Florentina Paval

Sunt profesori care se îndepărtează de instrumentele învechite de predare și se adaptează după nevoile elevilor din ziua de azi. Sunt profesori care nu sunt străini de rețelele de socializare și care s-au folosit de ele, în special în pandemie, pentru a oferi informații suplimentare legate de disciplina pe care o predau la catedră. Sunt profesori care au văzut odată cu experiența vastă în învățământ că metodele clasice de predare nu mai funcționează, întrucât au considerat că este timpul să se reinventeze și să folosească tehnologia în beneficiul lor. Unul dintre profesorii merituoși pe care îi are sistemul de învățămânul românesc și care mai este și cool este profesoara de matematică Florentina Pavăl.

 

Florentina Pavăl predă matematică de trei decenii și o face cu aceeași pasiune ca în primul an în învățământ. Este unul dintre acei profesori care se află permanent lângă elev pentru ca acesta să-și descopere adevăratul potențial. Este acel profesor care, deși până prin clasa a IV-a se visa medic, s-a dedicat pe deplin copiilor.

Este acel profesor cu care se poate discuta orice, de la care elevii pot cere un sfat, pot primi o vorbă bună, o încurajare sau pot să discute chiar și probleme ce nu țin de matematică sau de școală, probleme de viață. Este profa de mate cool pe Tik Tok și după atâția ani în mijlocul copiilor poartă convingerea că oricine poate înțelege lumea științei, dacă i-o prezintă pe înțelesul lui indiferent de spațiul educațional.

Este convinsă încă din sânul familiei sale că educația este cea mai bună avuție și se declară bogată. Insuflă generațiilor actuale valori prin propriul comportament. E imperios necesar să primească recunoaștere publică.

 

Cine e dincolo de catedră Florentina Pavăl

A avut o copilărie fericită într-un sat înconjurat de dealuri, dealuri pe care le-a bătut cu piciorul împreună cu fratele, surorile și copiii vecinilor. Se jucau până seara târziu împreună cu ce găseau în jurul lor. Nu aveau jucării cumpărate, dar nici nu le-au simțit vreodată lipsa.

Surorile sale au terminat geologie și filosofie, iar fratele a absolvit studii economice. Florentina din partea maternă a moștenit voința și puterea de a duce la capăt orice obiectiv propus și de la tatăl său meticulozitatea și atenția la detalii.

De la fiica sa căreia i-a dat viață acum 27 de ani cu cel pe care l-a ales cu inima cu 31 de ani în urmă a învățat să-i accepte pe cei din jur așa cum sunt ei, fără să încerce să-i schimbe și să se bucure de „acum”.

Împreună cu soțul împărtășește multe pasiuni, printre care matematica și alergatul montan. Formează un cuplu fericit, se respectă și se completează. Când nu o găsim la catedră, știm că și-a luat ghetele de munte din cui și o întâlnim cu familia în unele dintre locurile cele mai frumoase din țara noastră.

 

O privire retrospectivă la începuturile carierei

Profesoara Florentina Pavăl și-a ales singură drumul profesional. A știut devreme ce vrea să studieze și a primit sprijinul necondiționat din partea familiei și nu doar. Învățătorul său a văzut că se evidenția la materiile reale încă din primară. La festivitatea de premiere de la finalul clasei a patra, acesta a prezis cu exactitate materia pe care o va practica.

Din 1998  activează la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni. Aceeași bucurie că poate contribui la formarea matematică a simțit-o și la începuturile carierei.

La terminarea facultății a fost repartizată într-o localitate de lângă Pașcani cu gândul că va face naveta de la Fălticeni. Imposibil, întrucât s-a detașat la o școală generală din oraș. Al doilea an de învățământ a coincis cu primul an de după 1990 în care s-a dat examen de titularizare, concurs în urma căruia s-a titularizat ca educator într-o casă de copii și a petrecut doi ani.

După 2 ani am dat din nou concurs de titularizare ocupând unul din cele trei posturi scoase în județul Suceava, la liceul din Siret. Fiind la 70 km depărtare am preferat o detașare într-un sat aflat la 15 km depărtare. În anul următor m-am transferat la un colegiu tehnic din oraș, si următorul an la Colegiu Național „Nicu Gane”, unde predau și în prezent.

Din toți acești ani mărturisește că a avut numai de învățat. Optimistă din fire, și-a extras elementele constructive și-și aduce aminte cu plăcere de acele vremuri și de oamenii care i-au ieșit în cale.

 

Generația alfa, profa Florentina și matematica au un numitor comun: TikTok!

Elevii îi predau zilnic lecții de sinceritate, respect, răbdare și onestitate profesoarei Florentina Pavăl.  La rândul ei nu face comparații sau diferențe. Îi vede cu aceiași ochi și aceeași inimă plină de admirație pe toți.

Un strop mare de încredere îl oferă fiecăruia în parte. Este acel profesor care nu le taie aripile elevilor săi și îi învață să aibă nădejde în propriile forțe.

Contribuie la dezvoltarea și creșterea tuturor. Caută diferite mijloace pentru a-i determina să înțeleagă cât mai ușor și rapid lumea cifrelor, iar printre acestea se numără și conținut educațional pe rețelele de socializare. A pornit de la ideea de a prezenta o altă față obiectului de disciplină pe care-l predă pe TikTok, altceva față de ce oferă curricula școlară.

Culege ce a sădit. Au făcut o echipă și au trecut bine peste acest an pandemic, având în vedere că a avut clase de a XII-a care au susținut Bacalaureatul.

Lucrez cu tableta grafică de câțiva ani buni, folosesc diverse programe de editare și beneficiez și de extrem de multe aplicații și programe ale unei echipe din care fac parte, Tikaboo România, așa că din primul moment pandemic am început să fac ore pe Zoom. Elevii mei au fost încântați și au răspuns prezent, cei de-a 12 a sugerându-mi ca întâlnirea zilnică să fie de 120 de minute, ceea ce s-a văzut apoi în rezultatele de la examenul de bacalaureat. Cred că atunci când există interes de ambele părți (profesor-elev) școala se poate face în orice condiții.

De TikTok a aflat de la Silvia și Florin, fiica sa și prietenul ei, care i-au arătat câteva clipuri la începutul lui decembrie 2019. Conținutul de slabă calitate de pe TikTok a determinat-o să vină cu video-uri ce conțin formule matematice, la ce este pricepută profesoara mai bine.

A considerat că adolescenții merită să vadă mai mult decât divertisment pe diverse teme de o natură îndoielnică și a demonstrat cu timpul că TikTok poate deveni unul dintre instrumentele de învățare de bază al elevilor. Și dacă tot petrec atât de mult timp pe Instagram, Facebook, TikTok, o pot face cu un scop educativ care să-i mulțumească totodată și pe părinții lor.

 

Florentina Pavăl, 124.000 de urmăritori pe TikTok

Profesoara s-a descurcat de la prima utilizare cu aplicația. În timp ce unii dintre profesori s-au văitat că le-a fost greu să predea online și 80% au recunoscut că nu cunosc să umble cu instrumentele digitale alternative, Florentina Pavăl și-a editat singură video-urile de prezentare. Lucrează cu tableta grafică și cu programe de editare de mai mulți ani, drept urmare a înlăturat orice problemă de natură tehnică.

Florentina Paval

Le prezintă urmăritorilor de la trucuri de calcul mintal până la integrale duble, de la conținuturile programelor pentru examenele naționale până la îndemnuri motivaționale.

Teorema lui Pitagora, teorema lui Thales, formula lui Heron, banda lui Mobius, demonstrații inedite ale formulelor de calcul prescurtat, procedeul cu care a calculat Thales înălțimea piramidei lui Keops sunt câteva titluri.

În ceea ce privește conținutul am pornit de la ideea de a prezenta doar ce lipsește din programele școlare: trucuri, istoria matematicii, legătura matematicii cu viața de zi cu zi, însă atunci când urmăritorii au început să-mi pună întrebări le-am răspuns chiar dacă a trebuit să-mi încalc promisiunea inițială.

În pofida faptului că încă mai sunt elevi care lucrează pagini întregi de exerciții de matematică din culegeri, această metodă de prezentare a anumitor informații într-un minut s-a arătat folositoare și a fost îmbrățișată de elevi.

 

Florentina Pavăl: „Părinții știu că nu se pot opune vremurilor”

Florentina Pavăl a avut un traseu academic linear și nu s-a gândit nicio clipă să se reprofileze. Doar s-a reinventat. Și cum matematica nu face compromisuri și operează cu idei și concepte, nici profesoara nu s-a lăsat mai prejos. A înțeles ce se cere în ziua de azi și s-a adaptat.

Nu mi-am propus ceva anume cu canalul de TikTok, n-am urmărit să adun like-uri și nici urmăritori, acestea au venit firesc ca urmare a conținutului postat. De la sfârșitul lui decembrie 2019, deci într-un an și 3 luni. Eu cred în capacitatea copiilor și adolescenților de a alege conținut de calitate de pe rețelele de socializare și da, am știut de la început, că mă vor urmări mulți dintre ei, însă numărul actual de urmăritori a depășit pe cel din mintea mea, și asta e de bine.

Nu este profesorul care consideră că deține controlul, deși numerele îi sunt la îndemână și sunt exacte. Nu se pune pe un piedestal, nu flutură cu diplomele în mână, nu strigă în gura mare ca doar ea are dreptate, deși a oferit inspirație. O colegă de limba și literatura româna și-a creat, la îndemnul său, un cont pe TikTok unde prezintă într-o manieră originală, cărți și filme.

Feedback-ul din partea elevilor este unul pozitiv, sunt încântați că profa de mate e pe TikTok, părerile însă cred că sunt aceleasi, nu cred ca activitatea mea online le-a influențat-o în vreun fel. Părintii știu că nu se pot opune vremurilor, nu le pot interzice copiilor accesul la aceste rețele.

Florentina Pavăl joacă un rol important în societatea noatră. Este formator de oameni și îi mulțumim totodată. Se alătură fără îndoială elitei din învățământul românesc. Numai cu educație bună putem să ne numim o Românie cu un viitor de calitate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *