Gabriela Szabo

Dacă ne uităm în toată istoria sportului românesc, Gabriela Szabo se clasează cu siguranță într-un Top 10 al celor mai buni performeri din toate timpurile. O carieră impresionantă în atletism a continuat cu una de vârf în administrație și management. Astăzi director general al clubului CSM București, Gabriela Szabo se luptă ca sportul să redevină o prioritate, într-o perioadă în care, știm cu toții, performanțele românești sunt rezultatul unor eforturi individuale, prea puțin datorate unui mediu care să producă noi campioni.

 

În 13 ani de carieră (1991 – 2004), Gabriela Szabo a câștigat tot ce se putea câștiga. Biografia sa cuprinde titluri europene, mondiale, olimpice, recorduri mondiale sau premii de cel mai bun atlet din lume. Pe lângă rezultatele brute, câteva lucruri ar fi de subliniat.

Astfel, statistica spune că, timp de 3 ani, Gabriela Szabo nu a pierdut nicio cursă. Este una din atletele cu cea mai mare longevitate la nivel înalt, o longevitate greu de egalat în zilele noastre. Are, de asemenea, peste 80.000 km alergați în toată cariera sa.

Se spune însă că e prea modestă și nu vorbește suficient despre performanțele sale. Gabriela Szabo a făcut mult bine sportului românesc, iar publicul larg ar trebui să înțeleagă mai clar de ce e important să o asculte și să o urmeze.

Se vede totuși că încearcă să își corecteze acest mic defect. Tocmai de aceea, dialogul cu Florin Caramavrov conține detalii interesante despre o carieră în sport unică în România.

Vorbim, printre altele, despre formarea unei campioane, povestea titlului olimpic de la Sydney 2000 sau a câștigării celebrelor lingouri de aur.

Aflăm de asemenea ce s-a întâmplat după retragerea din 2004, cum a ajuns în administrație, ce face în prezent sau rolul său în sportul românesc actual:

 

 

Iată doar câteva idei extrase din interviu:

Ce trebuie să facă un antrenor bun:

„În primii 2-3 ani, antrenorul încerca să ne arate că sportul e o joacă. Asta este măiestria unui antrenor – trebuie să îți faci treaba în stadion, cu cea mai mare seriozitate, în așa fel încât să-ți rămână copilul, nu să-l sperii să plece. Credeți că dacă pe mine m-ar fi obligat cineva, aș fi făcut sport de performanță?

Despre a renunța la sport:

„Dacă abandonezi o singură dată, intervine acel reflex, creezi un precedent periculos și atunci la cea mai mică problemă de cursă, ajungi să renunți. La antrenament, eu renunțam doar atunci când cădeam.”

Cum își găsea Gabriela Szabo motivația:

„Nu a fost banul pe primul loc. Făceam sport pentru că ne plăcea. Făceam sport pentru că și călătoream foarte mult. După anii 90, ne lăudam pe unde mergeam, eu între 90-91 am ajuns în Honolulu! Aveam 15 ani, cine se putea lăuda cu Honolulu? Cu diurna îmi cumpăram Coca-Cola și gumă de mestecat, asta era bucuria noastră!”

Despre cea mai importantă victorie – aurul olimpic de la Sydney:

„În ziua finalei, când am intrat în stadion, mi-am spus, da, în seara asta eu câștig!”

Momentul retragerii:

„Când m-am retras, a fost o decizie foarte bruscă. Mintea mea nu mai putea. Corpul îmi spunea da, mintea îmi spunea nu. M-am retras chiar înainte de Olimpiada de la Atena. Nu am suferit. Mintea mea este pregătită pentru orice, știu că dacă vin într-un loc, la un moment dat voi pleca, și va veni altcineva să facă lucrurile mai bine sau mai prost.”

Cea mai mare realizare a ministrului Gabriela Szabo:

„În anul în care am fost Ministrul Tineretului și Sportului, s-a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Dezvoltării, de 110 milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii sportive. Dacă astăzi tăiem panglici prin România, se taie datorită acelui protocol. Bazine de sport, arene șamd.”

Despre mișcare vs. sedentarism:

„Corpul omenesc este făcut pentru mișcare. Noi nu suntem făcuți să stăm pe scaun și să fim sedentari. Cuvântul sedentarism este foarte modern în acest secol. Avem datoria morală față de corpul nostru să-l mișcăm și să-l facem mai sănătos!”

Sfaturi pentru viitoarea generație de campioni:

„Rămâneți focusați pe performanță, rămâneți cu picioarele pe pământ, nu suferiți la eșec, nu vă bucurați la succes, și găsiți-vă motivația intrinsecă.

Tu trebuie să fii unic. Nu trebuie să fii nici ca mine, nici ca altcineva. Dacă vrei să rămâi în istoria unui domeniu, trebuie să rămâi tot timpul focusat și cu conștiința că la un moment dat vine și finalul.”

 

Multe alte momente inspiraționale sau idei de aplicat în orice domeniu, în interviul-video oferit în exclusivitate pentru Elita României!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *