Horia Tecău, jucător de tenis cunoscut în întreaga lume pentru performanțele sale remarcabile. Printre cele mai importante – campion la Australian Open în 2012, la Wimbledon în 2015, la US Open în 2017, medaliat olimpic la Rio de Janeiro. Însă azi, nu vorbim despre performanțele sale sportive, ci despre omul Horia Tecău. Un om echilibrat, modest și cu frică de Dumnezeu pentru care succesul în viață vine numai atunci când ești curat și împăcat cu tine însuți.
Un om simplu, cu mult bun simț și cu o doză considerabilă de timiditate. Exact așa l-am caracterizat în gând după nici 15 minute de stat prin preajma lui. Pe Horia Tecău, omul, l-am cunoscut vara aceasta, nu pe terenul de tenis, ci pe terenul bunăvoinței: ca ambasador UNICEF, ca tovarăș de joacă pentru copiii din comunitatea vizitată și ca ajutor de bucătar pentru familia cunoscută în urmă cu mai bine de un an.
De pe terenul de tenis, pe terenul voluntariatului
În urmă cu un an de zile, Horia Tecău s-a alăturat echipei UNICEF, devenind ambasador. Însă ceea ce multă lume probabil nu știe, este faptul că sportivul este implicat în acțiuni caritabile de mai mult timp.
În 2015 a devenit unul dintre donatorii care au susţinut Fundaţia Salvaţi copiii în campania pentru dotarea maternităţilor din România cu aparatură destinată îngrijirii copiilor născuţi prematur. Donaţia s-a ridicat la suma de 60.000 de euro, iar banii au ajuns la spitalele din Constanţa şi Arad.
Pentru Horia, acțiunile de caritate sunt darul pe care el îl poate întoarce înapoi. Este partea pe care simte că trebuie să o dea mai departe în această viață și, de ce nu, este o lecție pe care o învață de fiecare dată: aceea a dăruirii și a descoperirii.
Este o onoare și o mare responsabilitate să pot ajuta indiferent dacă sunt ambasador UNICEF sau nu. În acelasi timp, acest proces mă ajută și pe mine să cresc ca om. Sunt de parere că cea mai bună modalitate de a face o diferență în mentalitatea, atitudinea și efectiv în viața cuiva este prin educație.
Horia Tecău, lecția despre educație
Căci educația, spune Horia Tecău, este cea care ne poate schimba viața. O nație fără educație este o nație pustiită, seacă și fără esență. Iar copiii noștri asta trebuie să aibă înainte de orice altceva.
Din acest punct de vedere, sportivul le rămâne profund recunoscător părinților și celor care, la un moment dat, l-au însoțit în viață. Pentru că toți au pus accentul pe importanța educației și de la fiecare în parte a învățat câte ceva.
În cazul meu, școala a fost înaintea tenisului. Dacă nu aveam note bune, părinții nu mă mai lăsau la antrenamentele de tenis.
Poate și din acest motiv, la fiecare întâlnire cu copiii sau părinții din diverse comunități, discursul sportivului este focusat pe importanța educației. Pe rolul pe care aceasta îl are în viața noastră, dar și în societate. Pentru că, așa cum spune și el, numai educația face diferența. Fără ea, succesul este gol și trecător.
Horia Tecău, lecția despre conștiință
Pe de altă parte, Horia vorbește și despre conștiință. Despre cum educația, conștiința, credința și talentul alcătuiesc succesul și echilibrul. Pentru că, spune sportivul, succesul nu este o piesă singulară pe care o poți atinge fără celelalte.
Ca să reușești în viață ca om, adică să fii fericit, cred că te ajută să ai conștiința fericită. Orice ar însemna asta pentru fiecare. Ca jucător, pe lângă un fizic rezistent, trebuie să ai voință, disciplină, precum și respect și modestie.
Horia Tecău, lecția despre credință
În schimb, credința, celălalt aspect ce compune succesul din punctul de vedere al sportivului, se cultivă și se dobândește pe tot parcursul vieții. De asemenea, pe credință se sprijină efortul și determinarea, dar și încrederea în capacitățile fiecărui individ, susține Horia.
Și, ce mai spune el, este faptul că azi o poți avea și mâine o poți pierde. I s-a întâmplat și lui, pentru o scurtă perioadă de timp, chiar dacă a fost crescut în spiritul religiei, însă a regăsit-o rapid. Iar de atunci, e convins că fără credință și fără rugăciune nu poți evolua.
La 12 ani am primit de la mama o carte de rugăciuni pe care o port mereu cu mine și pe care o citesc frecvent. În plus, am la gât o cruciuliță care-mi poartă noroc. Îmi dă energie, curaj și liniște.
Horia Tecău, lecția despre succes
Iar ultima, dar nu și cea din urmă lecție pe care o poți învăța de la Horia Tecău este cea despre succes. Succes pe care, spune sportivul, îl datorează mai multor factori. În primul rând părinților, care l-au sprijinit din momentul în care a hotărât că tenisul va fi parte din viața lui, antrenorilor, profesorilor și tuturor oamenilor din jurul lui de la care a avut ce învăța.
Deși am început tenisul la 6 ani, abia pe la 14 ani am început să-l iau în serios. Abia de atunci încolo, am simțit plăcerea și pasiunea pentru acest sport. După pasiune, a urmat talentul, efortul și credința că voi reuși, că voi putea ajunge acolo unde numai cu gândul visam.
Numai că drumul către succes nu a fost atât de lin și ușor precum am putea crede. Pentru sportiv au fost și perioade în care reușita părea departe de a fi realizabilă
De multe ori mi-a trecut prin cap că e prea greu și că ar trebui să renunț. Fie fizic, din cauza epuizării sau a accidentărilor, emoțional din cauza meciurilor pierdute sau pur și simplu din cauza unor lipsuri materiale, care mă făceau să nu mai pot continua. De cele mai multe ori, gândurile acestea au venit în perioada 14-24 ani atunci când am călătorit foarte mult singur și nu aveam cunoștinte necesare pentru a face față acestor presiuni.
Dar, dacă ar fi să o ia de la capăt, tot tenis ar alege. Pentru că, spune el, sportul l-a învățat ce este respectul, l-a învățat să gândească, să caute soluții și să evolueze și ca performer, și ca om.
Sursă foto: UNICEF
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!