Eszter Bereczki

Eszter Bereczki a pornit la 13 ani în aventura vieții sale, făcând cea mai lungă tură de cicloturism. Șase ani mai târziu, urcă până pe locul 87 mondial la cross country olimpic și devine și campioană națională.

 

Eszter Bereczki, între ciclism montan și școală

Eszter Bereczki s-a născut și locuiește în Oradea. Are 19 ani și este studentă în primul an la Facultatea de Medicină și Farmacie. Vrea să devină medic stomatolog. 

Știe că nu va fi ușor să împace sportul cu școala, dar este convinsă că poate găsi o cale de mijloc. În funcție de rezultatele din sport este dispusă să neglijeze puțin din școală.

Deocamdată MTB-ul ocupă un rol important în viața sa și sigur nu se va lăsa de sport. A investit prea mult ca să ajungă la acest nivel. Pe de altă parte, este convinsă că nu va putea practica sportul de performanță o veșnicie și atunci trebuie să aibă o alternativă pentru viitor și un trai decent.

În ferestrele dintre ore mă duc la sală și în oraș circul cu o trotinetă electrică pentru a mai câștigă câteva minute. Sportul m-a învățat că fără muncă nu poți obține rezultate. Totodată am învățat să apreciez lucrurile mărunte, pe care poate în viață de zi de zi nici nu le observăm, precum o gură de apă rece de izvor, o adiere de vânt sau un petic de umbră, practic  să mă bucur de viață. Îmi place foarte mult ciclismul montan ca sport de performanță, dar ciclismul nu înseamnă numai să te dai cu bicicletă, pentru mine înseamnă un stil de viață echilibrat, în care pun accent atât pe calitatea și conținutul antrenamentelor, cât și pe alimentație sănătoasă și  recuperare. Recomand ciclismul tuturor celor care își doresc o viață activă, în special fetelor. Girls shred too!

 

Totul a început la 13 ani

Eszti a fost atrasă de ciclism de mică. În timp ce alți copii băteau mingea sau se jucau pe tablete, ea făcea ture de MTB cu tatăl său.

La început turele au fost mai scurte, iar apoi au urmat și ture de bikepacking de 5-6 zile sau cicloturism.

La 13 ani am făcut cea mai lungă tură de cicloturism din viața mea, am pedalat alături de tatăl meu 17 zile în Grecia parcurgând peste 1000 km cu +18000m diferența de nivel. A fost o adevărată provocare pentru mine, dar și o experiență de neuitat, care mi-a schimbat complet felul în care am privit lucrurile în viață. După această tură am început să particip la competiții de MTB. Am avut succes încă de la început și m-am îndrăgostit de acest sport.

Acum, aproape că nu trece zi în care să nu pedaleze sau să nu meargă la sală. Iarna, de exemplu, se antrenează 6 zile pe săptămână, până la 3 ore pe zi.

Cel mai mult îi place să pedaleze pe poteci montane, însă iarna nu prea e posibil. Eszter se mulțumește cu șoselele din jurul orașului și cu lumea virtuală a hometrainerului. 

 

Ce este MTB-ul

MTB-ul este un sport tehnic, spune Eszti. Un sport foarte dur, bazat pe tehnică și tehnologie de vârf. O bicicletă ultramodernă te ajută în curse, dar fără antrenament nu are nicio valoare.

La ora actuală traseele de XCO au devenit atât de dificile din punct de vedere tehnic precum au fost cele de downhill acum câțiva ani. Chiar dacă știi să te dai pe bicicletă, nu înseamnă că poți să parcurgi un astfel de traseu.

Fără să știi tehnici de bază specifice riști o accidentare serioasă. Acestea trebuie învățate de la o vârstă cât mai mică, în mod sistematic în școli de MTB sub îndrumarea unor instructori.

Amathous XCO 2019 

 

Provocările unei cicliste în România

Dacă vrem ca MTB-ul să se dezvolte în România trebuie pus un accent mare pe înființarea de școli de MTB și de formarea de instructori/antrenori de MTB. Eszter consideră că formarea de noi generații de cicliști este cel mai important lucru în dezvoltarea MTB-ul la noi. Din păcate și ea a început târziu, la 13 ani, în timp ce, de exemplu, multipla campionă mondială Jolanda Neff a participat la primul ei concurs de MTB la vârsta de 6 ani.

Este un dezavantaj care se recuperează greu. De asemenea este foarte important să participăm la cât mai multe concursuri în străinatate. Nu trebuie să ne fie rușine de clasarea obținută. Contează să nu renunțăm și să învățăm să fim cicliști mai buni. Numai după aceea vom putea să și câștigăm, declară cu convingere Eszter Bereczki.

Mulți cred că MTB-ul este un sport pentru băieți, fiind prea dur pentru fete (în special XCO – cross național olimpic). Să știți că nu este așa. Mountain bikingul feminin peste tot în lume se bucură de o popularitate la fel de mare ca al băieților. Din păcate la noi ciclismul feminin este oarecum neglijat, atât la nivel de cluburi, cât și de federație și ca urmare suntem mult în urma ţărilor din vest atât ca număr, cât și ca nivel de performanță, dar sper că lucrurile se vor schimba spre bine în viitorul apropiat. 

Campioana noastră mai consideră că, de cele mai multe ori, lipsa de susţinere financiară sau morală este un impediment care pune căpat unei cariere promițătoare. Este foarte greu să faci rost de fondurile necesare pentru deplasări, cantonamente, piese de schimb și biciclete.

Practic, și pe mine mă „sponsorizează” doar familia și prietenii, prin intermediul a două cluburi sportive din Oradea, Carcover și Xterra. Sunt conștientă că fără eforturile lor financiare nu aș fi reușit să concurez alături de cele mai bune cicliste din lume.

 

Sezonul 2019 a însemnat și mai multe curse

În sezonul 2019, Eszter Bereczki a pus accentul pe cantitate. A căutat curse UCI mai puțin dificile la care să aibe șanse să primească puncte în funcție de clasare.

Astfel, a început primul an la categoria U23 cu un stage race și un xco în Grecia în luna februarie, unde au participat multe alte fete din topul mondial. Nu a reușit o clasare prea bună, dar până la urmă nu acesta a fost scopul.

Au urmat alte concursuri, în unele dintre ele clasându-se chiar pe podium. Și-ar fi dorit să poată participa și la etape de Cupă Mondială, dar din motive financiare a fost nevoită să renunțe. De asemenea, din cauza examenului de admitere, Eszter nu a reușit să ajungă nici la Campionatele Europene.

Nivelul competițiilor de afară este mult mai ridicat față de cele din țară. Te bucuri dacă iei puncte sau dacă termini competiția fără să primești tură, dar contează să participi la cât mai multe curse pentru a acumula experiență. Cu 18 concursuri UCI (11 XCO, 2 CX, 1 XCE și 4 stage race-uri) mi-am îndeplinit targetul pentru acest an, reușind să urc în clasamentul mondial pe puncte pe locul 87 la XCO. În acest an am câștigat 3 titluri de campion național, la MTB Cross-country Olympic (XCO), MTB Eliminator (XCE) și Cyclo-cross (CX).

Pentru sezonul următor, Eszti și-a propus altă strategie. Va pune accent pe concursuri mai importante și va face tot posibilul să poată participa la Campionatele Europene, Campionatele Mondiale și Campionatele Mondiale Universitare de XCO.

Eszter Bereczki
In finala Campionatului National de MTB Eliminator 2019

Mi-a plăcut Campionatul Național de XCE, cred că acest format de cursă scurtă, intensă și tehnică mi se potrivește, de aceea o să încerc să particip și la câteva curse de MTB Eliminator.  Sper să pot reuși să mă pregătesc atât fizic, cât și tehnic ca să pot obține clasări decente.

 

Cuvânt de încheiere

Când o privești pe Eszti, nici nu ți-ai putea închipui câtă perseverență, muncă și curse are în portofoliul ei de „omuleț” la doar 19 ani. Și când colo, ne poate da lecții tuturor. Și nu doar despre ciclism montan, dar despre cum să ne manageriem timpul, prioritățile și să ne urmăm visurile și pasiunea.

Esztr Bereczki este o dovadă vie și concretă a faptului că talentul trebuie prelucrat constant și oricât de greu ar părea, merită să fie șlefuit, muncit și exploatat la maxim. Nu există limite, decât dacă noi ni le impunem! Și nu există talent de fete sau talent de băieți. Talentul și perseverența sunt trofee ale învingătorilor!

Este de-a dreptul uimitor cum unii tineri nu doar că ne ajung din urmă precum un supersonic, dar ne dau lecții de maturitate și înțelepciune cu atât de mult bun simț încât, ne întrebăm dacă pe undeva, noi ca societate nu greșim când nu ne axăm mai mult pe descoperirea talentelor, susținerea și promovarea lor în grădiniță, școală sau societate!

Poate și încep să cred din ce în ce mai mult, școala ar trebui să se muleze după timpurile moderne, să se adapteze acestor generații de tineri cu aptitudini deosebite în marketing, arte, sport, IT, etc și să le ofere platforme care să îi propulseze și mai mult în ceea ce știu ei să facă cel mai bine.

Și, mergând mai departe, lumea antreprenorială, ar trebui cumva atrasă să sponsorizeze în creșterea calității societății românești prin implicare, selectare și ofertare de muncă!

Mult succes, Săgeată a munților! Să îți fie drumul lin, fără poteci prea abrupte și să te ajute roțile să ajungi acolo unde ți-ai propus! Suntem mândri de tine!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *