Nawaf Salameh

Nawaf Salameh este un nume legat, indisolubil, de performanță, calitate, succes și excelență. Într-un cuvânt, elită. Elita României. Un veritabil model de conduită morală și de management, el este omul care a pus bazele unei afaceri extrem de profitabile, care cucerește noi și noi teritorii. Însă, mai ales, este unul dintre principalii susținători ai marilor valori ale culturii și sportului din România.

 

Nawaf Salameh s-a născut în Siria într-o comunitate creștină și a ajuns în țara noastră în perioada comunistă, la studii. Deși în adolescență, își dorea să studieze regia de film în Italia sau în Statele Unite, părinții săi și-au dorit altceva pentru el. Tatăl lui ar fi vrut să devină farmacist ca el, mai ales că deținea un lanț de farmacii, sau medic, în timp ce mama voia să fie cât mai aproape de casă, într-o țară  în care religia creștină să fie bine primită. Dar cel mai important lucru era să fie o țară care să nu îl tenteze să rămână acolo.

Cum România din perioada comunistă nu mi-ar fi permis să mă stabilesc aici nici dacă aș fi vrut, părinții au ales. Însă, nu am studiat Regie, ci Medicină. Taxa de studii a fost mai mică și tatăl meu a decis că ar fi mai bine să urmez această cale. Pot să spun, însă, că era cu totul altă Românie. Unele părți erau mult mai bune, altele mult mai rele decât ceea este acum.

Nawaf Salameh: „Destinul m-a adus în România și tot destinul m-a făcut să rămân”

În 1991, după absolvirea facultății, Nawaf Salameh a plecat la Atena pentru rezidențiat, unde a fost atras în lumea antreprenoriatului. Foștilor săi parteneri greci le-a luat doi ani pentru a-l convinge să investească într-o distilerie din Creta, unde se producea inițial Alexandrion.

Afacerea a luat amploare și, curând, pentru creșterea și dezvoltarea acesteia, a fost necesară creșterea capacității de producție. Așa că primul său gând s-a îndreptat tot spre România, unde a apărut distileria din Pleașa, județul Prahova, care se întinde acum pe aproximativ de 200.000 de metri pătrați.

Eu consider că destinul m-a adus în România și tot destinul m-a făcut să rămân. După anii ‘90 am primit foarte multe oferte de a pleca și de a mă stabili în alte țări. Am ales România și nu îmi pare rău nicio secundă.

În tot acest timp, Nawaf Salameh a trăit prin propriile experiențe și transformările majore prin care a trecut țara noastră în ultimii 35 de ani, conturându-și o imagine de ansamblu, obiectivă, a României postdecembriste. A ajuns aici în 1983 și a prins ultimele luni de prosperitate din timpul fostului regim. Tot atunci, autoritățile din România și-au plătit toată datoria externă și au luat măsuri dure pentru a putea atinge acest scop.

Am fost aici și la Revoluția din 1989. Eu am perceput-o ca pe o schimbare foarte rapidă care nu a fost făcută într-o manieră optimă. Dacă nu greșesc, Polonia a avut doi ani de tranziție și lucrurile au mers mult mai bine și țara s-a adaptat mai ușor. Tocmai această schimbare bruscă de la un regim foarte închis la unul absolut deschis, i-a făcut pe mulți dintre români să plece imediat din țară. Era ca o fugă pentru libertate. Acum avem milioane de români care trăiesc peste hotare și care și-ar dori, poate, să revină. Evident că România a evoluat mult de atunci, dar încă mai avem nevoie de îmbunătățiri pe mai multe planuri.

 

Rețeta succesului: să fii transparent, cinstit, loial

Nawaf Salameh este un om de succes și în viață și în afaceri pentru că mereu a rămas fidel principiilor sale: transparenta și loialitate.

Viziunea mea este una foarte clară: trebuie să fii un om foarte transparent, ceea ce înseamnă că trebuie să fii un om cinstit, deschis. Întâi de toate cinstit cu tine însuți și cu ceilalți. De asemenea, trebuie să fii loial. Loial față de produsele tale, față de oamenii tăi, de consumatorii tăi și față de întregul tău business. Într-un limbaj mai simplist, aș spune că produsele pe care le oferi consumatorilor tăi trebuie să îți placă și ție. Nu poți să le propui clienților tăi ceva care ție nu îți place, un produs în care nu crezi și pe care nu îl apreciezi.

Dar antreprenorul nu s-a mulțumit doar cu propriile sale reușite și a căutat să motiveze, să ajute și să inspire sportivii și oamenii de cultură din România prin intermediul premiilor oferite de Fundația Alexandrion. Un adevărat Mecena pentru marile noastre valori, Nawaf Salameh s-a inspirat din modelul lui Constantin Brâncoveanu, domnitorul martir al Țării Românești, și al fiului său, Matei Brâncoveanu, atunci când a decis recompensarea excelenței în domeniul culturii.

Este absolut fascinat de istoria familiei Brâncoveanu, de modul în care aceștia au dezvoltat Țara Românească din punct de vedere cultural și spiritual. Nawaf Salameh ne reamintește de celebrul stil arhitectural brâncovenesc, dar și de acel sfert de secol plin de prosperitate, iluminare și, cel mai important, de pace.

De ce să nu ne găsim inspirația în istoria țării așa cum o fac și alții? România de azi are în istoria ei numeroase exemple care pot ajuta la promovarea ei atât printre românii care au uitat de strămoșii lor, cât și peste hotare.

 

Nawaf Salameh: „Elita nu are legătură cu averea”

Nawaf Salameh este omul care susține elita României pentru că toate acțiunile sale sunt destinate elitei și se adresează elitei, urmând niște valori fundamentale, precum calitate, performanță și excelență. Dar ce înseamnă cu adevărat Elita României pentru un om de calibrul său?

Elita nu are legătură cu averea, nu înseamnă neapărat oameni cu bani. Elita este formată din oamenii de valoare din fiecare domeniu, fie că vorbim de medicină, literatură sau sport. Un sportiv care muncește de mic, care se antrenează din greu pentru a face perfomanță și ne face pe toți din România să fim mândri de el, face parte din elită.

Nawaf Salameh se numără printre puținii oameni de afaceri potenți care sprijină în mod constant calitatea, bunul-simț și performanța în societatea românească. Impresia lăsată de Alexandrion Group este că prin acțiunile sale încearcă să schimbe și unele mentalități și să pună în lumină adevăratele valori, care sunt lăsate, de multe ori, în umbră, în mod nemeritat.

 

Nawaf Salameh: „Continuăm maratonul susținerii și recompensarii marilor performeri”

Prin recompensele oferite cu ocazia Trofeelor Alexandrion, a Premiilor Constantin Brâncoveanu și a Premiilor Matei Brâncoveanu, Nawaf Salameh este un sprijin de nădejde și un motivator al sportivilor și al oamenilor de cultură din România. Dar președintele Alexandrion Group are o altă viziune față de rolul său și al companiei sale în această privință.

Când spuneți că spijinim financiar valorile culturii și ale sportului românesc mi se pare că îi înjosim, îi jignim pe acești performeri. Eu consider că, prin ceea ce facem noi cei de la Alexandrion Group și de la Fundația Alexandrion, nu facem altceva decât să îi aplaudăm pe acești oameni. Noi le mulțumim acestora pentru contribuția pe care o aduc dezvoltării culturii și sportului din țara noastră și încercăm să îi promovăm în presă, în mediul online și în social media atât național, cât și internațional. Îi prezentăm publicului larg și colegilor de breaslă pentru ca și aceștia să poată aprecia eforturile și rezultatele muncii acestor oameni de valoare.

La fel ca sportivii de top, al căror fidel susținător este, Nawaf Salameh are propriul său maraton. Acela de a susține în continuare perfomanțele sportului românesc atât în România, cât și în afara ei, prin Trofeele Alexandrion, precum și prin parteneriatele încheiate cu diferite cluburi.

De asemenea, va continua să onoreze oamenii de valoare din cultură și artă prin organizarea de noi ediții ale Premiilor Constantin Brâncoveanu și Matei Brâncoveanu, atât în țară cât și în diaspora. Mai mult, în acest an, va avea loc cea de-a doua ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu Internațional, dedicate personalităților și valorilor din întreaga lume.

Prin tot ceea ce a întreprins în activitatea sa, dar mai ales prin valorile pe care le-a respectat cu sfințenie toată viața, Nawaf Salameh are un loc special în Elita României. Adică a țării care i-a devenit a doua casă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *