Paul Olteanu

Ca să fii un trainer bun în ziua de azi, se spune că este nevoie de foarte multă experiență. Îți trebuie ani de zile de practică, de condus echipe, de gestionat caractere din cele mai diverse, de studiu individual. Deși are doar 30 ani, Paul Olteanu a trecut prin toate aceste etape și este astăzi, fără îndoială, unul din cei mai experimentați traineri și coachi din România, cu peste 9500 ore la activ.

 

Este foarte greu să programezi o întâlnire cu Paul, a cărui agendă pe 2018 este deja ocupată până în… 6 decembrie! Și totuși, atunci când reușești să te așezi la masă cu el, simți că poți vorbi la nesfârșit fără să te plictisești vreun pic. Noi ne-am propus o oră și am ajuns la 3… Iar dacă alte obligații nu ne-ar fi întrerupt, probabil că am mai fi stat încă pe atât.

Am povestit despre viața fiecăruia, dar din motive evidente am insistat pe a lui. Am aflat cum se poate modela un caracter sănătos, pornind de la frustrări, credințe, motivație și valori. Cum se poate construi o carieră de succes cu gândire analitică, comunicare și proactivitate.

Nu mă mai lungesc, pentru că urmează fascinanta evoluție a lui Paul Olteanu!

 

A fost odată un mic copil ploieștean…

Parcă într-o altă eră, cea a anilor ’90, un puști ca oricare altul zburda pe străzile Ploieștiului, undeva la ieșirea din oraș spre munții Prahovei. Când vezi bărbatul de astăzi nu ai spune, însă Paul a fost tot timpul ”ăla micu’” – printre prieteni, rude sau vecinii de la bloc.

Unii ar spune un răsfăț, dar pentru el a fost mai degrabă o corvoadă…

Am avut mereu senzația că trag paiul scurt. A trebuit să mă obișnuiesc, cam devreme pentru gustul meu, să mă descurc de unul singur. Mai mult ca sigur, asta se vede și astăzi, cu plusuri și minusuri. Am câștigat în claritate cu privire la ce vreau și încredere în propriile abilități. Însă, exact din cauza senzației timpurii de neputință, sunt astăzi prea atașat de tot ce consider că este al meu. Și de senzația de libertate.

Paul a crescut într-un bloc cu oameni de toate categoriile – profesori, doctori, ingineri, ospătari, funcționari publici. Cel mai apropiat vecin a fost însă bona lui, Lala. O vizitează oricând poate chiar și astăzi, la 90 ani, pentru că ea l-a învățat să aibă încredere în oameni, să iubească natura, să fie bun.

A simțit-o ca pe a doua lui mamă. Crede că ei îi sunt datorate, în mare măsură, o mulțime din amintirile plăcute din copilărie, alături de senzația de stabilitate psihică din primii 14 ani de viață, cât a stat la bloc.

 

Manifest împotriva titulaturii de ”proști”

În clasa a 5-a, Paul Olteanu intră la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Ploiești… în clasa cu proști. Așa era cunoscută clasa cu profil sportiv (volei), deoarece, în fiecare generație, elevii de acolo aveau mereu cele mai mici medii. Etichetarea nu se întâmpla doar pe holurile liceului, dar mai ales în cancelarie, ceea ce Paul nu putea accepta.

Prin clasa a 7-a apare astfel poate prima dovadă de maturitate timpurie. De unul singur, Paul construiește site-ul www.testament.ro, special pentru ca el și colegii săi să aibă mereu ultimul cuvânt. Măcar în spațiu virtual, pentru că în lumea reală nimeni nu le cerea părerea. A fost prima oară când s-a remarcat și altfel decât căpitanul echipei de volei.

Paul Olteanu

Bunele abilități tehnice, alături de faptul că tatăl său pornise o firma de IT la începutul anilor 90, l-au înclinat pe Paul să creadă că avea să devină programator sau web designer. Trei ani mai târziu însă, are loc declic-ul ce îi schimbă complet perspectiva…

 

Paul Olteanu 2.0, sau cum își găsește un tânăr voleibalist adevărata vocație

În clasa a 10-a, un anume Eduard Ezeanu vine în liceul lui Paul pentru a prezenta Liderii Mileniului Trei, program educațional în Arta de a Conduce, oferit, la vremea respectivă, de Fundația Codecs pentru Leadership. Paul se duce să vadă despre ce e vorba, mai mult din curiozitate și împins de la spate de către mama lui, încântată că fiul său făcea orice altceva pe lângă volei și calculatoare…

În treacăt fie spus, Paul a avut în tatăl său un foarte bun exemplu de business. Liviu Olteanu, un mare vizionar al Ploieștiului, a fost primul care a înființat în oraș un canal TV local și un serviciu de furnizare web. De asemenea, a dezvoltat prima aplicație monitorizare flote vehicule pe satelit și prima casă independentă energetic din România.

Iar Paul a fost mereu alături de el. De mic copil asista la discuțiile tatălui său cu ”oamenii mari” și îl ajuta cu tot felul de activități. Toate l-au ajutat să observe devreme cum funcționează o afacere, astfel că, atunci când s-a înscris în programul LMT, Paul Olteanu era pregătit.

LMT mi-a arătat că învățarea poate fi plăcută și utilă. Tot acolo am aflat că există o meserie numită ”trainer”. A fost primul moment în care m-am putut compara cu colegii mei de la clasele lăudate din liceu și la altceva decât la capacitatea de a memora materie. Asta mi-a dat multă încredere în mine, dar și curiozitate legată de cum ar fi să pot să țin și eu cursuri.

A participat la mai multe module din programul LMT, a învățat, iar în 2006 deja era trainer în program, alături de Teodor Manea. Teodor și Eddie Ezeanu sunt astăzi cei mai buni prieteni ai săi, oamenii datorită cărora traiectoria lui Paul Olteanu s-a schimbat radical.

 

Bucureștiul tuturor oportunităților

De aici înainte, lucrurile s-au mișcat cu o repeziciune amețitoare. Nu și pentru Paul însă, un tânăr șarmant, dezghețat și comunicativ, care a știut să se apropie de oameni importanți și să-și creeze oportunități.

S-a mutat în București pentru facultate, însă activitatea extrașcolară i-a oferit cu adevărat cele mai mari satisfacții.

A fost Președinte al Asociației Club LMT, coordonând o serie de proiecte și cunoscând oameni care i-au influențat parcursul profesional. Pe Marian Staș de exemplu, expert în educație și profesor de matematică la Harvard, primul său mentor timpuriu. Pe Răzvan Crișan, cu care a dezvoltat GoMentorship (prima platformă de mentorat online din România). Sau pe Traian Brumă, Vlad Atanasiu și Cristina Cristea  – fondatorii Universității Alternative.

Cel mai drag proiect al său a fost însă Branding România – o școală de vară pentru studenți care își propunea să catalizeze schimbare în comunitățile locale, ajutând tinerii lideri locali să se dezvolte. În acest context l-a cunoscut pe Cosmin Alexandru, care nu doar că a acceptat să devină speaker în program. L-a transformat pe Paul Olteanu în cel mai tânăr bursier din istoria binecunoscutului program Erisma… Încrederea lui Cosmin și participarea la Erisma și-au pus semnificativ amprenta asupra lui Paul.

A urmat perioada MaiMultVerde, unde Paul se mândrește cu fonduri de peste 350.000 Euro strânse în puțin peste un an. Apoi, a fondat departamentul de comunicare și PR din Universitatea Româno-Americană, unde a trebuit să convingă mai întâi conducerea că este mare nevoie de așa ceva.

Simultan cu experiența din mediul universitar, Paul a lucrat și în publicitate, ca Head of Strategy & New Business la Headvertising. Aici s-a ocupat de strategia de comunicare și a coordonat licitații pentru clienți precum Vodafone, eMag sau Petrom.

Constanta acestei perioade în viața lui Paul au fost oamenii de valoare, de la care a învățat și pe care i-a cucerit cu autenticitatea sa.

Până când, în 2013, Paul Olteanu se decide că vrea să se reîntoarcă cu toată energia către pasiunea și preocuparea descoperite încă din liceu. Pornește pe cont propriu în aventura în care îl găsim și astăzi.

Paul Olteanu

 

O experiență către cunoaștere de sine și transformare

De când urma programul Erisma, Paul a dezvoltat o foarte mare pasiune pentru autocunoaștere. Și-a dat seama că, cunoscându-te pe tine însuți, aflându-ți punctele forte și zonele în care ai capacitatea de a influența, doar atunci poți începe să îi schimbi în bine pe cei din jur.

Pare simplu, însă e de fapt un proces de maturizare de foarte lungă durată. Trebuie să-ți descoperi pasiunile, talentele, valorile, motivația. Trebuie să-ți înțelegi cu adevărat personalitatea și tiparele de gândire.

Prin programele pe care le livrează, Paul Olteanu încearcă să-și convingă clienții de importanța cunoașterii de sine, acasă și la birou. Nu se oprește însă aici și le arată procesele de transformare, în speță modul în care își pot schimba tiparele de gândire individuale sau organizaționale. Și, poate cel mai important, cum comunici toate aceste modificări, în relație 1-la-1, la nivel de grup sau în fața unei mari audiențe.

Este, dacă vreți, rezultatul unei minți analitice, care a distilat, din neuroștiință și psihologie comportamentală, o viziune și principii coerente despre cunoaștere personală și organizațională.

 

Dorința și teama, cei mai mari motivatori

La prima vedere, par chestiuni mult prea complexe pentru un trainer de doar 30 ani. Și totuși, Paul nu s-a lovit niciodată de clișeul conform căruia unul de vârsta lui nu are ce să ne învețe pe noi, cei trecuți prin viață. Mărturie stau agenda lui încărcată și portofoliul impresionant de oameni și organizații cu care a lucrat până acum.

Ce ar mai fi de spus? Că experiențele profesionale se împletesc frumos la Paul cu relația pe care o are cu iubita lui, Alexandra – o tânără și talentată psihoterapeută, cu care împărtășește foarte multe interese comune. Că citește peste 40 cărți într-un an. Că, din 2013 și până în prezent, a fost cel mai activ trainer și coach de Process Communication Model din România. Sau că are în spate mai bine de 9500 ore de training, coaching și public speaking.

Dar, cel mai important, faptul că, în 2018, și-a văzut îndeplinit unul din marile lui vise. Împreună cu Dragoș Bucurenci a înființat Școala de Comunicare – un program complex de instruire și practică, nemaiîntâlnit până astăzi în România. Paul și Dragoș fac echipă cu unii dintre cei mai mari profesioniști în domeniu, pentru a oferi o imagine completă asupra tuturor fațetelor comunicării. Probabil abilitatea cea mai importantă pe care oricine o poate deprinde, ca o condiție a succesului.

Mai trebuie adăugat însă și că drumul până aici nu a fost tot timpul atât de lin. Paul a avut parte de momente dificile, ca de exemplu atunci când, în facultate, se terminaseră resursele familiei și a fost la o singură lună de a se întoarce în Ploiești. Iar asta l-a determinat să își asume echivalentul a două joburi full time, în paralel.

 

Fiecare capitol din viața lui Paul Olteanu gravitează în jurul acelorași trei elemente. A te întregi odată cu fiecare experiență. A îți risca confortul atunci când simți că poți face lucruri mai bune și aliniate cu tine. A te înconjura de oameni valoroși, pe care să știi să îi cultivi în viața ta, obligatoriu într-un mod autentic.

Voi continua în același ritm alert, atâta vreme cât voi simți că sunt capabil să îi sprijin pe cei care au nevoie de ajutorul meu. În plus, de ce să nu fac asta acum, cât încă pot? Teama de a nu mai putea la un moment dat este pentru mine cel mai mare motivator. Și, deși teama asta face parte din umbra mea, încerc să mă împac și folosesc de ea ca să aduc mai multă lumină pe unde pot.

Paul Olteanu 4

 

Foto credit: Steluța Popescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *