Uncategorized

Irina Wagner: când arta vinde emoții, povești, istorii

Wagner Arte e despre arta picturii pe porțelan și despre bijuterii. Povestea celor două surori (știu că sună cehovian) a început în 2005. Irina Wagner este managerul afacerii, iar Ana e director creativ, dar mai ales artista care face porțelanul și bijuteriile să spună povești. Cadourile de lux, bijuteriile, tablourile și toate obiectele de artă create exclusiv de Casa Wagner Arte au ajuns să fie cunoscute și apreciate în cercurile exclusiviste ale Bucureștiului și peste hotare.

 

Arta lor vinde emoții, povești, istorii. Irina Wagner funcționează în emoții. Tocmai de aceea ne va spune cum face asta…Și ce înseamnă mai exact ceea ce fac cele două surori în lumea aceasta mare și nu îndeajuns de egoistă încât să ignore arta.

O întreb pe Irina dacă e greu să te ocupi de porțelanuri și bijuterii și de ce a ales acest lucru. Irina îmi răspunde extins… Iar răspunsul ei „multiplu” generează, de fapt, mai multe întrebări.

După părerea ei, nefiind o necesitate sau o cerință de bază în piramida lui Maslow, porțelanurile și bijuteriile sunt greu de povestit și de vândut maselor. Arta vinde contemplare și câteva momente de conectare cu energia pură, creatoare, care ne spune sau nu o poveste.

Arta transmite emoții și să-mi spună cineva cum facem să ne „ocupăm” de acest lucru! Personal trăiesc în povești și emoții așa că mi-e ușor să decodific aceste mesaje chiar și în plină stradă unde pot citi o poveste dintr-o simplă pană plutind în aer. Totuși, cum transmitem unui public că are nevoie de obiecte de artă sau de bijuterie de autor? Culmea este că lucrurile frumoase plac oricui, frumosul se vinde singur dar de multe ori vine cu un preț mare la pachet, mai ales când e însoțit de o calitate înaltă. Și atunci apare conflictul și greul.

 

Arta – un loc de joacă și libertate deplină

Arta este o activitate extrem de frumoasă. Te plasează într-o lume aparte, exclusivistă, ce are ca preocupare estetica, designul, valorile și tradițiile. Toate acestea compensează cu eforturile depuse. Este o zonă de preocupare pentru o nișă extrem de fină, pentru cei ce înțeleg fenomenul și își permit să-l aibă.

Și-atunci, după cum evidențiază Irina, vine bucuria de a avea de-a face cu oameni rafinați, educați, sensibili și cu umor. Care au timp și dispoziție pentru a adăuga lucruri de valoare vieților lor.

Irina Wagner

Irinei îi place să fie înconjurată de lucruri și oameni frumoși. Și îi mai place să își creeze propria poveste. Să aibă locul ei de joacă cu libertate deplină.

Când ceva o oprește sau o limitează din aceste preocupări, își caută un alt loc de joacă în care să se simtă bine. Și așa a creat și Fabrique Folie, o companie-copil ce se ocupă cu evenimente și brand management, împreună cu o parteneră din Germania, Ana Maria Schlau.

Nici nu știu… Să continuăm să credem în artă? Dacă o întrebi pe Irina, îți va răspunde cu un Da categoric! Arta este fenomenul care ia pulsul timpurilor în cel mai frumos și delicat mod. Oglinda în care e bine să ne uităm cu toții pentru a ne recunoaște într-o formă sau alta.

În lumile civilizate, care nu sunt la noi din păcate, arta reprezintă o piață puternică și o modalitate de a investi ca la bursă, dacă ești bine sfătuit și conectat la această lume.

Arta este energie creatoare pură. Arta reprezintă niște lentile frumoase pe care artiștii au generozitatea să ni le împrumute, prin care putem privi viața altfel, primind un bonus de energie.

Practic ne împrumută din viața lor pentru a ne oferi momente de reverie și visare. Să le fim recunoscători și să-i punem în societate, acolo unde merită, după cum mai spune Irina.

 

Irina Wagner: „România mon amour este o iubire pe un termen limitat”

Ana Wagner a fost recent plecată în Portugalia pentru o perioadă. A semnat design-ul unei colecții de obiecte pentru o semnificativă fabrică de porțelanuri – Vista Alegre. Ana Wagner este prima româncă invitată să facă acest lucru pentru ei, alături de designeri și arhitecți importanți.

Ana Wagner

Curiozitatea mea merge mai departe: de ce nu au rămas în străinătate amândouă? Ce le oferă România într-atât de ademenitor încât să rămână aici și să respire aerul ei nu atât de fin precum al porțelanurilor?

Portugalia este o poveste frumoasă în dinamica și creșterea casei Wagner Arte. Dar… Lucrurile nu stau pe roze nici acolo, viața în fabrică este grea, oamenii sunt plătiți destul de slab în această industrie (aici mă refer la muncitorii din fabrică, ingineri etc) iar standardele de viață pe care le avem aici în România ar fi greu de dus acolo. A fost o experiență foarte bună pe termen scurt cu prelungiri de business în activitățile noastre viitoare precum și ale fabricii.

Deocamdată Irinei i-ar fi greu să aibă o viață în afara țării, însă ia în considerare pe viitor și această experiență. De ce nu? Îi plac țările cu deschidere la mări azurii și atmosfera acestora. O țin aici părinții, familia și probabil barierele pe care singură și le pune în acest sens!

Aerul pe care-l respirăm aici în țară e destul de fin, nu ne plângem, și-l facem pe cât de fin posibil însă de cum ieși pe stradă din case sau atelier trebuie să ne înarmăm cu limbajul și atitudinea de birjar pentru a face față societății și situațiilor, ceea ce e destul de neplăcut. Așadar România mon amour este o iubire pe un termen limitat. Cât credit să dai unei iubiri ce te dezamăgește permanent?

 

Irina Wagner: „Cam tot ce am visat noaptea am făcut ziua realitate”

Am iar o curiozitate: cum au reușit ca, în 2014, în criză și în recesiune economică, să scoată o colecție de parfumuri de cameră din esențe de Grasse? Știu că rostul lor pe lumea asta e să ne ajute pe toți să evadăm din rutină prin frumos, dar… cum au reușit?

Prin iubirea unor proiecte inedite și ceva inconștiență. În permanenţă ne vin idei, visăm și până acum cam tot ce am visat noaptea am făcut ziua realitate. În plină criză și sărăcie a pieței, noi am călătorit la Grasse în sudul Franței, astfel încât să găsim cel mai bun furnizor de parfumuri naturale de camera, pe care le-am personalizat și-apoi le-am creat niște recipiente speciale. Am avut un eveniment frumos de lansare, o campanie de promovare a acestora și paf! S-au vândut! Trebuie să recunoaștem că au avut o poveste frumoasă și miroseau foarte frumos. Am repetat colecția cu o nouă ediție după care ne-am mutat interesul în altă parte. Oamenii sunt interesați de nou, așadar le oferim surprize în permanență.

Ultima colecție semnată Ana Wagner s-a numit Byzantium. Ana a lipsit de la propria lansare – din motivul tocmai sus menționat, toată lumea remarcând că această colecție e cea mai frumoasă de până acum.

Tot din 2014 au început să vândă într-un magazin din Londra. „De vină” sunt în special Laura Cosac –  brand ambasadorul Wagner Arte în Anglia sau Cosmin Cernica – blogger și content creator cunoscut la Londra, ce a semnat colecția de butoni „Envol”.

Să nu uităm că oricât de departe am ajunge, acest lucru se întâmplă pentru că cineva, la un moment dat ne-a întins o mână de ajutor. Suntem buni, suntem foarte buni, dar să nu-i uităm pe cei ce ne ajută, chiar și cu un cuvânt de încurajare.

 

Ce a învățat Irina Wagner despre ea și sora ei

Ca un arc peste artă, Irina are frumoase amintiri din copilărie și adolescență. În copilărie – călătoriile în natură cu familia, activitatea artistică în corul de copii al Operei Române și vacanțele/taberele cu acei copii (erau la un moment dat 80 de copii), mama, bunica și casa bunicii. În adolescență s-a schimbat la polul opus situația.

Corul și bunica nu mai erau cool, îmi amintesc de prietenele mele bune Dora și Dana, chiulitul de la școală, peterecerile!!! Cluburile, evadările din oraș și rebeliunea vârstei, discuțiile interminabile din pauze, apoi până la colțul în care ne despărțeam venind de la școală de prietenele mele și apoi continuatul lor pe telefonul fix, îndrăgosteala veșnică…

Irina și Ana Wagner

Unde locuiește Irina acum? Cu mintea? În momentul prezent de preferat dar e un exercițiu greu de concentrare pe care-l exersează cu Carlos L’Abbate la yoga sau practicând sport, călătorind. Apoi în tot ce-i aduce bucurie, fata ei, artă, povești frumoase, proiecte și planuri. Recunoaște de exemplu că se gândește mult la Statele Unite ca posibilă piață de desfacere.

Despre mine învăț în permanentă și încerc să mă educ, să învăț calități noi umane. Am învățat că din momentul în care ai un copil oscilezi mult între două nevoi – ale tale și ale ființei total dependente de ține, că fericirea este o chestiune de perspectivă asupra lucrurilor și nu felul în care evoluează lucrurile determină asta. Despre sora mea n-ar trebui să învăț nimic ci să o iubesc, lucru greu și amestecat atunci când ai un business în comun de 15 ani.

 

Să poți iubi și să fii iubit

O mai întreb. Dacă știe unde dorește să ajungă și de ce.

Acolo unde sunt acum este drumul și locul pe care le-am văzut de multă vreme. De la un timp simt că acesta a rămas cam mic și încerc să mă mișc de aici. Pe plan personal, sincer, îmi imaginam altceva și-aici am ceva probleme de acceptare, însă îmi trăiesc viața cu mare bucurie.

Irina Wagner este curioasă, dornică să învețe și să înțeleagă în permanență, să fie conștientă de lumea în care trăiește. Ca atare, îi plac provocările, oamenii, proiectele noi.

Se consideră un antreprenor de succes deoarece crede că succesul e bucuria de a trăi împlinit și bucuros în fiecare zi (antreprenor sau nu) și-apoi să dormi liniștit, să poți iubi și să fii iubit.

Prin ce crede că s-ar putea… salva România? Printr-o mână de oameni preocupați de interesele țării și-apoi proiectarea și comunicarea acestui lucru către mase, educația. „Easy!”, spune Irina Wagner…

 

Carte de vizită

Irina Wagner este Managing Partner Wagner Arte Frumoase. A absolvit facultatea de Marketing ASE și are un MBA la Open University.

Irina se ocupă de management și de PR, de promovarea creațiilor Anei. Fiecare pas al dezvoltării firmei a fost gândit de Irina, dar deciziile sunt luate după consultări cu sora sa.

Ana Wagner, fondator și coproprietar al afacerii, este absolventă a Academiei de Arte Frumoase din București. Este unul dintre artiștii plastici care au marcat, în ultimii ani, arta porțelanulului pictat din România.

Cât privește cartea de vizită a porțelanului, acesta se pictează manual de către Ana Wagner și echipa sa. Se arde în cuptor, în funcție de culorile sau metalele folosite (aur, platină), timp de 24 – 48 de ore. Ulterior, pe baza schițelor, porțelanul se montează în aur, argint sau platină. Pentru bijuterii, se aleg pietrele prețioase împreună cu un furnizor de pietre și se montează și acestea la rândul lor.

Este un proces complicat, precum orice obiect lucrat manual, impecabil gândit și executat. Wagner Arte folosește pictura manuală peste glazură, tehnică ce-și are rădăcinile în China Antică și mai apoi în Europa secolului XVIII și care a fost folosită mult în fabricile de porțelanuri din Transilvania.

Wagner Arte folosește și o tehnologie ce se numește decalcomania, care permite transferul unui decor (desen, fotografie, semn) pe porțelan la nivel industrial, adică se pot realiza sute de bucăți într-un timp relativ scurt.

Toate ustensilele, materialele și materia primă vin din import ceea ce nu este neapărat bine pentru producție, însă calitatea și rigurozitatea celor cu care colaborează este foarte bună.

Au o echipă specializată în pictură manuală, care pe lângă calitățile pe care le posedă are parte de o adaptare la stilul casei.

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.