Olimpia Pleșa Brandhuber este creatoarea OPiA și sub această umbrelă organizează o varietate de evenimente cu degustare de șampanie. Fiind pasionată de vin și îndrăgostită de champagne s-a îndreptat către o nișă aproape inexistentă acum 10 ani în România.
Nu i-a apărut deodată, în minte, acest concept. Până să ajungă la el a organizat câteva degustări de vin pentru firme, la cerere. La un moment dat o prietenă i-a sugerat că ar fi bine să facă un eveniment și uite așa a început totul.
A adus inițial un somelier care să vorbească și a învățat de la el. Apoi, Olimpia a intrat în scenă, ajungând să susțină ea aceste seri, integral. Dacă i-ar fi zis cineva, cu ani în urmă, că va ajunge să lucreze doar pentru propria pasiune, nu ar fi crezut.
În copilărie lega un portofel bărbătesc cu un fir de ață de pescuit, îl îndesa cu hârtii ca să pară burdușit de bani și îl punea în mijlocul străzii. La celălalt capăt al firului, se ascundea în spatele porții de unde pândea portofelul.
Mașina venea, șoferul zărea obiectul din mijlocul șoselei, oprea, dădea înapoi și venea să ia portofelul. Și atunci portofelul țuști, dispărea și ea împreună cu ceilalți copii izbucneau în râs că le-a ieșit mișcarea. Unii oameni, ofensați, se supărau. Majoritatea însă trăiau bucuria jocului alături de copii.
Amintirile sunt ale unei copile adorabilă și fericită, dintr-un orășel de provincie de lângă Cluj. Orizontul se limita la strada unde locuia. Erau mulți copii și asta îi ocupa viața.
Ieșea din curte și mergea la prietena ei, care locuia la trei case depărtare și o striga să iasă la joacă. Apoi la alte case, până se aduna o gașcă și se jucau cu mingea, făceau schimb de postere sau jucau cărți.
Copila a crescut… Olimpia Pleșa Brandhuber este acum o femeie cu o profesie un pic neobișnuită. Sau, mai bine zis, care nu poate fi întâlnită pe toate drumurile.
Despre treaba asta cu profesia ei a mai avut ocazia să vorbească, dar amintirile personale greu și le expune și e normal, având în vedere că…
Adolescența am petrecut-o la Cluj unde m-am mutat la 14 ani pentru liceu, fără părinții și fratele meu. În primele 3 luni am plâns în fiecare zi. Îmi lipseau prietenii și familia. Am locuit singură de la 14 ani și am făcut multe lucruri pe care noi le-am interzice copiilor noștri în încercarea de a-i proteja de experiențe posibil neplăcute. De exemplu eu plecam iarna la ora 5.30 dimineața să înot la Sala Sporturilor. Eram eu și 2-3 muncitori obosiți care veneau din schimbul de noapte în tramvaiul înghețat. La 8 eram la Liceul Economic la prima lecție. Sunt trăiri pe care nu le pot uita.
A devenit mai apoi studentă la ASE – Facultatea de Relații Economice Internaționale. A lucrat sezonier, ici colo, a mai deținut un magazin de mic mobilier împreună cu o prietenă în București câțiva ani.
Prin facultate, făcea pe ghidul turistic în București pentru o companie de turism și se bucura pentru fiecare bacșiș, la sfârșitul unei călătorii.
Mi s-a impregnat atât de profund această senzație, încat acum las cu precizie tips oricărui om care îmi face un serviciu. Este ca un gest sacru de solidaritate și apreciere pentru serviciul primit.
După ce a lucrat aproape zece ani în cadrul unei corporații, Olimpia a plecat la o companie pe post de business developer, apoi și-a dezvoltat propria firmă de organizare de evenimente.
Pe „cartea ei de vizită“ scrie acum – Olimpia Pleșa Brandhuber. Creator de evenimente OPiA.ro. Student WSET Londra nivel Diploma și Scholar Guild Master of Champagne.
Astfel, de aproape 10 ani Olimpia Pleșa Brandhuber face evenimente care se bazează pe „experiențe”. De genul seri de degustare de champagne (exact așa scris!) și vin.
Ea, când spune champagne, se referă la vinul spumant produs în regiunea delimitată din nord estul Franței care poartă același nume. A evidențiat în nenumărate rânduri că orice alt vin spumant făcut oriunde în afara acestei regiuni nu se poate numi champagne.
Începând din 1860 producătorii de vin spumant din regiunea Champagne au început să scrie denumirea de „Champagne” pe etichetă pentru a indica locul de origine al vinului. Acesta a fost debutul brandului de vin care va deveni cel mai cunoscut din lume. Olimpia explică:
De la începuturile istoriei sale, acum 400 de ani, vinul spumant a fost un vin cu o valoare adăugată mai mare, care necesită o tehnologie aparte, sticle rezistente, spațiu și timp. Doar comercianții cu putere financiară mare puteau să îmbutelieze vinul mousseaux. Să pună banii în producția de vin spumant era un risc. Dar competiția cu vinul robust și puternic pigmentat din Burgundia învecinată i-a forțat pe negocianți să facă un vin diferit, să sporească producția acestuia și să câștige noi piețe de desfacere.
Olimpia organizează și petreceri cu tematică și face un fel de masterclass. „Soiree de champagne” implică cină, degustare, narațiune și informație.
În plus apar și alte activități făcute să stimuleze oamenii obosiți după o zi de muncă, ce doresc să se relaxeze savurând un pahar cu licoare fină și ascultând și povești cu informație în jurul paharului.
Olimpia spune că i-a luat mult timp pentru a crea așa ceva (primul eveniment a purtat titlul „Ocolul pământului într-un pahar de vin”), ea având nu doar rolul de entertainer în toată această poveste, ci și cel de narator a ceea ce înseamnă champagne cu adevărat – o istorie și un concept pe care cei care participă la aceste evenimente trebuie să îl înțeleagă. Spre exemplu, există manageri de companii care își trimit angajații la asemenea evenimente.
Cu alte cuvinte, Olimpia Pleșa Brandhuber este event creator, sub semnătura OPiA. Adeseori Olimpia subliniază că nu e afiliată unui brand anume, ea fiind antreprenor structural vorbind.
Din 2009 am început să studiez despre vin, de când am realizat că vinul și mâncarea trebuie consumate conștient ca să le pot savura intens. Am înțeles repede că despre vin am de învățat în permanență, studiul nu încetează. În plus, lumea vinului este atât de largă terestru și cultural iar oamenii care îl fac sunt atât de profunzi și aproape de adevăr încât pasiunea va fi eternă. Călătoresc în întreaga lume ca să trăiesc esența acestei licori a zeilor. Dintre toate vinurile, Champagne m-a cucerit. Cu eleganța, exuberanța și consistența istoriei ei. Mă regăsesc în tot ceea ce comunică Champagne: lux, celebrare, emoție, frumos. Cel mai elaborat vin de pe planetă are nevoie de ritual ca să fie apreciat. Place pentru ceea ce este și pentru gustul lui. Petrecerile cu tematică sunt pasiuni vechi, și mai vechi decât dragostea pentru champagne, de când lucram pentru o companie suedeză. Să ne jucăm așadar și să iubim șampania. Ce altceva decât iubirea ne face fericiți?
O întreb unde locuiește acum, că de născut știm deja unde s-a născut. „Oriunde, Roxana, prefer să călătoresc, nu să locuiesc”, îmi spune.
Îmi place și drumul și destinația. Iubesc oamenii, obiceiurile lor, locurile, mirosurile. Colecționez senzații, imagini, gusturi. Japonia are gust de macha, Provence de pin, Australia de ocean, Thailanda de coriandru, Burma de curry, Indonezia de orez prăjit, Marocul de ceai de mentă. Acum locuiesc la Cluj unde m-am mutat după 20 de ani de București dar cine știe unde voi fi peste câțiva ani.
În afară de profesia ei, care este o pasiune, Olimpia mai este așadar pasionată de călătorii. E dependentă de sport, adoră să citaescă și…are o familie. Asta înseamnă că e într-o permanentă căutare a echilibrului între aceste roluri. E unul din sensurile vieții, sa își găsească armonia.
Când e prea mult implicată în activitățile profesionale cu evenimente sau vin – adică când nu e acasă la Cluj – își ia o vacanță și călătorește cu soțul și fetița ei.
Fac sport de când îmi amintesc de mine. N-am întrerupt niciodată, nici atunci când am fost însărcinată. Am alergat, am înotat, am făcut fitness până am născut… de fapt de la piscină m-am dus la spital pentru că nu mai puteam înota. Am echipamentul sportiv în geanta de călătorie așa cum am periuța de dinți. Face parte din necesar. Sportul este o formă de meditație. Pot fi cu mine însămi concentrată la ce poate executa corpul meu, unde îi sunt limitele. M-ai întrebat de copilărie. Lângă casa părinților mei locuiește un medic. Este primul om pe care l-am văzut făcând sport pentru întreținere și sănătate ca parte din rutina lui de viață. Eu spun ca m-a inspirat, pentru că valorile noastre sunt preluate din jurul nostru.
La început, când s-a „aruncat” în această „poveste cu bule”, a creionat conceptul, s-a ocupat de logistică. Pentru a ajunge aici a avut nevoie de pregătire intensă și a lucrat cu Maria Ștefănache, regizor de teatru şi film documentar, la elaborarea structurii, conţinutului şi retoricii. Acum, fiecare cuvânt pe care îl spune este studiat, iar publicul său primeşte informaţii care să îl îmbogăţească.
Lucrând cu Maria Stefanache și urmând programul Erisma, a învățat despre EA însăși.
În esență retorica este despre cum suntem noi și nu despre tehnici care se învață la cursuri. Ceea ce am avut nevoie a fost să mă înteleg pe mine, fricile și limitele în a fi dezinvoltă în fata oamenilor. Odată ce am înțeles și inerent odată cu acumularea de experiențe m-am putut exprima natural. În afară de asta orice prezentare de vin presupune o pregătire, din respect pentru cei care ascultă. Spontaneitatea se pregătește.
O întreb dacă are vreun sfat… Ca să fii fericit. Spune că ea crede că trebuie să fii în viața profesională la fel ca și în cea personală.
În adânc, nu asta ne dorim cu totii, să fim fericiți? Când înoți în larg întotdeauna ajungi înapoi la mal. Uneori împotriva curentului cu dificultate, alteori împins de el. Însa reușesti. Pentru ca știi unde dorești să ajungi și de ce!
Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.