Noutăți

În ultimul an, am scris articole cu și despre zeci de oameni de elită ai României. Mulți dintre voi ați fost impresionați de ceea ce ați descoperit despre aceste valori autentice, care merită să fie modele pentru cât mai mulți dintre noi. De fapt, asta e și ideea publicației noastre: să vă inspire și să vă facă să doriți să egalați sau chiar să îi depășiți pe acești oameni faini.

 

Lunile au trecut, iar membrii de elită ai comunității noastre nu au stat pe loc. Multe din articolele vechi necesită completări și mă bucură faptul că au fost și ei de acord să pună umărul la aceste actualizări.

Am considerat util să aflați ultimele noutăți importante din cariera lor. Astfel se poate crea o mai bună legătură între cititori și cei despre care scriem.

Premii și distincții

Aurelia Vișovan, pianista ce face onoare țării noastre cântând și predând muzică în Viena, a participat perioada 31 iulie 2019 – 7 august 2019, la Bruges (Belgia), la Competiția Internațională de Muzică Antică (INTERNATIONAL COMPETITION MUSICA ANTIQUA 2019) unde a obținut locul 1. În plus, ea a mai primit la această competiție și un premiu special pentru CD-ul ”Roots” lansat la casa de discuri KNS Classical.

Am încercat să țin evidența premiilor pe care le-a obținut filmul Cadoul de Craciun/The Christas Gift al regizorului Bogdan Mureșanu, dar mi-a fost imposibil. În decembrie 2018, când am scris articolul despre el, avea deja 9 premii câștigate, dar de atunci a primit distincții la numeroase alte evenimente. Prezența sa este deja anunțată pentru FFIFNamur și la Festival Du Court métrage de Clermont-Ferrand din 2020. Eu nu pot decât să fiu bucuros că personalitățile despre care scriem în Elita României sunt cu adevărat apreciate peste tot în lume.

Alex Robciuc – Sony World Photography Awards

Alex Robciuc, cel mai bun ambasador al României prin fotografie și-a confirmat din nou valoarea. La începutul anului, a fost desemnat cel mai bun fotograf din România la Sony World Photography Awards 2019. Aparițiile sale în presa internațională au continuat în acestă perioadă, aici amintind doar de faptul că TV5 Monde i-a dedicat un spațiu special într-o emisiune de a sa.

Costin Chioreanu, graficianul și muzicianul român ce se bucură de adevărata recunoaștere a valorii sale doar peste hotare, a fost foarte prolific în această perioadă. Pe lângă faptul că a avut pe 7 septembrie 2019 o nouă expoziție cu sala plină în Oslo (Norvegia), a realizat partea grafică pentru multe alte trupe celebre precum Borknagar, Madder Mortem, Entombed AD, Arch Enemy, Leprous, Septic Flesh samd.

Costin Chioreanu – Prog Music Awards for Best Video 2019

Pe 13 septembrie 2019, videoclipul realizat de către Costin Chioreanu pentru piesa ”Insomnia” a trupei Celar Darling, a fost premiat la Londra Prog music award for best video of 2019. La eveniment au participat cele mai mari nume ale rock-ului progresiv din lume, ceea ce confirmă valoarea mondială a artistului român, prea puțin cunoscut în țara noastră.

 

Noutăți din lumea muzicii

Afterlife Romance” este numele albumului pe care Costin Chioreanu & Sofia Sarri (Grecia) îl vor lansa pe 18 octombrie 2019 prin intermediul casei de discuri Dark Essence Records (Norvegia). Piesele făcute publice sub formă de videoclip dezvăluie o bijuterie muzicală de avant-garde cu un sound revoluționar, cum nu s-a mai auzit până în prezent la niciun muzician român. Albumul conține 9 piese și va fi disponibil pe CD, vinyl și digital download.

Cei care vor fi prezenți pe 19 octombrie 2019 la Metal Gates Festival București, vor asista la o premieră cu totul aparte: Costin va realiza o operă grafică în direct, în timp ce trupa Hamferd din Insulele Feroe își va încânta muzical numeroșii fani pe care îi are în România.

Un alt proiect muzical foarte interesant în care a fost implicat Costin Chioreanu (guitar and fx) este ARAC Ensemble care a lansat vara aceasta videoclipul piesei ”Tvunra”. Acesta este un trio muzical avantgardist din care mai fac parte Sofia Sarri (voce, Grecia) și Adrian Tăbăcaru (drums, percusssion, bass temple bow , middle pillar). Până acum, trio-ul a cântat live o singură dată, însă evenimentul a avut loc într-o peșteră, fiind primul spectacol cântat vreodată de cei doi muzicieni români într-o astfel de locație. Mai precis, e vorba de Peștera Cetății Râșnov, evenimentul având loc în cadrul Rockstadt Extreme Fest 2019.

Nici Adrian Tăbăcaru, celebrul toboșar care a transformat Luceafărul lui Eminescu într-o operă-rock, nu s-a limitat la experiențele muzicale. La finalul lunii august a avut o expoziție de artă digitală (Amural) în Turnul Alb din Brașov, alături de alți 7 artiști.

Alexandru Tomescu a participat la Turneul Stradivarius 2019 ce a cuprins o serie de 14 concerte de vioară, harpă și dans contemporan. Alături de cel mai cunoscut violonist contemporan, la harpă a cântat Delphine Benhamou din Franța. Partea de coregrafie și dans au fost asigurate de către Lari Giorgescu, actor al TNB, unul dintre cei mai apreciați actori din generația de tineri români.

Miluță Flueraș, cel mai bun fotograf de concerte din țară, nu a stat mult pe acasă nici anul acesta, fiind prezent la numeroase evenimente muzicale în urma cărora a lăsat pentru posteritate numeroase fotografii superbe. În plus, a fost deschis să îi învețe și pe alții ceea ce stăpânește atât de bine, susținând prezentări despre fotografia de festival în cadrul FotografOM și East European Music Conference.

Noutăți publicistice, de la Elita României

Când ați citit articolul despre prof. dr. Ovidiu Pecican, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, ați aflat că domnia sa publică foarte multe cărți. De aceea, nu a fost o surpriză pentru nimeni că, de la publicarea articolului nostru, a apărut la editura Polirom romanul „Lumea care nu a fost” semnat Ovidiu Pecican. Lansarea s-a făcut în ianuarie 2019 în Cluj-Napoca.

Ovidiu Pecican – Lumea care n-a fost

Poeta, prozatoarea și eseista Ruxandra Cesereanu, profesor universitar la Facultatea de Litere de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a reeditat în 2019 volumul ”Tricephalos”.

Antonia Luiza Zavalic-Dubovici și-a lansat al treilea volum de poezii „Templul de Adamant”, publicat trilingv (în limbile română, engleză și ucraineană) de către editura Valea Verde.

Când am scris articolul cu celebrul deja medic scriitor Vasi Rădulescu, acesta avea două volume publicate. În mai puțin de un an, a ajuns deja la patru cărți, „Medicina povestită” și „Să-ți pui o dorință” fiind titlurile nou apărute. A cincea carte este deja în lucru.

Alte noutăți demne de menționat

Victor Miron, clujeanul care a devenit celebru prin proiectul său „Cu cărțile pe față”, duce mai departe campania sa de încurajare a lecturii prin participarea la mai multe editii TEDx și ca organizator al celor din Cluj-Napoca.

Și Claudiu Butacu continuă munca alături de Mihai Toader-Pasti pentru a crea case ecologice cât mai sustenabile. Când scriu aceste rânduri, cei doi sunt prezenți la Abu-Dhabi la World Energy Simulation organizată de către United Nations Secretary General pentru a pentru a găsi urgent soluții în cazul schimbărilor climatice cu care se confruntă omenirea. În paralel, o parte din echipa coordonată de către cei doi s-a întalnit pentru a definitiva Documentul de Poziție ce va fi elaborat de FEL Romania (CNR-CME), privind Strategia Energetică a României pt 2019-2030.

După ce în 2018, ultra-maratonistul Robert Hajnal termina pe locul doi cel mai dificil concurs de profil din lume, la ediția din septembrie 2019, românul a fost nevoit să abandoneze cursa la kilometrul 143 din cadrul Ultra Trail du Mont Blanc. Asta însă nu-i scade cu nimic din valoarea pe care a demonstrat-o până în prezent.

Marius Simionică, românul dedicat copiilor nevoiași, despre care am scris în premieră în Elita României acum un an, a fost puternic impulsionat de feed-back-ul avut în urma articolului publicat. Mai mulți români dornici să ajute i s-au alăturat, iar el a ales să înființeze ONG-ul Marius și prietenii și să-și petreacă mai mult timp în România pentru a se putea implica și mai mult în ajutorarea semenilor care au nevoie de sprijin. Campaniile sale umanitare sunt numeroase, de aceea nu le enumăr aici, ci doar vă invit să vă alăturați lui.

Toată lumea a aflat deja că trupa Metallica a donat 250 000 euro pentru #NoiFacemUnSpital pe care Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu l-au demarat în România. Primul spital oncologic pentru copii din țara noastră, realizat exclusiv din fonduri private, este în același timp singurul spital construit în România în ultimii 30 de ani. În timp ce statul român se mulțumește doar să găsească scuze pentru modul cum arată sistemul de sănătate, două femei au dovedit lumii întregi că atunci când vrei cu adevărat, poți face orice îți propui. Nu vă mulțumiți cu a citi aici întreaga poveste a acestui spital, ci puneți umărul alături de ele. Doar împreună putem schimba lumea în care trăim!

Aici au ajuns banii celor peste 250.000 donatori: 6 etaje, mezanin, parter și subsol din singurul spital construit prin donații din România! Sursa Foto: Facebook Daruiește Viața

În linii mari, cam acestea sunt noutățile despre o parte dintre cei care am scris de la debutul acestei publicații până în prezent. Faptul că se văd în continuare rezultate frumoase din partea multora, nu poate decât să ne bucure și să dovedească faptul că în Elita României puteți descoperi poveștile unor oameni cu adevărat valoroși.

Citiți-ne în continuare, iar noi vă promitem aceeași calitate cu care v-am obișnuit!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *