Afaceri

Peter Mees, un artist disciplinat. Mesajul antreprenorului belgian pentru România

La câțiva kilometri de Ploiești, din mâinile a 25 oameni de ispravă iese o ciocolată cum rar mi-a fost dat să gust. Deși se întâmplă asta de peste 13 ani, Mees Chocolates sunt prea puțin cunoscuți în România. Combinând materie primă belgiană cu măiestrie românească, echipa lui Peter Mees își trimite aproape toată producția către export și impresionează consumatori din întreaga Europă!
Deja de 19 ani în România, Peter Mees pare că ne înțelege țara mai bine decât mulți alți conaționali. De fapt, povestea sa de 59 ani, scrisă cu sudoare, nopți nedormite, revelații și inspirație, ține, ca de fiecare dată, de oamenii și oportunitățile cu care s-a întâlnit. Descoperim în cele ce urmează lecții de viață aplicabile indiferent de mediul din care provenim.

Este născut în Gent, Belgia, cel mai mare copil dintre opt frați și surori. Tatălui său, fost militar și proprietar de afacere, i se datorează disciplina de care dă dovadă astăzi. Mama, la rândul său, este responsabilă de latura artistică.

Din această complexitate, a rezultat un tânăr rebel, romantic, autor de poezii în adolescență. Declară că dintotdeauna s-a ferit de reguli stricte care impun frică în oameni. Cu toate acestea, îi este recunoscător tatălui său, fiindcă l-a învățat disciplina, să fie orientat spre acțiune și să conducă o afacere.

 

Peter Mees – primele joburi și descoperirea ciocolatei

La 20 ani, a fost dat afară din casă, pentru a-și găsi singur un rost. A găsit alinare în biserică și într-un post de profesor de liceu.

Liniștea aparentă a unui loc de muncă sigur era treptat înlocuită de grija zilei de mâine. S-a văzut nevoit să își caute un al doilea job, în care a descoperit pentru prima dată talentul pentru vânzări.

Mai târziu, avea să se îndrepte către Zeelandia, concern olandez de panificație prezent în peste 100 țări. A urcat treptat pe scara ierarhică, fiind considerat ani la rând cel mai bun manager regional de vânzări.

Rezultatele din Zeelandia i-au dat încrederea să caute oportunități în antreprenoriat. A identificat o nișă neexploatată – produse premium în secțiunile de dulciuri ale brutăriilor (ciocolată, biscuiți, gemuri etc) și a pornit o afacere de distribuție.

Creativ cum îl știm, Peter avea mereu idei de noi produse, doar că și-a dat seama rapid că niciun producător nu le putea pune în practică. Cu sprijinul a doi specialiști de la o școală din Bruges, antreprenorul a lansat propria producție de dulciuri, iar în 1994 a deschis Picco Bello, o mică brutărie în Sleidinge, Flandra de Est.

În nici șase luni, s-au remarcat pentru calitatea produselor, reușind să se impună deoarece au fost primii care au introdus concepte de marketing. Printre acestea, îmi menționează rețete clasice afișate pe pereții brutăriei, pachete preambalate pentru ocazii speciale sau ouă de ciocolată pictate. Mai important, Mees a descoperit alchimistul din el, omul care uită de sine pentru a se dedica unui scop mai larg. Artistul care transformă boabe de cacao în bomboane savuroase, apreciate de un public tot mai larg.

 

Provocările unui antreprenor pasionat

Anii au trecut, afacerea s-a extins, iar micul antreprenor a devenit un nume respectat în comunitatea locală. La cumpăna dintre milenii, Picco Bello număra 60 angajați, iar distribuția se făcea către clienți din toată Europa.

Ajunsese să producă în fiecare an circa 30.000 ouă de Paște, un exemplu relevant pentru dimensiunea afacerii. Prețurile s-au situat mereu în categoria superioară, deoarece Peter s-a luptat mereu să găsească cele mai bune ingrediente, potrivite pentru o clientelă sofisticată.

Pe de altă parte, pentru a menține costurile sub control, s-a văzut nevoit să recurgă deseori la studenți în practică sau la contracte sezoniere, part-time. La fel ca alți antreprenori din comunitate, se confrunta cu provocarea de a păstra un standard ridicat de calitate, cu costuri cât mai mici.

Recunoaște că a acceptat relocarea în București, în primul rând datorită nivelului scăzut de salarizare din țara noastră. Pe de altă parte, a ales România în detrimentul Slovaciei sau Serbiei, la recomandarea altor belgieni care au apreciat pozitiv ritmul rapid de creștere din acei ani.

În octombrie 2003, Peter Mees prelua o mică afacere cu trandafiri decorativi, gestionată într-un vechi depozit din Cartierul Militari de către un luxemburghez care urma să se pensioneze. Șase luni mai târziu, Picco Bello se muta într-o fabrică mai modernă în Cartierul Pantelimon. Erau un fel de back-up pentru brutării, producând ciocolată, gemuri, fursecuri, marțipan și alte produse de patiserie.

Peter simțea că este stăpânul lumii. Avea un apartament în București, o afacere prosperă, inclusiv un magazin care vindea foarte bine. Nimeni și nimic nu părea să îl dărâme de pe piedestalul pe care se așezase.

Partea mai puțin plăcută este că nu a reușit să își mute și familia în România. La fiecare două săptămâni, călătorea în Belgia pentru a-și vizita fiicele. Nopțile nedormite pentru a-și imagina rețete și strategii noi i-au zdruncinat pasiunea și l-au transformat în ceea ce nu era.

 

Mâna întinsă la momentul oportun și apariția Mees Chocolates

Nu mă consider un manager, sunt mai degrabă un om de acțiune. Ca atare, mi-am luat un partener belgian, cu gândul să ne ajute să ne extindem. Este probabil cea mai mare greșeală a vieții mele.

Rezultatul? Din cauza acelui belgian, Picco Bello s-a dărâmat. Peter a rămas singur într-un oraș străin, fără mari perspective în domeniul pe care îl iubea cel mai mult.

Vizitele în Belgia s-au rărit, iar zilele de weekend și le petrecea citind, plângându-și soarta, căutându-se pe sine și motivația de a porni din nou la drum. Cu aripile frânte și cu conturile aproape goale, doar un miracol îl mai putea salva. Pe plan personal, acest miracol s-a numit Roxana, a doua lui soție și mama celei de-a treia fiice, Maria Laura.

Roxi este primul și cel mai important miracol al vieții mele. Gândim la fel, avem aceleași gusturi, ne plac aceleași culori. Împărtășim bucuria de a conduce împreună o afacere. Este un sentiment minunat ca doi oameni să tragă la aceeași trăsură. Datorită ei, 1+1=3. Tot datorită ei, am înțeles că liniștea înseamnă doar trei lucruri: dragoste, sănătate și responsabilitatea unei familii. Fără ea, nu mi-aș fi dat seama pentru ce merită să lupți.

Undeva în aceeași perioadă, prin anul 2009, activitatea de producție se muta într-o hală a unui parc industrial modern de lângă Ploiești. Peter ține să sublinieze că parcul este excepțional și că nicăieri în Olanda sau Belgia nu a văzut ceva similar. Proprietarul acestui parc, un olandez, a fost cucerit de rețetele belgianului. Mai important, l-a făcut să înțeleagă elemente de bază ale unei afaceri, dar și să depășească perioada dificilă.

Cu o identitate proaspătă și cu recunoștința arătată celor care i-au oferit încredere, Peter Mees și afacerea sa își găseau o casă nouă, un nou început.

 

Mees Chocolates = ingrediente belgiene + artă românească

Sunt așadar 13 ani de când Mees Chocolates produce cu pasiune momente de dragoste, în formă de ciocolată. Cei 25 angajați provin în exclusivitate din zona Ploieștiului, iar circa 66% sunt încă de la început în companie.

Toată lumea a fost pregătită în arta ciocolatei de către doi mari specialiști belgieni. În fața lor se află zilnic alchemistul, antreprenorul plin de creativitate căruia îi place să inoveze la fiecare rețetă.

Dacă Peter se ocupă de creație, vânzări și administrație, Roxi este responsabilă de producție. Unul dintre obiective este să se asigure că oamenii vin cu plăcere în fiecare zi la muncă, că își pot pune în practică măiestria, fără grija zilei de mâine. Toată lumea beneficiază de un salariu respectabil, de șase săptămâni concediu, dar și de un procent semnificativ din profitul anual.

Sunt în continuare un rebel, nu mă atrage normalitatea. Poate și de aceea, noi nu angajăm oameni cu diplome, ci oameni cu suflet. Noi nu suntem șefii lor, suntem dintre ei, iar ei simt asta și are loc între noi un schimb fantastic de energie. Este esențial ca oamenii să se simtă respectați. Consider că atunci când oferi libertate, sufletul se trezește și își iau zborul. Avem încredere totală în ei, iar ei ne răsplătesc prin pasiunea și rezultatele lor.

De altfel, încrederea în oameni pare să îl urmărească la tot pasul. Ca obiect principal de activitate, Mees Chocolates a fost dintotdeauna subcontractor pentru aceiași 10 clienți, companii din Belgia, Olanda, Spania și Germania. Acești clienți nu se sfiesc să comande constant din Ploiești, în primul rând fiindcă Mees Chocolates reprezintă o garanție a calității.

Deși poate părea complicat, afacerea și-a construit un flux care dă roade. Peter îmi spune cu mândrie că, în continuare, folosește în procesul de producție cele mai bune ingrediente: ciocolată belgiană de la Barry Callebaut, unt din Olanda, marțipan din Lübeck, Germania șamd.

Este același proces ca în urmă cu 20 ani, când Picco Bello își construia un nume în Belgia. Diferența constă în mâna de lucru, dar mai ales în pasiunea redescoperită a proprietarului.

Niciun alt concurent direct nu se poate lăuda cu o astfel de poveste. În plus, antreprenorul le reamintește de fiecare dată partenerilor săi de unde provine ciocolata: din ingrediente belgiene, combinate cu artă românească!

 

Mesajul lui Peter Mees pentru România – fiți mândri de voi!

Peter recunoaște că și el a păcătuit de mania superiorității specifică expatului venit într-o țară aparent mai săracă. În 2003, când se muta în București, așteptările erau alterate de imaginea negativă construită de publicațiile media din străinătate.

Cu timpul, a realizat că hoția, prostituția, corupția, problemele de aici nu diferă cu nimic de cele din Belgia. Diferența dintre noi și alții este, din punctul său de vedere, că noi românii nu prea ne uităm la partea plină a paharului. Ne complacem în neajunsuri, ne văicărim și tindem să punem pe ultimul plan lucrurile frumoase pe care le facem.

A învățat să ne aprecieze pentru ceea ce suntem noi, românii, cu bune și cu rele. A învățat să se uite la tot ce e frumos într-un om, indiferent dacă vorbim de cel mai mare CEO sau de sărmanul fără dinți de la țară.

Dragostea face posibilă descifrarea unei culturi diferite. Eu până când nu am intrat în familia soției mele, nu v-am înțeles cu adevărat. Nu diferă cu nimic tradițiile de la voi de la țară cu felul în care am fost eu crescut de bunicii mei la sat.

Poate cel mai impresionant lucru pe care mi l-a spus în cele două ore petrecute împreună, este felul în care și-a petrecut ultima zi de naștere. În acea zi, avea libertatea să facă ce vrea el, de unul singur, fără Roxana sau Maria Laura. A ales să se urce în mașină, să meargă la țară, lângă Târgu Jiu, în vizită la bunica soției sale.

Este evident că îl bucură orice interacțiune umană, că știe să ofere dragoste acolo unde se simte apreciat. Tocmai această atitudine îl determină să țină vie secțiunea ”The Wall of Change” de pe site-ul Mees Chocolates.

Elisabeta Kovecsi, proiect ”Români de 100 ani”. Respect for wisdom, The circle of life. Foto credit: Șerban Mestecăneanu

Să nu mai aveți prejudecăți despre oameni. Toți suntem mici în lumea asta mare, însă fiecare dintre noi are o contribuție în societate. Am face bine să fim mândri de noi și de ce am realizat, să nu ezităm să ne spunem povestea de viață.

 

Prioritățile unui om realizat la 59 ani

Peter Mees este în continuare un artist disciplinat. Își începe fiecare zi cu o oră dedicată doar lui. 20 minute sport, 20 minute meditație, 20 minute lectură. Își dorește enorm să se mențină tânăr, să rămână cât mai mult timp alături de soția și fiica lui.

De câteva luni, Mees Chocolates a lansat un e-boutique, de unde putem comanda și noi creațiile sale. Încet-încet, bomboanele Mees vor ajunge și pe mesele românilor, așa cum se întâmplă de mulți ani prin alte țări europene.

Nu își ascunde marele vis, acela ca ciocolata să fie privită ca un aliment normal și nu ca un moft. Pentru asta, testează mereu noi și noi rețete și ne recomandă ciocolata cu sare și piper ca aperitiv, sau ciocolata care însoțește un vin spumant bun.

Își dorește să fie mereu înconjurat de oameni dispuși să ofere în mod altruist ceva din ființa lor. În ultimii ani s-a întors la originile lui de profesor, de povestitor care îi influențează pe toți cei care îl urmăresc prin vorbele și atitudinea sa.

Au trecut demult anii în care Peter se considera prea important pentru cei din jurul său. Deși prea puțin cunoscut în România, belgianul ne reamintește prioritățile vieții. Să fim buni, disciplinați, exigenți cu noi înșine, dar în același timp să nu fim modești cu realizările noastre.

Mulțumim pentru acest mesaj! Într-adevăr, nu suntem cu nimic mai prejos decât oricine altcineva din lumea asta mare!

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.