Mihnea Rașcă

Mihnea Rașcă este nu doar inițiatorul proiectului Elita României ci, este nucleul și sufletul acestui demers minunat. Este, fără nici cea mai mică urmă de îndoială, omul care crede în oameni, care a hotărât ca într-o societate unde este promovată incultura și vulgaritatea intelectuală și umană, el vrea și poate să ofere românilor, dar și societății, o altă față a României actuale: România Elitelor!

 

În luna aprilie, Mihnea a simțit să publice câte un articol despre toți cei care scriem reportaje în Elita României. A considerat că într-un proiect unde scoatem la lumină oameni remarcabili, noi, cei care ne punem sufletul în fiecare reportaj, suntem la rândul nostru, parte componentă și reprezentativă a proiectului său.

Suntem 12 redactori, fiecare cu personalitatea, evoluția, experiența și pasiunile sale, dar care suntem uniți cumva de același crez. Toți avem același numitor comun – credem în viziunea acestei platforme, în mesajul pe care Mihnea, prin vocea noastră, se luptă în fiecare zi să îl transmită.

Astăzi, în ziua în care împlinește 35 ani, am ales să îi dedic aceste rânduri.

Mi-am dorit foarte mult să știți cine este fondatorul acestui proiect minunat. Cine este veriga acestui cod genetic, cum îmi place mie să spun. Omul care ne stimulează, ne dă energia și ne înțelege, care este mereu la locul și la timpul potrivit pentru fiecare din cei 12.

Un om care m-a convins prin modestie și simplitatea firii sale. Simplitate care nu este doar un firesc ci este izvorul adevăratei sale profunzimi și complexități.

 

Mihnea Rașcă, omul care a crezut într-o platformă a calității

Așa cum spune chiar el, pentru Mihnea sunt doar trei nume care îl fac să tresare: „Fetița, soția, țara. Sofia, Raluca, România.” În viață, l-au ghidat motivațiile sale personale și și-a construit drumul așa cum a considerat el de cuviință. Bine, rău, Mihnea Rașcă preferă să știe că a încercat, decât să regrete că nu a luat în calcul o bună oportunitate.

Pe Mihnea mi-a fost dat să îl cunosc anul trecut prin revelația unui mesaj de colaborare. Nu mi-a luat foarte mult timp să mă decid și să spun da acestei colaborări. În primul rând, pentru că este vorba despre o publicație care promovează valoarea, principiile, șansele și aduce, la lumina societății, oameni care și-au depășit condiția socială și au reușit!

În al doilea rând, deoarece mi-am dat seama că el însuși este o astfel de valoare, de Elită și mie îmi place să „cresc” și să mă dezvolt în preajma oamenilor frumoși, de la care am mereu ce învăța.

 

Mihnea Rașcă, bucureșteanul care iubește tihna Transilvaniei

Mihnea Rașcă s-a născut în București, deși ar fi preferat să crească undeva în Transilvania. Nici astăzi nu prea se regăsește în agitația caracteristică unei metropole, preferând liniștea naturii și a muntelui.

Am avut o copilărie fără griji, în care am fost răsfățat cu tot ce mi-am dorit (educație, vacanțe în țară și străinătate etc). Cred că mi-am răsplătit familia printr-o cumințenie poate excesivă uneori, transformată la un moment dat într-o mică rebeliune. Cumva, a crescut în mine o dorință de a face totul după știința și dorința mea.

Mihnea Rașcă a iubit să joace șah încă din copilărie. Opt ani de zile a mers la concursuri prin toată țara, s-a antrenat, fără rezultate neapărat strălucitoare, dar pentru el, cu siguranță a fost un hobby chiar inedit. O mare parte din timpul liber și-l petrecea pregătindu-se, analizând partide, lucru despre care Mihnea consideră că a contribuit la adultul de astăzi, care lucrează mult mai bine de unul singur.

Sunt genul de manager care performează dar, poate, are așteptări un pic prea mari de la echipa lui. Când spun echipă, mă includ și pe mine, pentru că am tendința să fiu cam auto-critic. În schimb, beneficiile mele din perspectiva șahului sunt evidente. Am avut șansa să relaționez cu copii cu valori și preocupări similare. Mi s-a format o minte structurată, care și în ziua de azi gândește în avans mult mai multe mutări decât oricine altcineva în jurul meu.

În rest, spune Mihnea, nimic nu ar fi special: a trecut prin școală, facultate, master, a avut și are în continuare un job excelent, căruia i se datorează aproape în totalitate profesionistul de azi. Eficient, rapid, dornic mereu să ajute și să rezolve probleme.

 

Ce înseamnă pentru mine colaborarea cu Mihnea

Nu știu pentru alții ce înseamnă colaborarea cu Mihnea Rașcă la platforma Elita României, dar pentru mine a fost o reală provocare, dedicare și a venit exact când trebuia să vină. Ca jurnalist mi-am dorit mereu să scriu pentru o publicație care face diferența, care pune degetul pe rana societății și oferă soluțiile sub o formă sau alta.

Lui Mihnea i-a plăcut scrisul dintotdeauna. A început prin compuneri cam „telegrafice” prin școală, dar în timp și-a format legătura între fraze. Îi place să scrie consistent și chiar dacă unele texte par lungi, își alege fiecare cuvânt cu mare atenție.

Nu îi place deloc să vadă exprimări sau descrieri pe care el le consideră inutile. Sau repetiții. Eu îl aprob zâmbind, deoarece știu ce înseamnă Mihnea cel din umbră când vine vorba de a lua la puricat informația care urmează a fi urcată pe platformă. Și este bine! Și știe exact cum să îți spună când ceva se potrivește sau nu.

Mihnea are o eleganță și o diplomație a firii, care nu supără și nu atacă, nu este agresiv și găsește mereu calmul și tactul prin care să ajungă la fiecare dintre noi. 

Nu știu dacă e bine sau rău dar, iată, țin cont în primul rând de ce cred eu. Îmi place să transmit informație, pe care eu o consider relevantă și interesantă pentru cititori.

Eu spun că este bine, deoarece sunt acel exemplu de jurnalist căruia nu îi place să se simtă îngrădită. Pe acest motiv, am preferat să renunț la presa scrisă și m-am dedicat în întregime culturii.

Pe tot parcusul celor aproape 20 de ani de presă însă, nu am cunoscut un Redactor mai dedicat, diplomat și care să aibă capacitatea de a stimula și a scoate ce este mai bun din jurnalist, precum Mihnea. Poate aici este și diferența dintre reportajele de pe Elita și alte platforme. Vocea din umbră care știe cum să dea aripi cuvintelor noastre! Omul care atinge fără să schimbe ceva în tine, doar să extragă esența a ceea ce ești și poți.

Uneori, mă întreb cum reușește, de unde găsește resursele acestei răbdări și energii extraordinare, dar cumva, cred că știu răspunsul: iubirea și dedicarea în ceea ce crede, ce simte și ce își dorește.

 

De ce Elita României?

De ce Elita României? Am spus-o de nenumărate ori: pentru că lipsea o platformă media care să se concentreze exclusiv pe cei care fac lucruri de calitate. Sunt câteva, dar se uită doar la domenii punctuale, sau nu prezintă formarea de caractere, evoluția, cum ajunge un om obișnuit să își construiască un drum frumos în viața. Eu cred că asta este esențial și din asta învățăm cu toții să fim mai buni. Cine se apleacă cu adevărat asupra portretelor realizate de noi, are ce să extragă pentru exemplul personal. 

Consider că în viață este esențial să fim acolo unde simțim și unde putem să dăm din noi ceea ce avem mai bun. Ca să facem asta, cu siguranță trebuie să iubim ceea ce facem. Mihnea Rașcă este și el un puternic militant al ideii de a face întotdeauna ceea ce iubești!

Nu îți place ce faci, schimbă, caută altceva. Știu că e riscant, toți avem facturi de plătit, hrană de cumpărat șamd. Costurile pe termen lung sunt însă infinit mai mari, dacă nu faci ceea ce îți place. Uităm de sănătate, de oboseală cronică și alergăm după bani, ca să ce? Ca să nu avem când să îi cheltuim? Nu! Ce exemplu le dai copiilor tăi? Vrei să fii mereu un om încruntat, obosit dar plin de bani? Sau un om liniștit, bucuros cu însemnătatea vieții tale, cu o familie alături de care să îți împărtășești fericirea?

Sursa de energie a lui Mihnea sunt chiar poveștile de viață pe care le citește zilnic pe site-ul Elita României.

Când văd cum se conturează atâtea portrete frumoase, îmi hrănesc bucuria personală că România nu e o cauză pierdută. Mă încarc cu energie când văd o nouă ciornă în site și abia aștept să citesc despre acel om.

Timpul său liber înseamnă seara între 18-22 pe care îl dedică întru totul fetiței sale și, cu foarte mici excepții, nu face nimic altceva. Lumea care îl cunoaște știe că nu are ce vorbi cu el în această perioadă.

În rest, își permite să se mai bucure de un film bun, o ieșire în oraș sau un weekend în natură. Se mai uită la sport sau, când are un răgaz, îi place să se relaxeze cu seriale de comedie. Chiar dacă le știe pe unele pe dinafară, acestea îi dau o stare de bine și îl ajută să își încarce bateriile.

 

„De unul singur nu poți face nimic în viață.” spune eroul din spatele unei întregi platforme

Mihnea Rașcă nu are neapărat mentori, dar se inspiră din ce fac alții frumos și încearcă să analizeze ceea ce poate aplica la el însuși.

Susținători am, evident. În primul rând Raluca, soția mea, care mă acceptă și se bucură că am o mare pasiune – elita. Apoi, mama și sutele de oameni cu care am vorbit în ultimul an și mi-au spus ce treabă bună facem la Elita. Cel mai important, îi simt că nu spun vorbe în vânt, doar așa, de politețe, și asta mă bucură cel mai mult.

Mi-am dorit să știu care ar fi lecțiile pe care el le-a învățat de-a lungul timpului și am aflat că este o întrebare destul de grea, deoarece, sunt atâtea de enumerat, încât i-ar fi foarte greu să nominalizeze doar una. Dar, am reușit să aflu totuși ce l-a modelat pe Mihnea, ajutându-l să descopere în el și în alții rețeta potrivită.

Cred că cea mai importantă lecție e când am înțeles cu adevărat că orice om, indiferent de naționalitate, rasă, condiție socială, mediu etc, are ceva frumos în el. Depinde de el/ea să-și cultive această frumusețe. Și de cei din jurul său care îi descoperă potențialul. De unul singur nu poți face nimic în viață.

Dacă ai așadar ceva bun în tine, merită să-l scoți la suprafață, în primul rând pentru tine, dar și pentru cei din jurul tău. Planeta are nevoie de tine și frumusețea ta! Altfel rămâi, cum spune Mihnea, „brânză bună în burduf de câine”, iar asta te va consuma și te va face mereu să te întrebi „ce ar fi fost dacă…?”

 

România poate crește prin semnalarea exemplelor pozitive!

Ca de obicei, nici pe Mihnea nu l-am sărit de întrebarea dacă este important pentru el faptul că este român, dacă sunt importante rădăcinile noastre și cum ne ajută faptul că suntem români, în societatea actuală!

Trăim într-o eră a globalizării, în care eu aleg să nu-mi uit originile. Sunt aici, unde m-am născut, dintotdeauna, deși au existat opțiuni să plec. Poate că perspectivele nu par cele mai fericite pentru generația copiilor noștri, însă prefer să fac ceva ca să schimb asta, nu să caut alternative.

Mihnea ne reamintește că fiecare societate are plusurile și minusurile sale. Că am ajuns să vorbim în mod excesiv despre partea negativă. Critica este acum la mare modă și cam toată lumea se ocupă de asta.

Dacă nu vom evidenția și exemplele pozitive, nu avem cum să creștem. Vom rămâne așa, într-un cerc vicios, în care vom ajunge să ne văicărim non-stop. Dacă se poate, să moară și capra vecinului, ca să avem despre ce discuta.

Și astfel, ajungem și la mesajul său, care dacă nu a părut unul complet, trasează clar poziția sa în această (și nu doar), discuție.

De fapt, mesajul meu cam acesta ar fi, că oricum nu am fost eu vreodată capabil de „small talk”. Să învățăm continuu, din orice interacțiune. Să ne perfecționăm și să punem pe tapet mereu valoarea noastră ascunsă. Să minimizăm forma și să ne concentrăm pe fond. Pe substanță. Să ne creăm o imagine, un brand personal dacă vrei, însă autentic, nu de suprafață și cum crezi tu că ai vrea ceilalți să te perceapă. Nu trebuie să le placi tuturor, iar cei care se ghidează după aceleași valori te vor aprecia pentru ceea ce ești.

 

Cuvânt de încheiere

Nu știu dacă am reușit în acest reportaj să includ tot ceea ce este Mihnea Rașcă. Și sper să nu fi reușit, deoarece îmi doresc ca fiecare dintre voi, să aibă prilejul de a descoperi prin intermediul Elitei și nu doar, calitățile, excepția, profesionistul și omul Mihnea Rașcă. Considerați că eu am conturat, am creionat cu sufletul, un portret. Vouă, vă rămâne bucuria de a pune culoare în acest contur. De a găsi înțelesuri, sensuri și rosturi!

Mihnea are capacitatea de a vedea în profunzime ceea ce este mai bun în oameni și în societate. Este capabil prin felul său de a fi, să te facă și pe tine să vezi ceea ce vede, percepe sau simte el. Deține forma subtilă de a induce fără să manipuleze, idei frumoase, clare și trasează drumuri pe care nici nu îți puteai închipui că le poți vedea sau parcurge!

Mihnea Rașcă este un alergător de cursă lungă, un om cu viziune și spirit care a înțeles că pentru a trăi frumos, trebuie să creadă în oameni, în frumos, în societate și trebuie să găsească formula unică pentru a schimba, dar pentru a face asta, a înțeles că schimbarea începe de la el. A luat atitudine și a demonstrat că se pot prezenta valori într-o eră a fațadelor de carton!

Să scriu despre Mihnea astăzi nu a fost absolut deloc ușor. A fost nu poate, dar cu certitudine cel mai greu interviu și reportaj realizat de către mine. Deoarece este subiectiv! Este personal! Nu pentru că ar fi „șeful meu” ci pentru că este exemplul meu de calitate umană, de dedicare, de bun simț, de umanitate și înțelepciune. De frumusețe umană!

Este un cetățean implicat, un soț și un tată extraordinar, un copil deosebit, un familist și un român dincolo de ceea ce înseamnă acest cuvânt. Cu alte cuvinte, este un exemplu în tot ceea ce este el ca om și profesionist! 

Mihnea Rașcă este omul cuvântului scris, dar și făptuit! Iar asta, este o mare calitate a acestor timpuri, unde iată, valoarea este de multe ori alături de noi și nu avem capacitatea de a o observa, până când cineva ne-o aduce în față și ne-o prezintă!

Elita mea de astăzi și de mâine este Mihnea Rașcă și sunt privilegiată să îl cunosc!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *