Cu toții știm că Libra Internet Bank este banca profesiilor liberale. O entitate relativ mică a găsit o nișă perfectă, cu care s-a impus într-o industrie supraaglomerată. Dacă managementul a fost responsabil de viziune, Gina Matei este cea care a făcut lucrurile să se întâmple, într-un mediu în care s-a putut exprima liber, în concordanță cu valorile personale. Povestea Ginei este despre simplitate, competitivitate, despre a crede în tine atunci când CV-ul sau vârsta nu te recomandă deloc.
Gina Matei s-a născut în Ploiești, în 18 iulie 1984, într-o familie modestă dar plină de valori. Toată copilăria, Gina a învățat despre libertatea oamenilor simpli. Simplitate ce ne lipsește atât de mult în zilele noastre, când alergăm în continuu după… nici noi nu știm ce…
Bunica ei, Lisandra, a fost, dacă vreți, modelul timpuriu de manager. Unul din cei mai respectați oameni ai satului Colceag de lângă Ploiești, Lisandra era o persoană care știa să facă lucrurile să se întâmple. Se vede în ochii Ginei cât de mult se emoționează când își amintește de bunica ei.
Vacanțele la țară au fost cele mai relevante momente din copilăria mea. Am învățat că viața este grea doar dacă o vezi tu așa. Mamaie m-a ajutat să văd că dacă ai credință și știi ce îți dorești, totul îți iese. Pentru ea, nu exista nu se poate.
Cu aceste gânduri insuflate de bunica Lisandra, pornim în călătorie alături de Gina Matei, un om care a spart bariere la vârste la care alții nici nu visează.
Marile dorințe neîmplinite… oare?
Gina a fost mereu premiantă. Atât de mult i-a plăcut școala, încât chiar își dorea să se facă învățătoare. I s-a spus însă că e prea competitivă și nu va avea răbdarea necesară să îi învețe pe copii.
Când a venit vremea facultății, și-ar fi dorit să se mute în București, imposibil însă din punct de vedere material. A aplicat la Petrol și Gaze în Ploiești, secția finanțe-bănci, unde a intrat, cum altfel, printre primii pe listă.
A beneficiat de bursă toată facultatea, deși a ales să se angajeze timpuriu. Pentru aproximativ un an, Gina a vândut celebrele credite doar cu buletinul către cumpărătorii Flanco din Winmarkt, centrul comercial al Ploieștiului.
Nu a fost să devină învățătoare, dar a ajuns un lider exemplar. Nu s-a mutat în București chiar când își dorea, dar cu siguranță amânarea a fost benefică. Urmează momentul de cotitură pentru cariera Ginei Matei!
Cum să obții un job chiar dacă nu ești chemat la interviu
Prin 2005, Libra Bank își deschidea sucursală în Ploiești. A aplicat și Gina pentru postul de casier, dar, fără nicio explicație, nu a fost chemată la interviu.
Competitivă cum o știm, intrigată pentru că nu a primit niciun răspuns, Gina Matei s-a dus din proprie inițiativă în locul unde se țineau interviurile. A așteptat cuminte toată ziua, iar reprezentanții băncii nu au putut pleca fără să o asculte și pe ea.
Avea să afle în interviu că, de fapt, banca prefera candidați cu studii superioare finalizate. Și totuși, în august 2005, Gina Matei devenea consilier persoane fizice în Sucursala Libra Bank Ploiești. De ce?
Aveam să aflu mai târziu, când am ajuns în București. Se pare că le-a plăcut sclipirea mea din ochi, dar și că am demonstrat cât de mult îmi doream să lucrez acolo. Pentru mine nu conta pe ce post intram, eram sigură că pot avansa.
Trei luni de zile, Gina a învățat tot ce putea despre bancă, a adus rezultate, și-a tratat clienții cu respect. Până când, într-o zi obișnuită de octombrie…
Schimbarea destinului cu un simplu zâmbet
Un om aparent ca oricare altul intră în sucursala Libra Bank a Ploieștiului. Gina Matei este prima care îl salută, îi zâmbește și îl invită să ia un loc. Pare de bun simț, așa-i?
În acele vremuri, bancherii nu aveau o imagine prea bună. Erau răul necesar al societății, oamenii care te storceau de bani, chiar dacă te ajutau să crești.
Gina însă îi întâmpina pe toți cu un zâmbet, inclusiv pe vizitatorul anonim din acea zi de toamnă. Avea să afle imediat numele său: Emilian Bituleanu, la momentul respectiv VP al diviziei Corporate, astăzi președintele Libra Internet Bank, primul și cel mai important mentor al Ginei Matei.
Domnul Bituleanu a rămas impresionat de energia Ginei și a propus imediat ca ea să se ocupe de clienții persoane juridice din sucursală.
După foarte puțin timp pe noua poziție, după circa 100 întâlniri și zâmbete împrăștiate în tot orașul, Gina devine lider în clasamentul consilierilor PJ din toată țara!
Munceam foarte mult. Mi-am dat seama că pot fi cunoscută în oraș, doar dacă merg eu către clienti. Și ca să nu pierd vreun client, mergeam pe jos, pe străzile orașului și luam la rând fiecare companie. Îmi aduc aminte că îl rugam mereu pe tata să îmi repare pantofii, până într-o zi când a venit foarte bucuros acasă cu soluția: mi-a făcut flecuri de metal.. Vă dați seama cum mă auzeau clienții, de la mare distanță…
Gina Matei, talismanul profesiilor liberale din Ploiești
Toți acești clienți chiar o primeau pe Gina cu brațele deschise. Vă mai amintiți ce vă spuneam de simplitatea copilăriei? În cariera Ginei, asta s-a tradus printr-un mod autentic de a-și trata toți partenerii, cât mai special cu putință.
În sucursală sau pe teren, cu zâmbet și cu mare atenție la cuvintele clientului, Gina Matei construia în primul rând o relație de încredere cu cei care chiar aveau nevoie de serviciile sale. O experiență prin care încerca să schimbe percepția negativă asupra ”monștrilor” bancheri.
Șansa ei a constat și în faptul că banca deja cocheta cu profesiile liberale. Medicii, avocații, notarii, contabilii – începeau să devină parte din strategia Libra. Celelalte bănci îi priveau ca pe orice alt client, mai bine sau mai rău. Libra Bank i-a considerat însă vârful de lance al strategiei de dezvoltare și i-a tratat ca atare.
Cât despre Gina, a fost ocazia perfectă să le arate acestor oameni că le înțelege provocările și că își dorește cu adevărat să îi vadă crescând, nu doar să le vândă un credit.
Îmi spuneau că sunt ca un talisman pentru ei, că după ce își luau creditul de la mine afacerea lor creștea rapid. Odată, la o conferință medicală, o clientă s-a așezat special lângă mine, doar din dorința de a câștiga la o tombolă. Nu știu cum s-a întâmplat, însă numele ei chiar a fost extras!
Marea mutare în București, la 22 ani
Gina a continuat să rămână cea mai bună printre consilierii PJ ai băncii. Mult așteptata mutare în București nu avea cum să întârzie prea mult.
Și aici este o întreagă poveste, a cărei concluzie este că, în octombrie 2006, Gina Matei este numită coordonator corporate pe jumătate din țară. Sprijinită de Emil Bituleanu, dar mai ales de excelentele rezultate și zâmbetul contagios, Gina este acum liderul unor oameni cu experiență mult mai mare decât ea. La puțin peste 22 ani…
În centrală, am crezut că voi claca, pentru că nimeni nu vorbea cu nimeni. Șefa mea îmi spunea să nu fac nimic fără să mă sfătuiesc cu ea… Simțeam că pierd exact libertatea pe care o aveam cu clienții și nu puteam accepta asta. Am abordat-o deschis, i-am spus ce simt și cum văd eu rolul meu, ceea ce i-a dat încredere în mine. Astăzi, Oana este una din cele mai bune prietene.
Gina și-a aliniat singură planetele, pentru a putea performa conform celor trei mari valori personale: libertate, autenticitate, profesionalism. În 2007, când profesiile liberale luau deja amploare în Libra, Gina a acceptat provocarea de a coordona câțiva oameni dedicați acestui segment.
În 2008, a fost numită directorul diviziei de profesii liberale, cu un rol esențial în întreg angrenajul. Participa la întâlniri cu acționarii, dezvolta produse, ținea legătura cu autoritățile liberale (Colegiul Medicilor, Uniunea Notarilor, Ordinul Arhitecților etc). La doar 23 ani…
Am preluat acest proiect pe ideea ”să vedem ce iese”. Eu l-am privit ca pe propriul meu business și am știut că depinde de mine să aibă succes. Și așa a fost. Creșterea era rapidă, se simțea nevoia să mărim echipa și uite cum zona mea de coordonare a devenit divizie în sine.
Gina Matei este motivul pentru care Libra Bank are succes în România. Ea însăși un spirit liber, energic, orientată spre simplitate, a fost mereu alături de acei oameni pe care a simțit că îi poate ajuta. Dar, mai ales, pentru că a dezvoltat un mod unic în industria bancară de a-și cuceri clienții.
Ce învață consilierii Libra Bank de la Gina Matei
Clientul este mereu pe primul loc în valorile băncii și pentru Gina Matei. Poate suna a clișeu, însă modul în care Gina se implică în succesul partenerilor săi arată că acest concept chiar se trăiește.
Gina a înțeles că oamenii pe care îi vizează sunt extrem de ocupați. Medici, stomatologi, notari, contabili – foarte greu îi scoți din cabinetele lor, cu atât mai puțin să îi aduci în bancă.
Așa că Gina și colegii ei s-au obișnuit deja să-și petreacă zilele pe teren. Intră cuminți în cabinete, se obișnuiesc cu locul, încearcă să înțeleagă business-ul, provocările clienților sau ale pacienților. Atunci când persoana-cheie are câteva minute, o abordează cu încredere, le arată cu ușurință oportunitățile de dezvoltare și cum pot deveni parteneri.
Atât de simplu. O strategie care a funcționat perfect atunci când Gina a făcut prima oară cunoștință cu Libra Bank. Și care, iată, funcționează și mai bine în relația cu prospecții băncii.
Rezultate? Libra Internet Bank este astăzi un brand, în general ”top of mind” pentru orice profesie liberală, care nu găsește aceeași atenție la propriile nevoi în nicio altă bancă din sistem. Un exemplu relevant este faptul că 90% dintre executorii judecătorești din România sunt clienți Libra.
În toți acești ani, Gina Matei a fost mereu principalul promotor al profesiilor liberale, în exteriorul băncii și intern. A convins pe cine a fost nevoie pentru ca echipa ei să poată oferi mereu și mereu servicii tot mai simplificate. A obținut, de exemplu, posibilitatea ca oamenii de vânzări să își folosească tabletele pentru a acorda creditul chiar la sediul clientului, păstrând aceleași verificări care țin riscul la cel mai mic nivel. Sau, a luptat pentru crearea unui departament care să se alinieze la tendințele pieții și să poată acorda credite online.
Toată această forță este exprimată împreună cu colegii din echipă. Au obiective comune, se susțin reciproc, se distrează mult și fac din locul de muncă o misiune personală de a dezvolta domeniul profesiilor liberale.
A curs însă tot timpul doar lapte și miere?
Când viața chiar bate filmul: cheia recuperării, după 6 luni de blocaj
Totul mergea perfect pentru Gina. În plan profesional, era păpușarul care făcea lucrurile să se miște, răsplătind mereu încrederea acționarilor și a echipei. În plan personal, însă, a apărut un divorț, care indiferent cât de amiabil se termina, lăsa urmări sufletești și… un baiețel minunat cu părinții separați…
În această perioadă, Gina a simțit presiune din toate părțile. Brusc, echipa nu mai performa, acasă avea grijă singură de Alex, iar timpul ei liber, și-așa limitat, era dedicat în mare parte unui Executive MBA extrem de solicitant.
În tot acest context, o nouă iubire părea să se înfiripe, cu un bărbat el însuși cu o poveste tulburătoare. Era însă Gabi răspunsul pe care Gina îl căuta? Efectiv nu își găsea timp să se gândească cu adevărat la situația ei, să separe dezamăgirea din planul personal de cariera nu demult înfloritoare.
Până când, în iunie 2015, Gina a spus stop la tot ce făcea. Și-a luat o săptămână doar pentru ea, departe de toți și toate. Și-a pus pe hârtie (la propriu!) tot ce simțea și posibilele soluții. Și s-a decis…
Când am știut ce vreau să construiesc, planul era ca și făcut. Nu a fost ușor, au fost momente in care am riscat maxim, dar a meritat fiecare efort.
Gabi s-a mutat special pentru Gina din Craiova în București, împreună cu cei trei copii ai săi trecuți printr-o mare dramă: mama lor pierduse recent lupta cu cancerul…
Astăzi, Gina și Gabi formează o familie minunată, cu 4 copii frumoși și maturi. În Libra se ocupă cu același entuziasm de clienți și de coordonarea a 2 zone de vânzări, peste 150 oameni.
Undeva la mijloc, cu puternica susținere a băncii și a familiei, își îndeplinește marele vis, acela de a pune umărul în mod activ la succesul profesiilor liberale.
Mai mult decât finanțare: consultanță și coaching
În acea săptămână ”sabatică”, Gina și-a dat seama că poate face mult mai mult pentru clienții săi decât să le ofere un simplu credit. Observase deja că acești oameni, chiar atunci când au bani, nu știu ce să facă cu ei.
Simplist cum ne-a obișnuit, a redus la minim nevoile unei afaceri în zona profesiilor liberale: echipă cu viziune comună, care să își îndeplinească obiectivele de business. Exact ca într-o corporație până la urmă, doar că un medic, un avocat partener sau un arhitect, de cele mai multe ori, știe să își facă foarte bine profesia și petrece prea puțin timp să se gândească la îndeplinirea acestor nevoi esențiale.
Așa că, în 2017, Gina Matei devine coach acreditat. Își exersează abilitățile în primul rând cu angajații Libra, ca formă de recunoștință pentru tot ce i-a oferit ei banca. Dar, mai ales, în parteneriat cu clienții săi obișnuiți.
Așa cum imaginea mea se reflectă în imaginea echipei, exact la fel este și în cazul unui medic stomatolog de exemplu. Dacă vor să își crească business-ul, să creeze un brand memorabil, trebuie să-și dea timp să facă un plan, să se gândească la ce vor să obțină în această călătorie. Prin coaching, eu îi acompaniez în drumul lor către succes, le ofer timp și încredere că pot reuși orice își propun. Este fascinant să văd cum, la finalul unei sesiuni de coaching, clienții îmi spun că nu s-ar fi gândit niciodată la această perspectivă. Este ceea ce noi co-creăm, nimic teoretic, iar clientul are cea mai mare responsabilitate, de a pune în practică ce își stabilește.
Povestea noastră a ajuns la final, însă pentru Gina Matei este abia la jumătate. La doar 34 de ani, Gina este, fără îndoială, cel mai mare susținător activ al profesiilor liberale din România. În 13 ani, a învățat să recunoască problemele acestor oameni și știe exact cum să îi ajute. Indiferent dacă e vorba de finanțare, gândire strategică sau un simplu sfat.
Totul cu simplitate, energie, autenticitate, ținând cont de exemplul bunicii Lisandra și de sfaturile mentorilor săi din Libra Bank. Și, neapărat, mereu cu zâmbetul pe buze.
Noi, oamenii, avem mare nevoie de susținere, chit că o recunoaștem sau nu. În același timp, vom performa atâta vreme cât suntem liberi și nu complicăm lucrurile. Cât rămânem, simplu, oameni.
Sa mai spuna cineva ca o mama nu are energie si timp pentru cariera. Motivatia interna este de o mie de ori mai puternica decat orice stimulent in bani. Iar proiectul coordonat este foarte apreciat in piata. Bravo Gina, om frumos!