Diverse

#EchipaDeElita: Oana Păuna – o lecție despre cucerirea de noi redute prin simplitate și perseverență

Oana Păuna s-a născut în Ploiești, în 7 ianuarie 1993. O fată mereu cuminte, timidă dar perseverentă, fără aere de cine știe ce vedetă, a ajuns, iată, să își organizeze toată cariera în jurul unei mari pasiuni.

 

Oana Păuna scrie surprinzător de bine! Pe blogul personal sau pe site-urile partenerilor săi, Oana impresionează prin felul conștiincios în care se documentează.

Nu știu cum se întâmplă în alte proiecte, ce pot să vă spun însă e că, aici, în Elita României, demonstrează abilități excelente de relaționare și persuasiune, indiferent de nivelul interlocutorului.

Toți, dar absolut toți oamenii despre care a scris până acum, au răspuns prezent solicitării ei într-un timp foarte scurt. Drumul de la intenție la publicare este, la Oana, cel mai puțin sinuos. Pot spune chiar că, din acest punct de vedere, este un fel de recordmen al echipei noastre!

Oana are în ea ceva magic, ceva care merită o analiză mai amănunțită decât aceste câteva rânduri de prezentare.

 

Când plăcerea de a scrie se transformă în cea de a citi, și invers

De fapt, nici nu știi care din cele două plăceri a fost prima. Cel mai probabil, ele se întrepătrund.

Oana îmi povestește cum i-a plăcut dintotdeauna să scrie și să citească. Scria de mână, căutând caligrafia perfectă, foarte mic și foarte frumos.

Scria compuneri sau amintiri, își crea oracole și carnețele și cosea toate foile laolaltă.

În același timp, se urca în vârful patului și citea, până i se închideau ochii. Are o listă întreagă de autori preferați, pentru că fiecare se diferențiază printr-un element doar al său. Mi-i enumeră pe Dostoievski, Tolstoi, M. Preda, M. Sorescu, L. Rebreanu, N. Stanescu, Slavici, Eminescu, Caragiale, Asimov, Stanislaw Lem, Stelian Turlea, Viorica Raduta, Xavier de Montepin, Guy de Maupassant, Cecelia Ahern, Marc Levy. Iată ce varietate de preferințe absolut remarcabilă!

Mai mult decât atât, Oana îmi arată cum, în copilărie, ura poezia pentru că nu o înțelegea. A ajuns însă în liceu să parcurgă toată opera lui Marin Sorescu. Sau toate romanele polițiste ale Agathei Christie…

Toate orele astea, citind autori de care alții fug, m-au ajutat să pot scrie acum fără să am vreo pană de inspirație.

 

„Vinovatul” principal – profesoara de română din liceu

Pregătirea exemplară a făcut ca Oana Păuna să aibă o medie suficient de bună încât să intre la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza din Ploiești. Primii 3 ani i-a petrecut la clasa de matematică-informatică, iar în clasa a XII-a s-a mutat la secția de filologie, bilingv franceză.

În toți acești ani, a avut un mentor excepțional. Profesoara sa de română, doamna Viorica Răduță, a jucat un rol crucial în educația Oanei. Datorită ei, textele melodramatice, în care se autocompătimea și își sonda propriile adâncuri, s-au transformat în ceva mult mai bun.

Tot ce mi se părea de neînțeles atunci, toată filosofia și metafora pe care le folosea mi-au deschis ochii și mintea mai târziu. Atunci eram doar un burete care, cu ochii mari și căprui, adânc căprui, absorbea tot ce spunea profa. Apoi, faptul că am plecat la profil de uman m-a schimbat complet. Nu mai eram tocilară sau ciudată pentru că nu vorbeam prea mult, eram apreciată de profesori și invidiată de colegii care citiseră muuuuult, mult mai puțin decât mine și care nu vedeau esența lucrurilor. Aveam ceva de spus, eram ascultată și mi-am descoperit vocea.

După liceu, au urmat trei ani lungi și plictisitori de contabilitate și informatică la Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești. Ani pierduți, spune Oana, deoarece a lăsat scrisul undeva în adâncul său, iar cărțile au cam dispărut din viața sa.

În toți acei ani de facultate, a scris doar niște lucruri mult prea personale, de care îi e tare jenă chiar și acum. Pur și simplu nu își explică de ce își expunea sufletul într-un spațiu public cum este un blog personal.

În acea perioadă, scrisul adevărat stătea în ea, așteptând…

 

Oana Păuna: „Am învățat din freelancing că nu sunt deloc slabă!”

Abia după anii facultății, Oana a înțeles de fapt că scrisul este marea sa pasiune. Nu știa neapărat care este structura unui articol, sau cum să scrie pentru diferite audiențe și care este, până la urmă, scopul conținutului.

Știa însă că asta e tot ce-și dorește. Să scrie. Să transforme acele texte fanteziste, acea combinație de egocentrism cu milă în ceva de însemnătate.

Se puteau face cu adevărat bani? Cel puțin la nivelul anului 2014, i se părea ireal să stea acasă, să scrie și să și poată pune o pâine pe masă. Existau foarte puțini freelanceri în România și nu prea puteai intra în legătură cu ei pentru sfaturi sau direcții.

Așa că, pe lângă un job part-time căruia îi este recunoscătoare pentru că a învățat din secretele online-ului, Oana Păuna a început munca de freelancer. A scris pentru diverse persoane și a încercat să învețe cât mai mult.

Cu timpul, și-a perfecționat tehnica, a prins câteva colaborări excelente, de care ține cu dinții chiar și acum. Colegii de la serviciu îi apreciau munca și îi dădeau de lucru, chiar și în afara job-ului.

Am învățat din freelancing că nu sunt slabă, din contră… Ceea ce scriu și modul cum o fac mi-au dat un atu și sunt cât de puternică vreau să fiu. Iar documentatul rămâne cea mai importantă parte din orice ai vrea să faci în viața asta. Mereu am zis că, dacă îți cunoști drepturile și știi să pledezi pentru ele, respectiv știi exact ce și când să zici, vei obține orice!

 

Datorită ei, Elita României este mai bogată, în special din punct de vedere spiritual!

Drumurile noastre s-au intersectat în octombrie 2018, când am avut inspirația să lansez un concurs adresat pasionaților de scris. Rezultatul? Trei noi redactori excepționali s-au alăturat echipei noastre, însă unul singur a câștigat: Oana Păuna! Un moment pe care, îmi spune, l-a primit aproape în lacrimi de bucurie…

Oana m-a cucerit la a treia încercare în concurs, cu acest articol, despre mentorul ei. Cu mare pasiune și emoție, a dezvăluit României o profesoară de limba română care face lucrurile altfel.

O doamnă care, cel puțin pe Oana, a influențat-o în mod decisiv și a cărei abordare ar trebui să fie model pentru orice dascăl din România. Doamna Viorica Răduță este un exemplu excelent din categoria „elite mai puțin cunoscute la nivel național”, elite pe care eu mi-aș dori să le descoperim cât mai des.

Pentru Oana Păuna, au urmat alte și alte reportaje, despre români excepționali din județul Prahova și nu numai. Oameni pe care, fără implicarea ei, poate nu am fi avut șansa să îi transformăm în surse de inspirație.

În fiecare scriere a Oanei, iese în evidență o perspectivă personală unică, indiferent dacă ni-l prezintă pe inițiatorul unui proiect fantastic de promovare a obiceiurilor românești sau realizează o recenzie a carierei marelui Dan C. Mihăilescu.

Cred că ne facem bine reciproc, iar eu mă bucur să am șansa să lucrez la încrederea ei în propria persoană. Munca ei a generat reacții fantastice. Eu unul știu foarte bine ce înseamnă ca un critic literar de talia domnului Christian Crăciun să se declare mulțumit de modul în care Oana i-a scris povestea…

Personal, faptul că am intrat în contact, că marele scriitor Stelian Țurlea mi-a răspuns la mail mi s-a părut…breathtaking.

 

Freelancing sau 9-to-5?

Astăzi, Oana Păuna este full-time copywriter. Ușor forțat, deoarece locul ei de muncă a fost restructurat la începutul acestui an. Nu îi pare rău deloc, ba chiar crede că este cel mai bun lucru care i se putea întâmpla.

Îi este bine acasă și banii nu lipsesc. A redescoperit magia cititului, învață să își optimizeze munca și să se țină cât mai mult de un program zilnic. Are timp să se dezvolte, să călătorească și să lucreze de oriunde.

Munca de birou nu îi lipsește deloc, singura piedică fiind lupta pe care o duce cu părinții pentru a îi face să înțeleagă că nu stă degeaba toată ziua.

Aș vrea să înțeleagă și ei, părinții noștri, că munca pe laptop tot muncă este. Banul are aceeași valoare indiferent dacă scriu, bat cu ciocanul sau sudez fiare. Până la urma urmei nu fac ceva imoral sau ilegal. Nu e nici prostituție, nici videochat.

Până la urmă, de ce s-ar întoarce într-un sistem în care este, cel mai probabil, apreciată pentru felul în care se poartă? Pentru cât de sociabilă este, cât de mult se pricepe la ”small talk” și lucruri mărunte?

Oana preferă să lucreze la distanță, cu oameni care o judecă prin prisma textelor pe care le produce. Chiar așa, fără asigurare medicală, fără „să îi meargă vechimea” cum spun părinții ei.

Un loc de muncă nu îți oferă nicio siguranță. Am lucrat într-un hotel în care la orice greșeală mi se zicea că „așteaptă 50 la ușă dacă plec” și am văzut cu ochii mei cum nu aveam pe cine să angajăm când pleca o fată din recepție, iar în alte părți ori ești eficient, ori ai pile – sunt două tipuri de feluri să reziști acolo mai mult de 1-2 ani, dar oare merită?

Pentru Oana, în niciun caz. Vrea să se bazeze doar pe propriile puteri, să își creeze singură viitorul.

 

Oana Păuna, mâine

Aș vrea să inspir oameni, să schimb vieți, să ajut oamenii timizi să prindă aripi și să iasă odată din carapace, că este atât de frumos afară…

Personal, nu am nicio îndoială că visul ei se va împlini. Experiența ei deja îndelungată o va ajuta să-și deschidă mult-visata agenție de copywriting. Va fi un mentor excelent pentru studenții care vor să învețe să scrie.

Ce le transmite acum? Să citească mult, și nu doar ce li se spune la facultate. Să încerce autori noi. Să scrie, să recitească, să modifice și să scrie din nou. Să vorbească mult cu oameni mai deștepți ca ei și apoi să scrie.

La un moment dat, textele ei de toate felurile se vor concretiza, cu siguranță, într-o carte de mare impact. Iar numele de Oana Păuna va depăși granițele Ploieștiului, luptând, poate și împreună cu Elita României, să schimbe mentalități.

Simt că micile mele victorii în lupta cu propriile frici sunt realizări mari. 5 ani de freelance, atâtea lucruri depășite și perfecționate, portofoliul stufos pe care îl am, colaborările frumoase, numele meu pe articole despre oameni de elită…Totul e motiv de mândrie pentru mine. Îmi place ce am realizat.

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.