Laurențiu Mihai se dezvoltă pe sine în timp ce oferă educație financiară. Îi învață pe români cum să își administreze mai bine finanțele și în ce să investească pentru a avea un randament cât mai mare. Săgetător ambițios și sociabil, cu aventura în sânge, dornic mereu să fie alături de prieteni şi familie şi să dezvolte lucruri măreţe, Laurențiu caută mereu să facă mai multe lucruri și mai bine.

 

De aici şi toată multitudinea de proiecte în care este implicat şi care îi ocupă tot timpul. Printre altele – agenţia The Pharmacy, cursurile Laboratorul de Online, blogurile laurentiumihai.ro şi 1cartepesaptamana.ro, sau aplicația wolfbudget.ro.

Este o persoană organizată, care pune pasiune în tot ceea ce face. Câteodată se plictiseşte repede şi poate de aici şi toate activităţile diverse care îi oferă mereu lucruri noi de învăţat.

 

Marketingul și finanțele fac casă bună

După o facultate şi un master în contabilitate, Laurențiu Mihai a dezvoltat o agenţie de marketing online (The Pharmacy) şi un curs de marketing online (Laboratorul de Online). Este pasionat de marketing şi finanţe şi crede că cele două domenii se leagă foarte bine între ele.

În alte țări se pune mult accent pe educație financiară, lucru care la noi este încă necunoscut. Cine vrea să afle mai multe, se documentează rapid online sau citește cărți în engleză.

După ce și-a satisfăcut el personal nevoia de informație și cultură, Laurențiu Mihai a decis să dea înapoi cunoștințele sale, prin articole de specialitate pe blog sau prin cursuri. Pe site cel puțin, vorbește despre bani în toate formele: cum se fac banii, moduri de economisire și mai ales moduri de investire pentru a-i înmulți. Scopul? O lume mai bună, oameni informați corect și complet conștienți de oportunități înainte de a lua o decizie.

 

Scrisul și cifrele se îmbină în blogging despre educație financiară

Încă din școală, Laurențiu a fost pasionat de cifre și matematică. În acea perioadă însă, nu îi plăcea să scrie sau nu știa că poate scrie chiar despre ceea ce îl interesează. 

Nu mi-a plăcut să scriu poveşti sau eseuri, însă în momentul în care mi-am descoperit pasiunea pentru educaţie financiară (un loc unde matematica are un cuvânt important de spus) am zis că trebuie să fac asta.

Este minunat când un om descoperă ce îi place să facă în fiecare zi, iar munca se transformă în plăcere. Este un lucru de dorit pentru noi toți, dar puțini ajungem să facem în fiecare zi ceea ce adorăm. Mai bine de atât este când calea aleasă de un om aduce o iluminare în viața altor oameni.

În cazul lui Laurențiu, a fost blogul său, care crește treptat și care a ajuns în acest moment să fie citit de aproape 190.000 de oameni. Astăzi, Laurențiu Mihai este un nume de referință pentru educație financiară în România, mai ales în domeniul bloggingului despre investiții. 

A început cu articole pentru tineri și studenţi, iar acum scrie pentru aproape toate vârstele. Cititorii săi au între 25 şi 44 de ani. Cel mai bucuros este când aude că tinerii aleg să facă schimbări la nivel de finanţe personale, la cea mai potrivită vârstă.

 

De la provocările finanțelor personale la oportunitatea investițiilor

Laurențiu îmi arată cum românii, salariații în particular, au probleme în gestionarea propriului buget, de cele mai multe ori constituit doar din salariu. Nu pentru că suma ar fi prea mică, ci pentru că nivelul cheltuielilor este prea mare. 

Vestea bună este că, cel puțin în ultimii 6 ani și jumătate de când scrie pe blog, simte că cititorii săi au evoluat de la problema că ei nu pot economisi sau că nu au bani la faptul că au economisit şi că au nevoie de cunoştinţe cu privire la investiţii.

Despre investiții însă, există o mulțime de idei preconcepute: sunt accesibile doar celor bogați, jocurile sunt deja făcute, a înființa o firmă este greu și nu oricine reușește, puțini oameni dau lovitura și ajung bogați. 

Au fost multe momente frumoase legate de activitate. Dacă vorbesc despre blog, cred că momentele în care primeam zeci de mesaje când postam un articol mai controversat sau momentele în care eram salutat şi oprit pe stradă de oameni care îmi citesc constant articolele. Este o plăcere să aud persoane care au aplicat ce au învăţat. Înseamnă că ceea ce am făcut este un lucru bun şi nu vreau să mă opresc.

 

Banii vorbesc în fiecare zi

Pe blogul său, Laurențiu Mihai furnizează informații publicului și prin intermediul unei serii de podcasturi numite simplu și la subiect: Banii vorbesc. Acesta este un tip de transmisiune în format audio în timpul căreia aduce diferiți invitați care au ceva de spus despre bani. 

Există un public în continuă mişcare şi apreciază foarte mult conţinutul audio. Emisiunile audio de tip podcast au prins notorietate în România şi cred că există public pentru acest tip de emisiune. Ne bucurăm să vedem că pe iTunes suntem numărul 1 la categoria de Business în România, ceea ce ne oferă o încredere că ceea ce facem noi este apreciat.

Laurențiu Mihai educație financiară

Cărțile audio sunt apreciate de publicul larg și sunt ideale pentru cei care vor să afle informații noi atunci când conduc sau așteaptă la vreo coadă. De aceea podcastul le vine în ajutor. 

Emisiunea audio Banii Vorbesc a fost lansată acum 2 ani, imediat vom intra în cel de-al treilea sezon, la propunerea lui Sorin şi Andreea Amzu. Chiar mă bucur că am acceptat. După zeci de episoade şi invitaţi speciali, suntem convinşi că am adus un plus de educaţie financiară în casele românilor.

 

Lectura este un obicei care în timp schimbă vieți

Educația financiară se învață din cărți, de la oameni care au reușit să-și facă viața mai bună pe cale legală. Toate ideile, principiile, sfaturile trebuie aplicate în viața reală.

Laurențiu Mihai le recomandă tuturor tinerilor din România să citească mult şi să încerce să aplice ceea ce învaţă. Cele 3 cărţi de educaţie financiară absolut necesare:

  • Tată bogat, tată sărac. Educația financiară în familie de Robert T. Kiyosaki
  • Milionarul de lânga noi – Thomas J. Stanley, William D. Danko
  • Banii: Stăpânește jocul de Tony Robbins

Îmi plac cărţile mai tehnice: dezvoltare personală, antreprenoriat, management şi marketing. Îmi place să citesc cărţi care să mă ajute pe partea profesională şi de aceea caut cărţi doar în această direcţie. Când am fost mic mi-au plăcut cărţile fantastice – Harry Potter a fost preferata mea.

Tocmai pentru a arăta pasiunea pentru cărți și importanța lor, Laurențiu a lansat o rubrică intitulată „O recenzie pe săptămână”. Tot anul 2017, a reușit să se țină de acest proiect. Ce rămâne însă este faptul că lectura și recomandările sunt gazde bune pentru toți cei care îi trec pragul virtual al blogului. 

Important este să oferi cele mai importante idei învăţate din carte şi să laşi loc cititorului să descopere mai multe.

 

Laurențiu Mihai: „Nu sunt coach, dar îmi place să ofer cât mai multe sfaturi (totul gratuit)”

Trainer a ajuns în urmă cu aproape 10 ani, când a ținut primele prezentări în cadrul organizaţiei AIESEC. Pentru Laurențiu, AIESEC este locul ideal pentru studenţi să se dezvolte şi să treacă peste anumite bariere emoţionale.

Informațiile deținute sunt transmise celor interesați prin cursuri. Laboratorul de Online numără astăzi 6 ani, 60 ediții, peste 800 de participanţi şi peste 900 de ore de training.

Laurențiu Mihai educație financiară

Principiile după care Laurențiu Mihai își ghidează viața sunt simple:

  1. Dacă faci ce îţi place, atunci nu înseamnă că lucrezi şi nici că te vei plictisi. Vreau să merg mereu cu drag la birou şi să fac lucruri care îmi plac.
  2. Diversificare – îmi place să mă implic în mai multe proiecte şi să învăţ cât mai multe lucruri noi
  3. Mereu oferă calitate, iar calitatea se va întoarce spre tine. Mereu vreau să încerc să ofer cel mai bun la ora respectivă.
  4. Oferă şi vei primi. Multe lucruri am oferit gratuit/voluntariat, dar pot spune că am şi primit multe.
  5. Banii sunt importanţi şi trebuie să ştim să-i administrăm, dar mai importantă este sănătatea, familia şi prieteniile de calitate.

 

Educația financiară – proiect de țară

Pe lângă aplicarea principiilor la nivel individual, educația financiară trebuie luată în calcul la nivel național. Mai ales de la vârste fragede. Trebuie să ținem cont de faptul că avem venituri, cheltuieli, impozite, taxe, economii, planuri strategice pe termen lung. Dacă reuşim să le administrăm cum trebuie, viaţa noastră va fi mai liniştită şi fericită.

Educaţia financiară ne ajută să fim mai organizaţi, să gândim pe termen lung. Astfel o să avem o gândire pragmatică şi realistă. Dacă aplicăm aceste 3 lucruri în relaţia cu banii, atunci le vom aplica în toate relaţiile pe care le avem. Important este să încercăm să ne cunoaştem stilul, să avem o evidenţă clară asupra banilor noştri. Trebuie să ştim care sunt clasele de cheltuieli şi unde cheltuim noi cel mai mult. Apoi să încercăm să găsim mijloace de venituri suplimentare dacă este nevoie, să economisim şi să ne pregătim pe termen lung.

Laurențiu Mihai cel puțin va rămâne întotdeauna dedicat acestui demers. Va prezenta în continuare pe blog tot ce știe despre finanțe, de asemenea va lansa aplicația de administrare finanţe wolfbudget.ro. 

A investit timp, răbdare și mai ales bani în propriul intelect, iar acum oferă altora ce a învățat. O mai mare dovadă de altruism intelectual în societatea contemporană nu cred că găsim. 

Crede cu tărie că poate pune umărul la o societate mai educată, măcar pe nișa lui. Pune pasiune și entuziasm în ceea ce face și asta poate deveni molipsitor, dar mai ales incurabil. 

Laurențiu Mihai educație financiară

1 răspunde
  1. Tatiana Roșca
    Tatiana Roșca says:

    Salut,
    Numele meu este doamna Tatiana Mihail Roșca din Pitești, vreau să informez publicul larg despre o organizație creștină creată pentru a oferi împrumuturi persoanelor în dificultate financiară. Deci, dacă vă aflați într-o situație financiară dificilă și aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere sau dacă aveți nevoie de un împrumut pentru a vă plăti datoriile sau pentru a vă plăti facturile, orice motiv care vă va face să căutați un împrumut, contactați-ne astăzi prin e-mail (marielagonzalezloan@gmail.com) pentru Biblie spune: “Luca 11:10 Căci oricine cere, primește, cel ce caută, și celui care bate, se va deschide ușa.” ocazie să treci prin. Isus este același ieri, astăzi și pentru totdeauna mai mult. contactați acest e-mail acum: marielagonzalezloan@gmail.com pentru împrumutul dvs. de astăzi.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *