Viața ne supune în fiecare zi la încercări, unele mai dificile, altele mai ușoare. Chiar dacă uneori avem impresia că nu putem depăși un obstacol, trebuie să găsim în mintea noastră un motiv pentru a merge mai departe. Altfel spus, viața merită trăită, oricum ar fi ea. O astfel de lecție a învățat-o, iar acum o transmite mai departe Horia Ciacoi (21 ani), un tânăr care se luptă cu diabetul din anul 2012.

 

Chiar dacă viața i s-a schimbat, el nu s-a lăsat dărâmat. Dimpotrivă, a demonstrat că ambiția, un regim alimentar echilibrat și sportul pot face multe minuni, pe lângă tratamentul recomandat de doctori ca să-și țină boala sub control.

 

La 5 ani, mingea de baschet l-a fermecat

Horia Ciacoi s-a născut în București, iar mai târziu s-a mutat la Cluj. În capitală a avut prima interacțiune cu baschetul la doar cinci ani. Fratele său mai mare mergea la antrenamente cu un prieten al familiei sale. Așa a devenit și el curios în legătură cu acest sport.

Prin urmare, și-a rugat mama să-l ducă la sală pentru a privi antrenamentele baschetbaliștilor. Nu avea voie să se amestece printre cei mari, dar antrenorul l-a văzut atât de curios și de încântat încât i-a oferit o minge și l-a lăsat să se joace la panourile de pe marginea terenului.

Pasiunea pentru sport a prins-o și de la părinții săi. Tatăl a practicat volei de performanță în tinerețe, iar mama îi povestea cum se antrena la gimnastică, încercând să o imite pe Nadia Comăneci.

Sportul face parte din viața familiei lui Horia și în prezent. Toți merg la sală, schiază, joacă tenis, fotbal, baschet, volei și multe alte sporturi. Practică din fiecare câte puțin, pentru a avea un organism sănătos și o minte limpede.

Pentru mine, baschetul este o reflexie frumoasă a vieții. De mic am fost îndrumat de antrenorii mei să muncesc din greu pentru a deveni un jucător bun. Îmi plăcea enorm să merg la antrenamente. Țin minte cât de motivat eram în clasele primare să-mi termin temele și să joc baschet cât de repede posibil. Sportul în sine, antrenorii, colegii de echipă, întreaga comunitate a baschetului a fost, este și va fi mereu una dintre cele mai mari comori din viața mea. Nu a fost ușor să mă concentrez pe educație și pe baschet în același timp. Dar, cu ajutorul părinților și al unor îndrumători, am reușit să găsesc un echilibru și să mă acomodez cu ritmul.

 

Antrenat de o glorie a baschetului clujean

Cu ajutorul baschetului și-a făcut mulți prieteni. Tudor Chiș este unul dintre ei, pe care l-a considerat mai mult decât un coechipier, deoarece i-a fost mereu alături și la bine, și la rău. Alături de Tudor a jucat la Universitatea Cluj sub îndrumarea Aurorei Dragoș, câștigătoare a 10 titluri naționale consecutive alături de formația ardeleană.

La baschet feminin, Universitatea Cluj este cea mai titrată echipă din istoria primei ligi din țara noastră. Pe fosta mare sportivă, Horia o consideră o persoană minunată, cu o bunătate și o mentalitate de campioană dincolo de cuvinte. A fost mereu impresionat de energia ei pozitivă și determinarea de care dă dovadă îndrumând noua generație de jucători.

Pe lângă antrenori, colegi de echipă, familie sau prieteni, credința a fost un sprijin important pentru Horia Ciacoi. Înaintea fiecărui meci de baschet se ruga lui Dumnezeu să-i dea putere și înțelepciune.

Chiar dacă nu a câștigat mereu, un lucru firesc în viața oricărui sportiv, credința l-a ajutat să dea tot ce are mai bun, să aibă mereu sentimentul că și-a făcut datoria.

 

Diabetul l-a determinat să renunțe la baschetul de performanță

Horia Ciacoi își vedea viitorul pe terenul de baschet, în cele mai puternice ligi din Europa, poate chiar în NBA, unde au scris istorie idolii săi LeBron James și Kobe Bryant. Dar în 2012, pe când avea 13 ani, a primit o lovitură grea. A fost diagnosticat cu diabet, a suferit apoi două operații la piciorul stâng și a trebuit să renunțe la sportul de performanță.

Acea perioadă m-a pus la încercare din toate punctele de vedere, dar privind acum în urmă, m-a ajutat să devin ceea ce sunt azi și anume, o persoană mai bună și mai înțeleaptă. Cu toate acestea, nu am renunțat niciodată la baschet. Dimpotrivă, joc cu o plăcere și mai mare decat înainte, deoarece știu că am fost binecuvântat de Cel de Sus de a fi din nou apt să practic sportul pe care îl iubesc.

A reușit de atunci și până astăzi să ducă o viață aproape normală, făcând mișcare în fiecare zi, fie că joacă tenis, baschet, aleargă sau merge la sală. Orice formă de activitate fizică este benefică.

În ceea ce privește tratamentul și regimul alimentar, aici totul ține de disciplină. Pentru a găsi rețeta cea mai potrivită pentru el, Horia s-a documentat foarte mult pe cont propriu.

Îmi cântăresc mâncarea cât de mult posibil. În acest fel îmi este mai ușor să țin evidența carbohidraților consumați la o masă, ceea ce mă ajută să calculez doza corectă de insulină. Insulina mi-o injectez înainte sau după ce mănânc, depinde de situație. Fiind un pacient cu diabet de tip 1 trebuie să fac asta de fiecare dată când mănânc, adică de vreo 5-6 ori pe zi. Pe urmă vine partea cu monitorizarea glicemiei. Un profesor îmi spunea o dată  „Dacă nu poți măsura ceva nu vei putea să-l manageriezi!”. Cuvinte de aur, în mod special pentru diabetici. Îmi iau glicemia constant și am un jurnal în care îmi notez observațiile referitoare la progresul tratamentului. Evit mâncarea procesată și cea bogată în zahăr. Consum multe fructe și legume zilnic și beau mai mult de 2 litri de apă.

 

Horia Ciacoi și ambiția de fier: „Nu las diabetul să-mi șteargă zâmbetul de pe buze”

Horia revine la capitolul familie, despre care spune că reprezintă totul pentru el. Pe părinții săi îi consideră cei mai buni din lume. Nu există cuvinte prin care să descrie sacrificiile pe care le-au făcut pentru el și fratele său.

Prin tot ceea ce fac vreau ca ei să fie mândri și să devin în viitor un părinte model asemenea lor. Mama, tatăl si fratele meu au fost lângă mine mereu și m-au motivat să nu las diabetul să-mi șteargă zâmbetul de pe buze. Cât despre prieteni, diabetul a fost cel mai bun filtru pentru a-mi da seama cine ține la mine cu adevărat. Nu pot spune că am mulți prieteni, dar am prieteni care sunt reali și de mare calitate, fapt pentru care le sunt extrem de recunoscător.

Horia Ciacoi

În prezent, Horia locuiește în Londra, unde e student de doi ani la Facultatea de Business & Hospitality Management.

Viața din Regat este într-o continuă mișcare și dezvoltare. Toată lumea, spune el, pare să aibă un scop bine definit și muncește pentru a-și câștiga existența.

Cunoaște mulți români stabiliți în capitala Angliei și are inclusiv prieteni din Cluj-Napoca veniți la studii. Când l-am întrebat cum sunt văzuți românii acolo, Horia mi-a oferit un răspuns uimitor. El și toți conaționalii din Londra pe care îi cunoaște sunt percepuți drept oameni inteligenți, harnici, descurcăreți și care știu să se bucure de viață.

După ce își va încheia studiile, Horia are în plan să facă un master în Elveția, pe același profil ales în Anglia. Pe termen lung își dorește să devină manager de evenimente în NBA, de asemenea, visează să se înscrie la competiții de baschet 3×3 sau chiar la niște concursuri de slam dunk.

 

Inspirat de LeBron James și Kobe Bryant

Pentru mine, succesul este un stil de viață. În urma unei tragedii care a avut loc recent, aș vrea să îl reamintesc aici pe unul dintre idolii mei indrăgiți, Kobe Bean Bryant. Este o legendă a baschetului care m-a motivat de-a lungul anilor, de la care am învățat multe despre baschet, dar mai ales despre viață și succes. Datorită lui și altor idoli, am reușit să trec peste momentele critice din vață. Mai mult, am învățat să fiu disciplinat, modest, să muncesc din greu pentru visele mele și, mai presus de toate, sa las ceva în urmă pentru generatiile viitoare. Secretul succesului meu constă în multă muncă, disciplină, lucruri și persoane care mă fac fericit și dorința de a îmi ajuta aproapele pe cât de mult posibil fără să primesc nimic în schimb. Ralph Waldo Emerson spunea foarte frumos „Să știi pur și simplu că cineva a respirat mai ușor doar pentru că tu ai trăit. Asta înseamnă să ai succes.”

O sursă de inspirație a găsit mereu și în persoana lui LeBron James, pe care îl consideră mai mult decât un baschetbalist. Însuși LeBron și alții la rândul lor îl descriu „mai mult decât un atlet”.

Ce l-a impresionat la baschetbalistul de la Los Angeles Lakers este felul în care se dedică trup și suflet pe teren. Este un jucător care pune accent pe munca în echipă și care face tot posibilul să-și ajute echipa să câștige. Mentalitatea lui foarte puternică, felul de a se antrena pentru a-și îmbunătăți stilul de joc îl fascinează pe Horia de la o zi la alta.

De altfel, ziua de 19 iunie 2016 reprezintă, pentru Horia, cea mai frumoasă amintire din baschet. Atunci, LeBron James își împlinea visul de  a câștiga un titlu pentru Cleveland, într-o manieră entuziasmantă: nicio echipă nu a reușit până la acel moment să-și revină de la un deficit de 3-1 în finala NBA.

Îl urmăresc din anul 2007, dar văzându-l în acea zi căzând în genunchi și izbucnind în plâns de bucurie, după o asemenea performanță istorică, a fost și este ceva demn de povestit copiilor și nepoților.

 

Horia Ciacoi, printre pasiuni și speranțe

La capitolul pasiuni, Horia menționează în primul rând geografia și își amintește cu mare plăcere de domnul profesor Irimia Daniel. Datorită îndrumării lui, Horia și colegul său Florin Nicoruț au obținut locul 3 la etapa județeană de Comunicări Științifice – Geografie, chiar dacă au intrat în competiție cu elevi mai mari și mai experimentați decât ei.

Când vine vorba de muzică, Horia ascultă în primul rând muzica electronică de tip tech-house. DJ-ul său preferat este Carl Cox, cel care „oferă oamenilor prin muzică părți din sufletul său.”

Unul dintre țelurile sale este să înființeze o fundație care să ajute persoanele în lupta cu diabetul. De aproape un an a strâns în jurul său oameni care să-l ajute să transforme acest vis în realitate.

Până atunci, Horia încearcă să ajute cu sfaturi pe cei bolnavi. Mulți oameni îi scriu, iar el consideră că e de datoria sa să lase în urmă o lume mai bună.

Dacă prin propria experiență poate inspira și pe alții să trăiască fericiți cu această boală, atunci poate spune că este un om împlinit.

 

Sursa foto: Facebook Horia Ciacoi

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *