Mălina Constantinescu este eleva de aur care și-a adjudecat medalia cea mai strălucitoare la Olimpiada Balcanică de Fizică, Grecia 2019. Clasarea de la Balcaniadă i-a reconfirmat valoarea, având în vedere că s-a duelat cu reprezentanți din 12 țări. Este ambițioasă, talentată și fericită, deoarece își urmează pasiunea pe care a descoperit-o singură.

 

La o vârstă la care unii copii încă negociau cu părinții să obțină timp mai mult pentru joacă, a ales în detrimentul dansului sportiv pe care l-a practicat la nivel de performanță, să se dedice mai mult studiului fizicii. Totul a început de la olimpiada de matematică la care a participat în clasa a V-a și la care a obținut prima medalie, ca să ajungă să dețină cu bucurie mare titlul de “Elevul Anului” 2019 – atribuit de Inspectoratul Școlar Județean Iași.

A primit o recunoaștere pe plan local a rezultatelor obținute la olimpiade și concursuri naționale și internaționale. A dovedit flexibilitate și adaptare în mediu multicultural dobândite în cadrul Olimpiadei Balcanice de Fizică, Grecia 2019 și a Olimpiadei de Științe a Uniunii Europene, Portugalia 2019, International Mathematics Competition India (2017) și International Mathematics Competition China (2015), precum și în cadrul Global Summer School, Imperial College London (2019).

Mălina este abia elevă în clasa a XII-a, dar posesoarea unui CV impresionant. Disciplina a propulsat-o să meargă mereu înainte. Lucrurile făcute cu pași mici, siguri și ireversibili, la fel. De mică, era o fire curioasă și a fost fascinată de cum funcționează lucrurile din jurul său.

Întâi a descoperit la școală plăcerea de a găsi soluții ingenioase la probleme de matematică. Apoi, a început să studieze fizica și a realizat că poate îmbina matematica cu explicarea unor fenomene din împrejurimile sale. Această știință a captivat-o încă de la primele exerciții rezolvate.

 

Încotro se îndreaptă Mălina Constantinescu

Este binele necesar societății. Ca ea să tot fie în țara noastră dragă. Excelează la școală, la olimpiade, s-a remarcat la concursuri internaționale. Medaliile obținute atât în țara noastră, cât și peste granițele acesteia sunt cartea sa de vizită. Munca, studiul și orele nedormite pentru a ajunge la cele mai bune rezultate au fost răsplătite în 2019.

Perioada plină de incertitudini prin care trecem cu toții și care încearcă să ne dea planurile peste cap, nu o întorc pe Mălina din drumul său. Doar o pun în situația de a face o analiză mai bună asupra planurilor sale de viitor.

Nu i-au tăiat din elanul cu care pornise inițial pentru a-și continua studiile academice peste hotare, întrucât deja a aplicat la universitățile de top din Anglia, pe fizică, informatică și inteligență artificială. Deocamdată este la faza de teste și interviuri. Abia în lunile următoare va afla dacă a fost acceptată.

Nu exclud nici să rămân în țară și să urmez cursurile facultăților de fizică și de informatică de la Iași. Am lucrat pentru olimpiadele internaționale în laboratoarele facultății de fizică cu profesori entuziaști și foarte dedicați, pe care îi apreciez mult.

Dacă ar fi să menționeze câteva lucruri care au stat la baza deciziei de a studia în străinătate, ar puncta despre universitățile de top, diversitatea colegilor pe care i-ar putea avea din toată lumea pasionati ca si ea, ineditul unei vieți studențești la distanță de casă, cu tot ce presupune acest lucru.

Nu se va limita doar la a trece printr-o facultate, ci are în plan să urmeze chiar și un doctorat. Fizică și/sau informatică, îmbinate sau separate, va vedea pe parcurs.

 

A făcut performanță și în dans, nu doar la fizică

Printre primele plăceri mari ale sale s-a numărat cântatul, pianul și dansul sportiv. Cine ar fi spus că celei care i-au plăcut cifrele și care a dorit să descopere tainele frumoase ale fizicii de la vârstă fragedă, i-ar fi plăcut și activitățile din domeniul artei?! Se pare că în omul special Mălina Constantinescu zace un talent îmbinat cu efort continuu.

Din clasa a I-a până în clasa a VI-a a creat armonie între orele de la școală și cele din sala de dans sportiv, performând la ambele, din spusele Mălinei, fără să neglijeze vreo parte.

Vreme de cinci ani a fost pusă față în față cu disciplina pregătirii intense a unui concurs, bucuria unui rezultat bun, dar și mersul înainte în cazul unui rezultat mai puțin bun. Ca un demers premergător pentru cele ce urmau să vină.

Mălina Constantinescu

Competițiile, de oricare natură ar fi ele, reprezintă un mod de viață pe care și l-a însușit de câțiva ani. Satisfacția unui rezultat bun, dar și plăcerea de a afla permanent lucruri noi, în combinație, o fascinează.

Momentele cele mai strălucite din viața sa sunt cele în care își aude numele strigat la un concurs și se află printre cei premiați. Emoțiile puternice sunt sentimentele care o încearcă în acele clipe.

Adrenalina simțită la aflarea rezultatelor te face să uiți de toate culegerile și subiectele lucrate, de orele nenumărate petrecute rezolvând probleme și oferă motivația necesară de a continua, de a persevera, lăsând să iasă la suprafață pasiunea în forma ei cea mai autentică.

 

Mălina Constantinescu – copil al părinților săi și sora celei mai bune surori

Încă din primii ani de școală rezolva într-un timp foarte scurt temele pentru școală. Acum înțelegem și de ce. Mama este profesoară de matematică, iar tatăl este inginer.

Sora sa a terminat doctoratul în știinte biomedicale – cercetare cardiovasculară la Imperial College London. Pasiunea pentru științe este comună, dar ea s-a îndreptat spre biologie, știinte biomedicale, pe când Mălina spre fizică.

Părinții mei mi-au fost mereu alături, m-au susținut și m-au încurajat necondiționat. Pentru asta vreau să le mulțumesc. Mamei vreau să-i mulțumesc în mod special pentru toate orele în care a trăit cu o intensitate incredibilă emoțiile concursurilor, pentru toate lacrimile ei de fericire la aflarea rezultatelor. Pentru că am simțit-o mereu lângă mine. Tatălui meu vreau să-i mulțumesc pentru că m-a făcut mereu să am încredere în mine, să nu mă descurajez după un rezultat mai puțin bun.

Sora Mălinei a fost modelul său încă din primii ani. A învățat de la ea să fie ambițioasă, să viseze și să muncească pentru a-și împlini visurile. Cel mai important, mai adaugă Mălina, i-a arătat că, atâta timp cât va avea o soră, ea niciodată nu se va simți singură.

„Familie” este unul dintre cuvintele prețioase pentru Mălina. Crede cu desăvârșire în modelul tradițional, având în vedere sprijinul nelimitat și iubirea necondiționată de care a fost înconjurată.

Datorită atmosferei din casă, Mălina Constantinescu a fost un copil vesel, poznaș, dar și o fată nerăbdătoare să crească și să participe la competiții, așa cum făcea sora sa. Fiind un exemplu de urmat, toate amintirile dragi se leagă de sora cea mare.

Îmi amintesc din copilărie că cel mai tare m-a copleșit plecarea Adelei la studii în străinătate. Aveam 9 ani jumătate și nu puteam înțelege cum va fi viața fără sora mea zilnic lângă mine. Am plâns mult în perioada aceea. Și tot de atunci mi-a rămas și cea mai frumoasă amintire. În ziua când am împlinit 10 ani, Adela mi-a făcut surpriza să vină acasă. A fost cel mai frumos cadou pe care l-am putut primi.

Onestitate, dragoste, bunătate, toleranță sunt câteva dintre valorile pe care le-a învățat. Au însoțit-o permanent pe oriunde a trecut. Au fost uneltele nelipsite, pe lângă educația aleasă primită de la părinți. A fost convinsă că avându-le, poate obține(deveni) ce își dorește.

 

Impresiile unei eleve care a adus aurul în România

Exclamă cu dragoste și prețuire că România este și va fi țara sa, chiar dacă drumul vieții o va duce, poate, în altă parte.

Mălina Constantinescu: „În România este familia mea și mereu aici va fi acasă pentru mine.”

Privind în urmă, la anii de școală, este mulțumită că a reușit să îmbine studiul cu viața socială, să aibă prieteni buni, să-și satisfacă timpul liber citind, ascultând muzică, plimbându-se, sau perfecționându-se în fotografie, dezvoltând o pasiune și către aceasta.

În schimb, are o părere de rău vis-a-vis de ultimii ani de liceu, care ar fi trebuit să fie cei mai frumoși. I-a petrecut în fața unui calculator, nu la școală, cu spaima unei pandemii în suflet.

“Mi-ar plăcea să nu mai existe pandemii, războaie și tot ceea ce poate afecta viitorul unor întregi generații.” este gândul de încheiere al unei tinere care cere să domnească liniștea, iar pacea să ne cuprindă pe toți.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *