Francesca Bădoaea

Cine are grijă de elevii de clasa a VIII-a care vor da primul examen major din viața lor? În ultima vreme, deși profesorii au fost prezenți online, elevii se simt nesiguri, temători, speriați de necunoscut. Când profesorii nu îi ajută prea mult, elevii se ajută între ei. Ce poate fi mai emoționant decât un elev de 15 ani ajutând colegi mai mici din proprie inițiativă? Francesca Bădoaea este un astfel de elev. 

 

Uneori adolescenții sunt diferiți de ce cred părinții. Nu sunt atât de delăsători precum s-ar crede. Pot face lucruri minunate, fără să îi împingă nimeni de la spate.

Francesca Bădoaea a stat cu ochii pe știri și a decis să îi ajute pe elevii de clasa a VIII-a. Aceștia vor da examenul de evaluare națională peste doar câteva zile. Știind prin ce a trecut ea anul trecut chiar și fără pandemie, a decis să le ofere celor mai mici tot sprijinul necesar.

 

O adolescentă într-o criză medicală, educațională, emoțională

Francesca Bădoaea este o adolescentă obișnuită, care doar vrea să le facă viața mai bună celor din jur. La 15 ani elevii încă mai au acea lumină in suflet, viața încă nu i-a lovit și nu i-a făcut reci. Francescăi îi place să râdă și mai ales să îi facă pe alții să râdă, măcar să zâmbească.

Ce face ea în timpul liber? Plimbări lungi cu bicicleta, citește teatru de Eugene Ionesco, cântă la pian și se implică.

Visele sale sunt mai mărețe decât ți-ai putea imagina. Vrea să studieze dreptul. De ce drept? Pentru că are un simț critic bine antrenat și analizează mereu substratul unei probleme, nu doar aparențele. Nu se teme de franceză, pentru că părinții i-au pus melodii în franceză de când era mică.

În timp a aprofundat limba, a descoperit că este o pasiune și a înțeles că studiile în Franța sunt o opțiune reală. Deși nu respinge România ca fond educațional, ar dori să ia în calcul cât mai multe oferte educaționale pentru a alege ce este mai bun.

Momentan este clasa a IX-a la “Colegiul Național Sfântul Sava” din București și își dedică timpul liber foștilor colegi care acum sunt clasa a VIII-a. Dat fiind că au studiat în aceeași școală îi cunoaște foarte bine.

De ce să ajuți elevi mai mici? Pentru că vrei să dai înapoi ce ai primit, un fel de cerc al binelui care se rotește neîncetat. A fost la rândul ei ajutată de o elevă mai mare și i se pare normal să facă la fel.

 

Implicare pentru a schimba viitorul elevilor

Încă un motiv pentru care a vrut să se implice este faptul că adulții dramatizează acest examen. A decis să ia atitudine și să le vorbească elevilor despre „marele examen de clasa a VIII-a”. A ținut prezentări în fosta școală legat de procesul de admitere și modul de gestionare a emoțiilor.

A ajuns și la o clasă de elevi de a V-a pe care i-a sfătuit să participe la diverse concursuri și olimpiade pentru a se familiariza cu atmosfera unui examen. Elevii trebuie să devină comfortabili cât mai devreme cu astfel de emoții.

Le-a oferit propriul exemplu de participare la diverse competiții școlare care i-au adus numeroase diplome. O altă inițiativă venită în ajutorul elevilor de clasa a VIII-a este cea a mai multor liceeni din București care au organizat Târgul de licee online.

Pe lângă ajutorul oferit elevilor de clasa a VIII-a, Francesca Bădoaea s-a implicat și în Conferințele Model United Nations unde se simulează activitatea delegaților din cadru ONU. Pe o durată de 4 zile, elevii învață să își organizeze ziua după un program bine stabilit de către organizatori.

Prima conferință am susținut-o în cadrul SavaMUN, reprezentând Canada. De atunci toate meciurile de dezbatere au devenit o plăcere. Între timp am mai fost acceptată la ICHBMUN, Model European Parliament și regionala European Youth Parliament, doar că au fost amânate din cauza COVID-19.

 

Ajutor din proprie inițiativă

Cum îi ajută Francesca Bădoaea pe elevii de clasa a VIII-a? Procesul este simplu, elevii îi trimit mesaj când au nevoie de ajutor. De fapt, cu o elevă intră pe Zoom pentru a-i înțelege mai bine emoțiile. Tot ei i-a oferit culegerile după care s-a pregătit și portofoliile sale. Copiii îi trimit întrebări despre materie, admitere, licee. Face cu ei teste de engleză, le clarifică întrebările, le explică pe înțelesul lor.

Elevii din anul gimnazial terminal au nevoie de suport moral, iar profesorii uneori îi stresează mai mult decât îi ajută. Totul poate deveni rapid copleșitor, iar acum mai sunt debusolați și din cauza pandemiei. Școala online a fost o experiență nouă, complexă și dificilă atât pentru profesori, cât și pentru elevi, mai ales pentru cei defavorizați. Anunțul că examenul va avea loc după programul stabilit nu i-a liniștit deloc.

Acum un an, Francesca Bădoaea era emoționată și ea, dar nu speriată. Era cu totul altă situație. Părinții ei nu au presat-o cu acest examen sau cu admiterea la liceu, ci i-au oferit opțiunea de a alege.

Dacă ar avea un sfat pentru elevi, acesta ar fi:

Să nu uitați de ce ați început să munciți și să nu credeți că maratonul către liceul dorit s-a sfârșit din cauza carantinei. Cel de al doilea îndem mi-aș dori să fie luat în considerare de cât mai mulți părinți: încercați să vă înțelegeți copilul. Trăiește un an greu, când este esențial să-i fiți aproape. Dacă este stresat atât la școală, cât și acasă, va ajunge în situația să nu mai lucreze, iar rezultatele să fie mai mici decât cele așteptate. Trebuie să existe un echilibru. Să nu uităm că și elevii de clasa a 8-a sunt oameni. Au sentimente, conștiință și un orgoliu mai mult sau mai puțin puternic.

 

Vorba dulce mult aduce

Francesca Bădoaea le vorbește copiilor pe înțelesul lor, iar adulților tot pe limba lor. Versatilitatea sa uimește pentru o vârstă atât de fragedă. Ar putea da lecții de tact și diplomație adulților care nu au un trecut în psihologie.

Pentru un examen luat cu o notă mare nu există o rețetă a succesului, deși mulți și-ar dori una. Fiecare elev trebuie să își știe limitele, să încerce să le depășească în timp ce se apropie de ce își dorește de la viitor. Ca un copil autodidact, Francesca se pregătea pentru examen zilnic și își cronometra timpul, un adevărat exemplu de eficiență și productivitate.

Elevii pe care îi ajută au fost extrem de receptivi. Deși ar fi putut fi suspicioși, nu au făcut-o. Au primit ajutorul cu brațele deschise și i-au pus o mulțime de întrebări legate de metode de învățare, organizarea timpului.

Francesca Bădoaea este de părere că între părinți și copii trebuie să existe o comunicare solidă. O relație de prietenie care nu se deteriorează dacă nota din examen nu este conform așteptărilor. Regulile părinților săi au ajutat-o să ajungă unde este astăzi, cu atâtea realizări.

 

Educația din România = programă mult prea încărcată

Elevii sunt forțați să învețe 17 materii, să dea Bacalaureatul la 3 dintre ele și la facultate să nu folosească mai nimic. Totul ar trebui centrat pe ce îi place elevului, nu pe ce cred adulții că i-ar trebui.

După ce va experimenta, își va da seama ce îl reprezintă și ce nu. Nu văd ce beneficiu are elevul dacă aprofundează o materie spre care nu are înclinație.

Dacă ar fi să schimbăm ceva în educația românească, ar trebui să începem cu mentalitatea, „să ne pese mai mult de impactul pe care îl avem asupra celor din jur”. Din vorbele Francescăi se observă o delicatețe umană spre simțirile și emoțiile celorlalți. O grijă pe care nu prea o mai întâlnești la adulți.

Cred că ar trebui să învățăm cu toții să fim oameni înainte de a fi funcția scrisă pe o diploma.

Cuvintele sale denotă o maturitate pe care uneori adulții nu o găsesc nici după un sac de experiențe. Francesca Bădoaea ne poate da tuturor o lecție despre adaptare, flexibilitate, înțelegere, compasiune și înțelepciune, în cel mai sincer sens dintr-un suflet atât de tânăr.

Exemplul Francescăi ar trebui să ne dea de gândit tuturor. Dacă doar în timpuri grele se ridică asemenea mici eroi, ce fel de oameni suntem noi, restul?

O întrebare la care nu trebuie să răspundem, doar să o gândim profund. Poate în interiorul nostru se schimbă ceva, iar educația ajunge la un alt nivel.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *