Pandemia aparent ne-a făcut să ne îndepărtăm unii de alții, dar uneori ne-a făcut să ne dorim apropiere. Din gânduri bune, Ovidiu Bădescu a creat comunitatea For Life unde oamenii se sprijină unii pe alții. Ce se întâmplă în această comunitate? Aflăm mai jos.
Ovidiu Bădescu adoră natura și tot ce o înconjoară și mai ales iubește să se afle în preajma oamenilor buni și frumoși la suflet. Este un profesor de matematică, care a decis să se implice cu pasiune și dăruire în sistemul educativ.
Ovidiu Bădescu predă la Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița și îi sunt foarte dragi elevii săi. Având șansa de a deveni facilitator pe MENTALITATE DESCHISĂ ÎN EDUCAȚIE, modul să de a-i privi pe cei din jur s-a schimbat, și-a dat seama că nu poți fi fericit decât ajutând pe cei din jurul său.
Pe plan personal, se mândrește cu o familie frumoasă și are un copil în clasa a VI-a. El și-a dat seama că sistemul de învățământ are lipsuri, dar poate fi îmbunătățit și de aceea a vrut să contribuie în mod eficient.
Astfel, anul trecut în luna septembrie i-a venit ideea de a crea For Life, special cu scopul de a favoriza întâlnirea cu prietenii lui pe zoom. Comunitatea era o zonă confortabilă unde puteau bea o cafea împreună în timp ce discutau despre diferite lucruri.
În timp, s-au alăturat alte și alte persoane, iar dezbaterile deschise stârneau tot mai mult interes. Aici se discută despre sentimente și provocări, stări emoționale intense provocate de epidemie sau despre alte emoții.
Comunitatea a crescut și a adunat o mulțime de persoane care fac voluntariat și ajută elevii și profesorii din întreaga țară acum. S-a creat o relație de comuniune, înțelegere, colaborare, empatie și togetherness pe care nu știu cu ce aș putea să o asemăn.
Profesorii au fost foarte receptivi și sunt entuziasmați de aceste proiecte deoarece le oferă mulțumirea sufletească că pot ajuta pe cei din jur. Așa cum discutam cu o colegă, e un privilegiu de a putea ajuta.
Faptul că tot mai mulți oameni se implicau în acest proiect și participau activ schimbând idei și percepții, este cu adevărat inedit. Contribuția lor este de un real ajutor pentru ceilalți în timp ce se completează reciproc.
Ovidiu Bădescu este foarte mulțumit de cum se prezintă proiectele sale în prezent, 4 la număr. El își dorește ca în următorii 3 sau 4 ani să deruleze minim 10 proiecte de sine stătătoare.
Grupul de facebook MATE PENTRU TOȚI are peste 32 000 de membri, iar proiectul ADOPTĂ INTELECTUAL UN COPIL a strâns 609 voluntari pentru cei 1453 de copii adoptați.
În ceea ce privește TE ASCULT, SUNTEM ÎMPREUNĂ, vorbim despre un program de sprijin emoțional și coaching pentru profesori, coordonat de Iulia Moldovan din Cluj-Napoca.
Nu în ultimul rând, ȘCOALA FERICIRII oferă oamenilor ocazia de a vedea dincolo de aparențe, fiind coordonat de Teodor Nițu din TOKIO.
De asemenea, are în plan o „PLATFORMĂ DE DEZVOLTARE FOR LIFE, care să poată fi utilă tuturor: elevilor, părinților, profesorilor, medicilor, economiștilor etc”. Această platformă ar putea oferi informații utile atât elevilor, cât și profesorilor sau părinților.
De exemplu, un părinte intră în aplicație și poate alege din următoarele opțiuni:
Dacă dorești să ajuți copilul la școala, dacă dorești să îl sprijini emoțional, dacă simți că legătura între tine și copil nu mai e aceeași sau altă provocare pe care o are părintele. Să fie tutoriale, sfaturi sau înscrierea pe o listă de așteptare pentru a fi contactat prin mail.
Ca elev, ai putea alege pregătirea pentru clasă, acces la conținuturile explicate la orice materie, teste la toate capitolele, generare automată de feedback, etc.
Ovidiu Bădescu își propune să fie un real sprijin pentru toți cei care vor să-și deschidă sufletul în fața unor grupuri de oameni. Nu este obligatoriu să fie doar cadre didactice, de aceea For Life este accesibil tuturor.
Inițiativa a fost receptată foarte bine atât de către profesori cât și de către elevii și autoritățile care și-au adus contribuția imediat. Programul educațional este sprijinit de Inspectoratul Școlar Caraș-Severin și Inspectoratul Casei Corpului Didactic din Caraș-Severin, precum și de Primăria Reșița.
Există și un ONG asociat proiectului, însă nu sunt suficiente fonduri. Ovidiu Bădescu își dorește să confere un plus de viață sistemului de învățare, de aceea se implică activ de fiecare dată.
Pe această cale, el face apel către antreprenorii sau instituțiile care pot oferi un sprijini financiar. Și-ar dori să dezvolte aceste proiecte și să poată organiza TABERE FOR LIFE, WORKSHOP-URI FOR LIFE sau chiar să ofere un SIMBOL FOR LIFE celor care se implică voluntar. Scopul principal? Cei mici să aibă șansa să-și exploreze la maxim abilitățile.
Profesorii au fost plăcut surprinși și în același timp foarte entuziasmați de toate aceste proiecte, în special din prisma faptului că le oferă un grad înalt de satisfacție și mulțumire sufletească. E un privilegiu pentru toți cei care interacționează prin intermediul acestui program să poată fi ajutați reciproc.
De asemenea, elevii sunt și ei foarte implicați. Pe lângă faptul că li se predă online materia, prin acțiunile pe care le întreprind aceștia contribuie la dezvoltarea lor emoțională.
Alături de alți profesori, Ovidiu Bădescu își dorește să rămână la fel de implicați chiar și acum că școala și-a reluat cursul normal. În plus, vor să păstreze toate lucrurile utile care s-au întâmplat în această perioadă și își doresc ca acestea să aibă repercursiuni pozitive în viitorul apropiat.
Proiectul ADOPTĂ INTELECTUAL UN COPIL a pornit de fapt de la grupul MATE PENTRU TOȚI. O mămică prezentă pe acest grup unde se lucra la matematică individual, își prezenta regretul cu privire la faptul că nu există astfel de proiecte și la alte materii.
Ea era de-a dreptul impresionată de ceea ce făceau copiii aici. Soția lui Ovidiu, Rodica, a auzit discuția a spus: E ca și cum ați ADOPTA INTELECTUAL UN COPIL, iar de aici a provenit numele proiectului.
În cadrul acestui program, părinții elevilor au completat un formular de înscriere specificând materia la care copilul său avea nevoie de pregătire, precum și clasa sau nivelul dorit.
Profesorii voluntari au completat în același timp un alt formular de înscriere precizând materia, clasa și nivelul la care doreau să facă pregătirea.
Colegii săi coordonatori alocau timp copiilor în ordinea înscrierii în proiect, iar cei voluntari luau legătura cu părintii și elevii pentru a stabili de comun acord modalitatea în care se va desfășura pregătirea.
Rezultatele pozitive nu au întârziat să apară. Un număr mare de copii are nevoie de pregătire suplimentară sau ar dori să învețe într-un cadru non-formal materia de la școală. Pe de altă parte părinții nu au întotdeauna mijloacele necesare pentru a le oferi copiilor ce își doresc. Aici intervin profesorii și studenții care fac voluntariat și ajută acești copii pe gratis în mediul online.
Totul a început ușor, cu o mână de oameni, dar acum există o mulțime de persoane implicate.
NU știm însă cum și dacă vom reuși asta, costul financiar, de timp și de resurse umane este însă foarte mare și avem nevoie de sprijin în acest domeniu. Sunt convins că fiecare poate oferi timp, idei sau bani pentru a implementa așa ceva.
În ceea ce privesc planurile de viitor ale echipei For Life, se fac eforturi mari pentru a crește vizibil comunitatea și a atrage în proiect membri de valoare.
Se dorește continuarea proiectelor aflate în derulare, indiferent dacă este vorba despre mediul online și offline. Mai ales offline, pentru a facilita socializarea și a aduce un mare plus fiecărui copil în parte.
Referitor la alte inițiative, pe lângă cele amintite mai sus, echipa se declară deschisă la sugestii și primește cu real interes idei de proiecte ce merită a fi desfășurate în cadrul acestei comunități.
Se dorește demararea altui proiect, ADOPTĂ FINANCIAR UN COPIL prin care să aducă alături de ei antreprenori care să ofere burse lunare, formate din 100 de lei, atât sociale, cât și de performanță. De aceea, cei care doresc să se implice în acest proiect îi pot contacta pe comunitate@forlife.ro pentru a putea aduce un zâmbet celor din jurul nostru.
Nu în ultimul rând, se vizează formarea unei baze de date din publicații, articole și materiale marca For LIFE. Scopul este să se păstreze o arhivă a acestor evenimente care au sprijinit copiii în procesul de formare.
Puterea comunității este una deosebită și a aduce oamenii laolaltă nu este deloc ușor. A oferi timp și energie unui copil necunoscut este dificil de găsit, într-o lume egocentrică și orientată spre partea materială. Tocmai de aceea, este demn de laudă ineditul acestei comunități unde parcă s-au adunat oamenii binevoitori și altruiști ai țării noastre.
Salvăm copiii, salvăm educația, salvăm țara ÎMPREUNĂ!
Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.