Mircea Goian este un muzician cu o carieră prodigioasă în numeroase segmente ale muzicii. De la muzică medievală, renascentistă si baroc, la blues, jazz, folk și rock, a cântat de toate. A organizat timp de 30 de ani festivalul Toamna Hunedoreană și este om de presă. A cântat pentru Regele Mihai și a deschis drumuri noi în muzica autohtonă, cu Cimpoierii din Transilvania devenind prima trupă din România care cântă rock cu instrumente medievale.
Mircea Goian, în căutarea …muzicii
S-a născut pe 31 octombrie 1955 în Zam, județul Hunedoara. S-a apropiat de muzică prin clasa a VIII-a, mobilizat de către tatăl său care a considerat că nu are abilități pe zona mai practică. Așa a învățat să cânte la violoncel la Săvârșin. După un an de rezultate slabe, a urmat un progres vizibil pe acest instrument.
Un alt moment zero în evoluția lui Mircea Goian a fost anul 1980 când a iniţiat şi organizat Toamna Muzicală Hunedoreană. În aceeași perioadă, el activa deja în diverse grupuri muzicale.
Reușita sa în organizarea festivalului este de remarcat în contextul în care evenimentul avea loc într-un oraș fără tradiție culturală (fără teatru, fără operă, fără filarmonică), reușind să satisfacă nevoile spirituale ale unui segment de hunedoreni. Au urmat 30 de ani de activitate continuă de festival, perioadă în care a dobândit abilități ca instrumentist și ca organizator.
Fiecare merită muzica pe care o ascultă!
Preferințe sale muzicale se împart în două direcții: muzica de cameră (perioada medievală, a renașterii și a barocului) și muzica rock (fiind un fan Pink Floyd). Ca mentori pe partea de muzică clasică, îl menționează pe violonistul Stefan Ruha, devenit prieten și participant la numeroase ediții ale Toamnei Muzicale Hunedorene.
Am făcut în viață ceea ce mi-a plăcut, ceea ce nu e chiar la îndemâna fiecăruia.
Cartea care l-a marcat cel mai mult a fost „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey. Îi plac mult cărțile de istorie, atât perioada antică, dar în mod special cea medievală, renascentistă și baroc. Printre preferatele sale se află: „Nero”, „Cruciadele”, „Căderea Constantinopolului”, „Sodoma”, „Secretele Vaticanului”, seria Casei de Burbon cu cei 4 Ludovicii și multe altele.
28 de ani de Canon pentru Mircea Goian
Timp de 28 de ani a activat alături de poetul Ioan Evu în grupul Canon. Au pus bazele trupei în 1978 la o cafenea din Hunedoara. Ioan Evu cânta deja folk, Goian activa în numeroase proiecte, iar amândoi aveau mult timp liber.
Formația a debutat în formulă de patru, din componență făcând parte cei doi alături de un violonist și un chitarist. Muzica trupei Canon era un folk cu elemente avantgardiste. Succesul a venit după participarea la o preselecție pentru Cenaclul Flacăra organizată de Adrian Păunescu într-o localitate în apropiere de Hunedoara.
Am mers pe jos vreo 7 km până la Romos că nu mai aveam cu ce merge până acolo. Ne-a prins din urmă Victor Socaciu care ne-a luat instrumentele și noi ne-am continuat drumul pe jos. Am cântat două piese „Argument pentru pace” și „Craiul munților”, lui Adrian Păunescu plăcându-i muzica noastră.
Astfel că între anii 1981-1982, Canon a făcut parte din Cenaclul Flacăra. Cum toți din trupă aveau locuri de muncă, mergeau cu Cenaclul doar câte o săptămână, două, nu cu lunile, așa cum făceau membrii de bază.
În perioada 1987–2000 trupa a avut parte de înregistrări la Radioteleviziunea Română / Radio Romania (compartimentul MUZICAL), sub bagheta realizatorului Titus Andrei. În 1987 au acceptat oferta TVR de-a filma câteva clipuri, cu sprijinul realizatorului Doru Dumitrescu. Colaborarea a început la emisiunea „Album duminical”.
În urma activității cu trupa Canon au rămas albumul „Canon” (LP lansat în 1992 de Electrecord) și în 1995 CD-ul CANON şi Maria Gheorghiu. Trupa Canon mai e prezentă pe volumul 7 al seriei de CD-uri Cenaclul Flacăra.
De la folk și rock la muzică medievală, blues și rock
De-a lungul anilor, Mircea Goian a lucrat cu circa 50 de artiști, colaboratori, membri în grupurile pe care le-a înființat aproape toți din zona Hunedoarei. Au fost doar două excepții: un colaborator din Bistrița și un student la Conservatorul din Brașov.
De la folk-rock la muzică medievală, blues și jazz, a abordat cam tot ce se poate din punct de vedere muzical. La un moment dat, Mircea Goian activa în 5 grupuri în același timp.
Exceptând cursurile de violoncel, artistul este un autodidact. El cântă la Hurdy Gurdy Gotic – perioada medievală, Fidula – perioada medievală, viola da gamba – perioada renascentistă, violoncel – perioada baroc, chitară bas – perioada modernă.
Înainte de 1989 a mai înfiinţat (împreună cu Nistor Purcariu) Trio Jazz „Confluenze” și apoi grupul rock „Diesel”. În 2007 a înființat grupul Huniadi Cantores, în 2008 a înfiinţat (împreună cu Cornel Jitariu) grupurile Cimpoierii din Transilvania, Timpanişti şi Tulnicarii. În 2009 a înfiinţat grupul folk-rock medieval Corvinia. În 2010 a înfiinţat „Duo Continuo”; iar în 2011 a infiintat cvartetul Brandenburg.
În 2011 a înfiinţat grupul Steel Jazz Caffe, iar în 2012 – cvartetul baroc „Eisenmarkt”, cu care a concertat la Sibiu (Muzeul Brukenthal), Sebeş (Biserica Reformată) şi Avrig (Palatul Brukenthal). În 2012 a înfiinţat grupul „Steel Blues”, în 2018 grupul „Steel Jazz Quartet” și în 2019 grupul „Steel Jazz Quintet”.
În general, mă bazez pe modul în care poți colabora cu acei colegi. De exemplu, în ultima formulă de jazz-blues, las multă libertate colegilor în a puncta direcția trupei și modul de a compune.
Concertul de debut al trupei Huniadi Cantores, în fața Regelui Mihai
La doar câteva luni de la formarea grupului, Huniadi Cantores a concertat la Săvârșin, în fața Majestăți Sale Regele Mihai. Înființarea grupului a fost influențată de ansamblurile Musica Antiqua și Flauto Dolce de la Cluj Napoca, prezente la multe ediții ale Toamnei Muzicale Hunedorene.
Ideea unui astfel de concert i-a venit după ce, la Paștele din 2006, a fost invitat de primarul din Săvârșin să participe la un eveniment al Familiei Regale. În anul imediat următor, l-a contactat pe același primar și prieten pentru a încerca să afle dacă Familia Regală ar fi interesată de un concert de muzică renascentistă. Propunerea a venit la momentul potrivit deoarece Familia Regală își punea problema dacă să realizeze sau nu Ziua Porților Deschise pe domeniul de la Săvârșin și în acel an.
Astfel a ajuns Huniadi Cantores să aibă concertul de debut artistic chiar în fața Majestăți Sale Regele Mihai și a Familiei Regale. În urma acestui eveniment la care a fost prezentă presa care a mediatizat foarte mult concertul grupului, a urmat un an plin de concerte.
După două săptămâni, a urmat o lansare timp de 3 zile a Cântăreților de la Hunedoara (Huniadi Cantores în limba latină) la Hunedoara: În prima zi, lansare pentru oficiali și presă, a doua zi lansare pentru prieteni, iar a treia zi lansare pentru publicul larg. Cu Huniadi Cantores a lansat un DVD în 2007, iar în 2012 un CD Duo Continuo şi Huniadi Cantores – „Muzică renascentistă”. În 2011 a concertat, cu grupul Huniadi Cantores și Duo Continuo în „Stagiunea de marţi seara”, sub egida Filarmonicii „George Enescu”, la Ateneul Român.
Cimpoierii din Transilvania, rock cu instrumente medievale
Grupul Cimpoierii din Transilvania a fost înfiinţat în 2008 împreună cu Cornel Jitariu. Până în 2020 au cântat doar muzică medievală, dar venirea lui Peter Moynahan a adus o nouă direcție grupului.
În prezent, componența este: Mircea Goian – manager grup – violoncel, hurdy gurdy, percuții. Peter Moynahan e la voce, chitară, Alin Bălescu se ocupă de cimpoaie, blockflöte, pocket clarinet. Stefan Milutinovici e la cimpoaie, fluiere, rauschpfeife, blockflöte voce, bouzuki, iar Gerhard Stempel cântă la tobe medievale, tapan.
În această formulă au înregistrat albumul “Minnesang”.
Căutam o idee prin care să atragem atenția. Sunt atât de multe trupe încât, dacă nu faci ceva desoebit, nu te bagă lumea în seamă.
În 2020 au inițiat proiectul rock ce conține inclusiv adaptări după piese semnate Iron Maiden, Judas Priest, Pink Floyd, The Animals, Billy Idol, Motörhead și Cargo – „Ziua vrăjitoarelor”. Prima și singura trupă din România care cântă muzică rock cu instrumente medievale a fost premiată la Salonul International INVENTCOR 2021 la categoria „Metode și materiale de predare, Cărți, Sport, Muzică”.
În august 2021 au cântat pe aceeași scenă cu Corvus Corax la un festival medieval din Finlanda, unde Cimpoierii din Transilvania au avut 7 concerte, având ocazia să primească laude din partea celebrei trupe germane.
Tot în 2021 a cântat cu Steel Jazz Quintet pe 9 mai la Săvârșin, în fața Principesei Margareta și a Principelui Radu. Evenimentul a completat lansarea cărții „Istoria castelului din Săvârșin”.
Au fost prezenți cu Huniadi Cantores la toate festivalurile medievale ce au avut loc în 2021. Din păcate, au rămas doar vreo 5 trupe de muzică medievală în România. Al treilea concert important a fost cel de la Filarmonica „Banatul” din Timișoara cu trupa Steel Blues Quintet.
Mircea Goian, organizator de evenimente culturale
Pe lângă cei 30 de ani de activitate ca organizator al festivalului Toamna Muzicală Hunedoreană, Mircea Goian a fost implicat în organizarea a numeroase evenimente. În 1983 a fondat (împreună cu Nistor Purcariu) clubul de jazz „Dan Mândrilă”; clubul fiind „năşit” de Florian Lungu – Moşu, activitate reluată în 1994. Între anii 1990 – 1996 a iniţiat şi organizat (împreună cu Nicolae Szekely), la Hunedoara, festivalul „Zilele Chitarei Clasice”.
În 1995 a iniţiat şi organizat Festivalul „Metal – Urgia” – muzică rock, și a organizat (împreună cu Doru Gaita) galele folk „Om Bun”, la „Castelul Corvinilor”. În 1998 a iniţiat şi organizat Festivalul „Est Vest Heaven Festival” – muzică rock, iar între 2004 – 2009 a iniţiat şi organizat „S.O.S. Castelul”, “Zilele Castelului”, “Serbările Corvinilor”, festivaluri de muzică medievală.
Între 2018 – 2020 a inițiat și organizat (împreună cu Cristian Răcășan) „Deva Jazz Festival”, eveniment internațional la care au participat artiști și grupuri de jazz din 30 de țări. În 2021 a inițiat și organizat proiectul „Cruciada Culturală” – muzică medievală și dansuri renascentiste la Cetatea Deva.
Am avut două perioade. Perioada până-n 2008 când relația cu sponsorii era productivă. De multe ori reușeam să organizez totul folosind doar banii din sponsorizări, fără să mă ating de banii de la primărie. (…) După ce a venit criza, lucrurile s-au schimbat în rău.
Mircea Goian, 24 de ani în slujba presei
Prima intrare în media a avut la Radio Color Hunedoara în 1997 când a pus bazele la formarea postului de radio, fiind director până în 2004.
Apoi 10 ani a lucrat ca freelancer. Închiria o oră la o televiziune locală și producea o emisiune economică în care, timp de 6 ani a avut invitat în fiecare duminică câte un om de afaceri. Această activitate s-a oprit brusc în 2008 când a venit criza și oamenii de afaceri nu au mai avut capital.
De-a lungul anilor a avut numeroase emisiuni la diverse posturi TV. A contribuit la apariţia săptămânalelor Euro Obiectiv Hunedoara și Replica. E redactor la revista de artă Forma (U.AP.- filiala Deva) și a fost şeful studioului Kapital Tv – Deva. În prezent este moderatorul emisiunii „În lumina Adevărului” la Info Hd.
Eu nu sunt un tip foarte spontan, dar sunt unul foarte rațional. Am observat un lucru. Prima și a doua zi când primesc un bobârnac de la viață, sunt un pic derutat, dar după aia aproape organic îmi revin și cu mult calm și cu rațiune caut soluții ” De obicei le-am găsit.
Printre planurile de viitor, pe lângă a fi sănătos, își dorește cât mai multe concerte cu Huniadi Cantores și Cimpoierii din Transilvania. Cu toate astea, consideră că nimic din ce a realizat nu ar fi fost posibil fără să o aibă alături pe soția sa care e sprijinul de nădejde în tot ce realizează.
La nivel personal, a încercat să se țină de cuvânt prin tot ce face, să fie foarte punctual la întâlniri și să-și respecte înțelegerile. Toate acestea s-au reflectat în prodigioasa carieră de 44 de ani, iar istoria continuă. Anul 2022 se anunță unul plin de evenimente pentru Mircea Goian și trupele în care activează.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!