Sport

Paul-Tiberius Coman, tânărul „bolnav” de idei: a făcut în România ce au doar francezii, ba chiar mai mult de atât!

Paul-Tiberius Coman este unul dintre tinerii pe care îl dau ideile afară din casă. Are o mulțime, le scrie undeva și, cel mai important, câteva dintre ele s-au și concretizat în proiecte care adună acum mii de persoane!

 

Face totul cu plăcere și se dedică din tot sufletul fiecărei activități în care se implică. E președinte la Asociația Municipală de Atletism din București, fondator ASE Student Run, online marketing strategist la Sports Business Academy, Marketing și Public Relations Manager la Venus București, consultant la MAART Software, director general la Cristal Invest International, arbitru de atletism, web designer!

Paul a practicat atletism la nivel profesionist datorită unei colege de clasă din liceu. Ne povestește că era slab rău în acea perioadă, iar colega l-a îmbiat spre sport pentru a pune ceva „carne” pe el.

A dat la ASE, fără să aibă o idee foarte clară despre ce specializare avea să urmeze. Ca oricare student, în anul I era nehotărât. Apoi, a îmbinat pasiunea pentru sport cu cea pentru marketing și a ales marketingul sportiv, pe care l-a combinat cu IT-ul.

Marketingul sportiv este atipic, în sensul că în marketingul sportiv o concurență puternică te ajută să devii mai puternic, în timp ce în marketingul clasic obiectivul este să elimini concurența.

Ca firmă nou-înființată, este foarte greu să îți faci loc pe piață în acest domeniu dacă nu aduci ceva de calitate. Chiar și așa, ai nevoie de conexiuni, pentru că inițial funcționezi pe recomandări, adaugă cel care are deja câțiva ani de experiență în business-ul sportiv.

Cum îmi vin atâtea idei de proiecte? Nu știu… este o boală, un sindrom. Am foarte multe idei, nici nu am timp să le pun pe toate în aplicare, dar le salvez, poate va veni rândul lor.

 

Rapoarte stil business intelligence la atletism

Un Top 3 al realizărilor de până acum este realizat chiar de eroul nostru.

Pe primul loc ar pune platforma site-ului Asociației Municipale de Atletism, care este un produs pentru management sportiv. După doi ani de lucru, Paul-Tiberius Coman a creat o platformă deosebită, cum doar pe la Federația Franceză de Atletism mai găsești. Din punctul său de vedere, instrumentele integrate pe partea de arhivă, care produc rapoarte stil business intelligence, sunt inegalabile la nivel mondial!

Pe locul secund este ASE Student Run, cel mai de suflet proiect, total non-profit, care are obiectivul să aducă sportul mai aproape de studenți.

„ASE Student Run este primul cros la care participi dacă nu ai alergat niciodată. Este dedicat elevilor și studenților de pretutindeni, fără taxă și cu premii pentru toti”, scrie pe prima pagină a site-ului dedicat.

Începutul a fost anevoios, în special din cauza scepticismului cu care este privită, de obicei, orice idee nouă. Cu toate greutățile, proiectul a avut în acest an ediția a IV-a.

Eram în anul I de facultate, făceam parte dintr-o asociație de studenți și mi-a venit ideea organizării unui cross. Mi-au spus că nu e bună ideea, dar eu am început să mă interesez în stânga și în dreapta cum s-ar putea face. Am ajuns la Decan, care m-a întrebat: „De unde începem?” Habar nu aveam… Am muncit timp de un an pentru organizarea primei ediții, am adunat 1.000 de euro și am dat premii pentru toți participanții. Am dat 1.000 de kituri de participare. Pentru a doua ediție, am muncit mai puțin, cam opt luni. Am strâns 200 de euro din sponsorizări, am apelat la cunoștințe, la rude. Dar, știi cum e, te ajutăm o dată, de două ori… Apoi timpul alocat de mine s-a micșorat o dată cu mărirea echipei de voluntari. La ultima ediție am avut 79 de voluntari. Acum trage lumea de mine, hai să facem aia și aia.

Pe locul 3 al topului realizat de Paul ar fi tipul de management implementat la Asociația Municipală de Atletism București. Cel mai mult îl bucură faptul că Federația Română de Atletism se inspiră din unele practici folosite la asociația condusă de Paul. Și totuși…

 

Paul-Tiberius Coman revoluționează atletismul, dar Federația de specialitate doarme…

Printre altele, Paul-Tiberius Coman este și arbitru de atletism. A văzut din interiorul fenomenului una dintre problemele grave ale atletismului românesc: lipsa arbitrilor. A încercat să pună umărul la rezolvarea ei, dar gestul nu a fost primit tocmai bine de federație.

Lipsa arbitrilor este o problemă gravă în atletismul românesc. Am organizat un curs de formare, am plătit pentru sală, pentru lectori, examinarea s-a făcut cu evaluatori calificați, cu supraveghetori, ca să nu spună cineva că nu se desfășoară corect, dar federația, care nu a putut să se organizeze în acest sens, a spus: Stai, că nu recunoaștem diploma. Acum, cei care au absolvit mă întreabă ce fac. Ei sunt recunoscuți la nivelul Asociației Municipale de Atletism București, dar nu de federație. Am încercat să discutăm problema, cei de la federație mă tot cheamă, dar vor să vorbim de alte chestii. Chiar nu înțeleg!

 

Sports Business Academy, un proiect de mare potențial

Revenind la marketingul sportiv, e important de menționat că unul dintre primele proiecte la care a lucrat a fost platforma Sports Business Academy, cooptat fiind în echipă de Cristian Gheorghe, fondatorul programului educațional.

Încă văd un mare potențial pentru platforma Sports Business Academy. Am lucrat încă de la început la niște module care sunt și acum pe site. Am lucrat la faza de testare și la partea de SEO. Stăteam nopțile și munceam, dar nimic nu ar fi reușit fără „mastermind-ul” Cristian Gheorghe. Noi, fiind mai tineri, mai uitam chestii. El e motorul a tot ce înseamnă SBA.

Poate ar fi de așteptat ca un online marketing strategist să acorde credit nelimitat promovării online, raportat la mediatizarea offline, dar, în cazul lui Paul, cuvântul de ordine este „echilibru”.

Trebuie să ținem cont de realitatea din jur, ce este în offline. În același timp, nu trebuie ignorat faptul că online-ul globalizează audiența. Trebuie să existe o sinergie între cele două.

 

Ordonanță de urgență pentru curățenie!

Ca mai toți bucureștenii, tânărul este dezamăgit de lipsa de reacție a autorităților vizavi de cei care care nu păstrează curățenia. A scris pe Facebook despre necesitatea unei Ordonanțe de Urgență în acest sens. L-am rugat să ne spună cum ar trebui să „sune”, în opinia sa, acea Ordonanță de Urgență.

A fost o glumă acea postare, dar fiecare glumă are un sâmbure de adevăr… „De luna viitoare, de la data de…, în baza legii, va fi amendat oricine este surprins că face mizerie, asociațiile de proprietari care nu fac curațenie în dreptul imobilului”. Chiar am un prieten în Râmnicu Sărat, care are o asociație, „Mai curat Râmnicu Sărat”, are parteneriate cu autoritățile și veghează asupra păstrării curățeniei.

Totuși, în Sectorul 3 din București chiar așa se întâmplă. De ce nu iau exemplu și celelalte sectoare?

Poliția așteaptă un semn, dar cei aflați mai sus au alte priorități. Nu cred că există rea intenție, nu cred că își propune cineva „hai să avem un oraș jegos”, dar pur și simplu această problemă este lăsată în lista de așteptare. Este acolo, dar nu e abordată.

 

Paul-Tiberius Coman: „Sportul te face mai organizat și mai rezistent la stres”

Din fericire, este la îndemâna fiecăruia să își schimbe viața prin sport. Sportul nu înseamnă numai sănătate, ci și noi porți deschise spre un viitor așa cum ni-l dorim.

Sportul m-a făcut să fiu mai puternic, mai organizat, mai rezistent la stres. Mi-a creat oportunități pe care altfel nu le-aș fi avut. M-a ajutat să întâlnesc oamenii care să mă ducă la un alt nivel al preocupărilor. De exemplu, datorită sportului l-am întâlnit pe Cristi Gheorghe. Toate chestiile pe care le-am învățat de la el m-au format.

La numai 25 de ani, Paul-Tiberius Coman face tot ce poate pentru a atrage tinerii către sport. Sperăm că exemplul său și argumentele oferite de el în sprijinul practicării unui sport să fi fost suficient de convingătoare. Și mai sperăm ceva: ca „boala” pe care o are să fie contagioasă…

Fiți curajoși, lăsați-vă imaginația să lucreze, veniți cu idei, luptați pentru ele! Așa cum face Tiberius.

Distribuie

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.