Alexandra Ioana Tolu are 22 de ani şi s-a născut la Ploieşti, unde a terminat Colegiul de Artă “Carmen Sylva” – secţiunea de Arhitectură şi Design. Acum, ea urmează acelaşi drum în Marea Britanie. În cadrul unui proiect de master, a creat o lampă inspirată din corpul uman.
Era clasa a 11-a când a cunoscut o fată care era deja studentă în Anglia, iar modul în care aceasta a povestit viaţa de acolo i-au fascinat pe părinţii săi. Uşor, uşor a început şi ea să cocheteze cu ideea de a urma o facultate în străinătate, deşi nu avea nicio idee ce presupune acest lucru.
Când a început cursurile în Anglia, Alexandra era foarte speriată şi aproape sigură că nu va reuși să termine primul an. Dar, probabil, a fost modul de învăţământ, ori determinarea ei, încât până în momentul de faţă a făcut totul din plăcere.
Şi-a dorit să facă jurnalism şi medicină dentară
De când a ajuns în Regat şi a văzut că începe să se descurce, a considerat că dacă ea poate, poate oricine. Încă de mică a fost învățată să muncească pentru ce își dorește, iar acest lucru nu are nicio excepție, mai ales acum. Și-a demonstrat că perseverenţa şi dedicarea sunt secretele succesului, oriunde în lume.
Deşi este pasionată de pedagogie (nn – a lucrat cu copii in ţară), a ales designul pe termen lung. A vrut să mai dea la jurnalism, medicină dentară sau limbi străine. În cele din urmă a ales materia la care era cel mai puţin pregătită. S-a aruncat cu capul înainte, cu zero la sută încredere în ea, şi cu multă frică.
Anul trecut a terminat studiile academice în Arhitectură Interioară şi Design, iar acum realizează că a fost o decizie care i-a schimbat radical viața în bine. În prezent urmează un masterat în Design și Vizualizare, vizând o carieră în Anglia, pe domeniul pe care îl aprofundează acum.
Întoarcerea mea în România depinde foarte mult de oportunităţile de muncă din Marea Britanie. Sunt mult mai cu stilul de viaţă din UK. România e ţara mea natală şi m-aş întoarce cu drag ca să o vizitez, însă în prezent sunt sigură că lumea mea este aici.
Alexandra Tolu, autoarea unui proiect unic
Alexandra vorbeşte liber și cu încredere despre deciziile pe care toţi tinerii ar trebui să le facă acum, cât sunt la început de drum. Lucrurile complicate sau imposibile, consideră ea, sunt cele care au nevoie de toată atenţia şi curajul nostru – acestea ascund visurile de care ne îndepărtăm atunci când ne obişnuim doar cu ceea ce ni se oferă.
Pentru ea, facultatea în străinătate are o multitudine de beneficii, asta dacă ești determinat să înveți, să nu te pierzi în vicii sau anturaje toxice. E încântată de dedicaţia profesorilor şi pentru faptul că se pune accent pe orele de practică, dar asta nu reprezintă totul – aşa cum, din păcate, se promovează în sistemul educaţional din România.
Cu ajutorul experienţelor pe care le-a trăit până acum în Anglia, la facultate, Alexandra a reuşit să-şi depăşească frica de a-şi prezenta proiectele în faţa unui număr mare de oameni: a ajuns să facă o pasiune din asta şi iubeşte să se dedice sută la sută atunci când are un proiect de realizat.
Cel mai important proiect a fost chiar în timpul programului de Master: un obiect de iluminat ce nu depăşeşte 30x30x30 de cm, în totalitate din MDF. Piesele sunt conectate fără lipici, iar produsul are o rotaţie de 360 de grade. Este o lampă inspirată din corpul uman: vertebrele lombare, pelvisul şi sacrumul, cu rotaţia pelvisului şi a sacrumului în jurul vertebrelor!
Mi-am dedicat aproape trei luni din viaţă pentru proiect şi am reuşit să reproduc o lampă inspirată din corpul uman. A fost o provocare uriaşă, plină de lecţii şi nopţi nedormite.
Practică yoga, găteşte şi desenează tot timpul
2017, anul în care s-a mutat în Regat, a fost foarte dificil. Nu credea că va simţi atât de adânc dorul de casă. Ca orice adolescent, dorea să plece cât mai departe, să îşi facă de cap şi să nu o tragă nimeni la răspundere. Dar a devenit exact opusul.
Venise fără nicio pregătire de viaţă, mai ales în ale gospodăriei. Acum se uită în urmă şi nu se recunoaşte. Şi-a depăşit frici precum vorbitul în public, menţinerea contactului vizual şi argumentarea unui punct de vedere în care să se încreadă. Deşi uneori mai are momente în care casa îi lipseşte enorm, un telefon spre România o scoate din impas.
Alexandra mai spune că studenţii români mereu evidenţiază defectele sistemului românesc, fiind siguri că afară e mai bine, sau considerând că în străinătate este mai uşor. Dar, surpriză, nu este chiar așa: din perspectiva ei, singura diferență ar fi că, acolo, învățământul se bazează foarte mult pe practică și muncă fizică.
Dacă îţi doreşti să „faci carte”, poţi face oriunde. Nu cunosc sistemul britanic de învăţământ al claselor primare, gimnaziale, liceu, cum nu cunosc nici condiţiile facultăţilor din România, însă diferenţele nu sunt atât de multe pe cât se crede.
Specialistă deja în Design şi Vizualizare, Alexandra Tolu consideră că munca pe care o depune la facultate reprezintă doza de timp alocată ei. De curând a învăţat că e bine să aibă limite şi să pună o barieră între viaţa profesională şi cea personală.
Practică yoga, citeşte, găteşte şi desenează pentru a-şi umple timpul. Rar alege să nu facă nimic, iar când o face se simte bizar de vinovată că nu fructifică minutele. De când cu pandemia, a cam stopat socializarea, însă beneficiul de a sta cu oameni apropiaţi în casă a fost evident.
A fost mereu tratată frumos în Anglia. Poate ca încă nu a dat de genul de oameni „reci”, lucru pe care nu şi-l doreşte, dar în principiu aşteaptă să primească atitudinea pe care o şi oferă la rândul ei, indiferent de ţară, limbă sau cultură.
Alexandra Tolu: „Secretul este să îţi dovedeşti ţie că poţi”
Prietenii ei din urmă cu câţiva ani nu corespund cu cei de acum, din păcate pentru ea. Însă oamenii pe care îi are în viaţă în momentul actual o susţin cum pot ei mai bine. De ceva vreme, însă, a început să nu mai caute validarea celor din jur şi să facă tot ce îi stă în putinţă să reuşească pentru ea.
Alexandra acceptă că a avut puţine modele de urmat în viaţă. Nimic prea extern şi străin. Mereu s-a limitat la cercul ei – familia. Persoanele care au împins-o mereu de la spate, care au încurajat-o cum au considerat că e mai important şi mai bine, nu au judecat-o niciodată pentru cine este şi nu i-au contestat deciziile. Are şi un sfat pentru cei care vor să-i calce pe urme:
Tinerii care îşi doresc să plece, trebuie doar să se încreadă în proces şi să muncească pe măsură. Ar fi ideal să aibă pe cineva aproape care să îi susţină, dar în orice caz, puterea şi voinţa se află în mâinile lor. Secretul este să îţi dovedeşti ţie că poţi.
Îi place să creadă că este o fire spontană, iar dacă ar avea de ales un lucru extrem ar opta pentru a sări cu paraşuta. I se pare cea mai „domestică” manifestare de extrem.
Îi place de asemenea foarte mult să citească. Nu i-au lipsit niciodată cărţile, de orice fel, blocurile de desen pentru a picta, sau echipamentul de sport. Acum face aceleaşi lucruri, dar în măsuri mai mici.
Pasiunea ei preferată rămâne totuşi facultatea, fiind în acelaşi timp şi refugiu în momentele grele. Îi place să asculte orice gen de muzică în timp ce desenează. Ca filme preferă comediile şi, uneori, şi dramele – dar asta depinde de stare.
Spune că până acum Brexitul nu a creat schimbări majore în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ, însă acum depinde şi de celelalte domenii, cu care se va întâlni ulterior.
Nu ne rămâne altceva de făcut decât să o credem pe Alexandra Tolu atunci când ne promite că își va construi o carieră de invidiat în Marea Britanie. Să o felicităm pentru realizarea sa de excepție și să îi ținem pumnii strânși pentru a obține tot ceea ce și-a propus!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!