre Științe Politice și Drept, vrea să lanseze și alte cărți și să își deschidă un ONG. Crede că Dumnezeu o va surprinde, dar la rândul ei va răsplăti.
Își va urma pasiunea de a scrie și consideră că prin mult exercițiu și încredere în potențialul său se va alătura acestei bresle. E viața ei și are grijă de ea. A ales să pășească pe o cale bună într-o lume condusă de multe exemple mai puțin bune. În rândul adolescenților, este ea însăși un model.
Ela, să auzim de tine doar de bine! Să ne oferi cât mai multe motive să te aducem în paginile revistei Elita României! Ce ți-ai propus să ți se îndeplinească! Să nu te ocolească imaginația și creativitatea niciodată! Să scrii frumos și curat!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!