Afaceri

Mircea Matei și Crama Villa Vinèa, o echipă de succes

Mircea Matei este din 2019 directorul general al companiei Castel Vinum – Villa Vinèa, o celebră cramă din județul Mureș. Are o experiență de 20 de ani de afaceri, în corporație, în proiecte antreprenoriale proprii și de consultant în mai multe categorii din zona bunurilor de larg consum (FMCG). Un astfel de specialist putea să aducă doar plus valoare cramei. 

 

Mircea Matei în căutarea propriului drum

Mircea Matei a avut un început de carieră sinuos, între 18 și 21 de ani având mai multe încercări până și-a găsit drumul care i se potrivea. După finalizarea liceului a început să studieze filologia în București, dar a descoperit că pasiunea sa pentru citit nu se transmitea și în motivația de a studia în acest domeniu.

Era un întreprinzător încă de atunci și simțea că drumul său este în altă parte. A început destul de repede să lucreze ca reprezentant de vânzări și a înțeles imediat că este un domeniu care i se potrivește și unde poate construi o carieră pe termen lung.

A descoperit cursurile de business ale Open University – Marea Britanie, predate în România de CODECS și a ales să renunțe la facultatea începută pentru a urma aceste cursuri în perioada 2001-2003.

A fost o decizie bună. Din liceu am descoperit că înțeleg foarte ușor toate noțiunile economice, ceea ce s-a confirmat, mai apoi, și în viața profesională.

Înainte de a deveni manager general Castel Vinum – Villa Vinèa în februarie 2019, Mircea Matei a dobândit o experiență de 20 de ani în vânzări și dezvoltarea afacerilor alături de companii precum Kraft Foods, Panfoods, Hero Grup, Alpin Management.

Profesionalismul, rezultat al muncii și pasiunii

La 25 de ani, Mircea Matei ocupa o poziție de middle management în departamentul de vânzări al Kraft Foods România. El recunoaște că această companie a fost și o școală de business foarte bună în evoluția sa. Acolo a descoperit că i se potrivesc mai bine provocările care implică dezvoltare de business, decât cele care presupun management uzual, de menținere.

De-a lungul carierei am ales să accept joburi care aveau o componentă majoră în zona de construcție: de la dezvoltarea de departamente comerciale la sisteme de distribuție naționale, branduri, lansări pe noi piețe etc. Cu cât mai grea părea provocarea, cu atât eram mai determinat să mă implic și să o îndeplinesc.

Au fost momente în care a avut și proiecte antreprenoriale. Alpin Management a fost un proiect personal prin care a construit o echipă comercială proprie. Oferea servicii externalizate companiilor care aveau ca obiectiv dezvoltarea distribuției și a brandurilor, dar nu aveau resurse sau cunoștințele necesare creșterii.

După toată această evoluție, a intervenit o schimbare majoră și a ales să se mute împreună cu familia la Târgu Mureș. Aici l-a cunoscut pe Heiner Oberrauch, un antreprenor sud-tirolez care este proprietarul cramei Villa Vinèa, dar și cel care deţine brandul de articole outdoor Salewa. Astfel, Mircea Matei a acceptat o nouă provocare, dezvoltarea unei afaceri în industria viniviticolă.

Cred că cele mai bune decizii au fost să îmi urmez cu stoicism cariera începută în zona de business și mutarea din București în Târgu Mureș, schimbare care îmi dă posibilitatea de a petrece ceva mai mult timp cu familia.

Acumularea de premii pentru Crama Villa Vinèa

Crama este situată în localitatea Mica, la 15 km de Târnăveni. Villa Vinèa cultivă 70 de hectare de vie, plantată cu 12 soiuri locale și internaționale, printre care Fetească Regală, Fetească Albă, Gewürztraminer sau Kerner. Povestea Villa Vinèa a început în 2004, când Heiner Oberrauch a descoperit acest loc frumos și promițător pentru vinuri de calitate.

Crama a câștigat două medalii de aur și una de argint, în cadrul International Wine Contest Bucharest Vinarium 2021, competiția internațională de vinuri ajunsă la cea de-a XVIII-a ediție. Este crama din România care a primit cele mai multe premii in cadrul IWCB 2019, iar în 2016 „Diamant” a fost votat drept cel mai bun vin românesc din soiuri albe, locale.

Filozofia noastră este de a oferi vinuri de calitate foarte bună, atât din soiurile internaționale pe care le cultivăm, dar, mai ales, din soiurile locale. Vinurile Fetească Regală sau Diamant (cupaj din Fetească Regală și Fetească Albă), Argilla (care conține Fetească Regală, Fetească Albă și Sauvignon Blanc) sunt foarte apreciate oriunde în lume, de cei mai fini consumatori sau jurați.

Vinurile sunt produse de o echipă de doi oenologi, Miși Denes, localnic din zona Târnavelor, și Celestino Lucin, italian, din zona Alto Adige. Miși Denes a crescut, practic, împreună cu Villa Vinèa, fiind alături de echipă deja de 15 ani.

Heiner Oberrauch i-a remarcat pasiunea pentru vie, pentru lucrul bine făcut și potențialul de dezvoltare. El a fost cel care i l-a prezentat pe Celestino Lucin, oenolog italian și prieten al lui Heiner. De atunci, cei doi au construit o relație de muncă, dar și de prietenie, iar vinurile Villa Vinèa sunt rezultatul acestei prietenii strânse.

Diferențierea într-o piață cu concurenți mari

Crama beneficiază de singurul terroir din Romania clasificat de tip B in regulamentele UE. Terroir, termen de origine franceză (terre) ce derivă din limba Latină (terratorium – pământ), este modul în care clima, solurile și aspectul (terenul) unei anumite regiuni afectează gustul vinului.

Strugurii sunt un element extrem de important al vinului bun, așa că rolul nostru, la Villa Vinèa este să scoatem în evidență terroirul transilvănean, făcând lucrurile cu grijă și respect. Vinurile noastre au o mineralitate specifică zonei și un nivel de calitate ridicat, pe care ne angajăm să îl menținem și să îl depășim, de la an, la an.

Produsele cramei sunt disponibile pe piața locală în proprietățile HoReCa, în retailul modern, în magazinele specializate de vinuri și prin canalele de vânzare proprii. Crama deține trei magazine fizice, în Mica (acolo unde este crama), în Chendu și în Gornești, dar și un e-shop, care deservește întreaga țară. De asemenea, crama exportă vinuri în Italia, Polonia, Olanda, Danemarca, Anglia, Finlanda și Canada.

 

Rezultatele financiare confirmă creșterea constantă a cramei Villa Vinèa

Crama are ca obiectiv să producă vinuri albe, de o calitate exceptională, care să devină numărul 1 în România. Datele financiare demonstrează că e pe drumul cel bun. A încheiat 2021 cu o cifră de afaceri de peste 3,8 milioane de lei, cu 23% mai mare decât în anul anterior.

Rezultatele financiare se datorează reechilibrării mixului de canale de vânzare, odată cu relaxarea restricțiilor aplicate industriei HoReCa. La aceste rezultate au contribuit interesul crescut al consumatorilor din retailul modern și magazinele de specialitate pentru vinurile cramei.

Valoarea vânzărilor către restaurante și vinoteci a atins, în 2021, nivelul celor din 2019, dinainte de declanșarea pandemiei. În 2022, crama și-a propus o creștere a cifrei de afaceri de aproximativ 20%. Pe lângă vinurile albe, crama are în portofoliu și vinuri roze și roșii, iar tendința e de a crește procentul de vinuri spumante albe în portofoliu.

În ultimii doi ani, mai ales din cauza pandemiei, cererea pieței a fost destul de echilibrată între cele trei game Villa Vinèa, toate fiind la un nivel ridicat de calitate. Pe măsura renunțării la restricțiile care au afectat sectorul HoReCa, trendul este puternic ascendent pentru vinurile din gamele Premium și Selection.

Gama Classic oferă consumatorilor vinuri savuroase la un raport foarte bun preț – calitate, destinate, mai ales, consumului acasă, cu prietenii și familia. Gamele Premium și Selection se adresează mai ales zonei gastronomice, localurilor premium din HoReCa, unde se pot asocia cu preparatele culinare potrivite fiecărui soi.

Diferențele între cele trei categorii de vin pot fi sesizate mai ales de consumatorii care au deja un nivel de cunoaștere al vinurilor în general sau ale vinurilor noastre în particular.

 

Celést și creatori de modă

Spre finalulul anului prezent, Crama Villa Vinèa va ieși pe piață cu Rosé Celést, un spumant roze, creat prin metoda tradițională champenoise (a doua fermentare), în sticlă, timp de 18 luni. El a apărut ca urmare a cererii tot mai ridicate pentru vinurile efervescente.

Rosé Celést este o variantă locală, românescă, cu un nivel înalt de calitate, care vine ca răspuns la importurile de vinuri efervescente, realizate prin metode inferioare calitativ, de tip prosecco, dar care au fost bine primite de consumatorii din România. Crama Villa Vinèa a ajuns și la o asociere între creațiile vestimentare ale Silviei Șerban și spumantul românesc Celést.

Liantul dintre noi și creațiile Silviei Șerban a fost Olimpia Pleșa, o mare iubitoare a eleganței pe care o caută atât în spumante, cât și în vestimentație. Întotdeauna alegem să colaborăm cu parteneri care împărtășesc valori similare cu ale noastre. Adică oferă produse bine făcute, din materiale de calitate, elegante, realizate cu pasiune și cu respect față de mediu și clienți.

 

Tendințele consumatorilor de vin în vremuri tulburi

Mircea Matei a constatat că românii consumă tot mai mult vin în propria locuință și optează pentru produse cu un nivel ridicat sau foarte ridicat de calitate. Acest lucru se observă și în evoluția vânzărilor pe gama de top a cramei Villa Vinèa, Selection, unde, în 2021, au înregistrat o creștere de 81% față de anul anterior. Astfel, vinuri precum premiatele Rubin, Diamant, Contessa, Cuvée Celést și Rosé Celést reprezintă acum 30% din vânzările de vinuri ale cramei.

De asemenea, tot mai mulți consumatori sunt atrași de spumantele locale, pe care le consumă atât acasă, cât și în oraș. Categoria de spumante, care include Cuvée Celést și Rosé Celést, a crescut de cinci ori în 2021, comparativ cu 2020.

Chiar dacă din punct de vedere economic încă vorbim de o afacere de dimensiuni reduse, crama Villa Vinèa este o organizație complexă. Ea cuprinde activități agricole (două plantații care totalizează cca. 70 ha de vie), de producție (cramă cu două spații distincte, dedicate pentru vinul liniștit și cel spumant), comerciale (retail propriu – trei magazine, distribuție multichannel, export) și oenoturism.

Provocările sunt constante și complexe, cele mai greu de gestionat fiind legate de partea agricolă: recrutarea și păstrarea personalului agricol calificat, dar și creșterea constantă a costurilor. Pentru a preîntâmpina eventuale situații, crama caută continuu soluții noi de eficientizare a proceselor interne, a achizițiilor de materii prime și materiale.

Mircea Matei, un om care înțelege rolul echilibrului în viață

Sunt bucuros că mi-am păstrat obiceiul de a citi constant și că, pe lângă cărțile legate de activitatea profesională, absolut necesare pentru dezvoltarea competețelor, reușesc să citesc și cărți care îmi îmbogățesc perspectivele și cunoașterea asupra evoluției umanității – psihologie, sociologie, istorie, religie.

Cu toate că se află într-o poziție foarte importantă, Mircea Matei și-a păstrat vie pasiunea pentru rock, fiind muzica preferată în perioada adolescenței. Cu aceeași plăcere cu care merge în continuare la concerte rock, acum se duce și la un spectacol de operă, la un concert simfonic sau să vadă o piesă de teatru de calitate.

Mircea Matei se consideră un norocos pentru că, de-a lungul carierei, a întâlnit foarte mulți oameni de calitate care l-au sprijinit să se dezvolte profesional și personal, fiecare dintre ei contribuind cu o mică parte la parcursul său.

Deși încerc să păstrez un echilibru, se întâmplă uneori ca partea profesională să mă acapareze, dar, atunci când îți desfășori activitatea cu pasiune, nu ai regrete.

 

Planuri de viitor pentru Mircea Matei și Crama Villa Vinèa

Mircea Matei se consideră un om împlinit. Are o activitate profesională care îi place, cu o echipă bine închegată și care îi aduce satisfacții constante. De asemenea, se simte bine alături de familie și se poate baza întotdeauna pe ea.

Villa Vinèa este un proiect foarte frumos care poate fi dezvoltat încă mult timp. Vinurile superpremium din gama Villa Vinèa Selection necesită o perioadă lungă de producție, deci este nevoie de pasiune, răbdare și gândire pe termen lung. Planurile de viitor ale lui Mircea Matei sunt legate de dezvoltarea pe termen lung a cramei Villa Vinèa, cu focus strategic pe gama Selection.

”Cred cu tărie că lucrurile bine făcute nu se realizează în program de opt ore / zi, ci necesită implicare, dorință de dezvoltare, perseverență, tărie de caracter și o curiozitate constantă, orientată spre găsirea de soluții.

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.