Se antrenează, pleacă în fiecare zi de acasă cu gândul la medalia olimpică, muncește mult și atinge podiumurile cele mai înalte. Nu vrea să treacă timpul pe lângă el fără să lase urme. Alexandru Novac face sport de mic și a gustat din mai multe tipuri. A început cu fotbalul, cu handbalul, a încercat puțin judo ca până la urmă să se regăsească în atletism.
Din 1952 atleții români merg regulat la marile competiții mondiale. În 2006, Alexandru abia pășea pe stadionul de atletism. Este aruncător de suliță și a devenit unul foarte bun, pentru care s-a cântat imnul României de multe ori.
Ne-a reprezentat în 2014 la Jocurile Olimpice de Tineret din Naijing unde a luat medalia de argint. În anul 2018 a stabilit un nou record mondial, în reuniunea internațională de la Nembro cu o aruncare de 86,37 m. La Campionatul European de Tineret (U23) din 2019 de la Gavle a obținut medalia de argint. La Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 a obținut locul 12. Apoi, a fost numit cel mai bun atlet român al anului de către Federația Română de Atletism.
Este recunoscător pentru tot ce i se întâmplă, în special pentru cariera sportivă unde are rezultate remarcabile. Cu ce valori a plecat în viață, cine l-a susținut pe acest traseu și l-a motivat să continue în sport, în rândurile de mai jos.
Alexandru Novac: „La înscriere la liceu, am fost cu mama de mână să dau probele sportive.”
Alexandru își are rădăcinile în Vrancea. Vine dintr-un orășel micuț numit Adjud, acolo unde a terminat și liceul.
A crescut înconjurat de iubire și susținere necondiționată din partea ambilor părinți cărora le poartă mulțumire nelimitată. I-au însămânțat de mic ideea că trebuie să plece de acasă, când va fi timpul, cu un set de valori de la care nu trebuie să se abată vreodată.
S-a dezvoltat armonios, în jurul gândului că nu trebuie să lase niciun lucru neterminat, iar odată cu atingerea obiectivelor, să-și proiecteze altele. Totuși, să nu uite să respecte munca altora, să aprecieze semenii și să le vorbească frumos.
Băiețelul Alexandru a fost și încă mai este și acum câteodată în anumite momente din viața sa. A fost un copil și a crescut un adult care a știut mereu ce vrea să urmeze și a încercat tot timpul să facă lucrurile în așa fel încât să meargă în favoarea lui, însă nu a uitat să se bucure de viață și de tot ce-i oferă.
În mare parte din zi e la antrenamente, dar își hrănește sufletul făcând sport. A dorit să facă performanță în sport și a reușit. Se datorează și oamenilor care au stat în spatele lui.
La înscriere la liceu am fost cu mama de mână la Bacău să dau probele sportive. Ambii părinți și-au dorit să continui cu sportul și m-au împins să plec de acasă de la o vârstă fragedă ca să ajung ceea ce sunt astăzi. Chiar dacă sunt singurul lor copil, nu au optat pentru a mă ține lângă ei să urmez studiile la un liceu oarecare și să nu mai fac sport.
Alexandru Novac se hrănește cu aplauzele oamenilor de pe stadion
Sunt oameni care muncesc după onoruri și faimă, dar alții le-au atins și muncesc să se mențină pe culmile cele mai înalte. Asta este și cea mai mare provocare pentru sportivul Alexandru.
A participat, dar a și câștigat titluri importante și toate experiențele sunt de pus la inimă. Unele sunt memorabile de-a dreptul.
Sincer, nu mai țin minte acel sentiment când am intrat prima dată într-un stadion, dar vă pot spune când am fost prima dată la un Campionat Mondial de Seniori unde erau 85000 de mii de oameni pe stadion și toți aplaudau. Este un sentiment de neegalat care te face să te simți cel mai împlinit om din lume și cel mai puternic.
O altă mărturisire despre o experiență de neuitat este cea din 2014 la Jocurile Olimpice din Nanjing, acolo unde foarte mulți sportivi de la atletism aveau șanse la medalie. După o autoevaluare sinceră, era singurul rămas pe dinafară și totuși a schimbat rezultatul.
A venit ziua calificărilor. Până atunci dintre colegii mei, nimeni nu reușise să aducă o medalie. Intru pe stadion, ne încălzim și se dă start competiției. Îmi vine rândul să arunc. Prima aruncare 62 m, a doua 67 m, mai aveam o aruncare și nu eram în primii 12 pentru a merge mai departe în finală. Cele din urmă, am reușit din ultima aruncare 77.61 m unde cu aruncarea aceea am trecut pe locul 1 în calificări și făcusem și record Național de Juniori 2. După 2 zile vine marea finală unde am reusit doar un rezultat de 73.98 m și am luat medalia de argint la care nu visam nici măcar eu.
Eșecul este combustibilul succesului
Emoțiile fac parte din el. S-a construit în jurul lor. Sunt existente atât la antrenamente, cât și atunci când luptă într-o competiție pentru a obține victorie. Are puterea, în schimb, să recunoască și când are emoții negative, mai ales atunci când nu ajunge la titlul internațional pe care toți îl vânează.
Sportul deschide uși, sportul te motivează, sportul îți dă o doză de nebunie, sportul te încurajează, te învață să joci după reguli. Antrenamentele nu sunt ușoare, dar luptă cu gândul că vrea să devină cel mai bun și să facă istorie.
Cât am fost mic, voiam să ajung și încă îmi doresc să fiu ca Jan Zelezny, un aruncător de suliță din Cehia care a aruncat 98,48m, acesta fiind și recordul mondial. Antrenoarea mea, Mihaela Melinte, mereu îmi spune că vrea o medalie olimpică cu mine pentru că ea nu a putut s-o obțină ca sportivă. Vrea să trăiască acest sentiment prin mine și acest lucru mă motivează pe zi ce trece.
Alexandru Novac a înțeles că eșecul este combustibilul succesului și că trebuie să treacă prin toate stările. Din orice înfrângere își extrage mereu ceva constructiv pentru minte și suflet. Poartă visuri cu el, iar unele au fost îndeplinite, deși drumul său se anunță lung în cariera sportivă.
În momentele când negociază bine cu timpul liber, tânărul sportiv îmbracă hainele unui om simplu, deși de mentalitatea de învingător nu se desparte. Se declară ca fiind un om iubitor, care-și dorește o familie cu care să împartă și cele mai mici bucurii. Premiile îi aduc multă satisfacție, dar e special când te poți bucura în doi.
Au fost constienti de pregatirea mea in domeniul sportiv atunci cand am luat decizia sa urmez liceul sportiv, prin profilul Atletism & Fitness, ca sa continui performanta. Acest lucru ramane esential pentru mine si imi place ca, prin exemplul meu, sa usurez parcursul altora.