Supranumit „Examenul maturității”, Bacalaureatul a pus presiune pe o mulțime de elevi de-a lungul timpului. Dat fiind stresul prin care a trecut în acea perioadă, Radu Oliu a decis să schimbe ceva pentru viitorii elevi de clasa a XII-a. Așa s-a născut iBac, aplicația care îi ajută să învețe mai ușor pentru examen.
În spatele aplicației iBac se află un om simplu, dar cu un suflet și o minte frumoasă: Radu Oliu. Este o persoană ambițioasă și empatică, a cărei mare pasiune este programarea.
S-a născut în Agnita, județul Sibiu, dar și-a petrecut copilăria în Spania, apoi a urmat liceul în București și s-a perfecționat în domeniul programării în Belgia.
iBac pentru un examen mai ușor
Ideea de iBac a venit ca o metodă nouă și inedită de pregătire pentru Bacalaureat. Aplicația ajută elevii să învețe într-un mod adaptat vremurilor pe care le trăim.
Radu Oliu a avut fabuloasa idee de a îmbina utilul cu plăcutul, iar acest lucru l-a determinat să lucreze cu entuziasm și pasiune. În acest fel, putea să învețe și programare în timp ce se pregătea pentru Bacalaureat.
Aplicația a avut mereu scopul de a mă ajuta să mă perfecționez pe partea de programare, dar și de a face viața elevilor mai ușoară.
Aceasta a fost povestea primei variante iBac, una care acum nu mai există, dar de la care au derivat și alte idei la fel de interesante.
Radu înțelegea că există această necesitate la nivel general, de aceea a dorit să creeze o aplicație care să facă viața elevilor mult mai ușoară. Scopul era ca liceenii să nu mai privească Bacalaureatul cu atât de multă presiune și stres, iar orele de studiu să devină mai puțin obositoare.
Aplicația iBac oferă…
Conținut ușor de digerat de către mileniali într-un format care le place și li se pare interesant. În loc să stea la birou, la masă cu toate cărțile și caietele în fața ochilor, pot să învețe și din pat, mijlocul de transport în comun sau când așteaptă undeva.
Tinerii petrec foarte mult timp online vizualizând, ascultând, citind o mulțime de materiale pe rețele de socializare. Pot folosi acest timp pentru a învăța ceva nou într-un mod distractiv și care să le fie util la școală, nu numai la examen.
Conținutul a fost realizat de către profesori în cel mai simplu și atractiv mod posibil. În aplicație elevii primesc: conținut original creat de specialiști, conținut audio, chestionare la lecții, focus mode, unelte ajutătoare, suport rapid pe Facebook sau Instagram.
Cele mai multe recenzii susțin că materia este foarte bine structurată, organizată pe capitole, iar învățarea a devenit mai ușoară și mai puțin plictisitoare. Acestea au primit răspuns direct de la fondator, de cele mai multe ori. Sugestiile sunt întotdeauna apreciate și luate în considerare.
Suișuri și coborâșuri pentru Radu Oliu
Radu caută o metodă de monetizare a aplicației pentru a le oferi în continuare posibilitatea de a o utiliza în mod gratuit. Consideră că ar trebui să se implice mai mult în acest proiect, însă momentan este singura soluție viabilă.
El își dorește să dedice mai mult timp aplicației, dar trebuie să se împartă cumva între muncă și iBac. Își dorește enorm să le facă pe amândouă în mod eficient.
Aplicația iBac s-a bucurat de un real succes. Radu Oliu consideră că această reușită se datorează în special faptului că a apărut în perioada în care era elev și înțelegea foarte bine nevoile și dorințele colegilor lui.
În prezent, Radu ține legătura în mod constant cu elevii și ia în considerare sfaturile lor. Așadar, nu face presupuneri, ci își coordonează activitatea în funcție de aspectele reale.
În tot acest timp, au fost și momente mai tensionate, uneori greu de depășit, însă de fiecare și-a adunat forțele cu toată voința pentru a merge mai departe. Cel mai dificil moment a fost perioada în care volumul de muncă a crescut vizibil și nu mai reușea să facă față situației așa cum și-ar fi dorit. În acea clipă, a avut și intenția de a renunța la proiect.
Atunci suportul a venit din partea soției sale Ioana și a prietenilor săi Alin Fălcescu, Dan și Denisa Muntean. Pentru perioade scurte de timp, au fost și alte persoane care l-au ajutat și l-au sprijinit la nevoie, iar pentru acest lucru îi prețuiește enorm. Acum echipa sa se mândrește cu oameni serioși, iar rezultatele nu întârzie să apară pentru că toți se bucură de recunoștința publicului.
Radu Oliu: Atunci am simțit că am pentru ce să continui
Unul dintre momentele motivaționale a fost când o doamnă de 48 ani, care nu avea nici timp suficient, nici speranță că va putea depune efortul necesar, a reușit să ia examenul datorită aplicației. Mai mult decât atât, a reușit să obțină notele de 9.35 la limba română și 9.90 la geografie.
Doamna respectivă i-a adus profunde mulțumiri fondatorului proiectului, oferindu-i feedback pozitiv, dar în același timp și motivația de a persevera pentru a face și alți oameni fericiți.
Acest lucru, dar și multe altele similare i-au demonstrat că eforturile sale nu sunt în zadar și au evidențiat ajutorul real oferit prin intermediul aplicației, în procesul de învățare.
Elevii au văzut cu ochi buni încă de început această aplicație, iar feedback-ul din partea lor a depășit așteptările. Rezultatul? Radu Oliu pe podiumul virtual: iBac s-a clasat pe locul I la categoria de aplicație educativă, conform topurilor App Store. Numărul de instalări a depășit 10.000.
iBac: Despre educație și sistemul educațional
Sistemul de învățământ din România ar trebui ajustat pentru că are foarte multe minusuri. În prezent, se bazează în mare parte pe memorare, iar ceea ce lipsește pentru a învăța în mod eficient sunt lecțiile interactive. Acestea mențin atenția elevilor, le atrag interesul și îi fac dornici să învețe deoarece nu mai pare totul atât de dificil.
Elevii întâmpină reale dificultăți atunci când vine vorba de memorare. Nu le este deloc ușor să învețe atâtea materii pentru bacalaureat dacă nu au un suport logic și interactiv. Este vorba despre un volum mare de informații la toate materiile.
Lecțiile ar părea mult mai interesante dacă ar fi structurate altfel. Interactivitatea este un element central care lipsește cu desăvârșire din sistemul actual de învățământ. Dacă ar exista, elevii ar ajunge să vină cu drag la școală.
În acest moment, există nenumărate probleme în educația din România, iar Radu Oliu și-ar dori să poată schimba acest lucru.
Problema principală este că sistemul pregătește elevii pentru un tipar de viață din trecut, nu din prezent. În era tehnologiei, lucrurile au evoluat foarte mult, s-au schimbat sisteme și mentalități. Chiar dacă a fost o perioadă de evoluție în foarte multe domenii, se pare că sistemul educațional a rămas neschimbat.
Elevii sunt siliți să se pregătească la mai multe materii pentru a „reuși în viață”, dar realitatea este alta. Ei nu au nevoie doar să memoreze anumite opere sau formule pentru a duce o viață împlinită.
Radu Oliu consideră că ar trebui eliminată teoria inutilă și ar trebui pus accent pe orele de prim ajutor, educație financiară și alte lucruri practice.
Cred că elevii au nevoie de mai multe materii care să-i pregătească pentru viața reală, pentru viața de adulți, nu doar să memoreze anumite opere.
El își dorește ca aplicația creată să sprijine elevii de pretutindeni care se pregătesc pentru bac, dar și să găsească o cale eficientă de monetizare fără ca elevii să plătească vreo taxă. Tocmai de aceea, se va dedica procesului de îmbunătățire a aplicației, dar și să pună în practică idei inedite care să ridice iBac la cele mai înalte standarde.
Mulțumim, Radu Oliu pentru toate eforturile depuse și îți dorim mult succes pe viitor!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!