Dacă ne gândim la muzee de la sat, știm că au nevoie de digitalizare pentru o vizibilitate mai bună, pentru a fi cunoscute de publicul larg. În această direcție s-a implicat Ionuț Teoderașcu, un fotograf român, pasionat de tema migrației, de relația memorie-familie și frumusețea mediului rural.
Ionuț Teoderașcu a copilărit la sat, iar pasiunea sa pentru ceea ce înseamnă traiul în mediul rural a luat naștere încă din acea perioadă.
Despre viața la sat au vorbit mulți scriitori care au reiterat nostalgia „satului de altădată”. Chiar dacă vremurile trec și, odată cu ele, lucrurile se schimbă, fotograful a păstrat amintirea satului în sufletul său.
Nu a uitat niciodată cât de magică este viața la țară, deși e plecat de multă vreme din mediul rural în interes de studiu și muncă. Întâi la Iași, unde a studiat Jurnalismul, apoi în Londra, pentru studii de masterat, unde a absolvit secțiunea de fotografie documentară și fotojurnalism la Universitatea Westminster.
Reîntorcându-se pe ulițele în care a copilărit, reîntâlnind oameni cu care a crescut, reamintindu-și de oameni care nu mai sunt, în inima lui Ionuț s-a stârnit, din nou, acel foc care, de fapt, niciodată nu a încetat a mocni.
Încă de pe-atunci, chiar dacă a călătorit în locuri minunate, a descoperit noi culturi, tradiții și obiceiuri. Ionuț Teoderașcu și-a luat misiunea de a promova cultura rurală, cu tot ceea ce înseamnă ea: oameni cumpătați, care-și trăiesc viața în tihnă, păstrând fluxul credinței și al religiei.
Lucian Blaga spunea că „Veșnicia s-a născut la sat”, iar Ionuț Teoderașcu, prin proiectul său, ne demonstrează cât de multă dreptate a avut marele poet.
Ionuț Teoderașcu spune povești. Povești foarte frumoase, emoționante, profunde și sublime. Iar pe toate acestea le prezintă publicului larg pe www.delasat.ro, unde promovează cu pasiune și devotament cultura rurală.
Ionuț, Nicoleta și Cosmin, co-fondatorii proiectului „Muzee de la sat”, își propun să scoată la lumină „forma autentică” a satului românesc arhetipal, sui generis, unde pacea și liniștea încă sunt omniprezente, iar oamenii, prin simplitatea lor, sunt mult mai aproape de credințele și valorile morale care îi caracterizează. Ideea a luat naștere după ce s-a întors din Londra și încă de când era acolo știa că vrea să promoveze satele rurale.
„Departe de tot ce înseamnă sat”, plin de dor și pasionat de mic copil de plaiurile pe care a crescut, a început, din decembrie 2020, să publice fotoreportaje pe „De la sat”. Feedback-ul pozitiv, plin de interes al cititorilor, l-a ajutat să-și consolideze și mai mult pasiunea.
După câteva luni, i-a venit ideea de a face tururi virtuale 3D muzeelor de la sat, pentru ca publicul larg să aibă acces mult mai ușor la aceste „relicve necunoscute”. Împreună cu Nicoleta, au depus cu succes o cerere de co-finanțare la o sesiune de proiecte a Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).
Începând cu septembrie 2021, cei trei au început să-și dezvolte ideile și să pornească pe teren pentru a face documentarea aferentă. Aveau să descopere, pe-atunci, muzeele rurale din zona Moldovei.
De fapt, „Muzee de la sat” ia naștere pe etape. Spre exemplu, prima dată au fost documentate 28 de muzee, iar în anul 2022, luna martie, cei trei au călătorit în regiunea Munteniei, splendidă prin ceea ce are de oferit, unde au descoperit alte 18 muzee.
Lucrurile, bineînțeles, nu se opresc aici, deoarece, în anii care urmează, vor porni în căutarea și descoperirea muzeelor din alte regiuni ale țării. Sub dictonul promovării comorilor care ne brăzdează țara, „Muzee de la sat” scoate la iveală bijuterii care, în cele din urmă, ne definesc identitatea culturală, tradițională și, implicit, socială.
„Muzee de la sat” își propune să digitalizeze, să faciliteze accesul la micile comori ascunse prin locuri în care, poate, n-ai fi călcat vreodată. Vrea să le ofere posibilitatea și acelor persoane defavorizate, care nu se pot deplasa din considerente medicale sau care nu mai trăiesc în România, dar care sunt încercate, constant, de dorul pentru țara-mamă.
De asemenea, proiectul nu vizează doar cetățenii români, ci și pe cei din alte țări. Din acest motiv, tot conținutul prezent pe http://www.muzeedelasat.ro este disponibil și în limba engleză. Cultura trebuie împărtășită, iar tradițiile și obiceiurile care ne definesc țara sunt dintre cele mai frumoase.
Între timp, „Muzee de la sat” se bucură de o percepție extrem de frumoasă din partea publicului, încurajări și chiar solicitări de implicare. Se pare că românii chiar apreciază conținutul cultural și mai ales tururile virtuale. De altfel, nimic nu este mai important decât susținerea acelor proiecte ale căror misiune este promovarea culturii și a spațiului autohton, iar cifrele, în acest caz, stau drept dovadă.
Mai mult, proiectele lui Ionuț Teoderașcu sunt premiate și la nivel internațional, spre exemplu scurt-metrajului denumit “Nu-i nimeni acasă” a apărut în cartea „Encourage” realizată de Canon. Acesta a fost premiat cu medalia de aur la Premiile Internaționale de Fotografie din Budapesta organizate în 2020.
În cele din urmă, este vorba despre a căuta să faci ceea ce-ți place, iar atunci când utilul se îmbină cu plăcutul și știi că poți aduce un zâmbet în viața oamenilor prin acțiunile pe care le faci, ai certitudinea faptului că lupți pentru o cauză nobilă.
„Muzee de la sat” își propune să „pună muzeele de la sat pe hartă, să știe cât mai multă lume de ele și să le viziteze, nu doar virtual, ci și fizic”.
Cu alte cuvinte, este un proiect care, dincolo de a promova identitatea unui anumit sat care, deseori, poate rămâne în anonimat, își propune să scoată la lumină muzee ale căror integritate arhitecturală este amenințată de trecerea timpului. După cum însuși Ionuț Teoderașcu afirmă:
Mulți muzeografi ne-au spus că nu se știe cum vor arăta muzeele pe care le reprezintă peste unul-doi sau trei ani.
Printre multe alte idei prin intermediul cărora să faciliteze accesul la cultură, echipa proiectului își propune să pună la dispoziția publicului larg o hartă interactivă. „Muzee de la sat” caută să convingă publicul că, într-adevăr, România are locuri care merită descoperite, cercetate, locuri pe care merită să le iei în considerare pentru o scurtă vacanță. Vrea să demonstreze că viața de la țară este mult mai frumoasă decât cred alții.
„Muzee de la sat” face mult mai mult decât atât: promovează viața rurală nu doar ca un spațiu al eternității, ci și unul spre care cu toții ar trebui să tindem atunci când căutăm liniște și echilibru.
Mulțumim, Ionuț Teoderașcu pentru pasiunea și răbdarea cu care cutreieri România rurală pas cu pas pentru noi toți!
Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.