Octavian Badescu

Octavian Bădescu, fondatorul Freedom Group, este unul dintre antreprenorii români care au susținut în repetate rânduri faptul că intervenționismul politic din perioada crizei coronavirus generează un adevărat genocid economic. Curajosul om de afaceri a inițiat în perioada de izolare demersul #hailatreaba în care cerea statului să lase oamenilor libertatea de a decide ei când vor să revină în viața economică. „Trebuie să ne manifestăm ca acționari ai statului. Puterea este la noi”, susține Octavian Bădescu.

 

Cunoscutul antreprenor consideră că putem proteja populația de această pandemie care afectează pe toate planurile, fără să le îngrădim oamenilor libertățile.

Oamenii nu vor să fie protejați fără să ceară. Rolul statului este să protejeze persoana și libertatea acesteia. Nimeni nu trebuie să își asume supra-roluri, care să intervină peste aceste chestiuni, prezumând că face un bine cu forța.

 

De ce a inițiat Octavian Bădescu demersul #hailatreaba

Antreprenorul a pornit de la ideea că există o masă critică de oameni care, dacă solicită chestiunea aceasta, poate influența factorul politic să revină asupra acestor decizii pentru a scurta din timpul de izolare care nu avantajează pe nimeni, întrucât există un real pericol de a ieși din această criză mai săraci și mai puțin liberi.

Inițiativa a pornit încă din martie, pe un fond marcat de panică, la acel moment, astfel încât a fost oarecum contra curentului. A trimis și o scrisoare deschisă premierului și președintelui, pledând pentru renunțarea la starea de urgență. Gradual, inițiativa și scrisoarea au avut priză la public, din ce în ce mai mulți oameni realizând erorile politice. Acum sunt cca 2.000 oameni care împărtășesc convingeri similare.

Octavian Bădescu crede că efectul major al izolării este riscul de destructurare a IMM-urilor, motorul economiei. „Chiar dacă lucrezi de acasă, prelungirea acestui statut pe termen nelimitat creează un alt mod de gândire. Treptat, vom ajunge dependenți de stat și de marile companii susținute tot de către stat. Trebuie să luăm atitudine, altfel ne vom adânci într-o criză economică fără precedent de la 1947 încoace”, susținea cunoscutul întreprinzător într-un interviu acordat pentru 2value cu Mihaela Tudor.

 În mișcarea #hailatreaba, Octavian Bădescu cerea statului să lăsăm oamenilor libertatea să decidă ei când vor să revină în viața economică.

Trebuie să ne manifestam ca acționari ai statului. Puterea este la noi. Nu poți să mizezi pe un șofer care te duce în gard. Important e să dea cineva tonul, să ridice steagul de jos și să transmită mesajul mai departe. Sunt mulți care gândesc la fel, dar nu au curajul să exprime.

 

Solidaritatea față de comunitate – manifestată în această perioadă plină de turbulențe sociale și economice

Despre fondatorul Freedom Group se poate spune că e unul dintre liderii vizionari care a pus solidaritatea în prim plan, mai ales în această perioadă. E conștient de faptul că valorile unei organizații sunt imprimate de fondatori și de alți lideri ai acestora, prin urmare sunt valori individuale, cel puțin în faza inițială.

Faptul că oamenii își acordă ajutor reciproc se datorează și faptului că în orice societate liberul schimb maximizează rezultatele pentru ambele părți. Devine și un reflex, care dublează empatia – o trăsătură naturală, prezentă în diferite măsuri în fiecare dintre noi. Iar solidaritatea cu semenii este deseori și o pre-condiție a abilității de a conduce. E destul de dificil și de riscant să evoluezi bine independent într-o societate căreia în ansamblu nu îi merge bine.

Nu întâmplător, valorile de bază ale afacerii sale sunt libertatea individuală și respectarea dreptului de proprietate care stau la baza oricărei societăți echilibrate. La acestea se adaugă anumite caracteristici specifice – sunt foarte orientați către responsabilitate – care vine „la pachet” cu libertatea – către inovație, către transparență, către integritate.

Referitor la felul în care putem crea alianțe benefice între antreprenori în aceste vremuri perturbatoare, Octavian Bădescu crede că societății româneșți și mediului ei antreprenorial îi lipsește o organizație care să le reprezinte interesele legitime, fără a se constitui în același timp în vreun „grup de presiune” care să vizeze obținerea de beneficii cu ajutorul politicului de la alți membri ai societății.

Organizații de acest tip avem, din păcate, destule. Agregarea adaugă valoare, generic vorbind. Însă este nevoie ca la fundamentele acesteia să existe atât valori, cât și interese comune.

Vorbind despre oportunitățile valoroase de învățare pe care le aduce această criză – la nivel de dezvoltare personală, dar și a companiei – Octavian Bădescu consideră că oamenii pot medita la importanța libertății, care oferă posibilitatea de a-ți stabili prioritățile, de a-ți alege gradul de siguranță optim propriilor priorități.

Dincolo de prejudiciile generate de intervenția disproporționată a politicienilor care reprezintă vremelnic statul, oportunitatea este reprezentată de faptul că oamenii pot realiza cât de nociv poate fi intervenționismul etatist. Iluzia unei siguranțe impuse nu îți mai oferă nicio posibilitate. E bine să fructificăm această experiență, să nu lăsăm nicio criză să se irosească.

 

Noua paradigmă a valorilor care vor menține sau dezvolta businessurile în viitorul apropiat

Octavian Bădescu crede că lucrurile sunt în derulare fiindcă oamenii încă nu au avut timp să concluzioneze.

Dacă nu modificăm trendul dictat de zona spre care merg politicienii, riscăm să ajungem în etatism generalizat, mai săraci, mai puțin liberi, mai dependenți de stat și de marile companii. Va trebui să ne trezim, până nu vom fi decapitalizați complet, nu de propriile erori posibile în afaceri, ci de efectul deciziilor administrative.

Vorbind despre perioada de izolare care s-a încheiat recent, el crede că orice izolare poate fi bună sau nefericită, în funcție de context, și prezintă avantaje și dezavantaje. Orice decizie e optimă dacă nu e impusă, dacă e asumată de către individ și reflectă prioritățile sale, susține antreprenorul, pentru care sectorul tranzacționării imobiliare a fost afectat într-o măsură similară domeniului HoReCa.

Am folosit această perioadă pentru a cerceta și comunica, însă productivitatea și generarea de venituri a fost afectată. Criza nu a fost generată de virus, ci de reacția factorilor politici care au indus panică în populație, panică amplificată mediatic. Această reacție a produs și va produce pagube mult mai mari, atât în planul sănătății, cât și economic, cele două fiind conectate între ele. A scăzut foarte mult numărul de tranzacții, acum încep să își revină gradual, însă încă nu se simte impactul complet al pierderii multor locuri de muncă.

În particular, în ceea ce privește proiectul Freedom Group, impactul poate fi și benefic datorită modelului de business, caracterizat inclusiv prin flexibilitate, modularitate și costuri mici. Însă este doar o chestiune circumstanțială, explică fondatorul Freedom Group.

În ceea ce privește provocările, el crede că impactul asupra psihicului populației va dura câteva luni de zile, cel puțin, pentru a se atenua ecoul panicii. Mai mult, nu e sigur ce noutăți vor apărea în toamna și în primăvara viitoare în planul relaționării dintre stat și mediul privat. Se scumpește viața, va scădea puterea de cumpărare, toate reglementările exagerate au în final acest efect neplăcut și chiar revoltător.

Ce i-a fost cel mai greu în toată această perioadă?

Pe scurt – politicul ne-a sărăcit. Însă ne vom reveni; asta nu e o scuză pentru deciziile lor, care se pot constitui și într-un avertisment. Însă, cel mai greu mi-a fost și îmi este în continuare să înțeleg cum, la nivel de conducere politică, pot fi luate decizii cu un astfel de impact fără să pornești de la niște principii de bun-simț. Mi-e greu să înțeleg cum o majoritate se bazează atât de mult pe informațiile livrate oficial și cum de nu ne-am revoltat ca societate în fața acestui atac fără precedent – expansiunea statului a avansat în 20 de săptămâni cât în 20 de ani. E nevoie de mai multă educație, însă și pe acest plan s-a mers și se merge greșit. Copiii mei îmi spun că se învață la un randament de 30%. Se pare că politicienii nu ne vor prea destupați la minte și va trebui să facem ceva și în această direcție.

 

Octavian Bădescu: „Antreprenorul – un speculator de oportunități”

Vorbind despre lecțiile de viață învățate în antreprenoriat, Octavian Bădescu crede că a reușit creionarea unei definiții a antreprenorului, pentru a fi cât mai clar explicat conceptul pentru toată lumea.

În viziunea sa, antreprenorul este acea persoană care identifică o nevoie insuficient satisfăcută în societate, care pune împreună într-un demers creativ factorii de producție necesari soluționării ei, care își asumă riscurile capitalului investit, cu scopul maximizării profitului. Este deci un speculator de oportunități.

În antreprenoriat trebuie să anticipezi, să înveți permanent, să fii prevăzător, să acționezi uneori contrarian, în timp ce majoritatea deseori se înșală. Ești pe cont propriu și trebuie să ai rezerve pentru zile mai negre. Iar profitul și cashflow-ul sănătos reprezintă în final măsura capacității antreprenoriale și manageriale.

El crede că soluțiile alternative care ar putea redresa domeniul pe termen lung sunt reducerea costurilor statului și revizuirea reglementărilor, pentru a nu pune presiuni suplimentare pe mediul privat.

Trebuie emis un mesaj de încredere și trebuie renunțat la toate restricțiile recent introduse, lăsând libertate oamenilor în a-și stabili individual prioritățile și a lua decizii în consecință, asumându-și responsabilitatea acestora. Este cel mai eficient și sănătos. Mai puțini bani la dispoziția statului înseamnă mai mulți bani la dispoziția celor care îi produc, administrarea individuală fiind net superioară, atât din perspectiva eficienței alocării resurselor, cât și dintr-o perspectiva etică.

 

Octavian Bădescu – candidat la Primăria Capitalei?

El va continua să pledeze pentru dreptul la libertate individuală și economică și pentru respectarea dreptului de proprietate. Una dintre forme este depunerea propriei candidature independente la Primăria Capitalei.

„Intenția de a candida la Primăria Capitalei a venit ca urmare a unor propuneri pe care le-am primit încă din toamna trecută și a fost luată și pe fondul evoluțiilor din această primăvară.  Recunosc că sunt dezamăgit de lipsa de opțiuni de pe piața politică și că sunt destul de speriat de măsura în care ne poate fi afectată viața de deciziile unor oameni care au o experiență redusă, mai ales în asumarea unor responsabilități în zona privată. Plus că se simte nevoia unor abordări îndreptate spre eficiență în zona administrativă.

Dintr-o anume perspectivă, este și un sacrificiu, dar este și o datorie să intervii într-un astfel de context și să supui atenției cetățenilor abordări alternative, profund diferite la nivel conceptual. Eu îmi doresc să rezolv structural niște lucruri care ne trag în jos foarte mult, inclusiv în plan local; pe scurt, este vorba de ineficiența cronică a sistemului de stat și de posibilitățile noastre de a ne proteja.

Primăria Capitalei este un ansamblu de instituții prestatoare de servicii publice, iar eu am 20 de ani de experiență de conducere în companii prestatoare de servicii și am și o filozofie diferită. Sunt convins că pot adăuga valoare. Bucureștenii vor alege, dar ca să vedem preferința, trebuie să punem produsul pe piață, unul diferit fundamental de al competitorilor – care oferă practic doar două fețe ale aceleiași monede.

Problematicile din societate au rezolvări, dar sunt necesare alte tipuri de abordări, altfel totul devine un demers de tipul „dă-te tu, să mă pun eu” – total neproductiv și oricum neinteresant pentru mine.”

Îl întreb cât de greu este să își păstreze autenticitatea în business și în politică și spune că nu îi e deloc greu, fiindcă e felul său de-a fi – „nefiind interesat nici de obținerea de bani și nici de voturi cu orice preț, nefiindu-mi frică de eventuale așa-zise nereușite, sunt foarte liber și implicit foarte puternic.”

E necesar să ne implicăm social-politic, a devenit riscant să nu o facem. Conflictul prezentului și al viitorului este între etatism și libertate, iar eu personal mă poziționez inechivoc de partea libertății. În orice caz – e un demers imperios necesar, va pune anumite teme fundamentale în dezbaterea publică, în măsura în care nu se va reuși ignorarea lor. Sunt însă optimist, inclusiv în privința șanselor de a câștiga, întrucât consider că abordarile și soluțiile mele sunt în beneficiul unei majorități a bucureștenilor și vom încerca să le facem cât mai cunoscute.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *