Lajos Kristof

Lajos Kristof aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Lumea îl cunoaște drept antrenorul copiilor geniali. Sau „salvatorul” minților deștepte uitate prin orfelinate. Sau omul care a reușit să rupă barierele vieții de orfelinat. Însă Lajos este omul simplu care vrea să schimbe ceva în mentalitatea oamenilor și în societatea în care trăim. Visul lui cel mare e ”Școala de Excelență  Kristopher”, un centru dedicat descoperirii inteligențelor multiple și talentelor copiilor aflați în situații de risc social major.

 

Povestea lui de viață e aproape desprinsă din filme. ”Și e publică, pe toate site-urile”, după cum îmi spune el într-o conversație telefonică. Abandonat de mic în orfelinat, Lajos a trăit experiențe ce par ireale pentru zilele noastre.

 

Un copil ciudat, crescut în orfelinat, căruia nu i se dădea nicio șansă

A crescut cu violențe și bătăi, cu frici și frustrări. Își amintește de bătăile crunte și de pedepsele groaznice pe care le primea aproape zilnic în centru. Era ca o luptă a supraviețuirii unde cei mari îi chinuiau pe cei mici pentru puterea supremă. Era ca un cerc vicios din care puțin mai scăpau sănătoși psihic, dar și fizic.

Lajos rememorează episoadele în care era ținut ascuns în dulap, cu fața vânătă și umflată și cu lacrimile șiroaie pe obraz. Durerea simțită nu poate fi uitată ușor. Dar cu toate acestea, speranțele și visele că într-o zi va reuși au învins.

Visul meu de mic copil era să vindec oameni. Să devin medic. M-am și pregătit pentru asta, însă n-a fost să fie.

În orfelinat, tânărul Lajos Kristof era considerat un copil ciudat, cu probleme. Nimeni nu și-a pus problema că ar putea fi un copil talentat. Profesorii și educatorii au început să-l ia în serios și să-l respecte (oarecum) abia dupa ce a împlinit 17 ani și a început să publice.

Ține minte cum profesoara de fizică i-a spus că e gata să-și rupă diploma de licență dacă el își va lua bacalaureatul. Din păcate pentru ea și din fericire pentru el (oricum era încrezător în propriile forțe), Lajos și-a luat examenele, a intrat la facultate, a terminat și un master în psihologie clinică.

Astăzi, a ajuns să lupte cu toate forțele pentru copiii orfani, pentru cei talentaţi şi pentru cei supradotaţi, inclusiv pentru cei care au familii.

 

Florian Colceag, omul care l-a ajutat să se dezvolte singur

Rezultatele muncii lui, a faptului că a studiat mult, a citit extrem de mult și și-a dorit să răzbească s-au văzut în 2007, atunci când a început colaborarea cu Florian Colceag. De atunci, Lajos este în ”lumina reflectoarelor” în domeniul educației, a științelor sociale și umaniste. Pentru că așa cum spune el, este un umanist ca structură.

În 2007, echipa profesorului Colceag căuta un PR. Lajos avea un blog despre copiii supradotați și, aproape firesc, s-a creat și legătura dintre ei.

Chiar dacă în prezent mai colaborez cu profesorul Colceag doar punctual, pe anumite probleme, îi port în continuare un respect deosebit și îi mulțumesc în fiecare zi pentru faptul că m-a ajutat să mă cresc singur. De altfel, chiar dânsul mi-a spus că își dorește să scoată din mine cel mai bun pedagog.

Lajos Kristof, printre cei mai buni educatori bărbați din lume

Și se pare că profesorului Colceag i-a și reușit ceea ce și-a propus. Recent, Lajos a acordat un interviu pentru site-ul 30seconds.com despre educația timpurie. Site-ul găzduiește numai interviuri cu cei mai buni educatori bărbați din lume.

Am fost încântat când am auzit de această inițiativă, iar când am întrebat de unde a venit propunerea pentru persoana mea, am descoperit cu încântare că fusesem propus de un părinte din California. Asta înseamnă că munca mea este apreciată și cunoscută.

”Antreprenoriatul în educație înseamnă viziune”

Astăzi, Lajos Kristof are propria Fundație de excelență în educație ”Gifted Center Kristopher“ cu sediul în București. De asemenea, a deschis și o Școală de excelență prin care speră să ajute cât mai mulți copii talentați și dotați din centrele de plasament și din familiile nevoiașe. Este deschis, bineînțeles și celor din familiile normale.

În România există peste 60.000 de copii instituționalizați. Acești copii au nevoie de dragoste, de încredere în sine. Cea mai mare problemă a noastră este faptul că ignorăm copiii săraci și aflați în dificultate. Pentru ei sunt necesare investiții serioase. Din păcate, societatea românească îi ignoră pe aceștia, neconștientizând faptul că până la 7 ani, toți copiii au idealuri. Iar un start bun în viață are nevoie de o educație pe măsură. De asta am înființat Școala de Excelență. Deoarece aici copiii instituționalizați vor socializa, vor învăța lucruri noi și își vor putea descoperi vocațiile.

Comunitățile educaționale, viitorul perfect la care visează Lajos Kristof

Visul măreț al tânărului ”războinic” este să creeze comunități educaționale care să respecte obiectivele propuse de el, iar conceptul să devină o alternativă viabilă și pentru grădinițele și școlile de stat.

Ce îmi doresc pentru viitor? Să văd schimbarea din noi și din sistem. Pentru că dacă vrei să schimbi lumea, trebuie să începi cu tine. Iar eu îmi doresc să ajut și să inspir cât mai mulți oameni.

Pentru a-și atinge visul, Lajos nu doar că are nevoie de sprijinul oricărui părinte sau pasionat de educație sănătoasă și consecventă. Pentru viața lui, pentru cariera pe care și-a construit-o în ciuda copilăriei tumultoase, Lajos Kristof merită cu prisosință atenția noastră.

Lajos mi-a spus că este deschis la orice colaborare, sfat, sugestii sau parteneriate. Îi putem acorda chiar și un sprijin financiar, pe pagina de donații din site-ul său.

Dar cel mai important, îl putem respecta pentru felul în care folosește propriile traume și construiește un viitor mai bun pentru cei destinați parcă să pățească la fel.

Lajos Kristof, un om căruia nu i s-a dat nicio șansă, și totuși care astăzi face parte din Elita României!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *