Iustin Costea

Iustin Costea este un nume în lumea sportivă care a fost auzit încă din 2016 pe podiumurile țării noastre. Ne-a făcut mândri cu performanțele sale la sportul numit kempo. A obținut titluri importante și în alte țări din Europa, cât și de pe alte continente precum Asia și SUA.

 

Iustin Costea a copilărit în Vaslui, un oraș în care mulți dintre noi nu prea mai credem, din pricina diverselor informații negative care s-au tot auzit. Însă, ni se adeverește că putem dărâma toate prejudecățile prin tinerii care ies în față cu performanțele obținute prin multă muncă, voință și determinare.

Dacă ne uităm în urmă la devenirea sa, sunt convinsă că alegerile pe care le-a făcut în viață sunt unele ce l-au influențat în mod decisiv, l-au modelat pe toată perioada adolescenței și au avut un impact asupra formării sale, dezvoltării pe toate planurile.

A absolvit Liceul Sportiv din orașul natal, ca mai apoi să urmeze studiile superioare la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași pe același domeniu. Anul trecut a terminat masterul, „Fitness și Estetică Corporală”, toate acestea ajutându-l în cariera aleasă, întrucât a experimentat timp de 2 ani și ca profesor de sport.

 

În sânul familiei a învățat cele mai importante valori

Iustin Costea se îndreaptă către o lume mai bună. Crede în puterea exemplului și știe că dacă el este bun, oamenii din jurul său vor împrăștia la rândul lor bunătate. Credința, încrederea în sine, puterea de a trece peste piedici cu optimism și fruntea sus, indiferent de situație, le-a însușit în cadrul familiei și merge cu aceste valori pe oriunde calcă în lume.

Familia mea m-a învățat că oricâte piedici sau obstacole mi-ar pune viața, să nu renunț și să merg mai departe cu credință și optimism, să țin capul sus și să fiu încrezător.

L-au susținut toți membrii familiei atunci când a ales să facă performanță la kempo, un sport desemnat de specialiști ca fiind unul dintre cele mai complexe. Recunoaște, totuși, că mama sa a avut rețineri, cum ar fi avut, probabil, oricare mamă care își iubește copilul. Credea că este o activitate periculoasă, pe care nu prea putea să o înțeleagă. Dar, asta a fost la începuturile tânărului.

Rezultatele frumoase în acest sport ale lui Iustin la primele competiții la care a participat, au determinat-o să-și schimbe părerea, iar acum, declară el, este la fel de mândră ca toți ceilalți.

 

Iustin Costea a cochetat cu sportul de mic

Iustin a fost un copil dezvoltat fizic bine de mic care s-a remarcat că are abilități sportive încă din clasele primare, la gimnaziu fiind deja inclus în echipa de volei a școlii. La 13 ani a practicat lupte libere, dar nu a fost prea atras, iar la 15 ani a început să practice Taekwondo.

Am ales acest sport pentru că era dinamic și spectaculos. Nu pot să nu recunosc că am fost inspirat și atras și de filmele din copilărie, în care erau expuse imagini cu arte marțiale, unde acei luptători se concentrau, se antrenau foarte mult și deveneau foarte buni, de neînvins.

Când a urcat prima dată pe un ring de luptă a fost destul de dificil. A avut emoții de fericire. A dezvăluit că la primele meciuri nu a fost așa mare dorința de a câștiga, cât ar fi fost dezamăgirea pierderii meciurilor.

Acum, se dedică total sportului și îl îndrăgește ca fiind parte din el. Înlocuiește cafeaua de dimineață cu alergatul sau cu câteva ore la sală. În a doua parte a zilei, face antrenamente de kempo, înoată cu copiii și se antrenează alături de ei.

Marele său vis – crearea unui complex destinat tuturor sporturilor

A acumulat experiență și în domeniul IT, a făcut un curs pentru a se specializa în această zonă, dar crede că nu i se potrivește. A decis că cel mai bun lucru pentru sufletul lui e să rămână lângă copii și să facă ce știe el cel mai bine-sport. Iustin Costea este astăzi profesor de educație fizică și antrenor de kempo și înot.

Ne îndrumă să fim activi fizic indiferent de vârsta pe care o avem, căci ne va prinde bine. Practicarea unui sport, ca amator sau ca performer, vine odată cu numeroase beneficii: pentru sănătate, pentru viața socială, cât și pe plan personal. Iustin știe asta deja, de aceea poartă cu el un vis.

Crearea unui complex sportiv este proiectul la care ticluiește, care sa conțină multe terenuri pentru mai multe sporturi și multe săli ultradotate, atât pentru copii cât și pentru părinții acestora. În acest complex i-ar plăcea să se poată practica aproape toate sporturile, dar să conțină și spații destinate refacerii de după efort și recuperării de după accidentări.

Orice sport, antrenor, sau instructor ar trebui să predea lecția de disciplină, de îndredere, de empatie, de curaj si modelul unui stil de viață sănătos. Eu predau copiilor, adolescenților, dar si adulților atât Kempo, cât și înot. Fiecare om este liber să-și aleagă acea activitate fizică, sau acel sport pe care îl consideră ideal pentru ei. Oamenii, în general, ar trebui să facă exerciții fizice zilnic. Eu consider că este cel mai bun doctor și cel mai bun medicament: exercițiul fizic+alimentație corectă = stil de viață sănătos.

Campionul Iustin Costea vorbește despre experiențele trăite, dar și despre performanțe

Cred cu tărie că tânărul sportiv are multe amintiri de neuitat odată cu intrarea în lumea sportului. Fiecare zi ce vine cu situații noi și diferite, își pune amprenta în călătoria pe care o parcurge acesta, dar una este specială, tipărită în mintea și inima lui Iustin.

Cea mai frumoasă experiență trăită a fost atunci când am urcat pe prima treaptă a podiumului în 2017 în Portugalia, Albufeira. Am simțit o bucurie imensă, a fost un vis și un obiectiv împlinit. Alte experiențe frumoase și foarte emoționante am trăit de atunci la fiecare competiție la care am participat alături de copiii pe care îi antrenez. Mă bucur mult pentru bucuria lor și am o satisfacție sufletească foarte mare.

Ne-am dat seama cu toții că sportivul își depășește limitele de fiecare dată când are ocazia. La începutul lunii mai a dus până la final proba de alergare timp de 24 de h în cadrul Ultramaratonului Autism 24 h “Marea Neagră” ce avea un scop caritabil, motivația care l-a făcut să zică “Da!” fără să se gândească prea mult. Cu doar 7 zile înainte de desfășurarea propriu-zisă a acestuia a început să facă demersurile premergătoare.

Nu i-a fost ușor deloc. Mai bine de o lună nu mai alergase și a trebuit să schimbe și planul alimentar. Dar, pregătirea, după spusele lui, a fost mai mult pe plan psihic.

Corpul meu a dat semne că nu mai poate după primele 5 ore, dar nu l-am ascultat. Am continuat să lupt și când simțeam că nu mai pot, căutam resurse și începeam să alerg și mai tare. Astfel, creșteam puțin nivelul adrenalinei si mergeam mai departe. Începând cu ora 15.00 a început să plouă, iar din acel moment am avut picioarele si mai grele, pentru că adidașii mei au început să transporte apă și noroi. Am stat ud la picioare până la ora 2.00 dimineața, când nu am mai resistat. Am luat pauză până la ora 5.00, după care am pornit din nou, dar cu aceleași dureri și cu adidașii tot uzi, pentru că în iarbă era foarte multa apă. Dar, bucuria de la finish a fost imensă!

 

Titlurile obținute de Iustin Costea

Tânărul sportiv funcționează după o deviză clară, de luat aminte, după care s-a orientat în toată perioada formării sale: atunci când consideri că nu mai poți și crezi că nu mai ai resurse să continui, să fii conștient că ai folosit doar 40% din capacitatea organismului tău. Până ajungi la 100% mai ai de muncit.

Astfel, a obținut titluri care-l vor aduce mereu în față: Campionatul Mondial de Kempo, București, 2016 – medalia de bronz, respectiv medalia de argint. În 2017, în Portugalia, a participat la Campionatul Mondial de Kempo, la mai multe probe și a obținut toate cele trei culori ale medaliilor.

Iustin Costea

În Ungaria și SUA în 2018 a urcat din nou pe podium, mândru de rezultate și plin de satisfacție că a pus România pe harta lumei sportului tocmai pe alt continent, ca mai apoi, în anul următor, să ne reprezinte în Asia, mai exact în Japonia, întorcându-se acasă mai bogat cu patru medalii de aur.

 

Un om este construit din mulțumiri, provocări, dar și din tristeți

Băiețelul Iustin Costea, atunci când era mic, a simțit, din păcate, bullyingul. A mărturisit că a fost un copil ascultător, chiar foarte cuminte, tare drăgălaș și foarte iubit în sânul familiei, dar în colectiv, uneori, a fost victima altor copii mai îndrăzneți. Nevoile umane fundamentale precum apartenența la grup și nevoia de a fi acceptat l-au impulsionat să facă ceva în acest sens.

M-au motivat să capăt încredere în propriile capacități fizice și mentale și sa devin cine sunt acum, un om cu încredere care nu renunță ușor și care poate muta munții din loc. Sunt conștient că mai am multe lucruri de învățat dar nu mă voi opri, voi ține cont de tot ceea ce am învățat, merg mai departe și caut mereu noi obiective și noi limite care asteaptă sa fie depășite.

Adult fiind, împărtășește că este mulțumit de punctul în care a ajuns pentru că determinarea și munca, strânse, mână în mână au fost și sunt elementele cheie pentru ascensiunea sa. Totodată, poartă cu el o mâhnire care îi vine des în minte.

Iustin a învățat cum să fie și cum să nu fie datorită tuturor celor pe care i-a întâlnit în drumul său. A fost atent cu alegerile pe care le-a făcut și totodată, a învățat să facă bucuriile mici să fie mari pentru sufletul său. Nu uită însă de plăcerile vieții și ne îndrumă să facem la fel.

Deseori, pentru a mă relaxa și a-mi limpezi mintea îmi place să merg în natură, să mă conectez cu aceasta, sa privesc, sa mă plimb și să îmi iau energia de care am nevoie. Îmi place să călătoresc, să cunosc oameni noi, să le descopăr cultura și obiceiurile. Mai sunt câteva activități pe care iubesc să le fac: înotul, mersul pe bicicletă, schiatul și snowboard-ul, escalada, caiac-ul, drumețiile pe munte. Pentru mine, nu sunt activități sportive, deoarece până acum nu am participat la competiții sportive de acest gen, ci le-am facut de loisir, din pasiune.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *