Cătălin Vezetiu

Câți dintre noi nu ne-am dori să ne îndreptăm mereu și mereu către minunata natură a României? Să străbatem țara în lung și în lat, în aproape toate zilele din an? Să fim înconjurați de fascinantele peisaje ale frumoasei noastre țări? Cătălin Vezetiu fotografiază toată România chiar dacă, de 20 ani, merge sprijinit în două cârje. În ciuda handicapului peren, în ciuda sclerozei multiple de care suferă soția sa, acest om duce o viață mai sănătoasă decât mulți dintre noi. Din invidie, din curiozitate și mai ales din admirație, i-am rezervat lui Cătălin spațiul său binemeritat în Elita României!

 

Înainte de orice, să vă explic un pic contextul. Cătălin Vezetiu a avut o carieră normală, în privat, ca noi toți. Provine din Ploiești, a lucrat și prin Constanța, iar acum locuiește în Râmnicu Vâlcea, alături de soția sa, Liliana. S-au cunoscut pe internet, au comunicat prin email sau Yahoo Messenger, s-au îndrăgostit și au decis să-și unească destinele.

Liliana joacă un rol esențial în viața lui Cătălin. Datorită ei, a descoperit că și el poate ajunge un fotograf profesionist. Tot Liliana l-a determinat să se elibereze de jugul corporatist, iar în decembrie 2017 Cătălin Vezetiu s-a pensionat pe caz de boală. Măcar atât să facă țara pentru el, dacă nu a reușit să îi repare coloana vertebrală…

De atunci, Cătălin este puternic implicat în activitatea tot mai intensă a Lilianei, Președintele Asociației Scleroză Multiplă Vâlcea. Este omul bun la toate – promotor, șofer, organizator de evenimente sau fotograf. Însă, mai ales, nu mai trebuie să fugă de la muncă vinerea la 4 și să se întoarcă neapărat duminică seara sau luni dimineața. Este un om liber să străbată munții României, în căutarea imaginilor perfecte.

 

Cătălin Vezetiu: ”Fotografia m-a scos din casă!”

În 2014, de ziua sa, Cătălin a primit în dar de la soția lui primul DSLR. Un Nikon D3100 înlocuia bătrâna cameră bridge cu care se mai delecta din când în când. S-au suit în mașină și au pornit în căutarea locului potrivit pentru inaugurarea cadoului.

Primele mele poze cu un DSLR au fost la Cascada Lotrișor. Un peisaj superb de care mi-am bătut joc. Mă uitam la meniu, nu înțelegeam mai nimic, nu știam să fac setările… Am tras și eu cum am putut – jumătate în umbră, jumătate în soare… M-am întors acasă, mi-am dat seama că am bătut drumul degeaba și că e momentul să încep serios să mă documentez.

Liliana și Cătălin Vezetiu

A pătruns de unul singur în marea lume a fotografiei. A citit despre fotografie, dar și despre domenii conexe (geografie, astrologie, metereologie, biologie…). După doar un an își depășea aparatul, așa că l-a înlocuit cu un Nikon D7100. Din 2018, Cătălin folosește un full-frame Nikon D750, aparatul anului conform portalului Popular Photography.

M-a prins foarte tare, din păcate pentru buget dar din fericire ca om. Nu a fost neapărat un efort financiar, am învățat să îmi drămuiesc banii și a fost ok. Fotografia m-a scos din casă!

 

Când cerul vorbește cu tine, iar aparatul tău e pregătit să răspundă…

Cătălin Vezetiu realizează în jur de 20.000 cadre pe an. Poate părea mult, dar nu e chiar așa. Îmi arată că un fotograf de nunți sau botezuri ajunge la acest număr după circa 4 evenimente. Este o medie normală pentru ei, fotografii de peisaj, în speță cei care chiar umblă des.

Mai face poze pe la evenimentele asociației, însă îi e mai greu să se miște prin spații aglomerate. Și de aceea poate, preferă natura sălii de conferințe, peisajul sălbatic celui urban.

A acoperit deja toată țara, mai tot timpul cu cortul în spinare și cu un prieten-doi alături. Ziua, Cătălin și cele două cârje ale lui se aventurează pe munții României, în special către destinații mai puțin cunoscute. Când se apropie apusul sau mai ales răsăritul (preferatul său), una din cârje se sprijină de un copac, Nikon-ul iese nerăbdător din rucsac și își îndreaptă obiectivul către cer.

Dintre toate fotografiile mele, 90% surprind spectacolul ceresc. Sunt cunoscut în Vâlcea pentru fotografiile astro, pentru claritatea cu care zugrăvesc Calea Lactee. Cerul mă face să țin mereu capul sus.

 

Top destinații în viziunea fotografului Cătălin Vezetiu

După atâția ani de călătorii, prin toată țara dar și prin străinătate, Cătălin afirmă cu certitudine că România rămâne în topul preferințelor sale. Doar în Munții Pădurea Neagră din Germania i-a plăcut mai mult, acolo unde a fost impresionat de izvorul Dunării.

Mă surprinde când îmi spune că cel mai spectaculos oraș pe care l-a vizitat este… Novi Sad din Serbia! Are o arhitectură urbană nemaiîntâlnită, o zonă pietonală uriașă, plină de atracții. La servicii stau sârbii mai prost, însă atmosfera este senzațională! Pe locul 2 se situează Ankara în Turcia, cea mai frumoasă metropolă pe care a văzut-o. Din România, preferă strălucirea Iașiului, singurul oraș din Moldova unde a respirat un aer occidental.

Bineînțeles, Cătălin are și un top al destinațiilor favorite din România. Fundătura Ponorului din Munții Șureanu. Munții Măcinului din Dobrogea, unde se va întoarce cât de curând pentru a captura imagini noi cu aparatul său mai performant. Întreg județul Vâlcea are un potențial fotografic imens, iar Hunedoara este de departe cel mai spectaculos județ din România. Nu vă așteptați la asta, așa-i? Avem toate motivele să îl ascultăm, să privim dincolo de rutina comercială cu care ne-am obișnuit în ieșirile noastre în natură…

Cătălin Vezetiu

Fundătura Ponorului, Munții Șureanu. Fotografia preferată a lui Cătălin Vezetiu

Cel mai frumos apus l-a imortalizat de la etajul 9 al Hotelului Continental din Târgu Mureș. Cătălin se amuză de reacțiile amicilor săi văzându-l cum se contorsionează pentru cadrul perfect. Când viața ne pedepsește cu vârf și-ndesat, am face bine să învățăm din asta, să acceptăm adevărul, să nu ne lamentăm că nu ne ajută la nimic. Sportul național ”haz de necaz” e uneori bun dacă știi să-l folosești în folosul tău!

 

Motivația din spatele unui efort supraomenesc

Să nu credeți că face fotografie pentru bani. Nici vorbă. Cătălin se descurcă bine cu ce are deja. În loc să stea pe la terase sau prin baruri, își investește economiile în pasiunea sa. Atât de simplu.

Este vorba în primul rând de depășirea propriilor limite. În cazul său particular, conceptul are o semnificație aparte, pe care nu cred că mai e cazul să o dezvolt. Uneori, își pierde spiritul de conservare și abia când ajunge acasă realizează la ce pericole se expune. Bucuria de a imortaliza locuri pe care mulți nu le-au văzut îl determină să cucerească noi și noi redute, să înfrunte drumeții dure chiar și pentru un om normal.

Cătălin îmi amintește de asemenea că România merită un astfel de tratament. Este o țară absolut minunată, de multe ori nedescoperită, pentru care fotograful își demonstrează atașamentul în fiecare zi. Chiar dacă românii îl mai dezamăgesc uneori, chiar dacă este nevoit să facă deseori curat la ”locul de muncă” după alții… În natură se simte în largul său, pentru că animalele sălbatice și copacii nu îl judecă pentru felul în care arată sau cum gândește.

Când eram începător, prea des eram ”taxat” de marii specialiști în fotografie. Mă demola fizic când puneam o întrebare și mă luau peste picior pentru că spuneam o prostie. Nimeni nu cred că a ajuns expert peste noapte, însă mulți au uitat de unde au plecat.

 

Proiectul ”România mea” sau cum să te remarci pentru caracter, nu prin aparență

Cea mai mare motivație de a continua apare însă atunci când imaginile sale ajung la inima românilor din străinătate. Pentru a se conecta cu ei, și-a lansat pagina de Facebook ”România mea – Cătălin Vezetiu”, unde peste 5000 fani primesc cu entuziasm bucăți de vis din sufletul său.

Cred că a fost una din cele mai bune decizii din viața mea. Nu-ți poți imagina cu câtă bucurie îmi scriu românii din străinătate după ce descoperă în fotografiile mele locurile pe unde au copilărit sau de care le este dor. Sunt multe povești în spatele fotografiilor, dar și povești create chiar de ele, după publicare.

”România mea” este proiectul cu care Cătălin se arată lumii. A avut deja 2 expoziții personale, pe 11 mai 2018 la București și pe 22 mai la Râmnicu Vâlcea. Cel puțin acasă – nu i-a venit a crede câtă lume a ținut să îi vadă operele! Pentru vâlceni, Cătălin nu mai e demult omul cu 2 bastoane. Este fotograful de o tenacitate inegalabilă, care aleargă fără încetare după frumusețile României!

 

Plinul de combustibil pentru atingerea de noi țeluri

Și pentru că România este deja acoperită, eroul nostru își caută noi și noi provocări! De vreo 2 ani, Cătălin cochetează cu fotografia wildlife. Rămâne mereu fascinant de câte specii necunoscute de păsări poate descoperi, în cele mai inaccesibile locuri din țară.

Se va întoarce în locuri deja cunoscute pentru a se concentra pe fauna locală. Delta Dunării este un exemplu bun, dar nu singurul. În maxim 2 ani, își propună să strângă suficient material de calitate pentru organizarea primei expoziții wildlife din Râmnicu Vâlcea.

Pe termen mai scurt, Cătălin se concentrează pe ediția de iarnă a expoziției Fotoclubului ”Floarea de Colț”, unde este membru. Expoziția va avea loc în 5 decembrie 2018, în Râmnicu Vâlcea la Galeria Cozia 2 din Pasajul Central. Expoziția este realizată cu sprijinul Muzeului Memorial Nicolae Bălcescu, care a pus la dispoziția clubului cazare și costumația de pe vremea Bălceștilor.

Fiecare membru fotografiază fete în costume de conițe, iar în 5 decembrie vom expune pozele. Va fi foarte frumos, așa cum a fost și la edițiile anterioare. Scopul este promovarea muzeului și a fotografiei vâlcene.

Cătălin Vezetiu

Conițele Bălceștilor by Cătălin Vezetiu

Cel mai important însă, Cătălin se roagă în fiecare zi ca boala soției sale să nu se agraveze. Au atâtea planuri comune, atâtea locuri frumoase de vizitat, în țară și peste hotare! Personal, tonul vocii sale îmi dă siguranța că va rămâne mereu optimist. Boala nu îl va dărâma vreodată, nimeni și nimic nu pare să stea în calea fericirii sale. Atâta vreme cât va fi în putere, Cătălin va duce o viață normală. O viață liberă, naturală, mult mai sănătoasă decât a multora dintre noi.

 

* Cătălin Vezetiu ne-a fost recomandat de către Pușa Pescaru. Dacă știi și tu români remarcabili, ajută-ne să îi descoperim!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *