Magda Coman

Magda Coman este singurul model român aflat într-un scaun rulant care a reușit pe plan internațional să profeseze unde multe modele perfect sănătoase își permit doar să viseze. Oameni din orașe mari precum New York, Dubai sau Milano i-au admirat frumusețea atipică. Guvernează în jurul credinței și a empatiei, de aceea a început să organizeze altfel de evenimente prin intermediul asociației Open Your Heart pe care a înființat-o în 2013, unde modele sunt femei și bărbați care își arată frumusețea dintr-un scaun cu rotile.

 

Magda Coman și-a dorit să fie alături de oameni asemenea ei și să-i ajute să se simtă speciali și frumoși, chiar dacă și-au pierdut abilitatea de a merge. Ea înțelege foarte bine că inima fiecăruia dintre ei are o poveste inspirațională. Prin astfel de prezentări dorește să schimbe mentalitatea din țara noastră, care cândva, au împiedicat-o să își formeze cariera de model.

Sunt convinsă că povestea Magdăi, dacă ar fi redată într-un film, ar fi unul de succes, premiat chiar la nivel internațional. Și mai ales pe teritoriul altor țări, pentru că i s-a dovedit de-a lungul anilor că a fost primită cu brațele deschise de străini, în pofida faptului că aparține de țara noastră.

Prin povestea ei, a altor semeni, prin evenimentele pe care le organizează, fiind deja vreo douăzeci la număr, dorește să schimbe percepțiile celor care nu văd dincolo de aspectul fizic, care ni s-a dovedit, nouă tuturor, de-a lungul anilor, că nu primează.

 

De mică voia să devină fotomodel

A completat propoziția: când eram mică voiam să devin… cu un singur cuvânt, fotomodel, care a și definit-o ulterior. Visul său s-a concretizat. Era atrasă de oglindă încă de pe când avea 4 ani și își aduce aminte și acum de glumele bunicului pe seama ei, cum că a uitat să se privească în oglindă, deși o făcea la orice pas.

Mărturisește că a fost un copil fericit care a avut parte de iubirea necondiționată din partea bunicilor care au crescut-o până la 7 ani. Părinții au decis să o înscrie la școală în capitală, considerând că educația cea mai bună pe lângă cea primită în sânul familiei, o primești în mediul urban, de la învățători aleși. Dar, în vacanțe se reîntorcea la bunici să petreacă timp special.

La grădiniță era un copil activ, energic, la toate spectacolele ieșea în evidență prin spiritul exuberant, cântând și dansând. Se pare că lumea artistică și scena i-au plăcut de mică. Ajunsă adolescentă, s-a remarcat lângă designeri români celebri.

Am urmat un liceu economic, chiar dacă îmi doream să devin de profesie avocat. În acel liceu am și câstigat Miss Boboc şi de la acel concurs m-am îndreptat spre o carieră de model, reușind să prezint pentru mulți designeri români, să apar în reviste de modă, în videoclipuri și în diverse reclame. Ca adolescent eram energică şi fascinată de lumea modei.

 

Magda Coman își educă copiii cum a fost ea educată

A plecat să-și găsească un drum în viață cu cei 7 ani de acasă formați de către bunici și părinți. Au învățat-o că cel mai important este să nu uite, pe oriunde ar duce-o lumea aceasta, de unde a plecat. Să fie un om corect, puternic, bun, care să împartă din puținul pe care-l are cu cei ce au nevoie mai multă.

Azi este cea mai fericită mamă. Are doi copii frumoși precum numele care le-au fost date la naștere, Rahela, respectiv Elisei. Tot ce înseamnă sistem de valori provine de la modelul părintesc. Ce a primit ea, oferă. Știm cu toții că nu este suficient să ne susținem financiar copiii, ci să-i ajutăm să devină adulți responsabili.

Mi-am dorit dintodeauna să am copii. Și pentru că am fost singură la parinți, am dorit să am mai mulți, nu unul. Azi, pot spune că sunt cea mai fericită mamă. Știu că sunt atipică și în acest sens, dar vreau să dăruiesc societății doi adulți integri. Cred din tot sufletul că Rahela și Elisei vor fi doi oameni buni, care se vor implica în diferite acțiuni sociale și care îmi vor duce visul mai departe: ajutorarea oamenilor cu dizabilități.

Datorită copiilor, Magda a cunoscut puterea de a merge înainte. Sunt luminița de la capătul tunelului atunci când crede că nu o mai răsare. Sunt toată forța ei. O învață prin inocența lor să nu renunțe, chiar și atunci când crede că nu mai poate. O învață ce înseamnă dragostea, iubirea necondiționată.

Odată cu venirea lor pe lume, mi-am văzut visul împlinit, acela de a fi mamă şi de fată şi de băiat. Mi-am întărit convingerea că dacă vrei poti, indiferent prin ce greutăti vei trece, vei găsi în tine puterea să răzbeşti.

 

Cum a schimbat un teribil accident traseul tinerei fotomodel

Înainte de accident, Magda Coman punea preț mare, ca orice tânără de 21 de ani, pe aspectul fizic. Până atunci, frumusețea era un etalon al perfecțiunii, crezând că doar acest lucru o ține pe podiumuri. Îi plăcea ca blițul aparatelor să fie pe ea și să apară în reviste.

Știm cu toții că este efemeră frumusețea și că lucrurile importante în călătoria fiecăruia prin viață sunt altele. Gândul Magdăi este că poate așa a fost să se întâmple ca ea să prețuiască viața mai mult.

Transformarea cea mai mare s-a petrecut în sufletul ei. I-a fost greu să își accepte condiția. Este adevărat că nu și-o poate nega, dar trăiește încă cu speranța că la un moment dat se va inventa un tratament care îi va reda abilitatea de a merge.

Recuperarea sa după accidentul din 2005 a fost pe durata unui an și câteva luni. Familia i-a fost sprijin. Au căutat soluțiile cele mai optime pentru a-și regăsi forța interioară, astfel, recomandarea unui psiholog care avea aceeași soartă a fost de bun augur.

Declicul s-a produs la Magda chiar în momentul când a realizat că în fața ei se afla un om, în aceeași situație, dar care oferea terapii și era și profesor. Și-a confirmat că există și viață, deși ești dependent de un scaun cu rotile.

Transformarea mea a fost nu doar fizică, ci și sufletească. Când ești sănătos este greu să crezi că într-o zi viața ta se poate schimba radical, într-o secundă. Nu am crezut vreodată că există oameni cu dizabilități până nu am devenit unul dintre ei. Și cât de greu este să te remarci pentru abilitățile tale într-o țară unde oamenii te judecă după aspectul fizic.

 

Model internațional în scaun rulant

Dorința de a-și continua activitatea care o întregea și îi ridica stima de sine a fost mai mare ca orice temere. Astfel, neînsoțită, a plecat în orașe mari precum Milano, Dubai sau New York. Colaborările sale au fost de lungă durată și cu germanii sau grecii.

Știm că nu-s puține fetele care visează la oportunitatea de a obține o viză și să colaboreze cu agenții de modă din New York, să trăiască visul american. Magda Coman nu s-a temut de imprevizibil și necunoscut. Universul i-a permis să-și împlinească visul cel mai mare și să atingă pragul cel mai înălțător pentru ea.

Acum, Magda speră ca, atunci când lucrurile se vor așeza ușor pe drumul cel bun după toată situația actuală cu pandemia, să-și onoreze contractele în Portugalia, Maroc și Rusia, precum și-a dat cuvântul.

New York – cea mai emoționantă experiență trăită de Magda Coman

Nu reușește să găsească cele mai alese cuvinte pentru a exprima tot ce a simțit la New York, dar toate amintirile sunt în mintea și sufletul ei. Vremea și temperatura scăzută, distanța mare parcursă zilnic de la cazare la locul unde se țineau repetițiile și evenimentele, mersul cu metroul și taxiul, toate acestea nu au umbrit bucuria și emoția defilării pe unul dintre cele mai mari podiumuri, lângă manechine pe două picioare.

Singură nu s-a simțit. Pe lângă cei de acasă, a avut oameni care să o susțină cu prezența lor acolo. Și-a creat cu ajutorul unei rețele de socializare un public român care a așteptat cu sufletul la gură să o admire pe frumoasa lor româncă.

Surpriza a fost ca la New York, fără să știu, am fost repartizată să prezint chiar pentru un designer român, Rozalia Bot, care făcea deja parte din Atipic Beauty. Singură la New York, am trăit o experiență unică pe care nu o voi uita niciodată. Am ajuns acolo unde prea puține modele perfecte, ca dimensiuni și standard, ajung să calce pe acel podium. Nu pot descrie în cuvinte acele emoții.

 

Atipic Beauty oferă egalitatea de șanse indiferent de condiția fizică

Magda Coman a întâlnit în drumul său și oameni superficiali, dar a reușit să transforme acel nu poți! dur într-un pot horărât. A plâns, s-a ridicat, a înțeles că sunt oameni care empatizează cu ea și care nu. Prin mult exercițiu și răbdare a înlăturat toate vocile negative.

Cu toate acestea, nu s-a îndepărtat din a-și construi visul: înființarea unei asociații, Open Your Heart, prin care dorește să schimbe mentalități.

Magda Coman

Organizează de 7 ani evenimente sub numele Atipic Beauty, cu scopul de a arăta egalitatea de șanse.

Ori că mergi pe două picioare, ori pe două roți, ambele situații pot fi modele de urmat fiind la același nivel socio, economic și cultural.

An de an, evenimentul se desfășoară în București și în câteva orașe mari din țară. În Cluj sau Iași, Atipic Beauty a ajuns în grila primăriei și este declarat eveniment cultural.

Asociatia Open Your Heart a fost dorința mea și ca o promisiune pe patul de spital făcută lui Dumnezeu. Aflându-mă 1 an și 3 luni printre bolnavi și văzând suferința oamenilor, mi-am spus că într-o zi, când voi părăsi acel pat, voi înființa o asociație care să ajute persoanele cu dizabilități locomotorii. Astfel, odată înființată asociatia am dat viață și celui mai de suflet proiect al meu, Atipic Beauty.

 

Despre succes, fericire și mulțumiri sufletești, cu Magda Coman

Pentru omul care s-a format azi, Magda vine cu mulțumiri, în primul rând, lui Dumnezeu. Familia, soțul, copiii și oamenii care o apreciază sunt răspunzători pentru fericirea ei. Fericită că a devenit mamă, că oferă ceva bun semenilor săi, că a reușit să schimbe traiectoria modelelor care participă la Atipic Beauty.

Mulțumirea mea este că reușesc să trag un semnal de alarmă către autorități și sper din toată inima să se schimbe infrastructura în orașele unde ajungem cu evenimentul. Să devenim o țară mai accesibilă pentru cei cu dizabilitate locomotorie și fiecare să fie mult mai independent.

Conceptul de succes e unul foarte vag și destul de greu de contorizat. Fiecare dintre noi definim succesul după propriile considerații. Atribuim definiții diferite. Pentru unii, succesul înseamnă să simți fericire în relația de cuplu sau familie, pentru alții înseamnă să ai rezultate foarte bune pe plan profesional, pentru alții, fericirea înseamnă bani.

Pentru invitatea mea de azi, un vis devenit realitate, împlinit dintr-un scaun cu rotile reprezintă succesul. Se simte împăcată cu tot ce are și ce a reușit să iasă de pe mâinile ei.

Eu mi-am găsit menirea în această viață. Nu îmi doresc doar să fiu mamă și soție, ci să las o urmă în inimile oamenilor care ajung să mă cunoască. Îmi doresc prin propriul exemplu să schimb vieți și mentalități. Să îi ajut cât pot şi cât ține de mine pe oamenii cu dizabilități.

Lecție să ne fie Magda Coman pentru viitor. Ne-a arătat că pentru a trece peste o tragedie ai nevoie de multă putere interioară, credință și iubire. A transformat stavila vieții sale în cea mai mare reușită. Și-a transformat dizabilitatea în abilitate.

Ne-a demonstrat că micile imperfecțiuni sunt insignifiante și că nu merită să ne văităm din nimicuri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *