Iulian Baba

Iulian Baba are 20 de ani, este student în anul III la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, membru al EFdeN și face parte din echipa care a reprezentat România la competiția Solar Decathlon Middle East 2018 din Dubai, unde a obținut locul 4 în clasamentul general mondial.

 

Iulian Baba, student și exemplu de excelență

Iulian Baba este născut și crescut în București. Se află exact unde trebuia să fie, deoarece într-un fel sau altul, astrele s-au aliniat perfect pentru asta, iar el a contribuit cu tot ce i-a stat în putință.

De mic a învățat să evolueze și să se dezvolte pe plan competitiv. A fost genul de copil care iubea concurența și simțea mereu să fie într-o competiție continuă cu oamenii din jurul său. A realizat însă la timp, că se poate evolua și altfel. Așa a ajuns să facă parte dintr-o echipă foarte numeroasă, alături de care a și câștigat în Dubai unul din cele mai importante și performante premii pentru România.

Ca să înțeleagă toată lumea că nu există un tipar al excelenței, iar vârsta nu este o încorsetare, trebuie să știm că Iulian a fost cel mai tânăr membru al echipei din Dubai. Avea 19 ani pe atunci.

Uimitor însă, este ceea ce ne spune el:

Am 20 de ani, în care consider că puteam face mai multe lucruri bune pentru societatea în care trăim, însă sunt sigur că dacă aș da înapoi, nu mi-aș schimba deciziile și știu că misiunea mea nu s-a terminat încă.

Nevoia de implicare a lui Iulian a plecat în principiu de la familie. De regulă, părinții consideră că dacă pleci în oraș, te duci doar să te distrezi, dar nu este mereu așa.

Sigur și distracția are rolul ei, dar mie de exemplu, mi-a plăcut mereu să lucrez. Să le demonstrez oamenilor din jurul meu că pot și singur, că pot fără ca ei să știe ce am făcut. Eram individualist! Asta a fost mentalitatea cu care am crescut, dar când am văzut că există un mediu în care colaborarea este cheia către succes, am fost deosebit de fericit și uimit.

La 20 de ani, Iulian este convins că putea să facă și mai multe!

Cred că aceasta este una din frazele care trebuie și este impetuos necesar să ne dea de gândit, să ne ajute cumva să ne reanalizăm poziția față de noi înșine și față de societate. Unii au dublul, triplul vârstei sale și nici atunci nu consideră că ar fi putut face mai multe. Ba chiar au făcut destule, zic ei!

Uimitor cum tinerii știu să fie uneori, mai adulți decât oamenii mari!

 

EFdeN – născut dintr-o minunată întâmplare și deloc o coincidență

Iulian Baba ne descrie EFdeN ca fiind un ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, dar și produse sustenabile și module educaționale pentru studenți, specialiști și publicul larg.

În 2010, la Madrid a avut loc prima ediție europeană a competiței internaționale, Solar Decathlon. În cadrul concursului, echipe de studenți sunt stimulate să vină cu idei cât mai inovative, bune și interesante, de locuințe solare și eficiente energetic.

Managerul unui alt proiect solar și anume PRISPA, a descoperit această competiție și a decis că dacă alte țări pot, poate și România. Drept dovadă, în 2012, proiectul PRISPA a fost prezent la Solar Decathlon.

Șase membri ai echipei PRISPA nu s-au descurajat și au decis să continue traseul început, sub numele de EFdeN. Și au decis foarte bine, deoarece iată, în 2014, la aceeași competiție Solar Decathlon, România a ajuns în finala de la Versailles, prin echipa EFdeN.

A fost singura echipă care s-a calificat din Europa de Sud-Est, alături de alte 20 de echipe din 16 țări și patru continente.

EFdeN este un proiect ambițios unde, zilnic, aproximativ 40 de studenți lucrează la reprezentarea României la cea mai mare competiție de case solare și tehnologii integrate din lume.

Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat peste 30 de premii naționale și internaționale, atât la Solar Decathlon, cât și la alte competiții.

 

Cam așa arată EFdeN Signature, casa solară proiectată de un grup inimos de studenți

EFdeN are la bază ideea de natură, sau altfel spus, ideea de materiale prietenoase cu mediul, eficiente pentru diferitele funcții ale casei și care au un impact redus asupra mediului.

Iulian Baba aseamănă această casă cu o seră, având microcapsule de parafină înglobate în panouri de gips-carton, panouri radiante, ventilare naturală, în interior lemn, plante aeriene și mușchi natural. De ce mușchi natural? Acesta se hrănește cu umiditatea și a fost folosit pentru băi.

Interesant, nu e așa? Și ca să fie și mai interesant, sera a fost amplasată spre Sud pentru a beneficia de soare. Camerele care nu necesită încălzire sunt amplasate spre Nord.

Inaugurarea casei solare EFdeN Signature

Casa solară EFdeN Signature a fost inaugurată pe 25 iulie 2018, la București, în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a Adjunctului Şefului Misiunii Diplomatice SUA la București, domnul David Schlaefer, și a reprezentanților mediului academic și privat.

Nu am să vă mai rețin, deși fiind atât de interesant acest proiect, aș putea scrie despre el încontinuu. Vă mai spun doar că sunteți invitați în fiecare duminică între orele 12:00 și 16:00 pe Pache Protopopescu nr. 66, iar pentru întrebări de la distanță, pe pagina de facebook EFdeN, puteți fi la curent cu tot ce ține de acest proiect.

După cum bine ați înțeles, EFdeN nu este doar un ONG, nu este doar o casă inteligentă, nu este doar un proiect, nu este doar o echipă. A devenit cumva un concept nou, care mai mult ca sigur în viitor, va deveni ceea ce noi numim „un fel de a trăi”.  

Este firesc că acesta este traseul locuințelor și vieții în viitor, iar dacă nu înțelegem că locul nostru este cât mai aproape de natură și cât mai în armonie cu ea, înseamnă că deja am eșuat ca specie umană!

 

Solar Decathlon 2018 și un premiu 4 pentru România

Anul trecut, citeam aici povestea lui Claudiu Butacu, co-fondator al proiectului EFdeN. La vremea respectivă, se pregăteau intens pentru marea plecare în Dubai.

La Solar Decathlon 2018 au participat 15 echipe din 11 țări și 4 continente. România a fost reprezentată de o echipă de 33 de membri. Cel mai tânăr, să nu uităm, a fost Iulian Baba care avea atunci doar 19 ani.

Competiţia a presupus proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul, care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu.

Construită în România, EFdeN Signature a fost mai apoi transportată pe mare până în Dubai, unde a trebuit să fie reasamblată în cadrul concursului, într-un interval de 15 zile.

Cu acest proiect, România a luat locul 4 în în clasamentul mondial, plus multe alte premii. Acest premiu este o realizare importantă și un pas care aduce EfdeN și România, la un alt nivel.

Pentru mine experiența Solar Decathlon a fost cel mai minunat lucru care mi s-a întâmplat, să știi că reprezinți o țară întreagă și că rezultatele cu care vii acasă vor influența o mulțime de oameni. E o presiune destul de mare. În schimb, atunci când ai studenți de aproximativ aceeași vârstă, începi sa te bucuri de toate momentele petrecute cu ei și rezultatele vin cumva natural și nici nu simți că ai muncit foarte mult, simți că ai stat cu prietenii.

 

Iulian Baba, dincolo de EFdeN

În timpul liber, lui Iulian Baba îi place să învețe lucruri noi din orice domeniu. Despre carieră, el știe sigur că va deveni inginer, iar dorința sa este să se dezvolte în această direcție.

Iulian Baba ne spune că baschetul a fost o pasiune încă de când era mic. Acum, ieșirile noaptea prin parc și sportul în general îl relaxează și îi dau o stare de confort psihic și fizic.

Când au început prietenii mei să își cumpere smarthphone-uri am știut că o să îi pierd așa că m-am bucurat de perioada când tehnologia nu era foarte dezvoltată. Ce vreau să spun cu asta este că prefer oricând ieșirile față în față.

Dacă ar fi să transmită ceva tinerilor din generația sa, dar nu numai, Iulian Baba le-ar spune:

Dacă vă opriți în fața primelor obstacole, am o structura foarte simplă pe care o poate urma oricine: muncește, greșește, muncește, greșește până când vine reușita. Ce am scris mai devreme nu spun din experiența mea, ci din experiența oamenilor de succes, care asta au făcut. Unii tineri se implică, un  exemplu sunt toate asociațiile care vor să schimbe ceva, fie la facultate, fie în lume, fie în țară, peste tot sunt tineri. Dacă vrem mai multă implicare de la tineri, va trebui să facem lucrurile altfel, să îi ajutăm în dezvoltarea lor, nu să le punem piedici. Aveți grijă la anturajele din care faceți parte, încercați să vă înconjurați cu oameni cu care să puteți colabora, să puteți vorbi și să evoluați.

 

Cuvânt de încheiere

Ce să mai spun sau să mai adaug? Că sunt foarte mândră de anumiți tineri din generația aceasta nouă? Că unii dintre ei sunt adevărate lecții de viață înainte de 20 de ani și pot oricând, dar oricând să facă față oricăror provocări?

Că țara, sistemul, familia, educația și societatea ar trebui să susțină, să creadă și să ajute tinerii mai mult în dezvoltarea lor? Că ar trebui încurajați și descoperiți cumva de mici în talentele lor native care iată, pot salva nu doar o generație, nu doar o societate, ci o lume, prin proiecte verzi, inovative și deosebite? Personal, m-am simțit puțin ca în Avatar și recunosc că mi-a plăcut!

Că ar trebui să regândească sistemul de învățământ de la zero și să îi dea alte valențe care să se plieze acestor noi nevoi și valori?

Că mă bucur de acest interviu atât ca mamă, dar și ca român și jurnalist? Da! Mă bucur că avem astfel de tineri care au capacitatea de a schimba lucrurile în bine și care, eu am speranța că se vor implica și mai mult, pentru ca societatea românească viitoare să aibă o șansă reală pentru ei și copii lor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *