Gabriela Maalouf

Pe Gabriela Maalouf o știm de la TV, de la cursuri de formare specializate sau de pe rețelele de socializare atunci când se exprimă avizat despre parenting. Este psihoterapeut, NLP trainer pentru copii și părinți. Azi, în Elita României, o cunoaștem și altfel.

 

Se simte onorată de fiecare apelativ care i-a fost atribuit pe rând în călătoria sa prin viață. Fiică, soție, prietenă, mamă, psiholog, trainer, dar înainte de toate acestea, descoperim un om.

S-a născut la Ploiești. A copilărit într-o casă parohială, cu o curte imensă, unde toți copiii vecinilor se adunau. Zâmbetele celor din jur și acum o încântă. Dar de râsul copiilor, în special al prețioșilor săi copii, nu se satură și se declară dependentă.

A devenit o femeie care se acceptă cu tot ce are ea, bun sau mai puțin bun. Este mereu empatică și cu plăcere pentru viață. A oscilat de-a lungul timpul și s-a văzut în fel și chip, dar mărturisește că în nicio etapă nu a renunțat la ambiție.

Guvernează în jurul bunătății. Alege să fie bună într-o lume în care putea să fie orice.

Știe că răul se face ușor și a înțeles că nu este unealta potrivită pentru a ieși din unele situații care se ivesc în drumul său. Apelează la blândețe, amabilitate și bunăvoință.

 

Gabriela Maalouf își crește copiii exact cum a fost ea educată

Acasă este locul unde se pun primele cărămizi temeinice privind educația solidă a copilului. Maniera de educație pe care a primit-o Gabriela în sânul familiei este aplicată acum pe copiii săi.

Din familia sa a învățat că e bine să ai valori, doar că fiecare e liber să aleagă care sunt ale lui. Culmea, tatăl ei a fost preot, dar asta nu o împiedică să perceapă credința sau să se încreadă în propriile convingeri după cum și le-a zidit chiar ea.

După același fundament se ghidează și în relația cu copiii săi:

Eu copiilor mei le arăt că am valori, cum ar fi bunătatea, siguranța sau responsabilitatea și îi las liberi să vadă care sunt ale lor. Valorile se găsesc în toate lucrurile care ne stârnesc interesul și în toate lucrurile la care reacționăm imediat, cam așa știe fiecare care sunt valorile lui reale.

Alături de ei, ca mamă, Gabriela a exersat mai mult răbdarea și perseverența.

Am învățat că lucrurile bine făcute se fac cu multă răbdare și dând șansa să exersez de mai multe multe ori înainte să decid dacă pot sau nu.

 

Înainte de psihologie, a studiat araba și a lucrat în traduceri

Încă din perioada copilăriei, Gabriela a fost fascinată de parfumul și culoarea Orientului. Ulterior, s-a îndrăgostit de tot ceea ce ține de cultura și atmosfera celor o mie și una de nopți. Întotdeauna a avut această dorință de a fi diferită, de a păși pe un traseu pe care nu au călcat mulți.

Și cum majoritatea tinerilor își depuneau dosarele de înscriere în cadrul facultăților foarte cunoscute precum Drept, ASE, Psihologie, la vremea respectivă a dorit să facă lucrurile altfel și să studieze araba. Doar zece studenți urmau araba în România în fiecare an, spre deosebire de sutele și miile în alte domenii, așa că și-a spus că asta o va împlini.

A studiat la Facultatea de Limbi Străine București, Specializarea Arabă-Engleză. A fost admisă prin examen, datorită celor opt ore de meditații, în fiecare sâmbătă și duminică, cu un profesor din București. A deprins vorbirea în arabă în doar șase luni.

Ulterior, Gabriela Maalouf a și profesat în această zonă. A fost traducător câțiva ani și interpret în domeniul justiției.

M-am oprit când am tradus pentru un om care cerea azil politic, care avea urme ale violenței pe corp și despre care știam că va muri dacă se întoarce în țara lui. S-a întors, iar eu am renunțat la meserie. Am tradus pentru jurnaliști în timpul războiului din Iraq (un fel de presă de război). Am făcut ceva, ceva și în acest domeniu. Acum doar mă bucur de atmosfera orientală, fără a mai face o meserie din asta.

 

Pasiunea de a face lucruri noi a condus-o la reorientare profesională

Creierul nostru este setat să caute mereu ceva nou. Avem atracție către noutăți, care ne ajută să găsim noi oportunități și care duce la inovații de tot felul.

În clipa în care numele tău nu mai are de-a face cu modul în care te proiectezi în viitor, faci o schimbare. De unde începi? Te cauți în interior și vezi ce te-a atras mereu.

Și cum Gabriela Maalouf a fost aplecată spre studiu și formare profesională continuă, s-a specializat în cursuri de dezvoltare personală și, în prezent, este expert în reprogramare neurolingvistică.

Odată cu venirea pe lume a copiilor săi, i s-a deschis apetitul spre a cunoaște mai în amănunt universul lor. Așa se face că în momentul prezent are uneori chiar și câte 17 întâlniri pe zi.

Reorientarea profesională nu o denumește ca fiind dificilă. Recunoaște că e mult de muncă și de învățat, dar pasiunea de a face lucruri noi și de a explora continuu e mult mai mare. În schimb, declară că jongleria între atribuțiile de mamă și cele de profesionist în parenting e un subiect destul de fin și delicat.

Nu e mereu ușor, așa că planific destul de clar cum îmi schimb pălăriile pentru a nu fi doar un teoretician, un om care vorbește de parenting, dar își vede copiii doar seara la culcare sau în week-end. Am decis să muncesc doar cât sunt ei la școală și, din când în când, și în perioadele noastre privilegiate de timp împreună, cu promisiunea de compensare ulterior. Mă ajută să pun pe hârtie, nu doar la nivel de gând sau plan. Evident că îmi asum și dezavantajele muncii cu timp redus, cum ar fi câștigul financiar mai mic.

 

Reguli după care se ghidează Gabriela Maalouf

Viața e făcută din gânduri, iar fericirea din alegeri. Fiecare acțiune are în spate o decizie. Orice nouă decizie, Gabriela Maalouf menționează că nu implică o renunțare la un „ceva”, ci doar înseamnă să iei o hotărâre asupra a ceea ce ți se potrivește mai bine.

Înseamnă să te oprești din a-ți depune toate energiile de a merge pe o cale cu care nu rezonezi în totalitate. Înseamnă să pui punct atunci când nu mai funcționezi la adevărata putere.

Când am spus stop meseriei de traducător nu am considerat că am renunțat, am simțit că pot da lumii mai multă valoare în alt domeniu și mă simt bine și împăcată cu asta. Și mai am o regulă, să nu renunț sub imperiul impulsului și al emoțiilor intense. Îmi dau timp să le descarc, să mă gândesc și apoi să iau decizii.

Apariția unor stări și comportamente negative pot fi văzute ca fiind normale pentru perioada aceasta în care ne aflăm. Odată cu declanșarea stării de urgență au intervenit schimbări rapide în modul nostru de viață și nu e de condamnat.

Gabriela Maalouf ne sugerează să avem grijă de psihicul nostru, concentrându-ne pe lucruri pe care le putem controla, cum ar fi emoțiile noastre, acțiunile noastre.

Eu îmi descarc emoția pe care o experimentez în momentele neplăcute, ca mai apoi să mă concentrez pe reechilibrarea mea interioară pentru că este în puterea mea.

Părinților le sugerează să apeleze la bunătate. Pentru a se menține într-o formă maximă, un om trebuie să fie bun cu el însuși la nivel mental. Un om trebuie să gândească de bine despre sine pentru a fi în armonie cu ceilalți, chiar cu propriul lor copil.

Gabriela Maalouf

Nu poți fi cea mai bună persoană pentru copilul tău, dacă nu ești cel mai bun om pentru tine. Să fie atenți la viața lor emoțională, să le arate și copiilor lor că sunt si ei oameni cu emoțiile și situațiile lor, astfel încât să reușească să dezvolte aceste calități atât de importante, empatia și compasiune.

Din punct de vedere al conținutului său, Gabriela Maalouf este văzută ca un reper. Se împarte între viața de familie și carieră, timpul special cu copiii săi și timpul pe care-l dă din ipostaza de consilier de dezvoltare personală. Este activist în educație și avem nevoie de ea.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *