Trăim într-o țară în care 45% dintre cetățeni sunt analfabeți funcționali. Cea mai eficientă cale de a schimba ceva este să începi de la copii, să îi ajuți să înțeleagă ce citesc. Din această dorință a apărut ideea meditațiilor oferite de elevi denumiți kastelani – copiii care ajută alți copii să reușească la școală, să avanseze și să nu abandoneze cursurile obligatorii.
Ideea Virginiei Alexandrescu de a înființa Kastel a apărut în ziua de Crăciun, în urmă cu 8 ani. Atunci, o fetiță cu o sacoșă de haine vechi în mână, care cerșea pe strada Republicii din Brașov, i-a răpit atenția pentru un minut.
Virginia și-a imaginat cum acele haine zdrențuite erau de fapt haine noi, frumos împachetate în cutii de cadouri. Cu siguranță, faptul că s-a întâmplat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, probabil că a avut o influență majoră în decizia pe care avea să o ia mai târziu.
Desigur că și lucrurile pe care noi nu le mai folosim, le sunt de mare folos copiilor sărmani. Pe de altă parte, se întâmplă rar ca donațiile să conțină obiecte noi. De data aceasta, Virginia Alexandrescu s-a gândit să ofere bucurie prin ceva diferit – haine noi, nu lucruri la mâna a doua, de care care alții nu mai au nevoie.
A început cu proiectul Happy Box – începutul unei inițiative frumoase care se desfășoară și astăzi. A mers pe la casele oamenilor sărmani și le-a lăsat cadouri frumos împachetate pentru copii. Ea oferea cadouri de bună calitate și primea zâmbete și afecțiune.
Pasul următor a fost organizarea de tabere pentru copiii săraci, începând din 2016. Directorul de atunci al Decathlon Brașov a apreciat gestul său, dar a venit și cu sugestia de a-și înființa o asociație, astfel încât să poată primi donații de la companii.
Așa se explică faptul că în 2018 a apărut Asociația Kastel, iar în următorii 2 ani a avut două programe în derulare: „A doua șansă” (un program pilot de life coaching derulat pentru o perioadă de 2 ani) și „Profesor pentru o oră” (combaterea analfabetismului funcțional prin meditații oferite de 120 elevi de liceu pentru copii sărmani). Cel de-al doilea program este coordonat cu mare succes de Sorina Iordache, fiica Virginiei, la rândul său elevă de liceu.
Nu în ultimul rând, Kastelanii au deschis anul acesta Centrul de educație și programe sociale. Acesta este un alt proiect cu care se mândrește și care a început deja să aducă multe beneficii. De aici, au început să prindă viață noi concepte, programe și idei, care vor fi implementate începând cu 2022.
Kastelanii sunt de fapt elevii din cadrul liceelor de elită din Brașov. Pentru a face parte din această echipă, elevii trebuie să dea dovadă de empatie și să aibă dorința de a ajuta copii nevoiași.
Voluntarii trebuie să se implice proactiv, să fie foarte energici, dar și să învețe bine la școală. Dacă au aceste calități, însă media la școală este mai mică de 8.50 nu au nici o șansă să facă parte din echipa Kastelanilor.
Munca lor are o mare însemnătate pentru cei din jur, iar faptul că au dorințe și idei în comun îi face și mai responsabili. Își doresc din plin să reușească în acest proiect, dar își fac timp și pentru distracție. Cum la vârsta adolescenței totul este atât de frumos, acest proiect le aduce o doză de optimism în plus, dar îi face și mai puternici în același timp.
Să vezi un grup de peste 120 de adolescenți implicați atât fizic, cât și emoțional în proiecte de tot felul, reprezintă un atuu extrem de important pentru ei. Copiii nevoiași i-au primit întotdeauna cu brațele deschise și le-au oferit în schimb zâmbete și îmbrățișări, uneori chiar și lacrimi de mulțumire. Gesturile lor sincere au fost ca un talisman pentru sufletul lor, dornic de afecțiune.
Kastelanii vor să înființeze un centru mai mare, în care să poată caza copiii aflați în etapa trei din cadrul programului „Profesor pentru o oră”. Această etapă poartă denumirea ,,De la defavorizat la excelență” pentru că face, de fapt, această trecere atât de spectaculoasă.
Aici copiii au parte de un program intensiv de pregătire și educație. Aceștia fac meditații, participă la cursuri de dicție, înot, ski, chitară, dezvoltare personală. Aici mănâncă, dorm și primesc sprijin educativ. În prezent au doar un copil cazat în centru fiindcă spațiul nu permite mai mult, însă asta se va schimba cât de curând.
Tot în noul centru, kastelanii se vor adresa și mamelor abuzate, de aceea au nevoie de un spațiu cât mai generos. Aici mamele vor învăța cum să-și gestioneze singure familia și să scape de abuzul soțului, astfel încât să se bucure de confort și liniște deplină. Nu mai există un astfel de proiect în țara noastră, de aceea Virginia Alexandrescu dorește să facă tot ceea ce este posibil pentru a-l transforma în pură realitate.
Anul următor se va exinde proiectul „Profesor pentru o oră” în toată țara. Visele sale merg pe principiul că nu este nimic imposibil, dacă ne dorim cu adevărat.
Povestea Kastelanilor a apărut de 1 Decembrie la știrile ProTV, iar bucuria celor mici care se lasă ajutați de alți copii este una pură și inocentă. Proiectul este foarte bine primit deoarece cei mici văd acest ajutor ca venind de la un frate sau o soră mai mare.
Cei care doresc să sprijine financiar, o pot face aici:
Asociatia Kastel
Cui 38668288
Cont BCR RO41RNCB0053158483610001
Cu specificatia Centru Meditatii Detalii la tel 0734188977
În perioada 1-20 decembrie 2021, asociația organizează proiectul Happy Box în colaborare cu Decathlon. La Decathlon Brașov cumpărătorii pot achiziționa produse utile copiilor și le pot lăsa în cutiile special amenajate pentru aceștia. Se găsesc după casele de marcat în zona frigidetelor cu dulciuri.
Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.