Alina Cincan putea fi orice, dar mai cu seamă un avocat bun sau un medic de excepţie. Cu toate astea, ploieşteanca a ales să se facă „doctor” în limbi străine. A făcut carieră în Anglia, unde este membră a ”Chartered Institute of Linguists” – una dintre cele două asociații profesionale de traducători din Marea Britanie. Acum conduce un business de succes și este unul dintre cei mai activi membri ai societății civile care militează pentru o Românie normală.
La 37 de ani, Alina Cincan poate spune că este un om realizat. Absolventă a Universității Petrol Gaze din Ploiești, ea a îmbrăţişat mai întâi meseria de profesor, dar apoi a optat pentru un domeniu în care să dezvolte o afacere. De fapt, două…
Deşi unii mă vedeau predând matematică, mi-au plăcut enorm limbile străine. Cu toate că la un moment dat mi-am dorit să fiu avocat… Mi-ar fi plăcut și poate chiar mi-ar plăcea câteva meserii, cum ar fi jurnalistă sau polițistă. Dar prin prisma meseriei actuale am ocazia de a lucra cu texte din atât de multe domenii, încât curiozitatea mea înnăscută e satisfăcută. Iar meseria asta m-a ales pe mine cred, oricât de clișeu sună.
Gândeşte şi visează în engleză
I-a fost foarte uşor să înveţe limbi străine. ”Piece of cake” cum ar zice prietenii ei englezi, pentru că ea crede că talentul său nativ a fost decisiv din acest punct de vedere.
A contat, însă, şi că şi-a adorat pur şi simplu profesoara de engleză (Adriana Arcoși, actual inspector în cadrul ISJ Prahova). Acum, engleza este ca o a doua limbă maternă, pentru că, spune ea, „gândesc şi visez în engleză”.
De revenit la catedră nu se va întâmpla prea curând, deşi a iubit interacţiunea cu elevii. A renunţat în momentul în care meseria de profesor devenise mai mult despre completat hârtii decât despre predat.
Un lucru care i-a plăcut foarte mult în Regat este că fiecare profesor are sala lui de clasă unde își așteaptă elevii. Asta înseamnă că și-o pot amenaja așa cum au nevoie. Își cunosc echipamentele cu care lucrează, nu sunt nevoiți să care materialele didactice prin alte clase.
Sunt aproape 8 ani de când nu mai activează în învățământ – etapă după care a început să studieze mai aprofundat limbile străine. La facultate a studiat engleza și franceza, limbi pe care le-a predat atât în România, cât și în Anglia. Spaniolă a învățat singură, dar a şi predat în Anglia, în vreme ce italiana a prins-o „din zbor” prin prisma faptului că este asemănătoare cu româna.
Pasiunea sa i-a îndreptat pașii către studiul limbilor străine întâi la facultate, apoi la Master. A lucrat în două domenii: ca profesor (atât în România, cât și în Marea Britanie) și ca traducător. Alina este, de asemenea, membră a Chartered Institute of Linguists – una dintre cele două asociații profesionale de traducători din Marea Britanie).
Este o recunoaștere a statutului profesional. Pe lângă asta, mă ajută să fiu la curent cu noutățile în domeniu, să interacționez cu comunitatea de lingviști profesioniști din Anglia și să particip la cursuri de dezvoltare profesională continuă pentru a menține un nivel ridicat al serviciilor pe care le ofer ca traducător.
Perseverența, cheia succesului
Alina conduce cu succes și două afaceri, două agenții de traduceri – una la Londra, alta la Ploiești. Dar acest drum nu a fost niciodată unul lin şi drept, ci plin de suișuri și coborâșuri. Cheia succesului? Spune că nu știe dacă a găsit-o încă, dar e convinsă că este foarte important să nu renunți la primul impas. Perseverența este un ingredient important, este crezul Alinei – stabilită acum la Londra. Dacă iniţial se stabilise în Regat, acum se împarte între Londra, Ploieşti şi Portsmouth.
I-a fost foarte uşor să se acomodeze cu o nouă cultură, dar şi cu modul de viaţă al britanicilor. Vorbește atât de lejer despre englezi, încât ai crede că s-a născut în Regat. Cultura britanică, povesteşte ploieşteanca, nu este radical diferită pentru un tânăr din România – utilizator de internet și în special vorbitor fluent de engleză. Alina apreciază cel mai mult la britanici politețea și eficiența de care dau dovadă: ”Time is money..” e reprezentativ pentru ei.
Nu duce dorul mâncărurilor româneşti, pentru că nu îi place un anumit fel atât de mult încât să nu se poată lipsi de el. Totuşi, nu se poate abţine de la un castron românesc de măcinici sau de la cozonacul mamei.
De altfel, părinții nu au fost tocmai încântați de faptul că singurul lor copil a ales să plece în Marea Britanie. Mai mult, crede că nici acum ei nu s-au obişnuit cu ideea că pentru ea Regatul Unit este locul unde se vede rămasă pe termen lung. Chiar şi aşa, însă, este unul dintre cei mai activi membri ai societății civile care militează pentru o Românie normală.
Alina Cincan visează la o Românie fără birocraţie şi corupţie
Alina Cincan îşi petrece mare parte din timp în Marea Britanie, dar ori de câte ori se iveşte ocazia îşi face timp să se întoarcă acasă. A răspuns prezent şi în timpul manifestaţiilor împotriva celebrei Ordonanţe 13 – care a adunat în Piaţa Victoriei oameni din aproape toată ţara. Nu a lipsit nici ea, a mers la Bucureşti la proteste ori de câte ori timpul şi afacerile i-au permis acest lucru.
Am militat şi voi milita în continuare pentru o Românie fără corupţie, o România cu mai puţină birocraţie. Dar îmi dau seama că orice schimbare necesită timp şi implicare.
Nu are un mesaj anume pentru cei care conduc România. Are, în schimb, pentru români – pe care îi sfătuieşte să nu creadă niciodată că sunt prea mici pentru a face vreo diferență, să nu renunțe să-și ceară drepturile şi să continue să militeze pentru ceea ce cred!
Alina știe că trebuiesc schimbate multe în ţară, dar că acest lucru nu se poate face imediat. Spune că poate doar clasa politică veche, moștenită din timpuri şi de care nu vrea să-şi aducă aminte. A trecut recent şi printr-o experienţă neplăcută…
Brexitul, un vis urât
Pentru ea, ca de altfel şi pentru marea majoritate a românilor din Anglia, Brexitul e resimţit ca un vis urât. Dar cum este ceva ce nu poate schimba, singurul lucru pe care îl poate face ea este sa găsească soluții care să o ajute să diminueze efectele pe care le are asupra ei și asupra afacerii sale de acolo.
Pentru Alina, oamenii sunt aceiași care erau și înainte de Brexit, doar că unii și-au dat acum „arama pe față” cu ocazia votului. Iar asta a făcut-o să îi privească diferit acum. Dar asta la nivel individual, nicidecum ca nație. O naţiune care ştie să trăiască momentul, clipa, şi care se bucură şi de cele mai mici reuşite. Din punctul acesta de vedere, Alina Cincan îi așează pe britanici mult deasupra tuturor.
Ziua în care s-au anunțat rezultatele la Brexit am petrecut-o plângând, în pat, cu ochii în tavan. Am avut un șoc, nu mă așteptam. Iar următoarea perioadă a fost ca și cum totul mergea în reluare… Temeri? Sigur. Deși acum, privind obiectiv, suntem norocoși că încă suntem, prin prisma pașaportului românesc, cetățeni UE. Față de britanici, avem încă acest avantaj.
Alina face sală de 4-5 ori pe săptămână, pentru a fi sănătoasă. Foarte important pentru ea este că asta o ajută să se „destreseze” după o zi încărcată. Iubeşte mâncarea, inclusiv să o gătească, dar toate deserturile pe care le găteşte le face fără zahăr.
Adoră să citească, iar acum la rând este „Pe aici au trecut Cuţitarii”, de Jennifer Egan – câștigătoare a premiului Pulitzer pentru ficţiune în 2011. Citeşte mult, din genuri diferite, şi are câţiva autori pe care îi adoră: Jodi Picoult, Stephen King, Dean Koontz, Khaled Hosseini. Se uită foarte rar la filme, dar dacă rolul principal e deţinut de Johnny Depp este foarte posibil să o atragă mai tare ideea de a-l viziona.
Sfatul ei pentru tinerii români: ”Go for it!”
Deşi un om de succes, Alina Cincan nu consideră că a avut realizări ieșite din comun. Îi este şi cam greu să vorbească despre ea. Profesional a realizat destule lucruri de care să fie mândră, iar aici sunt de amintit prezentările susţinute cu ocazia câtorva conferințe internaționale la care a fost invitată, dar şi articole semnate de ea în reviste de specialitate din Franța, Anglia, Germania sau Spania.
Pentru tinerii care se gândesc să îi urmeze exemplul, are un sfat simplu:
Go for it! Experiența oferită de un alt sistem de învățământ, clar unul superior, precum și cea oferită de altă cultură, este una care îi va ajuta foarte mult, din multe puncte de vedere!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!