Afaceri

Liviu Drăghici, Anticaffe-ul, pasiunea pentru educație și… poetul din peluză

Liviu Drăghici este fondatorul Anticaffe-ului din Ploiești, locul unde cărțile, ceaiul și oamenii cu ceva de spus se regăsesc într-un cadru intim și plăcut. Profesorul de contabilitate încearcă să-și învețe elevii ce înseamnă educația financiară, să dea un exemplu ploieștenilor că antreprenoriatul, fotbalul și poezia fac casă bună.

 

Trecut de 30 ani, Liviu Drăghici este bărbat căsătorit, cu doi copii și deja câteva afaceri la activ. A avut un parcurs profesional cu câteva curbe sinouase, dar acum a găsit calea spre ceea ce îi place.

L-am văzut și ascultat prima dată la conferințele Bookland Evolution, unde a vorbit despre importanța educației financiare. Țin minte că avea o voce caldă și o ținută simplă, cam ca toți oamenii bogați ai planetei care nu au uitat de modestie.

Liviu Drăghici a încercat să devină antreprenor în agricultură și a mai deținut două firme: una de comerț în standuri și piețe, alta de servicii de consiliere în carieră. Ambele au eșuat din lipsa experienței în domeniu. Primul job a fost în cadrul companiei Vodafone și i-a cam schimbat ideile despre business. Ulterior s-a orientat către ospitalitate (terasă și club), tocmai pentru a fura meserie în domeniul în care voia să își deschidă o nouă afacere.

Mă străduiesc să îmbin toate pasiunile mele și mă concentrez pe ceea ce știu să fac bine.

 

Profesor și/sau antreprenor

Anul 2016 l-a adus înapoi la școală, mai exact în Colegiul Economic Virgil Madgearu, același pe care l-a absolvit. De data asta, nu pentru a învăța, ci pentru a preda tinerei generații. Deși un job în multinațională aduce o serie de beneficii care lipsesc cu desăvârșire din sistemul de învățământ, Liviu a acceptat condițiile cu seninătate. Era ceea ce își dorea.

Studiile realizate în mediul universitar, atât în cadrul facultății de Management a Universității Petrol și Gaze din Ploiești și Științele Educației, cât și două masterate în Managementul Proiectelor la ASE și Consiliere Școlară și Orientarea Carierei, l-au ajutat să îmbine cu succes dorința de a forma noua generație, de a oferi educație de calitate și de a deveni antreprenor.

Astfel, a luat ființă în Ploiești Anticaffe New Experience, un loc unde lectura și cafeneaua formează un spațiu prietenos, plin de liniște. Ploieștenii pot veni să bea un ceai, să discute, să citească, să lucreze pe laptop sau să participe la diverse workshopuri și alte activități. Cei mici sunt așteptați aici pentru tot felul de activități distractiv – educative.

La întrebarea profesor sau antreprenor, Liviu a răspuns DA pentru ambele. Se pare că unii oameni pot face mai multe lucruri în aceeași zi de 24 ore.

Exact cum spune și moto-ul nostru, vreau să aduc “altfel de distracție”. Petrecerile pentru copii pe care le organizăm sunt inspirate din Teoria Inteligențelor Multiple a lui Howard Gardner, adică facem cu copiii și un pic de educație în timpul petrecerii. Iar pentru antreprenorii locali și oamenii din vânzări și din IT am creat un spațiu plăcut și o comunitate faină.

 

Economia nu este totul

Pe lângă cele două roluri, de profesor și antreprenor, pe Liviu Drăghici îl regăsim într-o mulțime de arii. Public speaking, educație financiară, blogger, sfătuitor pentru elevii cu capul în nori și uneori chiar pentru adulții asemenea.

Ideea mi-a venit gândindu-mă că mi-ar fi prins bine dacă la 20, 25 și chiar 30 de ani mi-ar fi dat cineva informațiile pe care le ofer eu în seminariile mele. Plus că tot ceea ce “predic” la seminarii fac și eu în viața de zi cu zi.

Pe blogul său scrie despre experiențele cu copiii și viața în Ploiești. Întrebat care este cea mai mare realizare a sa, răspunde simplu că în plan personal vine familia, iar în cel profesional Anticaffe-ul. În Ploiești nu se credea rentabilă o astfel de afacere, deci satisfacția este destul de mare.

Mai mult decât cele spuse până acum, Liviu Drăghici este fondatorul Asociației Ai Carte, apărută din dorința de a finanța pasiunea pentru lectură și a ajuta elevii cu rezultate desosebite, dar cu o situația financiară precară. Bursele Performer încurajează și sprijină acești copii să facă performanță mai departe.

Până acum am acordat 22 de burse în valoare totală de 20.800 lei. Tot pe asociație, mai ținem diverse workshopuri în Săptămâna Școala Altfel, ajutăm tineri autori să își publice volumele și facem tot felul de evenimente caritabile.

Tânăra generație aduce speranță

Cunoștințele acumulate în Vodafone legate de performanță, productivitate, administrarea unui buget, stabilirea unor obiective sunt informații complexe și generale despre care încearcă acum să le dea lecții elevilor săi pentru a-i pregăti pentru viață.

Deși în școală elevii par dezinteresați, uneori discursurile spuse din suflet îi ating și îi ajută să înțeleagă importanța lucrurilor. Un discurs ținut la clasă cu un ton părintesc, blând, bun ajută elevii să înțeleagă că până la urmă profesorii le vor binele și nu doar să îi chinuie cu teorie fără rost – cum înclină ei să creadă.

M-am oprit din predat și le-am vorbit un pic despre viitorul lor. Despre faptul că nu voi mai fi lângă ei să îi verific dacă își țin bugetul, dacă au o ținută business, dacă citesc etc, dar că am încredere că se vor descurca singuri. O parte dintre ei aveau lacrimi în ochi. Unii plângeau. M-am făcut că îmi strâng lucrurile și după ce au ieșit toți din clasă am plâns și eu.

Profesorii buni, despre care elevii își amintesc peste ani, sunt cei care le-au oferit lecții de viață, i-au învățat cu blândețe și le-au ghidat pașii spre lumea reală, cea a adulților. Atunci când un om îți atinge sufletul, orice lecție ți-ar da, îți va rămâne pe veci întipărită nu doar în minte, ci gravată pe pereții sufletului.

În următorul an, de ziua mea, un profesor m-a chemat la clasa respectivă. Iar elevii mă așteptau cu un tort.

Fotbal, poezie, radio, training, speaking

Pasiunea pentru fotbal și dorința de a determina microbiștii să citească mai mult l-au făcut să scrie poezii despre fotbal. Liviu Drăghici este supranumit „Poetul din peluză”. A debutat în anul 2011, când Petrolul a jucat un meci în fața unui public de femei și copii.

Atunci am scris poezia “Aici este Petrolul”. Mihai Toma, redactor șef secția Sport la ziarul Libertatea mi-a luat un interviu “botezându-mă” Poetul din Peluză. De atunci am publicat deja două volume cu poezii despre fotbal, iar al treilea este în lucru.

Hotărât să schimbe lumea prin educație, toate eforturile sale se îndreaptă în această direcție. Iubirea de cunoaștere și de împărtășire a cunoștințelor îl ajută să nu obosească în diferitele atribuții pe care și le-a luat.

La conferințele Bookland Evolution a menționat faptul că se duce la București în fiecare weekend pe proprii bani pentru a vorbi la radio despre fotbal și cât de important este pentru un om să facă exact ceea ce îi place, plătit sau voluntar.

Prin emisiunea de sport (Povești de Suporteri de la Radio Sport Total FM) mă străduiesc să prezint exemplele pozitive din rândul suporterilor. Prin poeziile despre fotbal ale “Poetului din Peluză” vreau să determin suporterii să citească. Prin Asociația Ai Carte ajutăm elevi și studenți să își îmbunătățească rezultatele, iar ca trainer, speaker si profesor fix de educație mă ocup.

 

Liviu Drăghici: „Evoluăm prin educație”

Educația este setul de legi, reguli, idei învățate și aplicate care ne diferențiază de sălbatici și de animale. Să fii omul care trebuie să educe nu este ușor. Din contră, este un domeniu plin de provocări deoarece profesorul este figura pe care elevii o vor purta în minte pentru tot restul vieții lor. Dacă sunt norocoși, atunci o să poarte cu ei și o lecție de viață valoroasă.

Eu nu prea dau sfaturi, dar dacă ar fi să o fac le-aș spune oamenilor să înlocuiască sintagma “nu pot” cu întrebarea “cum aș putea?”. În felul ăsta muți concentrarea de pe problemă pe soluție.

Învățarea este un proces continuu, iar Liviu Drăghici nu se oprește din a face asta. Învață de la fiecare persoană cu care interacționează și are mentori pe care i-a cunoscut personal sau doar din cărțile lor.

Anticaffe-ul își propune să devină locul preferat al copiilor prahoveni cu vârsta sub 13 ani. Aici, 5 elevi ai săi au reușit deja să își înceapă viața profesională.

Pe termen mediu, să devină un exemplu de business făcut curat, corect și cu respect față de clienți, angajați și parteneri.

Liviu Drăghici este o persoană modestă, căreia nu îi place să iasă în evidență prea mult în viața publică. Cu toate astea, eforturile sale îl fac vizibil în peisajul cenușiu al Ploieștiului.

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.