Mii de elevi aleg, an de an, să învețe peste hotare, precizând că studiile la o universitate de top le-ar putea oferi mai multe oportunități de angajare, dar și de dezvoltare. Unul dintre ei este Allen Christian Ilica care a lăsat România pe Anglia și în prezent beneficiază de un sistem educațional de elită.

 

A aplicat la Warwick, Manchester, Loughborough, City Cass Business School, dar și în Olanda la University of Amsterdam. După ce a analizat opțiunile, a ales-o pe cea mai bună – University College London, School of Management. Studiază IT și Business cu o specializare în Finanțe.

Este stabilit în Londra de aproape șase luni, dar măcar un deceniu va rămâne plecat. Până pe la vârsta de 30 de ani nu are de gând să se întoarcă în țara natală decât în vizită.

Dacă a fost grea adaptarea, tânărul student menționează că doar dintr-un singur punct. Mărturisește că virusul l-a împiedicat puțin și că a fost mai dificil să se împartă între prietenii de acasă și cei din țara gazdă.

Din punct de vedere administrativ, este călit. Descurcăreț din fire, nu a fost pentru prima oară când a fost pus în fața plății facturilor, transferurilor bancare sau a planificărilor de călătorii.

Provine dintr-o familie de profesori și ingineri, dar demontează „mitul” cum că ar fi susținut de părinți la universitate. Aproape 60% din cheltuielile sale sunt plătite din activitățile profesionale de pe urma cărora câștigă.

Călătoria sa în Regatul Unit al Marii Britanii este cu scopul de a se perfecționa, de a face cea mai bună investiție în el vreodată. Să cunoaștem așadar mai multe despre Allen Christian Ilica.

 

Cum a crescut Allen Ilica?

În vreme ce dezvoltarea fizică își are cursul firesc, dezvoltarea morală și sufletească a copiilor este mult mai rapidă, întrucât cei șapte ani de acasă sunt esențiali. Datoria părinților este de a se implica activ, de a observa și de a înfrâna pornirile negative ale copiilor. Au rolul de a-i conduce să discearnă binele de rău.

Evoluția lui Allen a depins de ce a primit frumos în familie. Iubire, protecție, siguranță, atenție, îngrijire, susținere sunt cuvintele cărora le-a înțeles sensul înainte de a le pronunța. Le-a întors drept mulțumire părinților rezultatele bune la școală și dorința puternică de a reuși, oricare ar fi împrejurările.

Este important să nu te lași copleșit de niciun eșec și să îți continui ascensiunea. Mi se pare că în secolul unde competitivitatea este inevitabilă, creativitatea este cea mai folositoare în orice ocazie.

Allen recunoaște că nu a fost neapărat un elev de 10, dar când a fost vorba despre un domeniu care-l pasiona, atunci timpul nu mai conta. Ca hobby-uri, a avut plăcerea de a face actorie la un nivel destul de ridicat. A jucat cu Marius Manole, Oana Pellea, Rodica Mandache la Teatrul Radiofonic.

Nu a cochetat doar cu scena, ci și cu platourile de filmare, fiind distribuit inclusiv în rolul principal dintr-o reclamă la Renault. În continuare, practică fotografia, ca o evadare din cotidian.

 

Student la University College London, în top 10 universități din lume

Tănărul a fost ușor nesigur după finalizarea studiilor liceale. Nu știa la care program să aplice. Era țintit pe Business sau IT, fără a avea o facultate preferată.

Decizia a luat-o la RIUF, un târg educațional unde UCL era reprezentată și i-a fost recomandat Information Management for Business. Un rol important în luarea deciziei l-a avut Simon Parker, consultantul său care l-a ghidat către cea mai bună decizie pe care a luat-o vreodată.

Domeniul pe care-l urmează nu se găsește în România deloc. S-a orientat spre o nișă unde poate revoluționa. Londra este capitală mondială a băncilor de investiții, astfel Allen vizează să lucreze în Consultanță Strategică sau Investment Banking.

Toate trusturile de investiții internaționale au operațiuni în UK: JP Morgan, Morgan Stanley, Bank of America, Barclays și Citi Group. Oriunde ai fi, dacă îți dorești acest domeniu, tot aici vei ajunge.

Momentan, se concentrează pe aplicarea la Spring Week, o săptămâna dedicată studenților din anul I, unde învață cum operează companiile din Finanțe. E foarte competitiv, la o singură bancă s-a vehiculat că au fost în jur de 100 de candidați pe un singur loc.

 

Allen Ilica iubește România, dar a ales să se dezvolte profesional în Anglia

Fire sociabilă, plină de viață, iubește oamenii și natura. Iubește întreaga Românie pentru că nicăieri în Europa nu găsește diversitatea geografică pe care o are țara sa natală. Românii sunt primitori, onești, dar și muncitori. „Gustă” în prezent din Anglia, dar ar gusta și din măncărurile de la mama de-acasă.

Totuși, sunt lucruri care îi plac și-n Anglia. Profesorii sunt tineri, vin cu metode de învățare active, cu materiale recente.

Ne plângeam la un moment dat că nu putem face o analiză de Business Intelligence pentru că materialele erau din 2019.

Dacă a simțit că din vina sistemului românesc de învățământ s-a stins creativitatea sa, pentru că învățarea pe de rost predomină, aici, se pare, a înflorit și-și creează din ce în ce mai multe oportunități.

 

Ce înseamnă pentru englezi educație bună

A ales să investească în el, să învețe, să progreseze, să asimilize noi și noi informații, dar printre cursuri, teme, seminarii, orele petrecute în favoarea proiectului de consultanță la care este angajat pentru o bancă de cryptocurrency, își face timp pentru ieșiri cu prietenii săi la o pizza.

Mijloacele de învățare puse la dispoziție, dat fiind cel de-al treilea lockdown în Anglia, sunt platformele ZOOM și MOODLE, pe lângă cele plătite de facultate.

Tu ești consiliat foarte des, sunat, intervievat să vadă că e totul ok. Comunicarea se realizează pe mail sau în orele lor de catedră. Poți să îți programezi o întâlnire cu ei să discuți ce dificultăți ai. Oricum nu prea este necesar pentru că materialele de curs sunt foarte bine organizate.

Evaluarea este corectă. Studentul este perceput ca fiind chiar mai important ca profesorul. Fiecare student își poate spune părerea despre profesori unui Personal Tutor, cineva din departament care se asigură că tu ești tratat la standardele universității și că nu îți lipsește nimic.

Nu se pune la îndoială credibilitatea și onestitatea profesorilor, iar metodele de predare folosite de către cadrele didactice sunt diverse.

Nu există ceva standard, majoritatea sunt preluate din mediul de afaceri. Am avut un eveniment cu una dintre cele mai mari companii de consultanță de management din lume, BCG, unde am aplicat exact ce făcusem într-un curs în primul trimestru. Deci în general, business case-uri, platforme interactive, softuri pe care le folosesc profesioniștii.

 

Schimbarea țării reprezintă cea mai bună decizie pentru tânărul Allen Christian Ilica

Allen vede în România o țară cu posibilitate de creștere mare, dar hotărârea pe care a luat-o de a pleca pentru studii a fost una calculată și pe care nu o regretă.

E posibil să se întoarcă pentru a deschide o afacere, dar stilul de viață și cultura care nu se ridică la standardele societății britanice, îl împing, momentan, să spună pas.

Allen Ilica

După doar patru luni printre străini a ajuns să iubească Anglia, cultura și colegii cu care s-a împrietenit în facultate. Sistemul de învățământ englez este unul elitist, iar studentul Allen Christian Ilica își merită locul.

A fost mereu omul care a învățat bine, care a dorit să-și aprofundeze informațiile și să-și fructifice calibrul într-o altă țară, acolo unde s-a gândit că ar fi prețuit mai mult.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *