Ionel Petrea

Ai putea crede că un copil crescut în orfelinat iese în lume cu un deficit, o lipsă, dar uneori ambiția și perseverența primează. Un exemplu de om care a reușit este Ionel Petrea. Fost copil de orfelinat, actual director de școală, el încearcă să schimbe în mai bine un sistem educațional cu multe lipsuri. 

 

Copilăria la orfelinat nu a fost o scuză pentru Ionel Petrea

Absența părinților nu l-a făcut să dea înapoi, ci l-a ambiționat să facă mai mult cu viața sa. A crescut la Centrul de Plasament din Lugoj, unde a stat până la vârsta de 18 ani.

Născut pe data de 22 decembrie, și-a petrecut primele nouă luni abandonat în spital. Mama lui se pare că nu a fost pregătită să își asume responsabilitățile ce vin la pachet cu creșterea unui copil.

După această perioadă, a ajuns în noua sa casă, o cameră în care dormeau 50 copii. Ai putea crede că s-a simțit inferior, bătut de soartă și lipsit de noroc, cum fac alte persoane în aceeași situație. Ai fi crezut că s-a victimizat în fiecare zi legat de părinții care nu au vrut să îl iubească. Ai fi putut crede multe despre el.

Totuși, Dumnezeu l-a iubit și a vegheat mereu asupra lui, atât în plasament, cât și după aceea. Cel puțin așa crede și cu această idee în minte a reușit să treacă peste obstacole și provocări.

Ionel și-a dorit dintotdeauna să ajungă mare, să-și creeze un viitor și să-și întemeieze familia mult visată. A vrut să spargă tiparele și să fie el însuși un părinte model pentru copiii săi. Și-a promis că nu îi va abandona și le va fi alături mereu să nu treacă prin încercări cum a făcut-o el.

Toate aceste vise, cu timpul au devenit pură realitate, chiar dacă la început era sceptic. A avut momente când se simțea neajutorat la gândul că va trebui să se descurce de unul singur într-o lume atât de mare. Îi era teamă să nu fie atras de obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul, băutura, drogurile sau altele.

A muncit mult pentru a deveni independent, chiar și atunci când unii profesori sau educatori i-au spus că nu va reuși. În prezent este director la Școlii Gimnaziale ”Sorin Titel” din Margina numit de către Inspector general școlar prof. Marin Popescu,  în trecut la școala generală din Fârdea.

Mai mult, a fost numit expert județean de monitorizare activități remediale în judetul Timiș de către Ministerul Educatiei prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă. UMPFE este organizată la nivel de direcție, în cadrul Ministerului Educației, și asigură managementul integrat de proiect, în conformitate cu prevederile acordurilor de împrumut/contractelor de finanţare, având drept scop realizarea obiectivelor proiectelor.

Profesia de director este una în care postura de asistent social iese la suprafață și face ce știe mai bine. Salvează copii din familii sărace care ar renunța la educație fără sprijin.

 

Adolescenți rebeli care-și pierd visele

Mulți copii care pleacă din plasament la vârsta adolescenței se lasă ușor pradă patimilor, fiindcă se simt singuri. Mulți se gândesc deseori că nimeni nu-i iubește sau că nu sunt buni de nimic.

Acest lucru se întâmplă pentru că nu li se spun lucruri frumoase. Sunt marginalizați și discriminați, uneori chiar de către colegii de clasă.

Copiii fără părinți, fără casa lor, fără rădăcini simt o povară mai mare pe umeri. Dacă unii pleacă în viață de la parter sau etajul 1, orfanii o fac de la subsol. Traumele se vindecă greu, cu răbdare și poate niciodată în totalitate.

Ionel Petrea a fost un exemplu demn de urmat în acest context pentru că și-a dorit încă de la început să facă ceva bun pentru umanitate, pentru copii.

A adunat de-a lungul timpului tot felul de amintiri, mai mult triste decât fericite. Prin anul 1995, câțiva voluntari de la Casa Speranței veneau la orfelinat, făceau diverse activități cu copiii, iar în weekenduri sau vacanțe îi mai luau acasă. Pentru câteva ore sau zile, simțeau bucuria de a avea o familie, iubirea, respectul, recunoștința.

Pe de altă parte, când era mic, vedea că alți copii de la orfelinat mergeau acasă în vacanțe sau primeau părinții în vizită uneori. El a aflat că are o familie abia în clasa a II-a, când l-a întâlnit pe fratele mamei care i-a promis că îl va duce să o cunoască. Din păcate, mama sa nici până în ziua de azi nu dorește să comunice cu el. În acele clipe, sufletul său era grav rănit la gândul că nimeni nu vine să îl caute. Îi lipsea emoția când se gândea la ACASĂ.

Acasă pentru el nu avea acea rezonanță pe care o are pentru alții. Cel mai aproape de „acasa” pe care o avem noi, ceilalți, a fost în familiile care l-au luat în weekend. L-au acceptat pentru câteva zile în sânul familiei lor și l-au făcut să se simtă iubit. Exact același lucru își dorește Ionel, acum, să le ofere altor copii.

 

Ionel Petrea, copilul unui sistem defect

Din 22 decembrie 1985 a fost beneficiarul programului de Protecție a copilului din Lugoj până la vârsta de 22 ani. Atunci și-a câștigat primii bani și independența.

Ionel Petrea

Ionel Petrea: „Copilul unui sistem defect, neplanificat de mamă să vin pe lume, dar dorit de Dumnezeu…”

 

Ionel a fost atras de învățătură deoarece în cadrul facultății a simțit cu adevărat dragostea profesorilor îndrumători. Totuși a simțit asta și la centru, unde fosta directoare, profesoara de limba și literatură română, doamna Lucia Răileanu, a fost un exemplu de dascăl implicat.

A absolvit două facultăți: Universitatea de Vest din Timișoara- Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Specializarea Contabilitate și Informatică de Gestiune și Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad – Facultatea de Științele Educației, Sociologiei, Psihologiei și Asistența Socială, Specializarea Asistența Socială.

La a doua facultate a urmat cursuri de metodică și a început să experimenteze lucrul cu copiii. Copii pe care, de altfel, a ajuns să-i iubească, cu adevărat, în calitate de profesor.

Ionel Petrea își dorește să facă anumite schimbări în sistemul de învățământ. Unul dintre obiectivele sale principale este să redeschidă cantina socială a Școlii Gimnaziale Margina pentru a veni în sprijinul copiilor nevoiași cu o masă caldă pe zi. Mai mult, vrea să schimbe în mai bine Școala Primara Sintesti, să cimenteze pentru a pune linoleum nou și să scape de sobe pentru a monta centrale. De asemenea, dorește și să reducă abandonul școlar prin activitățile pe care le desfășoară.

Pentru toate eforturile și ambiția sa, Ionel Petrea a fost premiat de către Casa Regală.

 

El își dorește ca toți cei care au o copilărie similară cu a lui, să nu mai sufere atât de mult din cauza lipsurilor. Mai mult, să urmeze cursurile obligatorii și nu numai, pentru a deveni cea mai bună versiune a lor.

Am învățat din exemplele proaste pe care le-am văzut și nu vreau să ajung pe străzi, ci doresc să dăruiesc societății ce am eu mai bun.

Cel mai mare vis al său este să deschidă un orfelinat în care să schimbe în bine viața orfanilor. Să le ofere căldura și iubirea de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Mulțumim, Ionel Petrea, pentru că schimbi viețile a zeci de copii prin munca și pasiunea ta!

Sperăm să reușești cât mai multe.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *