Orice copil are nevoie de o familie, o casă și implicit iubire pentru a se dezvolta frumos. Alex Tache a înțeles asta mai bine ca oricine, de aceea a decis să construiască NEST, o casă în care 12 copii să crească frumos și să se dezvolte armonios. Un luptător în bătălia vieții, Alex Tache câștigă în fiecare zi și vrea să ofere bucurii unor copii pe care lumea i-a uitat.
Vezi oameni bolnavi peste tot și te întristezi. Durerea și suferința i-au schimbat, i-au făcut triști, disperati, furioși și de cele mai multe ori reci la doleanțele altora. Vezi oameni bolnavi atât trupește, cât și sufletește care te afectează prin atitudinea lor nocivă.
Nu toți bolnavii sunt triști, răi și nepăsători. Există oameni ca Alex Tache care te binedispun de la prima vedere cu un zâmbet mai cald decât credeai că poți vedea.
Oameni bolnavi, dar fericiți
Vioiciunea cu care vine spre tine un bărbat cu un picior amputat, mergând în cârje, te ia prin surprindere. Normalitatea și bunătatea care îi transpar prin piele te fac să crezi că EL este mai întregit și complet decât noi toți la un loc.
Te uiți la el, îi asculți vorbele cu atenție. Tonul vocii îți calmează emoțiile și începi să vorbești cu un om care știe să încălzească aerul din jurul său. Toți ceilalți din jur devin o ceață apoasă și sunteți doar voi, înconjurați de ideile voastre.
Te uiți la el uimită cu câtă bucurie, energie pozitivă, entuziasm, putere și voință de muncă le face pe toate. Te întrebi cum de le face pe toate și nu obosește, dar mai ales câte vise și visuri are.
Bunătatea lui, ideile frumos crescute în suflet îl fac să își dorească mai mult, să facă mai mult, să dăruiască mai mult, să fie mai mult. El vrea să fie lumină într-o beznă de întuneric, de ți-ai băga degetele în ochi singur.
Te uiți la el și în mintea ta, în timp ce îl asculți, se derulează un întreg monolog: tu ai nefericiri mici, nu ai văzut spitalul atât de des ca el, nu iei medicamente cu efecte secundare ce îți schimbă întreg organismul, aspectul fizic și implicit viața. Te superi pe lucruri mici, pe oameni, pe situații, pe nimicuri în fond.
În marea dramă universală care ne înconjoară, supărările tale par ipocrizii și toane ale unei copile capricioase. TU nu ai dreptul să fii supărată, revoltată, furioasă pentru ce probleme ai! Dacă el, cu atâtea pe cap, nu are nici măcar o umbră de tristețe pe obraz, tu nu ai niciun drept să spui că ai probleme! Niciunul!
M-am ridicat de la masă repetându-mi asta la fiecare pas până am ajuns acasă. Pe peron, în sala de așteptare, la coadă la bilete, în vagon, pe scaun, pe scările din pasaj, în autobuz, în taxi până la intrarea în casă.
Tu nu ai niciun drept să mai zici vreodată că ai probleme!
Neașteptata lecție de viață
Azi am primit o palmă educativă și grea peste față! Nu am dreptul să mă plâng de mici eșecuri, frustrări și nereușite când am două picioare și nu ajut pe nimeni folosindu-mă de ele! Cum să mă plâng eu dacă altul ajută foarte mulți oameni, muncește foarte mult și nu se plânge de nimic niciodată? Nici măcar de oboseala călătoriilor repetate.
Alex Tache este cel mai vesel, încântător, bun interlocutor, prietenos, bun și blând om pe care am avut marea binecuvântare să îl cunosc! Chiar și pentru o oră, geniul lui impresionează. Simplitatea, modestia, bunătatea, fluența, logica și altruismul lui te fac să pleci acasă cu alte idei despre ce înseamnă viața și ce contează cu adevărat.
Poți numi un om luptător, îl poți asculta vorbind pe Youtube sau la radio, poți citi ce a declarat, dar până nu îl vezi cu ochii tăi, nu îi poți atribui din suflet acest cuvânt!
Este complicat și interesant deopotrivă să povestești despre Alex Tache. Are o carieră solidă, deține mai multe firme și un ONG.
În același timp, se luptă cu un osteosarcom de circa 12 ani, are un picior amputat și încă ceva: timp, energie, dorință, vocație pentru a fi voluntar.
Activitatea lui Alex Tache
Ceea ce face el în prezent este să caute oameni, să îi apropie, să le explice, să adune contribuții și să schimbe viața a 12 copii. Legea s-a schimbat recent, iar acum poate crește într-o casă de tip familial doar 12, în loc de 16 copii.
Pe lângă toate acestea și un job de zi, Alex Tache coordonează lucrările, monitorizează stadiul construcției casei NEST și ține legătura cu toate părțile implicate.
Casa este un proiect imens cu 3 niveluri: subsol, parter și mansardă, iar rezultatul va fi unul spectaculos. Este amplasată într-o zonă cu vedere spre pădure, iar în zare poți vedea Oltul.
Pe lângă casă, ar vrea să aibă animale și o altă construcție pentru agroturism. Ambițiile sale sunt mari și peste câțiva ani îl vom putea vizita, cazându-ne în acele camere.
Te întrebi cum de are timp de toate? Asta m-am întrebat și eu. Poate nu doarme deloc și are timp să proiecteze fapte bune pentru copii. Se implică într-o mulțime de acțiuni pentru a le face viața celor mici mai frumoasă.
Își dorește ca un copil abandonat de părinți să aibă șansa de a ajunge la un liceu, la o universitate, să facă performanță. Își dorește ca acești copii să nu plece în viață cu un handicap, ci să aibă șanse egale cu ceilalți.
Libertatea de a avea vise și de a le vedea împlinite e tot ce vrea el să le ofere celor 12 copii pe care abia așteaptă să îi cunoască și să le ofere afecțiunea sa.
Sunt un perfecționist și îmi place să fac lucrurile mai mult decât bine chiar și atunci când nu le fac pentru mine.
Alex Tache – carte de vizită
Alex Tache este un tânăr de 32 ani cu studiile superioare la Universitatea din Pitești, Facultatea de Mecanică și Tehnologie, Specializarea Ingineria Transporturilor și a Traficului. Nu a profesat niciodată, dar nu regretă alegerea făcută deoarece rigurozitatea și disciplina profesiei l-au îndrumat mereu și l-au definit ca om.
Când era mic își dorea să devină polițist, iar la maturitate și-a dat seama că de fapt dreptatea și onestitatea erau motivul din spatele acestei admirații.
Cel mai frumos moment din viața sa profesională a avut loc în august 2015 când a fost numit director al Hotelului Ceres din județul Mehedinți. A fost o experiență unică în care alături de 50 angajați a realizat multe lucruri bune atât pentru hotel, cât și pentru zona turistică a Stațiunii Bala.
În plan personal, viața l-a învățat să se bucure de lucrurile mici, iar fiecare realizare îi oferă încrederea că poate realiza orice își dorește. În timpul ședințelor de chimioterapie, visa la banca din fața casei părinților săi și își dorea foarte mult să mai ajungă să vadă un răsărit acolo. De aici a înțeles că bucuria stă în lucruri mici.
Cel mai mare proiect in care a fost implicat până acum este Fundația care îi poartă numele.
Cred cu tărie că toate se întamplă în viața noastră cu un scop, unul pe care îl descoperim mai târziu.
De unde a apărut dorința de a ajuta
Încă din liceu a mers ca voluntar la diverse centre de plasament. Aici, suferința celor mici l-a impresionat și și-ar fi dorit să îi poată ajuta.
Cu această idee în minte, în 2016 punea bazele Fundației Alex Tache. Astfel își propunea să salveze 12 copii de la o viață lipsită de afecțiunea părintească.
Problemele de sănătate ale lui Alex Tache i-au oferit o serie de momente dificile. Două momente critice în care a fost aproape de moarte i-au rămas în minte.
În 2008, la penultima cură de chimioterapie, a avut 5 zile în care nu a mâncat, nu a vorbit. I-a fost atât de rău încât nu știa când visează și când este treaz.
Celălalt moment critic a avut loc în 2014 când, înainte de operația de amputație, tumora crescuse atât de mare încât îi provoca diverse disfuncționalități în corp. Timp de 2 săptămâni a avut febră mare în fiecare seară și își pierdea cunoștința.
Alex Tache: „Știu că eu pot continua acolo unde mulți renunță”
Pentru Alex Tache, valorile pe care pune preț sunt:
- Onestitatea – când esti cinstit cu tine și cu ceilalți, fiecare primește ce merită. Ambiția – fără ea nu ar fi existat progres
- Perseverența – lucrurile bune nu vin dacă nu insiști
- Educația – este cea mai importantă și ne definește ca oameni
Deși oamenii nu cred mereu în proiectele sale, lui Alex Tache îi place să uimească și să arate că poate. Nimeni nu pleacă fără un sprijin, atunci când îi este solicitat ajutorul. Poate și de aceea, toată lumea îl percepe ca pe un om bun.
Când vine vorba de voluntariat, un voluntar trebuie să facă acel lucru ca și cum l-ar face pentru Dumnezeu. Trebuie să fie dedicat cauzei, nu să o facă doar pentru CV.
Sunt ONG-uri în toate domeniile și este indicat să faci voluntariat pentru o cauză ce este aproape de sufletul tău. În acest fel nu vei da greș.
Dacă ar fi să își amintească o lecție de viață pe care a primit-o, este o amintire cu un copil. Acesta i-a mulțumit cu lacrimi în ochi și cu o sinceritate impresionantă pentru că i-a cumpărat o pereche de adidași. Dacă pentru Alex Tache era vorba de un lucru simplu, pentru copil era o minune.
Atunci m-am întrebat cu ce sunt mai bun decât el și de ce am posibilitatea de a-i ajuta pe alții. Mai mult decât atât, de ce oameni care au posibilități mai mari decât ale mele nu-și ajută semenii.

NEST – Noblețe, Educație, STabilitate
Întreaga planetă este capabilă de un imens bine!
De Crăciun, Alex Tache va fi Moșul pentru copiii de la un centru de plasament. Fiecare va primi cadourile dorite.
Mai mult, pe 7 decembrie are loc evenimentul „Povestea brazilor cu dar”. Acesta este de fapt o gală în care vor avea loc licitații caritabile. 16 brazi decorați de designeri, arhitecți și floriști de renume își vor găsi o casă nouă.
Alex Tache crede că întreaga planetă este capabilă de un imens bine. Asta înseamnă că fiecăruia dintre noi îi revine o mică parte de bine de făcut. Partea sa implică, deocamdată, dezvoltarea Casei NEST. Așa poate demonstra că cei cu șanse minime în viață pot face performanță.
Mai mult de atât, crede cu tărie că unde alții nu văd speranța, ea există. Primind puțin ajutor, speranța poate înflori.
Îmi doresc să ajutăm oamenii să conștientizeze că stă în puterea noastră să construim o lume mai bună și o națiune puternică. Să jucăm un rol în educația publicului și să dăm exemple de bune practici.
Îl puteți susține cu un SMS la 8844 cu textul NEST sau ajungând pe www.fundatiaalextache.ro
Eu voi încheia cu o frază care mi-a rămas în minte din dialogul nostru, poate nu cu aceleași cuvinte:
Eu sunt un om foarte fericit. Tot ce mi-am propus să fac în viață am reușit. Singurul lucru care nu mi-a ieșit perfect este sănătatea, dar o să fie totul bine!
* Alex Tache ne-a fost recomandat de către Dana Gonț. Dacă ai și tu cunoștințe despre care crezi că merită să scriem, ajută-ne să le descoperim!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!