Lipa-Lipa este un blog creat de doi călători cu normă întreagă care au renunțat la joburile lor full time pentru a se dedica pasiunii de a vedea lumea. Acum călătoresc în întreaga lume, promovează România și mai ales, învață pe alții cum să călătorească frumos și cu cap.
În spatele numelui de Lipa-Lipa se află un cuplu de oameni frumoși. Doi români curajoși care au dat siguranța joburilor în agenție și televiziune pentru o aventură mai provocatoare: viața pe cont propriu.
Cine nu și-ar dori ca într-o zi să dea peisajul de birou pe plajele însorite ale Americii sau pe verdele crud al Asiei neîmblânzite? Ei au făcut-o și nu regretă niciun moment asta.
Mai mult, prin blogul lor de călătorii redactat în limba română încurajează românii să accepte puțină aventură în viața lor. Pe lângă asta, le oferă informații concise și la obiect despre cum să călătorească în siguranță și sănătoși.
Lipa-Lipa: De la începuturi
Simona s-a născut în Constanța și a copilărit în Eforie Sud, o localitate pe care mulți o cunoaștem ca destinație de vacanță în plin sezon estival. Dacă unii copii văd plaja ca pe o destinație de vacanță de unde nu mai vor să plece, pentru Simona întreaga ei copilărie a fost o vacanță. Stațiunile de vacanță sunt pline ochi pe timp de vară și părăsite pe timp de iarnă, o imagine dezolantă pentru orice copil, dar și pentru adulți.
Simona se mândrește cu un spirit creativ care i-a fost dezvoltat în timp, dar și cu un spirit antreprenorial de invidiat. Își amintește cu plăcere cum la vârsta de 6 ani mama nu a mai vrut să îi cumpere pistoale și tancuri, așa că și-a îndreptat atenția spre altceva. A cules roșiile din grădină și le-a vândut cu un preț ușor sub piață, ceea ce a ajutat-o să facă furori.
Deși erau supărați că a devastat grădina, părinții ei au apreciat spiritul întreprinzător care era un atuu pentru viitoarea viață de adult.
Alex a avut o copilărie ușor diferită. Născut la Târgu Ocna, dar de la 8 ani crescând în Câmpulung Muscel, Alex a prins gustul muzicii și nu a mai renunțat la el. Își întindea jucăriile pe o pătură în sufragerie, iar părinții puneau muzică la pick-up. Aveau zeci de discuri, dar preferatele lui erau Queen și Phoenix.
Pasiunea pentru scris și călătorii
Simona a simțit prima dată că ar vrea să călătorească pe o insulă îndepărtată când a citit Robinson Crusoe. I-a plăcut atât de mult că a mai recitit-o de 4 ori.
Scrisul i-a venit natural odată ce a învățat să pună primele cuvinte pe hârtie. La 6 ani scria chiar primele versuri. Deseori, se certa pe sine pentru că ar fi citit prea mult și nu se pregătea la matematică.
Alex lucrează cu video, deci se exprimă cel mai bine în imagini și sunete. Pasiunea pentru călătorii a venit natural de când a început să călătorească alături de părinți. La 6 ani urca pe munți și descoperea că îi place la nebunie.
Momentul când au decis efectiv să se dedice călătoriilor full time nu este unul precis pentru că se gândeau de mult timp la asta. Clar este că în septembrie 2016 s-au hotărât să renunțe la joburi, în februarie 2016 erau deja plecați și au decis să investească timpul petrecut la birou în călătorii, blogul Lipa-Lipa și video.
Articolele de pe blog tratează orice subiect din sfera de influență a călătoriilor: experiențe în Americi, Europa, Asia sau România, oferte, buget de călătorie și vlog de călătorie.
Deși ar părea că scriu doar despre experiențele lor în anumite locuri, de fapt cititorii lor primesc mult mai multă informație utilă. Ce să pună în bagaj, secretele bagajului, cum să își protejeze unghiile de micoze, întrebări și răspunsuri despre statul în autorulotă în Turcia, economisire pentru vacanță, etc.
De admirat este faptul că, deși au văzut locații îndepărtate din America sau Asia, Simona și Alex nu au uitat de frumusețile țării noastre pe care o promovează asiduu. Cititorii află tot ce le-ar trebui pentru a avea un stil de viață ca al lor. Nimic nu rămâne ascuns lecturii pentru cititorii Lipa-Lipa.
Momente dificile în călătoriile lor care i-au motivat
Ca în orice domeniu sau profesie au existat și momente dificile în care părea că eforturile depuse nu au fost apreciate de public. Au muncit foarte mult la un material pentru Lipa-Lipa care a trecut neobservat de public.
Motivația părea că a plecat departe, dar glumeau că se vor retrage în munți și vor crește roșii. De când și-au schimbat stilul de viață, cel mai rău scenariu era să reintre în rândurile celor cu joburi de la 9 la 5.
Deși în teorie varianta există, în realitate nu au luat niciodată în considerare această variantă.
Momentele dificile prin care au trecut nu le-au cerut investiții financiare majore. Un moment dificil a fost când au avut un accident cu scuterul în Thailanda, dar îngrijirile nu au costat prea mult.
Adevăratul cost a fost faptul că Alex avea nevoie de ajutor în permanență pentru că nu putea păși pe picior. Aflându-se în afara orașului, acest lucru le-a făcut viața dificilă pentru că se deplasau greu.
De admirat pentru o țară unde oamenii nu vorbeau engleza este faptul că au făcut autostopul până la supermarket pe gratis. Până s-a recuperat Alex, oamenii au înțeles situația și i-au ajutat, chiar fără bani.
Adică nu au acceptat bani pentru serviciul lor. Uneori generozitatea celor simpli ne uimește și ne dă lecții de viață valoroase.
Cele mai dificile momente au fost însă mereu psihologice și am trecut peste discutând despre ele și încercând să ne ajutăm unul pe celălalt.
Cărări spre viitor
Simona nu are mentori, dar admiră femeile puternice și carismatice precum Michelle Obama, Beyonce sau Emilia Clark. Își ia inspirația din mai multe locuri și încearcă să nu idolatrizeze pe nimeni pentru că în final suntem toți oameni, cu bune și rele.
Travel bloggingul este un domeniu prin care vor să ajungă la oameni și la sufletele lor.
Vorbim de oamenii pe care îi întâlnesc în călătorii, dar și de cei care îi inspiră, de cei care își pregătesc următoarea vacanță, dar și pe cei pe care îi ajută cu sfaturi de călătorie.
Planurile sunt legate de destinație, dar asta ține doar de ei. Cea mai mare realizare a lor este viața la care visau și în mod incredibil, o trăiesc chiar acum.
Acesta a fost cel mai mare vis, considerat nebunesc, dar atât de real și palpabil pentru zilele în care trăim.
Amintiri de neuitat
Drumurile prin întreaga lume le-au adus amintiri de neuitat, deși nu toate au fost pozitive. Cele mai frumoase amintiri din călătorii au fost: un flashback din Palawan, cu un răsărit de soare foarte frumos, apoi unul cu templele din Myanmar, unul cu baloanele din Cappadocia, boarding pe vulcan, ruine maya în junglă.
Povestea cea mai plină de însemnătate pentru Simona este cea din Duli Beach, o plajă superbă aflată pe un mini eco-resort. Aici au ajuns din întâmplare și vrăjiți de magia locului au decis să își stabilească „biroul” acolo pentru o vreme. Câteva luni mai târziu erau aleși manageri pentru două luni, cât proprietarii plecau în vacanță.
Cea mai urâtă amintire a fost când tatăl Simonei a căzut de pe casă și ei erau în Malaezia. Simona s-a simțit neputincioasă aflată la o asemenea distanță, dar din fericire totul s-a terminat cu bine.
Alte momente grele au fost cele când Alex a căzut cu scuterul în Thailanda și când au rămas fără carduri, cu puțini bani cash. Se aflau în Nicaragua și tocmai ce aveau loc proteste violente.
Totul e bine când se termină cu bine și ne-am găsit de fiecare dată drumul spre casă și am făcut alegerile corecte pentru a nu intra în belele.
Cea mai frumoasă locație pe care ar recomanda-o oricui este Cappadocia – o zonă deosebită din punct de vedere geologic, cu peisaje superbe.
Turcii sunt un popor prietenos, ospitalier, cu o mâncare delicioasă și accesibilă. Zona le ofera turiștilor multe lucruri de făcut, iar dimineața pot vedea un cer plin de baloane cu aer cald.
Lipa-Lipa: Planuri de viitor
Cei doi travel bloggeri își propun mereu să vadă și să facă lucruri noi. Destinații inedite, idei de implementat, proiecte pe care le pregătesc, totul face parte din planurile lor.
Motivul pentru care nu pot face mai multe lucruri este faptul că timpul nu este atât de mult.
Pe viitor ar vrea să rezolve problemele tehnice ale blogului și să petreacă mai mult timp alături de familie.
Își doresc să investească în echipament nou, dar își păstrează flexibilitatea atunci când întâmpină dificultăți. O gândire pozitivă și flexibilă este tot ce le trebuie pentru a reuși orice își doresc.
Lumea modernă în care trăim pare că ar crea oameni similari, dacă nu la fel. Sfatul lor pentru bloggerii de travel aspiranți este să iasă din tipare și să fie diferiți.
Este bine să nu idealizeze un loc. Mai bine îl prezintă cu bune și cu rele, chiar dacă vor primi mai puține reacții. Uneori vor greși și este bine să recunoască asta atât timp cât explică ce au învățat din asta.
Ar fi frumos să vedem mai des în țara noastră noțiunea de eco-turism și turism responsabil. Unicitatea le va aduce faima și succesul pe care și-l doresc.
În general îi sfătuiesc să își urmeze visul, oricât de nebunesc ar părea pentru alții. Evident și visul lor cu Lipa-Lipa a părut o nebunie pentru alții: „Să vă fie viața o vacanță!”
Deși călătoriile sunt activitatea lor full time care le ține loc de job, de fapt ei muncesc, dar remote. Lipa-Lipa este doar unul dintre proiectele de care se ocupă momentan.
Și-au ales un alt stil de viață care îi face fericiți. Acesta conține flexibilitatea programului, libertatea de alegere și dedicarea timpului proiectelor de suflet. Au libertatea de a face ce vor și de a se dedica total călătoriilor.
Vacanța mare
Vacanța în general este o pauză de la stres și o evadare într-un loc nou, inedit, faimos pentru frumusețea sa. Oamenii aleg locuri cu peisaje frumoase pentru a-și reîncărca bateriile, absorbind frumusețea și liniștea unui loc. La întoarcere ne simțim mai odihniți, mai dornici de muncă și chiar mai pozitivi.
Uneori citim aventurile altor oameni în locul unde vrem să ajungem înainte de a merge acolo. Un astfel de blog plin de informație este Lipa-Lipa, site-ul pe care orice călător experimentat sau aspirant ar trebui să îl citească!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!