Elita României

Opt luni au trecut de când s-a născut Elita României. În 16 aprilie 2018, undeva în mijlocul nopții, am luat hotărârea să lansez către întreaga Românie visul pe care îl frământ de câțiva ani buni. Deși nu îmi stă în fire să iau decizii pripite, în acea dimineață de luni am decis să fiu altfel. Mi-am spus că nu trebuie să mai amân niciun minut. Mi-am spus, Mihnea, fii și tu odată spontan în viață. Și am fost…

 

Sigur că planul îl aveam demult conturat în minte. Efort versus rezultate, venituri versus cheltuieli, apreciere versus indiferență. Dacă mă întrebai cu 6 luni, 2 săptămâni sau chiar cu o seară înainte, ți-aș fi spus că nu mă bag în așa ceva. Duminică pe 15 aprilie, ți-aș fi spus că nu e sustenabil, că e un proiect nobil și necesar, dar mult prea riscant.

Pe vremea aceea, mă uitam la marii bloggeri și vedeam cât de greu le-a fost să își monetizeze site-urile. Diverse platforme media de nișă, unele chiar cu un mesaj similar, care nu au reușit să se impună într-o branșă super aglomerată.

Apoi, mă uitam prin folderul de diplome și vedeam 0 la capitolul jurnalism, blogging sau storytelling. Cunoștințe limitate de WordPress, prea puține contacte în media. Mă căutam de bani prin buzunare și nu prea găseam pentru investiții. În capul meu, simțeam că sunt necesari cel puțin 50.000 euro pentru a ajunge la un nivel cât de cât.

Deși pasiunea și dorința erau mari, totul în mintea mea îmi spunea că nu e cazul. Și totuși…

 

Când inima învinge creierul

În acea dimineață de 16 aprilie, am pornit la drum cu câteva arme extrem de fragile. În primul rând, era dorința de schimbare dublată de dezgustul pentru media autohtonă. Dragostea de țară, plus supărarea că mai nimeni nu se concentrează pe aspectele pozitive. Pasiunea pentru scris testată doar prin compunerea de mailuri luuuungi la locul de muncă, mailuri pe care totuși lumea le citea și aprecia.

M-am așezat în fața laptopului și am pus „pe hârtie” tot ce gândisem eu în acea noapte nedormită. În câteva ore, a rezultat un text de circa 1000 de cuvinte de care eram absolut încântat. Primul meu articol scris în viața asta arăta atât de bine în mintea mea, încât l-am urcat direct pe o platformă de crowdfunding, fără să-l arăt nimănui!

Am construit o poză așa cum m-am priceput, care aveam să aflu mai târziu că e groaznică (mulțumesc, Gabi și Tudor, pentru adevărul gol-goluț!) Am adăugat bugetul acela astronomic de 50.000 euro și m-am pomenit că trebuie să îl strâng în 45 zile… Mult timp m-am întrebat cine m-a pus, cum să strâng așa o sumă mare, în condițiile în care sunt atâtea cazuri sociale de exemplu, mult mai importante decât ce vreau eu?

 

Bob cu bob, a apărut Elita României!

Am început așadar să întreb în stânga și dreapta. Să-mi prezint viziunea, planurile și valorile. De câteva ori mi s-a spus că țara asta nu are niciun viitor, că nu merită așa un efort… Că nimeni nu mai citește astăzi texte atât de mari și că trebuie să regândesc proiectul pentru a avea succes.

Acestea fiind spuse, a urmat ceva incredibil. Am primit sute de mesaje de încurajare și suport. Sugestii, critici constructive, direcții și potențiale colaborări. Cel mai important, tot mai mulți oameni s-au alăturat acestei viziuni.

Am strâns doar puțin peste 10% din suma preconizată, însă timpul mi-a demonstrat că, de fapt, nici nu era nevoie de atât de mult. Sigur că m-ar fi ajutat un buget mai mare de promovare, dar ne-am descurcat și așa.

Cu o viteză năucitoare, au apărut site-ul și logo-ul. Primii membri de echipă. Treptat, Elita României se transforma din ”one man show” cum i se spunea, într-un efort comun.

În acest demers, trebuie menționați toți cei care au susținut financiar lansarea. Alte zeci de oameni care au oferit sfaturi, și pe care nu i-am centralizat pe nicăieri altundeva decât în mintea mea. Echipa de contributori, mai mult sau mai puțin cunoscuți, dar cu extraordinar talent și credințe similare.

În mod special, toți cei care au fost de acord să-și dezvăluie valorile, viața, succesele și eșecurile, sfaturile și planurile de viitor pentru platforma noastră. Fără ei, visul de a contribui la o Românie pozitivă nu ar fi fost posibil.

 

Ce nu am făcut din ce mi-am propus

Pe de-o parte, ne putem mândri cu faptul că Elita României este într-adevăr un spațiu destinat exclusiv performanței 100% românești. Încă din primul articol, publicat în 2 iulie 2018, am promis că vom aborda toate domeniile de activitate, și nu cred că până acum am ratat ceva. Am promis un newsletter săptămânal ne-comercial și ne-am ținut de cuvânt.

Am refuzat să scriem despre români care nu corespund criteriilor noastre, specificate încă de la început. Am abordat așadar doar oameni speciali, care fac ceva în plus pentru ei și publicul lor. Asta chiar cu riscul vizibil de a nu ne îndeplini obiectivul auto-impus – 2 reportaje noi pe zi, de luni până vineri.

Am promis o revistă trimestrială, sau măcar un eBook inspirațional cu cele mai bune povești, însă primul număr încă nu a văzut lumina zilei. Pe parcurs, ne-am gândit la un moment dat să introducem format audio pentru fiecare articol, pentru o parcurgere mai facilă a materialelor. A rămas și acest lucru în stadiul de idee.

Am promis articole de circa 1000 cuvinte, însă acestea sunt o raritate. Oamenii aceștia despre care scriem, au atâtea lucruri interesante de spus încât majoritatea reportajelor au peste 2000 cuvinte. Aceasta a fost prima excepție de la regulă, iar de atunci a devenit o obișnuință.

Personal m-am speriat că lumea nu va citi, însă prietenul Google Analytics îmi demonstrează contrariul. Timpul mediu petrecut pe fiecare articol Elita României este mai mult decât potrivit cu lungimea acestuia, așa că m-am liniștit. România citește, dacă are ce!

 

A propos de citit articole lungi…

Fac o mică paranteză, menită să vă arate una din sursele de inspirație în lansarea acestui concept. Știți marile site-uri de sport care te bombardează cu tot felul de știri senzaționale? Ce mai face Becali, cine cu cine s-a mai certat, ce blugi a mai îmbrăcat Ilie Năstase samd?

Ei bine, acum deja mulți ani s-a lansat un site dedicat tenisului, pe care poate îl urmăriți și voi. Treizecizero a venit cu un concept nou, cu analize complexe despre orice, numai de cancan nu. Din analizele lor am învățat despre tehnică și tactică, poziționare și mișcări în teren, psihologia tenismenilor și rolul mentalului în sportul alb. Exact cum nu (mai) fac (demult) marile trusturi.

Treizecizero este azi câștigător pentru că s-a păstrat pe aceeași linie, a consistenței. Sute de oameni pasionați de tenis sunt zilnic pe forumul lor și comentează acolo orice meci, orice rezultat sau voleu ratat de favoriții lor.

Într-o eră a vitezei, a informației neverificate și superficiale, ei s-au impus pe nișa lor. Au început timid, doar din pasiune pentru tenis, iar azi îi vezi cu acreditări de presă la toate marile turnee dintr-un an.

În tot acel timp în care am întors Elita României pe toate fețele, mi-am spus mereu că trebuie să arate la fel. Sobru, consistent, plin de învățăminte.

 

Revenind la 2019

Tot la capitolul planuri, visez încă de la început la organizarea unei gale de premiere a celor mai frumoși români. Un fel de decernare a premiilor Oscar dedicată performanței românești din orice domeniu de activitate. Așa ceva nu s-a făcut încă în România, cel puțin nu la acest nivel. Mai mult ca sigur nu se va întâmpla anul viitor, dar nu ne oprește nimeni să visăm, așa-i?

Deocamdată, în 2019 vom scrie în continuare articolele cu care v-am obișnuit. Vom crește echipa de contributori, acolo unde, a propos, este binevenit oricine ne împărtășește valorile și are o pasiune pentru scris. Vom organiza în continuare concursuri cu premii, poate chiar seri de networking.

În ultimele 2 săptămâni ale lui 2018, vă invit să urmăriți pagina de Facebook, acolo unde vom realiza un top al celor mai bune reportaje din toată această călătorie. Vom posta, zilnic, top 3 articole scrise de fiecare contributor, cei care merită toate laudele pentru evoluția acestui proiect. Vor urma top 3 povești inspiraționale, educative, impresionante, bine scrise șamd.

La ora la care scriu aceste rânduri, Elita României înseamnă: 99 reportaje despre unii dintre cei mai frumoși români; 10 autori permanenți plus alți 4 care au realizat articole faine pentru noi. 2787 like-uri pe Facebook, plus alte câteva zeci de persoane care urmăresc, au sprijinit sau au contribuit la Elita României. 19.700 vizitatori unici, doar în ultimele 30 zile.

Pentru toți aceștia, pentru toți cei care încă nu au auzit de noi, vă dorim Crăciun liniștit și un An Nou de excepție! Să nu abandonați România, pentru că deține o excelentă bază pe care se poate construi.

Totul va fi bine, atâta vreme cât fiecare dintre noi își vede de bucățica lui, și le arată și altora ce lucruri faine face.

Să ne revedem cu bine în 2019!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *