Profesii

Florin Leca croșetează sănătate pe inimile patrupezilor

Florin Leca este fără îndoială un pionier al chirurgiei în domeniul veterinar. Pasiunea sa pentru salvarea animalelor îl face deosebit și de aceea, am decis să îi creionăm povestea. 

 

Să fie oare diferențe între medicina umană și cea veterinară? Posturile sunt ocupate de adevărați profesioniști, de oameni care învață constant și își dedică ani de zile studiului unor noțiuni care pentru alții par imposibil de înțeles.

 

De ce avem nevoie de medicină veterinară?

Oamenii aceștia ne salvează zi de zi, pe noi, pe apropiații noștri, pe prietenii noștri necuvântători.

Medicina veterinară este cu atât mai deosebită cu cât speciile diferite de animale necesită o atenție diferită. Un câine nu e la fel ca o găină, o pisică nu va primi niciodată același tratament ca o capră, chiar dacă e vorba de același diagnostic sau simptom.

Unde mai pui că nici corpurile indivizilor din varii specii nu sunt la fel, sistemul lor digestiv funcționează cu totul și cu totul diferit, capacitatea neuronală este alta. Atât de interesantă și plină de adrenalină este această ramură de medicină.

Medicina veterinară este în continuă dezvoltare și asta e minunat. Există aparatură medicală de ultima generație, substanțe farmaceutice adecvate, clinici special amenajate.

Asta pentru că, cererea este din ce în ce mai mare. Am ajuns să fim mai buni cu ființele necuvântătoare, să le creștem și să le îngrijim, dar și să le oferim un loc în familiile noastre; dar și datorită unor persoane minunate care practică în acest domeniu, persoane care fac tot ce le stă în putință ca imposibilul să devină posibil.

 

Un veterinar îndrăgostit de profesia sa

O persoană deosebită este domnul doctor Florin Leca, medic veterinar cu o experiență vastă, om înainte de toate, devotat meseriei sale pe care o exercită cu pasiune și iubire de mai bine de 20 de ani.

Nu a uitat de unde a pornit, nu și-a pierdut niciodată încrederea, a transformat pasiunea în profesie și a devenit un nume cunoscut în domeniul său de activitate.

De tânăr, și-a dorit să schimbe câtuși de puțin lumea în care trăiește, să contribuie la bunăstarea celor ce ne înconjoară.

Binele i-a călăuzit pașii în drumul ales și nu a mers nici pe scurtături, nici pe cărări gata bătătorite. A căutat mereu să fie altfel, să fie mai bun, să nu renunțe și chiar să reușească când alții nu reușesc.

Bucuriile vieții de medic veterinar

Cazurile medicale grave și urgențe, aparent fără finalitate pozitivă, sunt sarea și piperul vieții sale profesionale. Cu răbdare, pricepere și încredere în capacitățile sale, domnul doctor salvează vieți.

Salvează vieți care nu știu să spună „mulțumesc”, dar satisfacția sa apare când vede recunoștința și fericirea din ochii posesorilor.

Încăpățânat până la exasperare, nu știu să renunț și Universului se pare că îi place acest amănunt, pentru că mi-a răsplătit căpoșenia cu rezultate formidabile și uneori de neconceput pentru fatalismul mioritic codificat în ADN-ul nostru.

Să poți fi medic veterinar nu presupune doar să știi practică medicală, să pui diagnostice și să stabilești tratamente. Este vorba de mult mai mult decât atât.

Faptul că nu poți comunica cu pacientul pune o mare barieră în realizarea actului medical, însă competențele de comunicare non-verbală și flerul decizional reprezintă cheia succesului său.

Cu perseverență și călăuzit de pasiune, doctorul Florin Leca a reușit să facă față celor mai mari provocări, a trecut peste eșecuri și dezamăgiri și a devenit medicul veterinar atât de apreciat astăzi.

Viața i-a oferit numeroase ocazii să își schimbe destinul, dar dragostea sa față de profesia aleasă a cântărit mai mult. Când pasiunea devine meserie, este imposibil să nu atingi excelența.

Florin Leca, veterinarul la care apelezi când toate opțiunile au fost epuizate

În viața de veterinar, cele mai dificile momente sunt cele când pierzi un pacient. Florin Leca a experimentat astfel de momente și ne spune că este cel mai greu să nu îți ferești privirea când spui vestea rea cuiva. Și totuși, rămâne în această profesie după 21 ani, poate și pentru că i se spune foarte des că medicina are nevoie de el.

Dacă ar fi să își amintească de departe cel mai frumos moment din viața sa profesională, este vorba despre Congresul Internațional de Nefrologie. Aici, după o discuție cu profesorul Atkins, o somitate în domeniu și explicându-i că românii sunt mândri de realizările lor pentru că le-au obținut cu greu, a primit validarea de care avea nevoie. Validarea de care avem nevoie noi, românii în general.

Ochii i s-au umplut de lacrimi pentru că nu se aștepta la asta de la un om pe care îl admira așa mult.

Aș spune că trebuie să îți alegi cu mai mare grijă eroii, și îți vor depăși așteptările.

 

Trei realizări de care Florin Leca este foarte mândru

  • Prima Clinică de Cardiologie Veterinară din România – „Clinică de cardiologie nu a însemnat doar o clădire unde se practica medicină, ci a însemnat o vibrație, un fenomen, o emulație, o viziune diferită a practicii medicale, cumva greu de conceput în acele vremuri care par acum secole în urmă.”
  • Revista Română de Cardiologie Veterinară – „În doar 5 ani de existența a reușit să fie o publicație de anvergură internațională și să adune cele mai importante personalități din domeniul cardiologiei veterinare.”
  • O familie minunată

Dacă ar fi să ne lase cu un motto după care își ghidează viața:

„Să nu renunți niciodată”…adică în traducere liberă încăpățânare și determinare!

Florin Leca îi sfătuiește pe tinerii veterinari nu neapărat să iasă din tipare, ci să fie cei mai buni pe domeniul lor.

Societatea nu știe să aprecieze oamenii care muncesc onest, sincer, în fiecare zi de muncă, eroi nementionati de cronici dar care sunt baza unei societăți sănătoase.

Medicii veterinari sunt într-adevăr o categorie profesională ale cărei merite nu sunt recunoscute la adevărata lor valoare.

Mai multă apreciere pentru munca de zi cu zi

Chiar este timpul să apreciem oamenii care vin în fiecare zi la job, își fac treaba bine, deși nu primesc premii pentru asta. Luminile reflectoarelor nu sunt puse pe eroii vieții de zi cu zi, deși poate AR TREBUI.

Pe viitor, îl putem vedea pe Florin Leca în clinică, la conferințe, simpozioane, workshop-uri și iar în clinică. Vrea să facă mai scurt „drumul de la cord la inimă”, precum zicea Dan Puric.

De departe cel mai mare obiectiv stabilit este „să atingem și să menținem nivelul de medicină denumit „Best of practice”. ”

Toate eforturile sale sunt pentru a duce România animalelor mai departe, pentru a ne face cunoscuți în medicina internațională, pentru a fi recunoscute talentele oamenilor muncitori și dedicați.

Felicitări, Florin Leca pentru că ai fost unul dintre primii veterinari care au operat pe inimă patrupezii, pentru că iubești animalele și le faci viața mai bună, mai ușoară, mai sănătoasă ZI DE ZI!

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.