Nicoleta Mariana Orlea Autism Voice

Nicoleta Mariana Orlea face fundraising și comunicare pentru sute de copii și tineri cu autism, influențând, bucățică cu bucățică, societatea din jur pentru a accepta și a îmbrățisa persoanele afectatate neuro-psihic. Ce se visa când era mică, e oarecum ce face acum. Și-a dorit să fie, în scris sau televizat, glasul celor vulnerabili. A reușit vreme de șapte ani lucrând pentru diverse publicații, dând viață unor povești ce meritau sî fie cunoscute. Acum, prin Asociația Autism Voice, luptă pentru bunăstarea tuturor copiilor autiști din România. 

 

Vorbește despre autism zilnic pentru că trăiește cu acesta în casă. A fost și motivul pentru care Nicoleta a ales în 2016 să se alăture asociației Autism Voice. A căutat soluții pentru Remus, băiatul său, cât și pentru a lucra pentru copii ca el. I-a fost destul de limpede, la un an și ceva de la diagnosticul copilului, că deține aptitudini prin care poate face mult bine în jurul ei.

Este un om dedicat în totalitate conștientizării acestei tulburări. În timp, a descoperit că poate împărtăși ce poate face ea. Pe lângă faptul că și-a format o echipă de fundraising în Autism Voice cu care se și mândrește, că poate face și training-uri cu oameni ce vor și ei să învețe cum să își crească organizațiile sau să strângă fonduri pentru copiii lor, pentru o viață mai bună.

 

Nicoleta Orlea: ˮI can and I will. Watch me!”

Indiferent de lupte și încercări, pentru Nicoleta nu există „nu pot”. A găsit mereu resurse să învingă senzațiile care-i dădeau impresia că este vulnerabilă și că nu va dobândi. A îmbrățișat și oamenii pe care i-a întâlnit în călătoria sa prin viață. S-a lăsat cuprinsă de energia pe care i-au transmis-o. A înțeles cu timpul că toți contăm, deși fiecare purtăm cu noi și calități, dar avem și sincope. 

Nu are nevoie să fie împinsă de la spate, ea funcționând doar acționând. Apreciază oamenii care o motivează să facă mai mult prin exemplul propriu pe care-l oferă la rândul lor. Nu pentru că ar fi vorba de vreo concurență, în niciun caz, ci doar își extrage de la fiecare ce poate învăța. 

Mă fascinează de fiecare dată felul în care oamenii sunt atât de diferiți unii de alții și cum poți să înveți de la fiecare ceva, indiferent cât de mic ar fi acel ceva. Cel mai ușor mod de a vedea acest lucru este atunci când rogi doi oameni să se prezinte folosind aceeași schemă. Prin simplul mod în care vezi cum fiecare interpretează total diferit același mod de a se prezenta și așa poți vedea cât de interesanți sunt, de fapt, oamenii, și cât potențial pentru miracole existe în fiecare.

Nicoleta Mariana Orlea Voce Autism

La rândul ei, nu-și propune să-și pună amprenta pe toată lumea. Fie că vorbim de 10 copii sau de un părinte, dorința Nicoletei cea mai mare este să aducă schimbare pozitivă reală în viața acestora.

Întotdeauna putem face lucruri eficiente, pentru câțiva, mergând și pe principiul „să salvezi un om, este un miracol. Să salvezi 1000 de oameni, e o statistică”. Statisticile, oricât de mult ar fi de importante, nu ele sunt scopul final, ci viața omului.

 

Autism Voice – a doua casă

Deși poate este un spațiu, Autism Voice se citește dincolo de pereții unei clădiri în care se desfășoară activități terapeutice. Pentru Nicoleta înseamnă un întreg univers, unde specialiști cu formare solidă în terapia ABA fac copiii să înflorească și să progreseze. A simțit alături de băiatul său cel mare că așa s-au întâmplat lucrurile.

Dacă nu ar fi fost asociația, ar fi făcut același lucru pentru că de la Remus își trage toată voința. Pleacă de la deviza că orice copil cu autism este copilul său, într-un fel. Așa cum își dorește recuperare, integrare socială și școlară sau bunăstare pentru copilul de acasă, așa vrea pentru toți copiii cu autism din România.

Vezi copii care vin la noi non-verbali, agresivi, închiși în lumea lor sau absenți la toți și toate, și, după o perioadă variabilă pentru fiecare, îi reîntâlnești pe holuri sau în camerele de terapie pe aceiași copii care vorbesc, interacționează, se joacă. Iar pentru alții chiar ajungi să organizezi petreceri de rămas-bun fiindcă își ating potențialul maxim de recuperare și nu mai au nevoie de nimic altceva în afară de a-și trăi copilăria și viața ca oricare altcineva.

În fiecare an, Autism Voice sprijină peste 400 de copii cu tulburări de spectru autist în procesul de recuperare. O mână de ajutor le întinde și Nicoleta. Poate înfăptui bine și nu stă pe loc. Unii oameni, poate, gravitează în jurul verbului „a fi„ sau „a avea”, dar Nicoleta Orlea se învârte în jurul verbului „a face”, culmea, deși crede că ne influențăm unii pe ceilalți în viață.

 

Nicoleta Mariana Orlea te învață să fii OM

Nicoleta este influencer de fapte bune. Aduce împreună pe cei ce vor să facă fapte bune și cei care vor să ofere ajutor. Programele Autism Voice destinate copiilor sunt complexe și cuprind toți pașii necesari unei vieți cât mai normale.

Și familiile acestora sunt sprijinite. Sunt ajutate pas cu pas să înțeleagă cum să-și sprijine copilul, cum să comunice cu el și beneficiază de cursuri gratuite, consiliere, consultanță psihologică și sprijin financiar.

Orice inimă are o poveste și fiecare poveste pe care o descoperă îi dă curaj, speranță, imbold pentru a-și învinge micile frici, poate. Într-o măsură sau alta, o afectează orice caz, dar cel mai tare o marchează cazurile cu adevărat grele atunci când autismul e combinat cu alte boli cum ar fi Sindromul Rett, unde oricât de mult ai vrea să ajuți copilul acela, nu ai cum.

Nu stă cu mâinile la spate și se mișcă și pentru mamele și copiii ucrainieni, în pofida căii de comunicare care o împiedică atât pe ea, cât și pe colegii săi să sprijine la justa valoare.

Avem, de exemplu, un copil ucrainean pe nume Misha în vârstă de 1 an și 7 luni, non-verbal, cu care facem terapie de trei ori pe săptămână. Mama sa are cancer. Este unul dintre cele mai grele cazuri pe care le-am avut până acum, nu fiindcă nu putem ajuta, ci pentru că viitorul este cumplit de incert atât pentru micuțul acesta, cât și pentru mama lui. Astea sunt tipurile de vieți care încă mă doboară și care cred că mă vor afecta toată viața, indiferent câți ani vor trece.

 

Rate la bănci pentru recuperarea lui Remus

Apelativul „mama” o onorează cel mai mult în viață pe Nicoleta Orlea. Își iubește viața și este o parte din tot ceea ce a găsit în drumul său, dar Remus este cel care a determinat-o indirect să iasă din „cutiuța” sa.

Este greu de înțeles de către alții diagnosticul pe care-l poartă, dar ca mamă nu spune că ar fi făcut sacrificii pentru el, ci doar compromisuri. Primul dintre acestea a fost renunțarea la viața personală, la ieșitul cu prietenii la terase sau la vacanțe.

Ai de ales mereu între ce îi trebuie copilului pentru recuperare și ce vrei tu ca adult. Copilul mereu va fi pe primul loc și aici nu există regrete. Nici aici nu aș schimba nimic. Mă amuză teribil și acum când mă întreabă cineva care e țara care ți-a plăcut cel mai mult până acum ca turist, iar eu le răspund mereu că nu am ieșit niciodată din România, în vacanțe, așa că România îmi place cel mai tare.

Poate a dus o viață mai grea, dar e una ca oricare alta. Au fost eforturi de-a lungul anilor de ordin emoțional, chiar și financiar. Consumul emoțional s-a îmbinat și cu consumul de bani pe terapii și recuperări și s-au făcut rate la bănci până a găsit soluții în fundraising și oameni minunați care au sprijinit cauza.

Pe lângă încercări, a învățat ce înseamnă bunătatea, să își pună toată imaginația la contribuție și să aibă reziliență. La rându-i, dorește să insufle ambilor copii să prindă curaj în orice ar dori să facă, să aibă bun simț, să fie integri și flexibili.

 

Mama Nicoleta Orlea: „Autismul nu te definește.”

Nu este scopul ei să culeagă lauri. Lasă pe alții să eticheteze acțiunile sale, dacă consideră că sunt valoroase. Ea doar trage o privire în jur și se declară mulțumită. A avut și are și acum perioade de cedare nervoasă, dar trece peste uitându-se doar la părțile bune, la progresele pe care le face Remus și la ce obiective trebuie să atingă împreună.

Am avut o singură dată o astfel de perioadă, imediat după diagnosticul lui, când nu știam încotro să o iau și nu aveam nici bani. Și am trecut peste perioada aceea în momentul în care am pus pe hârtie un plan coerent și am început să îl implementez.

Sfătuiește pe toți oamenii să nu pună stigmat în frunte altora care nu sunt la fel. Autismul nu te definește. El se poate recupera în timp și se poate menaja.

Transmite și altor mame să nu se simtă vinovate cu nimic, să nu se judece și să caute resurse la ele și de la apropiați modalități prin care să ia fiecare zi așa cum este.

Nicoleta a învățat să-și gestioneze emoțiile, să mulțumească pentru fiecare zi trăită și să nu facă promisiuni dacă nu se poate ține de ele. Se menține cu picioarele bine înfipte în pământ și acolo unde crede că nu îi este locul, nu se bagă.

Speranța spulberată a unui om este extrem de dureroasă, și pot apărea o mie de lucruri care te împiedică să te poți ține de cuvânt. Tratez fiecare om așa cum aș vrea eu să fiu tratată. Și dacă mie îmi promite cineva ceva și nu se ține de cuvânt, știu cât doare, astfel încât nu aș putea să fac același lucru cuiva niciodată.

 

Portretul unei mame

Ochii unei mame sunt mereu blânzi, ochi în care copilul se privește întotdeauna cu dragoste. Brațele sale sunt mereu deschise și calde, iar picioarele neobosite. Inima sa știe să zâmbească când copilul merge târâș și apoi învață să se ridice în două picioare, ca mai apoi să alerge către ea.  

O mamă nu se plânge niciodată de cât face și pentru cine face. O mamă precum Nicoleta Orlea nu s-a întrebat niciodată „de ce tocmai mie?!”, ci a îmbrățișat fiecare zi și i-a adăugat culoare. Zace atâta forță în ea, încât dacă am să o întâlnesc vreodată pe stradă, am să o trag de mânecă, am să mă uit în ochii ei și am să-i strâng mâna puternic și cu respect.

Îmi permit acum să-ți zic, dragă Nicoleta, și dacă o să am ocazia să te întâlnesc, că binele este numai pentru suflete tari și firi călite.

2 raspunsuri
  1. trustlink.ro
    trustlink.ro says:

    Nicoleta Orlea este un exemplu frumos de determinare si dedicare pentru o cauza atat de importanta. Prin munca sa in fundraising si comunicare, ea reuseste sa influenteze societatea din jur si sa aduca o schimbare pozitiva pentru sute de copii si tineri cu autism. Este fascinant sa vezi cum visurile din copilarie se pot transforma in realitate si cum putem fi glasul celor vulnerabili prin munca si determinare. Nicoleta ne aminteste ca putem face lucruri marete, chiar si in cele mai dificile situatii, atat timp cat ne concentram pe fiecare individ si ne straduim sa aducem o schimbare reala in lumea in care traim. Felicitari pentru tot ceea ce faci, Nicoleta, esti o sursa de inspiratie pentru multi oameni!

    Răspunde
  2. cardrecenzii
    cardrecenzii says:

    Nicoleta Mariana Orlea este o inspiratie pentru mine si pentru multi altii. Desi a avut parte de provocari si obstacole in drumul sau, ea nu s-a lasat invinsa si a gasit modalitati prin care sa ajute si sa schimbe mentalitati in societatea romaneasca. Cu pasiune si dedicare, Nicoleta face o mare diferenta pentru sute de copii si tineri cu autism, influentand si educand publicul pentru a accepta si a imbratisa persoanele afectate neuro-psihic. Este inspirational sa vada cum ceea ce si-a dorit in copilarie, sa fie glasul celor vulnerabili, devine acum realitate prin munca sa in cadrul Asociatiei Autism Voice.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *