Marius Simionică face parte dintr-o categorie foarte rară. Vedem la tot pasul oameni care trăiesc doar pentru ei, puțini sunt cei care-și dedică întreaga existență ajutării celor nevoiași. Când descoperim astfel de oameni, îi dăm ca exemplu și încercăm să le sprijinim acțiunile. Un astfel de om este și Marius Simionică, românul care a părăsit Legiunea Străină pentru a se muta în Anglia. De câțiva ani, viața sa gravitează în jurul acțiunilor de ajutorare a românilor care au nevoie de sprijin. Vă invit să descoperiți mai jos povestea sa, și chiar să vă alăturați proiectelor sale caritabile.
Excelența în sport l-a dus pe Marius Simionică în Legiunea Străină
Marius Simionică este un bucureștean de 38 de ani, născut într-o familie de oameni simpli, muncitori, cu o copilărie simplă dar fericită. Un sportiv foarte bun, fost sergent în Armata Română, ajunge în Legiunea Străină, motivat de faptul că cel mai bun prieten al său era înrolat acolo de doi ani ca parașutist.
După o pregătire de 3 luni, a susținut un examen de două săptămâni în Aubagne (Franța), care a constat în teste fizice, medicale și psihologice (teste și interviuri cu ofițeri). Cei admiși semnează un precontract de 4 luni, cu reguli foarte stricte, și merg într-un stadiu de pregătire. Aici au parte de instrucție, sau „le dégraissage de mammouth”…
Zilnic, te trezești la 5:30. Te bărbierești și mănânci un mic dejun – o cană de ceai sau cafea, la alegere, un cubuleț de unt de 10 grame și o felie de pâine. După care, alergi 20-25 de kilometri…
Antrenamentele sunt extreme și duc condiția fizică la cel mai înalt nivel. Practic, în cele 4 luni rezistă foarte puțini, dar pentru cei care o fac, urmează testul final. Acesta presupune marșul cel mare – cursa de 200 de kilometri.
Abia după ce ai trecut și acest test, ajungi să semnezi contractul pe 5 ani. Marius Simionică a stat doar un an în legiune, după care a decis să renunțe și să înceapă o viață nouă. Acesta a fost momentul în care a ajuns în Anglia.
Problemele românilor mutați în Anglia nu l-au lăsat indiferent
De aici a început momentul zero care i-a schimbat radical direcția vieții. A ales un drum anevoios, dar plin de satisfacții: ajutarea celor din jurul său.
A început prin 2012 cu primele grupuri pe facebook dedicate românilor ajunși în UK. Aici posta cât mai detaliat informații despre viața în Anglia, acte, aplicații pentru diverse carduri și multe altele. În plus, de atunci și până în prezent oferă consultanță gratuită prin intermediul paginii sale Informații în UK.
Cele mai mari probleme ale românului ajuns pe teritoriu britanic sunt așteptările prea mari. Mulți au impresia că totul este mai simplu, însa ajunși acolo se lovesc de realitate și multi renunță, întorcându-se acasă. Problemele românilor ajunși acolo pot fi rezolvate printr-o informare corectă și cât mai cuprinzătoare.
Evenimentul care i-a dat o nouă direcție în viață
Primul act caritabil a fost pentru o familie de români chemați la muncă în Birmingham. După circa o lună de promisiuni, aceștia nu au primit nimic. Când familia și-a cerut drepturile, a fost scoasă afară din casă!
Neștiind ce să facă, dar știind de grupul lui Marius, femeia l-a contactat chiar în seara respectivă. Îi solicita informații despre modul în care poate să aplice pentru insurance number (primul pas în UK).
Femeia se afla alături de soțul ei și cei doi copii într-o stație de autobuz. Întreaga familie era disperată și dornică să se întoarcă în România cât mai repede, deși nu avea nici un ban.
Situația l-a impresionat atât de tare pe Marius, încât și-a sunat câțiva prieteni și a strâns peste 700 de Lire. Din suma aceasta, le-a cumpărat bilete pentru a doua zi spre România, o cazare la un motel, plus 190 £ în numerar!
Obiectiv personal: ajutarea românilor nevoiași
Din acel moment, Marius Simionică s-a decis. Va ajuta românii aflați în situații critice și va atrage în demersul său și alți români cu suflet. Un an și patru luni mai târziu, se mândrește cu o mulțime de cazuri rezolvate: copii suferinzi de diferite probleme, 6 repatrieri (printre care și un nou născut), familii defavorizate, centre de copii…
Bucurie imensă a resimțit în acțiunea contra cronometru (în doar 3-4 zile) de a strânge suma necesară pentru tratamentul cu citostatice a unei fetițe de 3 anisori (Sofia). A simțit din nou tristețe când, după ce s-a adunat suma necesară operației unei fetițe de doar 4 ani (Andreea), aceasta a pierdut lupta…
De acțiunile caritabile de Crăciun și Paște au beneficiat peste 75 de familii. Acțiunea de ziua copilului de la Centrul de copii abandonați cu handicap din Găiești a adus multe zâmbete de fericire. Susținerea a trei copilași (Emi, Răzvan și Ștefania, fiecare cu un diagnostic diferit), timp de peste 8 luni, cu medicamente, sedințe de kinetoterapie, alimente, a fost un real succes.
Marius Simionică nu e singur în acest demers!
A realizat două proiecte în colaborare cu preotul Dan Damaschin de la biserica Maternităţii „Cuza-Vodă” din Iaşi. Prima acțiune comună, numită „BEBE”, a avut loc în luna iulie 2018. A strâns cam tot ce are nevoie un bebe, toate bunurile fiind cumpărate de Marius și cei care doreau să-l ajute. Au fost peste 40 de cutii mari și pline, plus foarte multe alimente cumpărate în drum spre Iași.
În a doua acțiune, numită „Ajută și tu un copil să meargă la școală”, a preluat din lista lungă a preotului Damaschin un număr de 150 de copii. Acestora, Marius Simionică și cei care i s-au alăturat financiar, le-au cumpărat haine, încălțăminte, ghiozdane și rechizite. A strâns atât de mult încât a mai adăugat 81 de copii din județul Dâmbovița.
Tot mai mulți români vin din proprie inițiativă alături de acțiunile lui Marius Simionică. Micul avantaj al lui Marius este faptul că de 7 ani ajută gratis comunitatea românească din Anglia. Astfel, acțiunile sale au devenit mult mai ușor cunoscute celor care au dorit să îl sprijine.
Fiind la început, încă nu a reușit să îi atragă și pe englezi în acțiunile sale, dar își dorește și asta pe viitor. În țară a avut parte de reacții foarte diverse:
Autoritățile române au reacționat diferit la acțiunile noastre. Unii au fost foarte cooperanți și deschiși la a fi ajutati, alții au spus ”nu, multumesc”, iar alții ne-au ignorat total!
Cel mai îndrăzneț proiect, stopat de orgoliul autorităților
Cel mai recent proiect se adresa secției de Pediatrie a Spitalului Municipal din Toplița. Ar fi fost cel mai îndrăzneț proiect al lor pentru că urmau să repare un etaj întreg al spitalului.
Totul a început cu sesizările unor prieteni care mi-au semnalat situația de acolo. După care am luat legătura cu conducerea spitalului și am intrebat dacă sunt de acord ca noi să ne implicăm în asa ceva. Răspunsul din partea managerului a venit relativ repede. A fost unul pozitiv și chiar conținea o prezentare a ceea ce este nevoie.
A vorbit cu prietenii (asta însemnând persoanele din lista sa) și, împreună cu aceștia, a hotărât să încerce să ajute. Marius a mers personal în Toplița și s-a întâlnit cu șefa secției de Pediatrie, Dr. Onica Lucica, care i-a prezentat secția cu problemele ei. După întoarcerea în Anglia, a început să unească oamenii în demersul său de a ajuta cât pot de mult secția respectivă.
În 11 septembrie 2018, Marius a primit un e-mail din partea Primăriei Toplița, prin care aceasta s-a arătat ofensată de acțiunea sa. Primăria Toplița a considerat că tânărul inimos și dornic să ajute dezinteresat spitalul ar fi adus prejudicii de imagine atât orașului Toplița cât și Spitalului Municipal prin modul în care a prezentat această campanie. Probabil că va fi nevoit să renunțe și să-și direcționeze eforturile către alte și alte acțiuni…
Valorile unui om dedicat celor din jur
În urma experiențelor proprii de viață, Marius Simionică a învățat să nu judece aparențele și să nu judece oamenii. Chiar dacă există și riscuri.
Valorile după care își trăiește viața sunt ambiția, echilibrul, calmul, corectitudinea, familia, alături de pasiune și respect. El a refuzat toate propunerile de a se alătura vreunui partid politic, fiind dezgustat de clasa politică.
Marius lucrează în Anglia ca tehnician servomotoare și locuiește alături de o româncă, cu care are un copil. Faptul că mai are un băiat departe de el, în România, l-a motivat cel mai mult să se implice în a ajuta în mod special copiii.
Gestionarea timpului în astfel de condiții este o adevărată provocare. Atunci când este o motivație puternică la mijloc, se găsește și timpul necesar. Ziua lui Marius începe la 05:30 și se termină la 23:00/24:00, mereu cu telefonul ”lipit” de mână. A învățat să își eficientizeze timpul la locul de muncă pentru ca acasă să se poată ocupa întâi de toate de copil. După ce acesta adoarme, începe munca pentru proiectele caritabile.
Am fost curios să aflu cum ar motiva Marius Simionică un om insensibil la nevoile celor din jur să-și schimbe modul de gândire și percepția. În opinia lui:
Un om insensibil este aproape imposibil să îl sensibilizezi. Știu cazuri în care minunea s-a întâmplat, însă a fost posibil în timp. Timp în care mi-au urmărit activitatea, și prin asta i-am convins să se implice. După părerea mea, doar modul tău de a face lucrurile îi poate schimba și motiva pe alții. Pentru mine nu există om zgârcit și egoist, ci doar om care nu a găsit încă oportunitate de a ajuta.
Mai multe informații despre acțiunile caritabile pe care le întreprinde Marius Simionică le puteți afla contactându-l direct pe facebook. În prezent lucrează la crearea unei asociații și își dorește să atragă alături de el cât mai multe persoane pentru a-l sprijini în acțiunile caritabile.
M-am bucurat să descopăr că mai există mulți oameni cu suflet mare pe lumea asta, care nu trăiesc doar pentru ei, și care fac tot ce pot pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. De aceea, am considerat că Marius Simionică, un om simplu dar cu suflet mare, își merită locul în Elita României.
Actualizare octombrie 2019
Marius Simionică a fost puternic impulsionat de feed-back-ul primit în urma acestui articol. Mai mulți români dornici să ajute i s-au alăturat, iar el a ales să înființeze ONG-ul Marius și prietenii
Își petrece mai mult timp în România pentru a se putea implica în ajutorarea semenilor săi. Acum, Marius nu mai știe ce înseamnă Sărbători legale sau weekend. Azi e în Timișoara, mâine ajunge în Alba sau la Tulcea.
Pleacă dimineața din București și se întoarce seara înapoi. Nu îi pasă de oboseală, vrea doar să vadă copii sărmani zâmbind. Doar în 2019, a construit de la zero, cu mâinile lui, două case pentru două familii nevoiașe din județele Dâmbovița, respectiv Prahova.
Campaniile sale umanitare sunt numeroase, de aceea nu le enumăr aici, ci doar vă invit să vă alăturați lui.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!