Florentin Gheorghe a descoperit că nu este făcut pentru o viață în domeniul teologic și a schimbat direcția. A urmat facultatea de limba română și acum este Profu’ de română de pe Youtube. Ne uimește prin candoarea sa și răbdarea cu care explică tainele limbii noastre.
Cine este Florentin Gheorghe?
Este un om cu suflet mare, un dascăl care își iubește profesia și care pune pasiune, dar mai ales dăruire în ceea ce face. Știe să asculte când e nevoie, dar îi place și să dea sfaturi atunci când consideră că îi poate ajuta pe cei din jur. Este pasionat de tot ceea ce înseamnă artă, dar îi plac în mod special dansul, muzica și pictura.
Vrea să facă mereu bine și să vadă frumosul din tot ce se află în jurul lui. Numele său este îmbrăcat într-o alură pozitivă chiar de la prima audiție de pe YouTube.
Prin tot ceea ce face, încearcă să dea un sens vieții sale. În ceea ce îi privește familia, are un respect enorm pentru părinți, îi iubește nespus de mult. Ori de câte ori are ocazia, petrece timp alături de ei chiar dacă nu reușește atât de mult sau des pe cât și-ar dori.
De la teologie la limba română
În copilărie nu știa ce vrea să se facă atunci când va fi mare. Pur și simplu s-a bucurat din plin de acea perioadă, fără să-și pună prea multe semne de întrebare.
Prima facultate a lui Florentin a fost Teologia, iar la acel moment, credea că aceasta este vocația lui. A avut chiar și o bursă de studii în Atena și a studiat opt ani teologia, adică patru de seminar și patru de facultate.
Totuși, știa că a fi preot nu este o meserie, ci mai degrabă o misiune. De aceea, și-a dat seama rapid că nu voia în nici un fel să se joace cu acest domeniu. A înțeles că oamenii cu conștiință nu pot fi impostori și a tratat fiecare situație cu maximă responsabilitate.
După ce a absolvit Teologia, s-a decis să urmeze cursurile facultății de Litere, la specializarea Limba și literatură română / limba și literatură engleză.
A fost destul de dificil să își schimbe viața când a înțeles că meseria de profesor i se potrivește mult mai bine, dar simțea că este făcut pentru acest drum.
Florentin Gheorghe este omul căruia nu îi place să facă vreun compromis, deoarece consideră că viața ar trebui trăită fix așa cum ne place.
Florentin Gheorghe, proful de română de pe YouTube
Preda undeva la țară, când pandemia l-a luat pe nepregătite. La vremea respectivă, cele câteva platforme educaționale existente erau foarte dificil de utilizat.
Educația online era pentru toată lumea ceva nou: profesorii nu știau cum să o abordeze, elevii nu știau la ce să se aștepte. A fost o perioadă destul de dificilă pentru toate părțile implicate, aici incluzând și părinții.
Desigur că randamentul educației online a avut de suferit, nici elevii și nici părinții nu s-au simțit prea confortabil. Întregul proces de concentrare, cât și cel de învățare propriu-zisă au avut de suferit.
Chiar dacă acest tip de educație are nenumărate minusuri, în perioada pandemiei a fost singura soluție. Pentru elevii mai studioși, a fost ceva mai ușor deoarece au perseverat făcând un efort să intre la cursuri zilnic și să învețe.
Pentru cei care nu erau la fel de interesați de școală, învățatul a fost o reală problemă, iar părinții au fost responsabili și au început să controleze situația copiilor lor. Aceștia au fost nevoiți să se asigure că se conectează la orele online, dar și că își mențin atenția la ceea ce se discută.
Școala online a fost dificilă pentru cei mai mulți dintre ei. Mulți elevi stăteau în pat, cu camera închisă și nu prezentau niciun minim de interes la ce se discuta sau preda la clasă. În educația online, părinții sunt cei care au jucat un rol decisiv completând cumva efortul depus de profesori.
Proiectul „Proful de română” a luat naștere când a început pandemia. Acesta se pare că a fost momentul oportun pentru a pune în practică ceea ce își dorea de mult timp. Florentin și-a dorit mereu să facă filmulețe educaționale de limba română.
Conținutul video i-a atras pe copii
Elevii clasei a VIII-a, care se pregăteau pentru examenul de Evaluare Națională, au început să-și piardă motivația de a învăța. Pentru a-i ajuta, Florentin Gheorghe a venit cu o idee salvatoare: conținut pe placul lor, accesibil de pe telefon.
Acesta a fost momentul în care Florentin a decis să structureze toată materia pentru examen și să o prezinte sub forma unor filmulețe scurte, numite vloguri, care să aibă un impact puternic asupra copiilor.
El a fost plăcut surprins să vadă că foarte mulți elevi au urmărit aceste filmulețe și au reușit să învețe mai ușor pentru examen. Apoi a văzut că pagina sa de Facebook și canalul de YouTube prind foarte bine la public, iar Florentin – Profu’ de română a devenit un trend.
Foarte mulți oameni au început să-i urmărească vlogurile, astfel că a hotărât să continue activitatea online. Este bucuros să observe că și adulții sunt interesați de ce are de oferit.
Domeniul educațional românesc, un sistem defectuos
Din nefericire, apar foarte multe provocări in educația românească. Există o viziune greșită asupra educației și se investesc prea puțini bani în acest domeniu, în comparație cu cât ar trebui.
În plus, profesorii nu mai sunt motivați să se implice în procesul educațional, iar foarte mulți devin dezinteresați de profesia lor. Pe de altă parte, foarte mulți elevi sunt superficiali, iar părinții nu își susțin copiii și nu îi încurajează să învețe.
În primul rând, părinții trebuie să conștientizeze faptul că au un rol important în ceea ce privește educația copiilor lor. Pentru a reuși, trebuie să existe un parteneriat între profesori și părinți. Florentin Gheorghe mai consideră că este ineficient modul în care se face evaluarea copiilor.
În mod normal, profesorii ar trebui să vadă ceea ce știe un elev, nu să se concentreze pe lipsa de cunoștințe. Să-l ajute să-și îmbunătățească setul de cunoștințe, nu să-l critice. El crede că evaluarea trebuie privită ca un feedback pentru fiecare profesor, cu scopul de a vedea dacă a reușit să-și atingă obiectivele, nu să pedepsească elevii.
Florentin mai consideră că o altă problemă majoră a sistemului educațional este modul în care profesorii se pot titulariza. De exemplu, în Dâmbovița nu sunt posturi pe catedra de limba română de foarte mult timp.
Frustrarea vine din prisma faptului că Florentin Gheorghe trebuie să susțină în fiecare an examenul de titularizare. Examen care, de fapt, nu este structurat pentru a testa competențele, ci mai degrabă, capacitatea de memorare. Din păcate, acest lucru nu arată că titularii sunt profesori buni, ci subliniază faptul că pot memora ușor.
Este destul de neplăcut să fie suplinitor în fiecare an, să treacă de la școală la alta, după ce s-a împrietenit cu colectivul, dar și cu elevii cărora le predă. Florentin consideră că este ideal ca profesorii să crească și să se dezvolte cât mai frumos într-un loc pentru a aduce un plus de valoare școlii respective.
Energia și zâmbetele: motorul către destinația “Fericire”
Florentin Gheorghe se bucură din plin de toate avantajele pe care le are ca profesor. El consideră că energia pe care i-o dau copiii, zâmbetele, admirația și respectul lor sunt neprețuite.
Sunt zile când plec de acasă cu o stare de spirit foarte joasă, dar totul se schimbă când intru în sala de clasă. De momente frumoase am parte zilnic, dar poate cel care îmi vine acum primul în minte e când, în primul an de învățământ, la sfârșit, după serbare, copiii mi-au adus un tort și o diplomă cu “Profesorul nostru preferat”, diplomă care valorează mai mult decât orice grade sau cursuri de perfecționare.
Florentin Gheorghe crede că sistemul educațional din România are nevoie de îmbunătățiri pe toate planurile, atât ca viziune, cât și în ceea ce privește pregătirea profesorilor și susținerea examenelor.
În primul rând, trebuie pus accent în clasele primare pe scriere și citire. La liceu, elevii ar trebui să-și aleagă materiile pe care vor să le studieze. În acest fel, vor pune mai multă pasiune pe studiu din moment ce se axează doar pe domeniile care îi atrag sau prezintă interes.
Acest lucru prezintă un real avantaj la nivel global pentru că elevii se vor împărți pe categorii și profesori, iar cei din urmă vor ști la ce excelează. În ceea ce privește studiile liceale, elevii ar trebui să își aleagă singuri un număr stabilit de materii pe care să le studieze, să se specializeze și să învețe de plăcere, nu din obligație. Dacă s-ar schimba radical această viziune, toată lumea ar avea numai de câștigat.
Filozofia de viață a lui Florentin este să își trăiască din plin fiecare clipă, pentru că timpul este cea mai de preț resursă. Fiecare zi trebuie prețuită și trăită la maxim, de aceea nu ne permitem să facem ceea ce nu ne place.
Pentru a ne bucura de viață, trebuie să îndepărtăm tot ceea ce este rău în jurul nostru, atât pentru suflet, cât și pentru minte.
În ceea ce privesc planurile sale de viitor, își dorește să continue activitatea online cu proiectul “Profu’ de română” în timp ce vrea să își dezvolte activitatea și la TV.
A început deja o emisiune despre educație și cultură la televiziunea Columna, a publicat o carte denumită “Lexicul englez de origine latină” și a început să facă mai mult sport. Are în plan să scrie un auxiliar pentru clasa a cincea.
Și-a trasat o listă cu obiective la începutul anului, însă a bifat doar o parte între ele. Urmează să vadă cum își poate duce la îndeplinire și celelalte dorințe. Consideră că uneori nu este suficient să îți dorești pentru că intervin și alți factori pe parcurs, iar unele lucruri depind de context, nu doar de noi.
Bunătatea și empatia pe care acest tânăr profesor le exprimă nu pot fi contestate cu nimic. Doar din tonul vocii îl simți că este o persoană empatică, blajină și bună cu oricine îi cere ajutorul. Este un exemplu de perseverență, reziliență, pasiune și vocație în fiecare celulă.
Mulțumim, Florentin Gheorghe, pentru exemplul de om care își ia propria viață în mâini, cârmind spre alte tărâmuri necunoscute, vrea să schimbe ceva și nu se teme de provocările sistemului nostru educațional!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!