În Curtea de Argeș, acasă la Mihaela Olteanu, un grup de copii citește, învață despre multiculturalitate și despre spirit civic. Ei sunt ”Cititorii creativi” și totul a început într-o sufragerie.
Mihaela Olteanu, absolventă de filologie (română-franceză), a avut un vis: să fie independentă, să își poată stabili singură programul, să poată călători fără să plătească și să îi ajute pe ceilalți. Chiar părea un vis, toți cei din jurul ei aveau joburi normale, cu program și șefi.
Inițial a încercat să demonstreze că și ea poate fi la fel și, pentru că nu a atras-o catedra, a optat pentru munca de birou. Mai întâi în construcții, apoi contabilitate. Dar visul rămânea acolo, în mintea ei și, în cele din urmă, a îndrăznit să îl scoată la suprafață.
A demisionat din postul de contabilitate și, la scurt timp, a reușit: lucrează online pentru o companie din Australia care îi oferă exact ceea ce își dorea! De atunci călătorește, lucrează de oriunde și, mai ales, are timp pentru ceea ce consideră că este important pentru ea: educația copiilor.
Cum a apărut Clubul de citit pentru copii ”Cititorii Creativi”?
Ideea a fost să le construiesc atmosfera asta în care ei să vrea să citească.
Inspirația a venit din două părți: mai întâi de la fetița ei, care tocmai terminase clasa întâi și căreia îi citea seara. Apoi de la discuțiile cu alți părinți, ai căror copii nu erau atrași de lectură.
Și într-o seară de ianuarie s-a gândit: ia să îi strâng eu la mine acasă! A ales numele ”Cititorii creativi” pentru că a avut în minte, încă de la început, ca acesta să fie mai mult decât un simplu club de citit. A și făcut o pagină pe Facebook, a creat câteva evenimente și a dat sfoară în țară. La prima întâlnire au fost cinci copii ai unor prieteni, așteptați cu foi de desen, creioane colorate, biscuiți, fructe și cu… Gulliver.
În timp a ajuns să aibă și 15 copii cu vârste de 6-12 ani care veneau cu plăcere, fără a resimți presiunea unui citit impus. Secretul? Mai întâi le-a citit ea, au făcut mici improvizații teatrale… După ce s-au amuzat copios imitându-i pe liliputanii lui Gulliver sau pe Ionel din ”Vizita” lui Caragiale, au început să citească și ei.
A apărut apoi concursul ”Cel mai bun cititor” cu premii simbolice, de 5-6 lei. Surpriza a fost că se înscriau toți, așa că trebuia să tragă la sorți pentru ca toți copiii să fie premiați.
Întâlnirile s-au diversificat, începeau cu fabule, cu proverbe pe care le discutau, apoi continuau cu povești citite chiar de copii: Dănilă Prepeleac, Ivan Turbincă, Harap Alb…
Multiculturalitatea – acasă la Mihaela Olteanu
În aprilie, Mihaela Olteanu a participat la workshop-ul ”Me-You-We” organizat de Consiliul Național Român pentru Refugiați sub auspiciile proiectului ”Empowering Communities in Europe” finanțat de Comisia Europeană. Workshop-ul i-a dat și ideea de a include în clubul micilor cititori pe trei frați proveniți dintr-o familie mixtă româno-senegaleză. Cei trei, care vorbesc româna, s-au simțit ca acasă în grupul deja format.
Și așa au început primele lecții despre multiculturalitate:
Suntem diferiți ca rasă sau obiceiuri, putem fi foarte multe culturi și trebuie să ne acceptăm unii pe alții cu diferențe cu tot.
Au vorbit despre particularitățile unor țări. Chiar și cei mai mici știau că Italia este patria pizzei și că Grecia înseamnă mare și insule. Iar cartea ”Povești nemuritoare din lumea întreagă”, din care copiii își alegeau singuri ce vor să citească, le-a arătat o lume și mai mare decât cea în care tocmai intraseră.
Lecții în aer liber și educație civică
I-am întrebat odată pe copii ce se întâmplă cu gunoiul aruncat aiurea. Mi-a răspuns cea mai mică fetiță, de 6 ani: ”nu se ridică singur de pe jos”.
Sufrageria era din ce în ce mai mică pentru Cititorii Creativi. Mihaela Olteanu a găsit soluția: un spațiu verde, Greenoteca, amenajat de o asociație în curtea bibliotecii.
Numai că… trebuia făcută curățenie acolo. Și așa a apărut prima acțiune ecologică: gașca de cititori, însoțită de unii dintre părinți și înarmată cu mături sau saci de gunoi, a pregătit micul spațiu pentru prima întâlnire în aer liber. Ajutor au primit și de la o prietenă de-a Mihaelei care, cu ocazia asta, le-a vorbit copiilor despre deșeuri și reciclare, iar cei mici au fost mai mult decât încântați.
Acum contribuiau chiar ei la estetica orașului! Ulterior au mai participat și la alte acțiuni ecologice organizate în oraș de o asociație și au învățat, astfel, să dăruiască ceva comunității.
Le-am pus poze făcute de mine în Singapore pe la metrou, prin parcuri și le-am spus: chiar dacă au altă culoare a pielii, vorbesc altă limbă sau au altă religie, sunt copii ca și voi, se joacă la fel. Toți suntem la fel: toți mâncăm, citim, bem etc.
Prima lecție de la Greenoteca a fost despre Singapore, o țară recent vizitată de Mihaela și în care trăiesc în armonie culturi cu limbă, obiceiuri și religii complet diferite. Pentru asta a pregătit o prezentare cu poze făcute chiar de ea, cu întrebări și explicații desprinse din cărțile pe care le cumpărase de acolo special pentru club.
Toate acestea îi învață pe copii mai mult decât să iubească cititul: să accepte diversitatea, să prețuiască și să protejeze natura, să înțeleagă importanța cunoașterii unei limbi străine. Și, mai ales, să își dezvolte un spirit civic, comunitar, să ia atitudine.
Iar Mihaela Olteanu a reușit să îi atragă nu doar pe copii, ci și pe adulții care îi însoțesc, plecând de la lucruri simple.
Să facem lucruri pentru comunitate și le spunem celorlalți când greșesc. Este timpul să nu mai tăcem! Dacă nimeni nu le atrage atenția nu o să se schimbe nimic!
”Cititorii creativi” – inspirație peste mări și țări
A mers cu toată această poveste la Sofia, în Bulgaria, unde au participat mai multe țări la evenimentul de închidere a proiectului ”Empowering Communities in Europe”. Aici a interacționat cu oameni ca ea, care încearcă să schimbe ceva în comunitățile în care trăiesc. S-a întors încurajată de un feedback foarte bun la ceea ce face ea în Curtea de Argeș.
Și, ca să vorbim de feedback, trebuie să spunem că australienii pentru care lucrează i-au spus să pună la punct acest sistem și să îl dea mai departe. La fel, o bunicuță din Canada i-a scris pe Facebook că vrea să demareze un proiect asemănător.
De la o simplă idee pornită cu cinci copii în sufrageria personală, a devenit o inspirație pentru alți oameni care au aflat că nu sunt necesare mari resurse pentru un alt fel de educație, ci doar timp și puțină creativitate.
E drept că Mihaela are nevoie acum de un spațiu mai mare pentru zilele ploioase sau friguroase: din ce în ce mai multe familii vor să își aducă micuții la clubul-minune!
Învățarea e parte din viață, nu e o corvoadă
Dar să revenim puțin la Mihaela Olteanu, omul. Este într-un proces continuu de formare, de auto-educare. Se pregătește, lucrează cu ea pentru a avea toată experiența necesară unei cariere de coaching online. Își construiește cu răbdare brand-ul personal Lady M – Intuitive Life Coach
Toată perioada asta a învățat-o să cadă la pace cu ea, să se cunoască mai bine.
A reușit să facă ceea ce îi place: să ofere copiilor o altă formă de educație, să creeze o comunitate care se implică și reacționează. A demonstrat că, atunci când ai un vis, trebuie să te ții de el și vei reuși!
Să nu asculți neapărat la limitările celorlalți pentru că nu sunt ale tale. Poți să faci orice în viață dacă îți dorești suficient de mult și îți urmărești visul!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!